maandag 30 mei 2011

De moestuin, begin juni, uitdunnen naar smaak!

Den hof
Ik kan het niet over mijn hart krijgen om die papavers uit te trekken, dat is toch zo'n schoon bloem, wist je trouwens dat maanzaad van op de pistoleekes uit papavers komt en dat ge daar waanbeelden van kunt krijgen vermits opium uit papavers wordt gewonnen? Geen idee of dat uit dit soort papavers komt, ik doe alleen aan grellige informatie, niet per se correcte.


Overschot
Naarmate de groentes meer plaats nodig hebben gaan er hier en daar dingen de grond uit, de spinaziezaailingen bv, die staan nu bijna de wortelen in de weg dus oogst ik nu en dan wat plantjes voor in een taart of in de gnocci of op de pizza of gelijk vandaag in de pesto. Ik vind dat altijd zo'n zonde om eetbare dingen weg te gooien dus los ik het zo op. De meeste groenten zijn trouwens heel lekker in de babyversie. Prei bv, plant dat gewoon keidicht op elkaar en neem steeds de preitjes die in de weg staan zodat je tot na de winter prei hebt en in juni al niet halverwege door de prei zit, niks zo lekker als een babypreitje (dat is overdreven, ik weet het, maar toch, maar toch) Of uitjes, toch geweldig om dat groen te snipperen op een slaatje ipv de uien uit te dunnen en alles op de composthoop te kieperen.


De Maandag

Die spinazieplantjes mixte ik fijn met een dubbele hoeveelheid rucola en wat gegrilde amandelen, gelijk pesto, daar olijfolie en citroensap bij, superlekkere pastasaus. Om de lijn wat door te trekken bakte ik een focaccia met de pesto als topping, ech lekker!Dit gezegd zijnde beken ik eerlijk dat ik een kleine maand geleden per ongeluk al mijn kleurbietscheuten heb uitgetrokken en klaargemaakt omdat ik dacht dat het snijbietscheutjes waren. huhum

8 opmerkingen:

 1. De schooljuffrouw zegt: opium wordt gemaakt van gedroogd sap van de klaproos, en niet van de zaadjes. Van teveel maanzaadpistolets kunt ge een indigestie krijgen, maar high gaat ge er niet van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig sfeervol met die papavers. Wist je trouwens dat ze ook slaapbol worden genoemd. Vroeger werden ze in een doekje gedaan met een koordje errond en zo aan jengelende peuters gegeven om op te sabbelen.
  Als dat geen tip is, maar teveel zou dan ook weer niet goed zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben in shock! Zijn er mensen die hun kleine plantjes op de composthoop gooien? Allez zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier blijven de klaprozen ook staan in de groententuin, net zoals een grote plant kaasjeskruid.
  Ik kan in feite niet echt goed onkruid uitdoen ... telkens ik denk dat een klein plantje iets nieuws zou kunnen zijn laat ik het staan om toch maar te weten wat het gaat worden. Tot nu toe was dat: Klaproos, Kaasjeskruid, Hop enz. Misschien moet ik wel wat strenger zijn in de moestuin... .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De gerechtjes zien er heel lekker uit! Ik heb net ook de spinazie uitgetrokken, in sommige moestuinen zie je dat ze graag alles in mega-grote formaten willen oogsten;super grote pompoenen en courgetten enz., maar wij eten ook het liefst de kleinere versies! Volgens onze buurman doen we alles te klein uit en moet het vele groter worden? De smaak van kleinere en jongere groenten vinden wij vele lekkerder. Ook de klaprozen blijven in onze moestuin staan, de dochter plant ze overal! Ook de brandnetels laten we overal staan, lijkt soms net een brandnetelplantage!Nu volop aardbeientijd! (http://fotografieilse.blogspot.com/2011/05/strawberry-time.html)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. papavers zijn zo mooi ! ik zaai ze expres ! En dat van die opium klopt, alleesn halen ze dat niet uit onze huis-keuken- en tuinklaproos.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wist niet dat maanzaad daaruit komt maar ik weet wel dat als je maanzaad eet voordat je een drugstest hebt, het kan zijn dat je een probleem hebt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen