Week 26

Weekmenu 26
Week 26, oftewel de week met de confetti, maar dat is voor morgen!
De groentemand, dat was niet veel pluis deze week, selder, bloemkool, witloof, niet bepaald de dingen waar ik op zat te wachten, maar goed, we gaan daar niet over zagen, zo zijn we niet.

Wat gaan we eten?
We gaan deze week resoluut voor de zomerse maaltijd. Alsof je op iets anders kan komen in een hangmat bij Zuiderse temperaturen, die hagelbollen zijn hier vooralsnog niet gepasseerd.

De smaakbijbel Maar eerst dit: Ik ben bevallen van een kookboek! Vanmiddag, in de hangmat!
Allee niet echt maar die indruk geeft het wel (die witte dingen zijn mijn benen), ik zag dat hier pas en ben niet van plan om een andere foto te trekken.
Een plezante ontdekking, De Smaakbijbel van Niki Segnit die eigenlijk niks van koken kende voor ze dit boek begon te schrijven. Of allee, ze kookte wel maar alleen uit kookboeken, gelijk ik dus, doen dat ge keigoed kunt koken maar eigenlijk uwe plan maar halfsegat kunnen trekken als er iets mankeert.
Om haar plan wel te kunnen trekken gaat ze op zoek naar een soort handleiding, een boek waarin wat meer uitleg gegeven wordt van wat waarom bij elkaar past. Omdat zoiets nog niet bestaat schrijft ze het zelf. Ik moest daar wel wat van fronsen, hoe kunt ge nu de ene dag niks weten van koken en de week nadien een boek er over aan het schrijven zijn, maar het klopt, en dat vind ik ook weeral fronswaardig.


SmakenHet boek is een aaneenschakeling van eigen ervaringen met smaken, recepten en uitspraken van bekende koks, (historische) verhaaltjes en vooral: geweldige zinnen! Wat een fantasie heeft dat mens, zalig!
Ik ben van plan omdat boek van voor naar achter te lezen, niet voor de kennis, maar gewoon voor het leesplezier.
"Sinaasappel en Ananas: Alle levensvreugde van een hawaïshirt zonder de schande van het zelf dragen"
"Chocolade en Amandel: Hoe smaakt ouderlijk schuldgevoel? Chocolade en amandel zijn de ingrediënten van de Toblerone die uw vader op het vliegveld snel uit het schap graaide in plaats van een paar sambaballen of een echte berenklauw."
"Gepureerd in een soep gaat de makke bloemkool sneller uit de bol dan een zondagsschoolleraar die aan de drank is"
"Combineer kaneel en wortel in een cake en u plant een arboretum in uw smaakgeheugen"
Allee, daar wordt ge toch gelukkig van?
En dan heb ik nog maar ad random vier pagina's bekeken.

Bloemkool

Deze week heb ik nog niet zelf gedacht, maar ben voor recepten uit Plenty gegaan.
Maandag: Risotto met doperwtjes en geitenkaas, zo lekker dat het recept hieronder staat, misschien zelfs wel de lekkerste risotto van het jaar (omdat er nog geen bospaddestoelen zijn)
Dinsdag: Fattoush met quinoa en tomaat
Woensdag: Bloemkoolfrittata met kropsla, iets gelijk tortilla vermoed ik met gerookte kaas en bloemkool, maar ik moet het recept nog eens doorlezen, ik zocht gewoon iets om van die bloemkool vanaf te geraken.
Donderdag: Erwtjes en broccolisalade met groene couscous, superlekker, aten we vorige week ook, volgens mij kunt ge met de afwerking van de salade alle voze groenten (broccoli, niet erwtjes) lekker maken.
Ik laat u dat deze week nog zien!
Vrijdag: Sobanoedels (geen sodanoudels) met mango en aubergine, omdat er niks lekker meer in de zak zit en ik toch in Plenty aan het bladeren ben heb ik dit op de vrijdag gezet, ik kan amper geloven dat dit echt lekker is, maar het schijnt van wel nu nog alleen die sodanoedels vinden.
Weekend: Groentepaella met venkel en inktvisringen.
Een totaal ander recept dan de lekkere paella dan die van Jamie Oliver, maar ik geloof de Yotam, dat kan niet anders dan heel lekker zijn.
Ben ik een volgeling of ben ik een volgeling!

Risotto met doperwtjes en geitenkaas

Risotto met doperwtjes en geitenkaas

Maak risotto.
Als de risotto op vijf minuten van gaar is laat je wat boter smelten in een pannetje en stoof je de erwtjes even aan voor je ze net onder water zet.
Voeg gesnipperde munt en peterselie toe, laat de erwtjes gaar koken.
Zet het vuur onder de gare risotto uit, raspt parmezaan boven de rijst en roer de erwtjes met vocht er door, laat een paar minuten met rust met het deksel op de pan.
Schep in een diep bord en dien op met wat geitenkaas en extra geraspte parmezaan.


Oh, wacht, eens zien wat Niki Segnit te zeggen heeft over de combinatie van erwtjes en munt.
"Erwten met munt smaken naar Engeland in juni. De smaak van de erwten is zo helder en duidelijk als zonneschijn, maar de munt is een wolkenbank aan de hemel door zijn eigen vochtige, sombere kijk op de zomer."

Mor zie ...