woensdag 1 februari 2012

De eis tot consequentie is de doodsteek van elk goed initiatief (Dr. K.H.)

<3 Jamie Oliver
Ik was nooit van plan om dit boek te kopen, dat komt door Nigella denk ik, die heeft ook zoiets, Express, koken met citroensap uit plastieken flesjes en van die dingen.
Ik dacht: "Ik heb toch bijna al zijn boeken, ik zal daar wel de volledige versies uit maken, niet die met shortcuts waardoor gerechten moeten inboeten aan smaak", maar toen zag ik zijn programma.
Geweldig hé, zei ik al eens dat ik de grootste fan ben van Jamie Oliver?
Een dik jaar geleden kwam ik hem terug tegen op een of ander kanaal met hetzelfde programma als in mijn postpuberjaren. Man, dat was eigenlijk helemaal niet slecht, zoveel groenten dat hij klaarmaakt, ik was dat niet gewoon, slaatjes met de raarste combinaties -die ineens kristalhelder in de oren klonken- en linzen en knolselder en van die vreemde dingen die mij een Ruslandgevoeld geven (ik vind Rusland niet tof), een revelatie, ik zeg het u.

Door Jamie Oliver en Kalfje Willy eet ik vandaag zoals ik eet. Ik ben eens gaan terugkijken en blijkbaar kreeg Kalfje Willy exact een jaar geleden gratie, dus dat is dan ongeveer een jaar dat wij geen vlees meer eten*, een jaar geleden zat ik nu rologend naar mezelf te kijken, daar op die zetel met de laptop op schoot, de tranen in de ogen en de kip in de oven, van mij kreeg sindsdien elk kalfje gratie, en elke kip ook. Ik wil daar wel eens een boompje over opzetten, maar nu niet, ik wil u niet wegschrikken voor u mijn boek gekocht heeft.
Maar goed, Jamie Oliver dus, merci Engeland om ons Jamie Oliver te geven, echt serieus, ik vind dat een geweldige kerel, de manier waarop hij op een niet belerende manier gezond -ethisch- eten maakt vind ik waarlijk revolutionair, uiteindelijk deed hij dat 15 jaar geleden al, toen nog niemand daar mee bezig was. Dorien at toen nog gewoon "curryworstrollen" onderweg van school naar huis. Voila, ik bedoel maar…

En merci Jamie Oliver om nog eens een mooi kookboek te vullen met geweldige recepten die dan ook nog eens rap klaar zijn, en ik hoor u al aankomen: "Jamor, ge moet uw keuken eens zien tegen dat ge klaar zijt" of "Een half uur, drie kwartier ja, en toen was de pasta al gaar maar moest ik nog aan de saus beginnen" Awel, zever gezever! Wat maakt dat nu uit, het is de intentie die telt, of zoals een goede vriendin pleegt te zeggen: "De eis tot consequentie is de dood van elk goed initiatief?"

Maar om een lang verhaal kort te maken, ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat ik ondanks wat u waarschijnlijk vermoedt (die Zsazsa houdt nu haar klep wel als ze gelijk elke andere vrouw moet werken én eten op tafel krijgen) toch nog gezond probeer te koken en dat 30 minuten en geweldige hulp is.
(Let wel op de probeer!)

Week 4

Ik ga ook maar meteen toegeven dat de spaghetti alla putanesca momenteel mijn favoriet is, de versie met een blikje tonijn.
Ach, de eis tot consequentie is de dood van elk goed initiatief!

Goed, ik heb in mijn kaarten laten kijken, dus moet u nu in ruil uw favoriete Jamie Oliver recept geven, zet er misschien het boek en de paginanr bij, dan moet u geen heel recept gaan overschrijven!


*Geen vlees: ik verduidelijk: Ik maak geen vlees meer klaar maar af en toe beland er nog salami tussen de boterham of kippenbouillon in de soep, restafvalproducten noem ik dat om mezelf goed te praten. Of "De eis tot consequentie is de dood van elk goed initiatief?" zoals een wijze vriendin pleegt te zeggen!

