donderdag 7 juli 2011

Het plooijurkje

plooikleedjeplooikleedje wappertbuurmeisje in een zsazsa


Kan u zich het groene dingske nog herinneren waar ik midden mei mee in een boom hing?
U had daar niet eenduidig lovende reacties op -ik merk op: er lezen veel dikke mensen mijn blog- maar toch vindt u hier vandaag de handleididing.
Ja, zo ben ik wel, als ik dat toch al van plan was doe ik gewoon verder, ongeacht wat andere mensen denken. De vormloze medemens onder u kan er maar goed mee zijn!
Het is ondertussen zelfs al getest door wat vrijwilligers en we kunnen wel besluiten het het voor een kind een pak flaterender is en als u niet van plan bent om iets in uw taille te doen (riem, vestje, desnoods een pijl die aanwijst waar de taille zich bevindt) u zich beter niet buiten begeeft.

Plooijurkje2011

Goed, wat heeft u nodig?
-Een lintmeter
-Een zeer soepel stofke zo'n 2 meter zal wel voldoende zijn, voor kleine meisjes de helft.
-Een rekenmachine
-Patroonpapier, eventueel, u kan ook tekenen op de stof als u dat wenst.
-Knopen indien gewenst.
-Een riem of een koordeke, of iets anders wat u in uw taille kan binden om terug model te krijgen.


Start!
a. Meet op deze plaats (boven de eventuele borsten) uw omtrek, noteer, dit is a, a blijft ook altijd a ook al lijkt ze soms op een q.
b. Ga voor een spiegel staan en meet hoe breed uw kleedje vooraan moet zijn, van bh-bandje naar bh-bandje is ideaal, noteer, dit is b, ook al gelijkt ze soms op een 6, niet op letten.
c. Meet hoelang uw kleedje moet zijn, kies zelf hoe hoog en hoe laag -maak het niet te lang, een lengte waarbij een broek een gewenst is, is ideaal, had u een lang kleed in gedachten, besef dan dat mensen gaan vragen of je piketten* bijhebt- noteer.
d. Oké, nu krijgen we dé formule, let op: doe b maal twee, trek dit getal van a af en deel dit door 4. Zo, dat viel best mee!
Dit is het stuk dat onder de armen komt, hier komen geen plooitjes.
e. Bedenkt hoe breed de plooitjes moeten zijn, ik nam als vb 3 cm, deel b door de gewenste breedte, u bekomt nu waarschijnlijk een getal met cijfers achter de komma, doe de cijfers achter de komma weg, het getal voor de komma is het aantal plooien.
f. Deel b door het aantal plooien (e), dit is de breedte van elke plooi.

1. Teken bovenaan de stof of een blad een horizontale lijn (even niet denken, gewoon doen), duid van links naar rechts afmeting d aan, vervolgens drie keer afmeting b en dan nog eens d.
2. Zet tussen de beide d'en de f'en af, dit moeten er in totaal ex3 zijn, tel zeker na want een mm is snel verkeerd gemeten.
3. Teken de armuitsnedes over de volledige breedte van d. Neem zo'n 7,5 cm naar beneden als u normaal gebouwd bent en zo'n 5 voor een kind van een jaar of vier. Trek eerst een rechte (schuine) lijn tussen het nieuwe linkse en het pas ontstane volgende en maak deze lijn dan een beetje holler zodat je onderaan geen punt krijgt maar een boogje.
4. Denk na over de naad, hoe ga je de bovenkant afwerken, met een biais, teken dan geen naad bovenaan, idem voor de zoom.
Is de totale breedte minder dan de helft van uw stofbreedte, gebruik dan links of rechts als stofplooi teken er anders links en rechts 1 cm naad (gewone naad) of 1,5 cm (Engelse naad) bij. (kijk vooral naar de tekeningen)
5. Neem over op de stof en knip (2x) uit, vergeet zeker niet de plooitjes bovenaan in te knippen.

