Speltmuffins met krant en koffie

Ontbijt

Ik hou van ochtendlijk gebak, de handeling nog meer dan het resultaat, hoewel het resultaat er wel mag wezen, speltmuffins met appel, banaan en nootjes.
Dat op een mooi bordje met een tas koffie en een krant.
Wat heeft een mens meer nodig?
Rust... dat is wel een probleem.

Maar steek er een muffin in en het zwijgt toch wel tien minuten, dat zijn minstens twee pagina's.

Voor de mensen die ook tien minuten rust willen staat er onderaan het recept, voor de anderen die gewoon een gezonde muffin willen met geen geraffineerde dingen (omdat we het 's morgens toch wel allemaal goed bedoelen) staat het er ook.

Koekjestrommel
Voor morgen heb ik er nog drie in de koekjestrommel, twee voor mij en één voor Abel, omdat ik dubbel zo snel eet.


Ontbijtmuffins 14 stuks

Droge ingrediënten
-300 gram speltmeel of ander meel
-60 gram havermout
-15 gram bakpoeder
-3/4de koffielepel kaneel
-Een snuifje zout
-120 gram bruine suiker
-Wat nootjes, in kleine stukjes

Natte ingrediënten
-1 geschilde appel, geraspt
-2 geprakte banaan, bruine vlekjes vormen geen bezwaar
- 3 eitjes, geklutst
-1,3 dl olie, iets neutraals
-1,2 dl ahornsiroop
-Een vanillestokje

-Verwarm de oven voor op 180°
-Meng de natte en droge ingrediënten apart en daarna pas samen, meng niet te lang want dan worden de muffins rubberig
-Verdeel het beslag in papieren muffinvormpjes die in een ijzeren muffinvorm zitten
-Bak 20 minuten en test dan al eens met een breinaald, komt de breinaald er droog uit zijn ze klaar.

*Meel is bloem met de zemelen** er nog/terug in.
Bloem = wit brood/ meel = bruin brood
**Zemelen zijn de goede dingen van brood.
En ge kunt er goed van naar de koer gaan zegt de bomma altijd.