95 opmerkingen:

  1. Ok, dat zijn dan al twee boeken die ik ga kopen. Een daarvan is Jamie 30 min. Tx Mme.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. buurvrouw nr 91.2.12

    Geen vlees - alleen bij de buren? Och, consequentie is de dood van elk goed iniatief :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen idee uit welk boek het komt, en het is met vlees, dus ik maak het hier ook niet meer, maar dit! http://www.jamieoliver.com/recipes/duck-recipes/stir-fried-duck-with-sugar-snap-peas

    Waanzin!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan niets met Jamie Oliver... hij spreekt ook ontzettend met consumptie, waardoor ik bang zou zijn dat hij in al zijn eten spuugt. Getsie!!
    Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik wou het ook niet, maar heb het toch gekocht...en gisteren de spinazietaart gemaakt. In, jawel, 25 minuten. De rest van het menu maar overgeslagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Neen, buurvrouw, "de eis" naar consequentie!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Uit zijn 30 minuten serie ben ik totale fan van de bloemkool-pompoen-kikkererwten-spinazie-cury met alles erop en eraan! Ik doe hem inclusief de wortel/gember/amandel en al die andere bijgerechten in 45 minuten en dan is de meeste afwas gedaan. Maar ik heb dan ook goed naar Jamie geluisterd en ooit een magimix gekocht :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ha ook n fav van mij, hij heeft me heel wat trucjes geleerd. gisteren dacht ik nog aan hem en maakte de quesedilla's uit jamie's dinners maar dit is mn fav, ook omdat ik toen in London, na de weekend workshop yoga, het at op n krukje in de zon in mn voordeur (weinig plek daar in London) en hoe het me dat supergezonde gevoel gaf, met weinig moeite :) boek: Return of Naked chef (engelse versie), pag. 68, Mixed leaf salad w mozzarella, mint, peach and (oeps) prosciutto
    ach die goede ouwe tijden...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hé Helen, ik maakte gisteren hetzelfde!
    Terwijl de taart in de oven stond heb ik het slaatje gemaakt, heel lekker!

    De afwas deed Mr Zsazsa. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mmmmmh pasta alla putanesca! Met scampi's... overheerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oef, de afwas deed ik zoveel mogelijk tussendoor (misschien vandaar ook de 25 minuten!), maar ik kreeg wel koffie van mijn meneer naderhand. Volgende keer met slaatjes proberen (al lusten ze hier geen olijven).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb eens op mijn eigen blog gesnuisterd en mijn favoriete Jamie recept is toch wel de vijgensalade met mozzarella en parmaham. En voor dat recept heb je niet eens het boek nodig, de blogs staan er vol van. Ik deed mijn inspiratie hier op: http://carolinebrouwer.blogspot.com/2010/09/vijgensalade-van-jamie.html

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De pasta met auberginetomatensaus en mozzarella uit Jamie's Dinners (ergens rond pagina 150 gok ik) is een favorietje hier thuis. Snel klaar, veggie en vree lekker.
    Over recepten met vlees kan ik Lilith bijtreden over de eend (staat ook in Jamie's Dinners), en ook de kipfilets in parmaham gedraaid zijn geweldig (uit Jamie's Kookrevolutie, ergens rond pagina 240).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. oh ik denk dat ik weet welk volgend kookboek ik ga aanschaffen

    BeantwoordenVerwijderen
  15. En wééral zo'n goei dingen op de menu... Mmmm.. Ik wil ook!

    x Nienke
    http://nienkemaakt.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb zijn boeken niet dus ik weet niet of het erin staat, indien niet vind je het via google ook wel. Ongelofelijk lekkere dingen van Jamie zijn:

    *een salade met bacon en dan iets met appelsiensap en bruine suiker (granaatappel zit er ook in als ik me niet vergis)
    *eend met 5kruidenpoeder en munt en rode pepers en gigantische croutons van ciabatta

    Die bovenste zijn met vlees maar GE WEET NIET WAT GE MIST als ge ze nooit eens proeft. 't Is waarlijk also er engeltjes op uw tong pissen.

    En dan nog:
    *zijn vijgensalade met mozarella (Saskia vermelde hem al)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wij noemen hem hier 'Jamie Olive Oil' omdat hij er overal toch nog wat extra bij moet kletsen :)

    Wij kijken ook graag (illegaal op het internet) naar Jamie at Home, zijn beste programma ooi vinden we! Met enorm veel groentjes uit zijn moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Een taart met vis en puree: overheerlijk wintereten! Het heet 'te gekke vistaart', pagina 159 uit 'The naked chef is terug' uit het jaar 2000.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ahaaaaa: spaghetti putanesca... ge weet toch wat dat wil zeggen?
    Ik maak het ook. Wel enkel voor mezelf. Maar dan de originele versie zonder tonijn. zalig!!!!!!!!
    en BTW: de jamie lispelt toch zo schattig. Dieje mag bij weleens ' kokeneteke' komen spelen... Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Vorige week zag ik hem nog eens op de televisie, zalige gast al is Jeroen toch een serieuze concurrent ;)
    Hier ook geen vlees meer maar ik moet zeggen dat de broodmaaltijd moeilijk in te vullen blijft. In de bio-planet hebben ze veggie salami...een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Check de zuid indiase vissoep uit 'jamies dinners', simpel en lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Anoniem1.2.12

    Ik vind Jamie Oliver niet tof. Sorry. Pingu

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Heerlijk boek!

    Favorieten: de kippastei met erwtjes en wortelpuree
    Pasta voor zwnagere Jools (minus n pepertje)
    Filospinazietaart
    En los is het frangipanetaartje ook heerlijk, bij de koffie ofzo.
    Ik gebruik daar overigens bladerdeegschelpjes voor, heb nog geen kant en klare kruimeltaartbodempjes gevonden.
    En dat is alles wat ik tot nu toe gemaakt heb. Een heel fijn boek dus!

    Een half uur is overigens best te doen, als ik mn best doe. Ideaal met gasten, maar een halfuurtje in de keuken voor 3 gangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. twee blijvers hier in huis zijn de knolsederstoemp (zonder patatten) met tijm en look (happy days p 216) én de erwtenpuree met munt (al dan niet samen met de vis uit den oven met de kertomatjes, basil en mozarella - blijkbaar uit dezelfde boek p 205). mijn klein mannen eten dat zonder gezaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. evelien1.2.12

    Awel ja! De perfecte examenontspanning, merci!!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. 1 favoriet? 1 maar?

    Ah maar wacht zonder vlees? Dat moet dan ongetwijfeld zijn prei-kikkererwtensoep zijn (The naked chef pag 21).

    En de bakewellytaart (Jamie's dinner pag 302).

    En de pimmstaart (De basis van het koken p287 of ook http://lili-mie.blogspot.com/2011/06/pims-taart.html)

    Oh en ook ook de courgette salade (Happy days P96).

    En zijn chili con carne...
    Maar nu ga ik stoppen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Madame, oooooh, Madame.



    Welcome Back.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Mmmmm gij doet mij goesting krijgen om al mijn Jamie-boeken nog eens open te slaan. Sinds Fien is geboren (dik anderhalf jaar geleden) heb ik er niets meer uit klaargemaakt, denk ik. Schande :-)
    Een topper voor mij is zijn manier om worteltjes klaar te maken met sinaasappel (Jamie's dinners p164). En het eendenrecept waar Lilith het over heeft: nom nom!
    Ik schiet mij weer in den Jamie de volgende weken!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. hoow@huismettuin1.2.12

    Ik eet opdezelfde manier vlees, sporadisch als het me wordt voorgeschoteld.
    Maar tonijn eet ik toch al veel langer volledig niet meer.
    Gilbert den tonijn is nu eenmaal een stuk minder sexy dan Willy het kalf.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Definitely de te gekke vistaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Oooh Mme, blij dat je er terug bent! Ik zat je zowaar al te missen.
    Ooit kocht ik broodjes bij hetzelfde bakkertje als puber dorien en we fietsten dezelfde helling op, al dan niet met snot.
    Ik moet lachen met je buurvrouw nr 9!
    En jamie 30 min breng ik soms mee als leesboek uit de bib, misschien moet ik hem toch eens op een andere manier gaan gebruiken.
    Geef eens een linkje aan de neven van basta, ze zouden er een dikke traan door wegpinken. Leve Kalfje Willy!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Blondje*1.2.12

    Een favoriet recept heb ik niet, want alles wat hij maakt moet volgens mij geweldig zijn. Maar op een keer deed ie grof zout en pepertjes in de blender en liet dan dan drogen ofzo, en dan bleef dat keilang goed. Even later bij de oogst van een hele hoop rode pepertjes dacht ik: Ha! Dat wat den jamie maakte, maar ik heb het recept nooit teruggevonden. Dus als er bij deze iemand is die dit recept herkent en weet hoe het precies moet, ik zal u eeuwig dankbaar zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik ben ook fan van Jamie en dan vooral het 30 min kookboek!
    Favorieten zijn:
    - de Rogan Josh curry
    en de bijhorende wortelsalade (p 80-deze middag nog gesmuld van de wortels)
    - courgettesalade (p 26)
    - trifle (p 42)
    - Toscaanse salade (p 50)
    - kabeljauw met een korstje (p 140)
    ...en nu stop ik. Het speek loopt in mijne mond, gelijk we dat hier zeggen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Iris1.2.12

    Hier nog zo'n fan van Jamie Oliver!

    Uit Happy Days met The Naked Chef p. 159: Geweldig gebakken zeeduivel
    P. 111: De lekkerste pastasalade (Een topper bij BBQ)

    Uit The Naked Chef is terug: P. 108 Tagliatelle met saffraan, zeebanket en room.

    Wat ben ik blij dat u terug bent, ik mis de alternatieve recepten echt wel! Maar ik ben natuurlijk ook wel heel benieuwd naar het langverwachte rokjesboek ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Die champignonrisotto met gedroogde chamignons erbij en gegrilde. Ook uit het 30-minutenboek maar ik weet de bladzijde niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Dat is zowat het enige boek wat ik nog van 'm mis.
    Altijd al een zwak voor Jamie gehad, hij is zowat van dezelfde geboortedag als ik en ik zag 'm voor het eerst tijdens mijn studententijd op de BBC.

    Prostitueën-spaghetti kost bij mij lang geen 30 minuten. dat maak ik altijd klaar op avonden zonder inspiratie en daardoor te laat met koken. 10 minuten max.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Kan niet aan zijn citroenpudding weerstaan (Happy Days with The Naked Chef blz.284)

    ...en dien 30 minuten-boek komt ook op mijn lijstje
    liefs,
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  38. kristel1.2.12

    Ik ben ook al fan van jamie van voor de tijd dat hij hip werd. Dit boek ga ik niet in huis halen, heb trouwens wel het "snelle recepten"-boek van Nigella maar kook er niets uit. Koken moet ontspannend zijn hier en daar neem ik mijn tijd voor ;)
    Absolute toppers voor mij zijn:
    uit Jamie's Italië p. 76: pasta e ceci (verslavend lekker) en, toevallig ook met kikkererwten p. 212 zomerse sla.
    uit Jamie's dinners p. 13 zoete aardappelen met pepertjes buffelmozzarella en basilicum (watertanden als ik eraan denk)
    en, uit 'The naked chef is back' is risotto met gamba's en munt hier ook een klassieker p. 143

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Heb geen favo recept van hem, maar heb van hem wel risotto, geroosterde pompoen en knollenslaatjes leren maken - al doe ik dat intussen zomaar wat in het wilde weg, zonder recept. Misschien zijn dat nog de beste kookboeken. (Vinden jullie het ook wel niet raar dat dat 30 minutenboek zo'n onwaarschijnlijk lelijke cover heeft?)
    Favoriete tv-aflevering: die waarin hij met die Italiaan wilde planten gaat plukken om er daarna mee te koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Anoniem1.2.12