Ik bereidde twee voorbeelden voor, eentje voor grote mensen en eentje voor kleine.


plooijurkje in elkaar
Het in elkaar zetten, dat moet u -afhankelijk van uw wensen- een beetje zelf zien, als u bovenaan naad hebt voorzien kan je het kleedje afwerken met een biais (er tegen stikken, volledig naar binnen plooien, biais om naad plooien en vaststikken) of met een beleg. Een beleg teken je over van het jurkpatroon maar neem dan maar een keer breedte b over, maak het beleg niet te hoog.
Het makkelijkst is waarschijnlijk een afwerking met biais (gewoon rond de stof, niet zoals hierboven uitgelegd)

Het bandje van het zelfde, wil je een breed bandje is het wel mooi als het bandje even breed is als de breedte van een plooi, neem hiervoor tweemaal de plooibreedte (f) plus 2 cm voor de naad (zie tekening).

1. Stik alle plooien vast op persvoetbreedte, doe dit voor-en achteraan.
2. Naai de zijnaden aan elkaar, het mooist doe je dit met de Engelse naad.
3. Naai het bandje vast aan het rugpand, trek het kleedje even aan om het bandje de juiste lengte af te spelden. Naai het bandje vast of werk met een knoop(sgat). Als je de bovenkant afwerkt met biais, doe dit dan voor deze stap.
4. Werk de binnenkant af.

ook mooi

*tentharingen

15 opmerkingen:

 1. waaaaaw!
  ja deze zomer zou ik daar ook graag mee straalen ! (er komt een mevrouw ons leren naaien dus kunnen we dit patroontje ook eens tonen !)
  groetjes
  Marie (12 jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boe, zo negatief over vormeloze mensen of dikke mensen, je ziet het allemaal zo zwart-wit. Ik blijf het herhalen met een riem en misschien wat grotere plooitjes of wat minder? Echt, ik ga dat eens proberen, een van de komende weken. I'm a believer (en ik heb een taille)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een superleuk jurkje, zeker ook de "ook mooi"-s. Misschien nog een variatie: een klein pasje (van een paar cm) bovenaan de plooien, dan vallen de plooien net wat rechter, wat minder open. Ik heb dat eens gedaan bij een patroontje uit een Knippie (dit achterkantje)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik kan de voorbeelden niet openen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoezee! Een patroon van het plooijurkje!!! Dank!
  xoxox

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ewel, ik ben dik maar ik zou mij nooit ofte nooit zo'n kleedje maken. over tenten gesproken. daar kunnen alleen schattige kleine meiskes mee wegkomen, geen koeien van moeders (en dan doel ik op mijzelve)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk! Hier ga ik mijn dochter binnenkort eens blij mee maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ajaj, dik... hier gebruiken we het woord ' mals'. En grappig genoeg begint Sterre dat ook te gebruiken. Ik vind het 'mooier' klinken, maar 't komt op hetzelfde neer hoor. Haha.
  Geen modelleke voor deze malse Molse.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach wat leuk. Ik was zelf ook zo iets van plan, maar dan voor een popje van kleindochter en het moet niet te moeilijk zijn omdat het nog niet zeker is of zij wel met een pop gaat spelen.
  Ik vind uw weblog zo leuk. Mag een oude (66) Hollandse vrouw hier wel gezellig meelezen? Ik hoop maar van wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Handleididing, schitterend woord! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet zo chique voor mama's, maar akelig schattig voor kleine meisjes! Die hebben nog geen taille...
  Ik ga er één proberen te maken voor het dochtertje van een vriendinnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben niet zo dik, dus zou ik het er wel durven op wagen, ook al zit ik onderhand al goed geïnstalleerd op tram 6.
  Maar de dikkere mensen: die nemen toch gewoon een soepel vallend stofje, geen katoentje maar viscose of zoiets, mogelijk zelfs een beetje transparant - lijkt mij super! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gewoon geweldig! Jammer dat ik eerst op vakantie ga en daarna moet klussen en verhuizen, anders had ik gelijk mijn naaimachine gepakt...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Getest en goedgekeurd!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een superhandleiding! Ik heb het gisteren gemaakt en zojuist geblogd. Zie mijn blog http://mamapluis.blogspot.com/2011/07/surinaamse-roots.html voor het resultaat.
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen