Ik zat hier gisteren met een reden, veel kan ik daar nog niet over kwijt wegens weinig concrete informatie maar ik kan wel al mijn notities met u delen, is dat ook goed?
Wat ik zoal leerde:
-Eendagslelies (foto hierboven) zijn eetbaar, niet lekker, maar wel eetbaar.
-Die gruwelijke fuchia's zijn dat ook.
-Wilde kaardebol is een drinkplaats voor vogeltjes.
-Koningskaars is een ideale overwinterplaats voor lieveheersbeestjes.
-Verhakselde jonge takjes met bladeren aan is ideaal mulchmateriaal om het koolstofgehalte op te krikken van je bodem.
-Ik snap geen knijt van wat er nu allemaal nodig is om de perfecte grond te verkrijgen, koolstof, stikstof, kalk, fosfor, kalium, noem het op, weeral iets om mijn hoofd eens over te breken.
-Knolcapucien -familie van de Oost-Indische kers- is een mooie snelle klimplant waarvan de wortels kunnen gegeten worden.
-Ronquiereskalkoenen eten distels, dat doen andere dieren meestal niet.
-www.kalkoenen.com is een echte website.
-Smeerwortel en meerbepaald deze kruising is dé mulchplant.
-Mulchen is het antwoord!
-Gebruik groencompost, geen gft-compost.
-Haverwortel trekt op schorseneren en de rest ben ik kwijt.
-Elke tuin zou water moeten hebben, dit trekt vogels en kikkers aan en die eten respectievelijk kilo's insecten en slakken.
-Slakken eten liefst mooie zachte groene blaadjes, door buiten te zaaien kweek je plantjes met harder en donkerder groen en dus minder interessant blad. Rode sla is dus de sla voor een met slakken overwoekerde tuin, ik wist dat al, maar ik was het vergeten.
-En als laatste, puree van zurkel heet in Oost-Vlaanderen zurkelsplets.
Deze bijzonder interessante feiten werden aan elkaar gepraat door Lucrèce van Yggdrasil die nog uren door had kunnen (en mogen) gaan, het verhaal er rond kan ik niet meer creëren dus hou ik het bij deze feiten, misschien kan het u ergens bij helpen en anders nodigt u Lucrèce zelfs eens uit, vergeet mij dan zeker ook niet te inviteren!
Als u deze tekst volledig hebt uitgelezen, af en toe wat met uw gat op en neer gehupt hebt van enthousiasme, in de buurt woont van Parochiecentrum Den Olm, maar een klein beetje gruwt van uitdrukkingen gelijk Think global act local, weinig tijd/ruimte heeft voor een moestuin maar wel de goesting om uw eigen groenten te zaaien en zien opgroeien en vooral aangenaam en proper in den omgang zijt, dan kan ik u misschien helpen, mail mij, of spring eens binnen bij Krunsele in Olmen.
Misschien tot ziens tussen de wortelen vrienden!
Ayurvedisch tuinieren, écht iets voor u!
Labels: De Proeftuin