    Beste mme zsa zsa. Ik volg uw blog al een tijdje en ik vind hem geniaal en u lijkt mij ook wel een toffe. Maar als Vlaamse boerin die momenteel de eindjes probeert aan elkaar te knopen in deze tijd van economische crisis, vind ik het zo jammer dat in één op kijkcijfers kickende en niet zo eerlijke uitzending onze 'ja toch wel' eerlijke stiel zo om zeep kan worden geholpen, of daaraan toch een grote bijdrage levert. De één zijn dood is de ander zijn brood. Maar het is verdorie toch wel mijn brood, en bij zulke verkondigingen telkens meer en meer mijn dood, samen met die van de nog enkele collaga's en colleginnen. En dan heb ik het nog niet over de auberines, worden die eigenlijk in eigen land geteeld? of moeten die eerst per boot en per vliegtuig worden overgebracht? Ja inderdaad, de eis tot consequentie is de doodsteek van elk goed initiatief, de vraag is alleen, wanneer gaat het om een goed initiatief?

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Prachtige uitspraak! Dat wordt mijn mantra!

    Mijn favoriete snelle recept is Zaterdagmiddagpasta (misschien dezelfde als de pasta voor zwangere Jools?)

    Pagina 64 uit "KOOK met Jamie"

    De ingrediënten voor dit recept heb ik altijd wel in huis!
    Kaneel door de pasta is echt een verrassing!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. grijns bij de uitspraak "door Jamie en kalfje willy eet ik zoals ik eet!" ... geweldig, ook op mijn lijf geschreven (of eerder op mijn eetgewoontes...)

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Owke, ik ben overtuigd. Inderdaad twee boeken...gelukkig ben ik over een aantal weken jarig...mochten ze vragen of ik een wens heb...
    Groetjes Dorien

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Pasta voor zwangere Jools is hier favoriet. Maar Nigella's Express wint het hier nog altijd! Zeker de pannekoekjes zijn een succes. Ik doe er dan stiekum nog appel in of zoete aardappel/wortelpuree of courgettepuree. Zodat ons mannetje van 4, toch ook nog stiekum wat groeten eet. Maar verder is elke bladzijde uit het boek van Nigella top. Maar ook Jamie wint terrein in de keuken van MmeHandwerk

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Hier koken we altijd in 30 mintuten en eten in 15 minuten. Dan moet dit vast een goed boek voor ons zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Dees is al een tijdje populair bij ons in de keuken en werkt echt goed!! Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Ik ben ook enorm fan van de mobiele app: gerechtje kiezen en kwak, een kant-en-klaar boodschappenlijstje in je mailbox, zelfs ingedeeld per 'rayon' in de supermarkt. Heb er net een blogje over geschreven: http://avocadovandeduivel.tumblr.com/post/16772248891/voorbije-dinsdag-vorige-maand-het-blogpostje-was

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Dat is schoon gezegd van die vriendin van u!

    Wat Jamie betreft, ik ken die naam wel maar ik heb dus nog nooit iets van hem gemaakt of gezien... Is hij nu echt zo goed? Mis ik echt iets?

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Jools' favorite stew, da's mijn favoriet. Stoof met rundvlees, niet van kalfjes maar een volwassen koe oa. Met pompoen. Maar ook met beest, dus daarschiet je niet veel mee op.

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Awel het heeft lang geduurd voor ik Jamie-fan geworden ben. Ik kan hem eigenlijk niet bezig zien, hij werkt enorm op mijn zenuwen, maar alle receptjes die ik van hem al gemaakt heb, vielen hier heel goed in de smaak. Ik heb intussen een stuk of 3 (of 4 ?) boeken van hem (leve het boekenfestijn) en heb zeker uit elk al wat gemaakt. Nigella vind ik veel toffer om naar te kijken (toen we nog TV hadden), maar maak ik eigenlijk maar 1 recept van :/
    Ahja, mijn favoriete recept is de honinggraat cannelloni, vegetarisch, op de ansjovisfilet na (maar die kan je vervangen door zout)

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Goh, weet ge anoniem, en ik heb lang nagedacht over mijn reactie... moest ik nu weten dat kalfjes, of koeien of eender welke dieren een schoon leven hebben voor ze de pan in gaan, ik zou er zo geen problemen mee hebben.
    Maar dat is niet.

