zaterdag 18 juni 2011

Focaccia, it's all about the topping

foccacio
Ik eet keigraag brood, alle soorten en bij voorkeur kraakvers, geregeld bevind ik mij dan ook in broodbakperiodes, momenteel zit ik in de focacciaperiode. Focacia bij pasta pesto, focaccia bij tomatensaus of zoals gisteren bij citroenige orzo, zalig om met zo'n stukje brood uw bord schoon te wrijven.

Ik stem het brood altijd wat af op de rest van de maaltijd, kruiden die terugkomen in de topping of zoals hier met wat citroenschil, hoe inventief van mij!
Er zijn veel recepten voor focaccia, allemaal zijn ze verschillend, er zijn er die het brood een half uur laten rijzen en er zijn er waar dat drie uur is, één of twee keer, alles kan, ik kwam bij dit recept na toch niet zo tevreden te zijn van een keer gerezen brood, nadeel is dat je er wat vroeger moet aan beginnen maar laat niks u tegenhouden om het maar een keer te laten rijzen als u niet meer tijd heeft.

Nodig voor 1 brood (bijgerecht voor 4 personen)
-500 gram bloem
-zakje gist (11 gram)
-2 dl water
-3 el olie
-1 el zout
-topping: rozemarijn, look, zout, tijm, kaas, olie, ....

-Roer de gist onder het water, laat een tijdje rusten.
-Doe de bloem bij het water samen met het zout en de olie, kneed (of beter, laat kneden door Ken Wood) tot je een mooie elastische deegbal krijgt.
-Zet de deegbal in de kom weg op een warme plek afgedekt met wat plasticfolie en laat zo'n 45 minuten rijzen tot het in omvang verdubbelt is.
-Sla al de lucht uit het deeg, kneed nog eens kort, rol het uit tot zo'n 1,5 cm en leg in een bakblik.
-Meng al de kruiden voor de topping en wat extra zout in een vijzel goed door elkaar met de stamper, voeg olijfolie toe en giet alles over het deeg, wrijf goed uit en gooi de takjes en harde stukken weg.
-Maak met je vingers kuiltjes in het deeg zodat alle smaken in het brood kunnen dringen tijdens het rijzen en bakken.
-Zet weer een tijdje op een warme plaats tot in omvang verdubbelt is.
-Zet een kwartier in een op 225° voorverwarmde oven.
-Haal uit de oven wanneer de onderkant hol klinkt als je er op klopt en laat een tijdje afkoelen.

Deeg

Ik gebruik dit deeg ondertussen ook voor pizza's, laat het dan maar een keer rijzen, sla de lucht er uit verdeel in twee en rol uit tot de gewenste pizzadikte. (2 pizza's van zo'n 3 mm dik en 30 cm doorsnede)

14 opmerkingen:

  1. je moet het eens een dag laten rijzen (12u+) in de koelkast, twee uur uit de frigo, er hernemen als hierboven ... lange rijs fits slow food ;-)
    (idem voor pizza, no knead,...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, zelf bak ik ook erg graag brood. Ik ga je recept uitproberen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. looks like delicious!!!!
    thanks for sharing!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lientjepralientje19.6.11

    wat een gemak dat gij de recepten uitprobeert en ons laat weten hetwelkse dat uw inziens het beste is... echt super! mijn deegje ligt nu te rijzen (vind het wel een zeer droog deegje, ben eens benieuwd)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh heerlijk! Dat bak ik ook graag, met salie en rode ui erdoor. Je kan ook kersttomaatjes in het deeg drukken (alleen al leuk voor de kleur).
    Ik ga dat ook snel weer eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmmm, voor morgen. Zal het meteen eens combineren met de slow food-tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Silvia20.6.11

    Nog een geweldig receptje om bij focaccia te eten, en het is zo klaar: gegrilde kip met rode paprika en rozemarijn. Kippefilet doormidden snijden, paprika's in reepjes, en hup, in de ovenschotel! Overgieten met sausje van olijfolie, citroen, zout en rozemarijn. Ongeveer 20 min. in de oven op 200 ° (laatste 5 min. onder de grill). Héérlijk om op het einde de ovenschotel helemaal op te kuisen met je focaccia brood!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Danielle20.6.11

    Ik heb het brood ook gemaakt vandaag (om te serveren bij een heerlijk Italiaanse aubergine schotel). Was echt erg lekker! Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem24.6.11

    wat is het recept van die citroenige orzo? dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem8.7.11

    Tja, dit ging ik proberen met een kleuter met kneed ervaring naast mij. Eerst gemengd maar alles bleef wel enorm droog. Toen nogmaals water, bleh wat kledderig. Ik had geen zin meer en wilde opnieuw beginnen. Kleuter zette door en knede een geweldig deeg. Extra een klein lepeltje honing door het beslag.
    Het resultaat: trotse doorzettende kleuter en zeer smakelijk brood. Dank voor de post

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb mij overeten, denk ik. Dat was echt hemels lekker. Ik ben wel helemaal over the top gegaan: de ene helft van het brood was met zeste van drie grote citroenen, een ferme bos verse rozemarijn en grof zeezout. De andere helft met veel verse oregano en snippers look (moet ik volgende keer in het deeg duwen want nu waren ze uitgedroogd en leken eerder noten).
    Ivm het rijzen. 1 keer maar laten rijzen zou ik nooit doen. Als je echt weinig tijd hebt zet het dan in de oven op het minimum. 40 of 50 graden is dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh man, lekkeerrrrrrr!

    Voor de ongeduldigen onder jullie - zoals ik - in het begin is het deeg kei droog maar je moet doorzetten in plaats van er water bij te kappen ;).

    BeantwoordenVerwijderen