    Ik heb jarenlang biologisch vlees gegeten omdat ik het zo moeilijk vond dat er voor mij een levend wezen moest doodgemaakt worden, bij biologisch vlees hoopt ge dat die dieren toch een iets aangenamer leven hebben voor ze er aan gaan, maar bij dieren uit de bio-industire weet ge gewoon (en ik ben al op heel wat boerderijen geweest) dat die dieren geen aangenaam leven hebben, melkkoeien komen tot hun twee jaar geen minuut buiten, dat is toch niet normaal?
    Wie zijn wij om te beslissen dat er een dier maanden in een te krappe stal moet staan wachten op zijn dood? Omdat wij per se liever vlees eten dan courgetten?
    Plus dat het ook nog eens ontzettend belastend is voor het milieu?

    Echt sorry hoor, want ik begrijp heel goed dat jij morgen niet ineens courgettes kan gaan kweken, of bureaustoelen kan gaan verkopen.

    Maar dieren zijn wel levende wezens, met gevoelens, gelijk wij en onze kinderen, dus ik vind niet dat wij maar mogen eisen dat er elke dag vlees op tafel komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Anoniem2.2.12

    Beste mme zsa zsa, ik denk dat ge de clou toch mist. Ik word een beetje boos, dus ik ga hier verder niet aan discussieren. Maar toch nog dit: Wie zegt er dat uw courgetten milieuvriendelijk zijn? Ze mogen dan milieuvriendelijk uit uwen hof komen, maar het zaad dat ervoor gebruikt wordt, is dat wel milieuvriendelijk tot bij u geraakt? Hoe werd het verpakt? Hoe werd het gekweekt? Melkkoeien tot hun 2 jaar nooit buitengeweest? Waar haalt ge die misvatting? Dan zijt ge toch nog niet op genoeg boerderijen geweest. Zo jammer dat één programma vol leugens zo op uw emoties heeft gewerkt dat ge nu u en uw kinderen dingen ontzegt die ze werkelijk nodig hebben. Maar goed, ieder zijn keuze. Eindeloze discussies. Wel heel jammer dat mensen zonder landbouw-achtergrond uitspraken durven doen over dieren die ze amper van dichtbij hebben gezien en dan ook nog menen gelijk te hebben. Maar laat ik mijn energie niet langer verspillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. De op een plaat gebakken meringue met peer, slagroom, geroosterde hazelnoten en chocoladesaus..(pag 39 uit Thuis bij jamie) Alhoewel de chocolade-frambozen pavlova van Nigella een hele goede concurrent is (Voor altijd zomer, pag 89) Ben trouwens ook groot fan van Man in de keuken (alleen de titel al) van Bill Granger. De pittige gehaktballen in tomatensaus met spaghetti zijn heerlijk. groetjes janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Beste anoniem, mijn kinderen hebben geen vlees nodig en al zeker geen kalfsvlees en al zeker niet elke dag.
    Daar word ik een beetje boos van.

    En wat die courgettes betreft, idd, daarom ga ik heel bewust met eten om en probeer ik zoveel mogelijk biologisch geteelde groenten te kopen.

    De eerste boer die mij uitnodigt om te komen kijken naar zijn bedrijf waar de melkkoeien samen met hun kalfjes in de wei rondlopen en niet in kleine kooitjes worden geplaatst en de maanden nadien in een kot ergens opzij met alle andere kalveren daar schrijf ik persoonlijk een pamflet over naar alle gazetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Anoniem2.2.12

    ik ben 55 jaar en al van mijn 16 jaar op de manier van Jamie aan het eten, sorry madam, maar ook dan al waren mensen met die zaken bezig, hij is heus niet de eerste

    lieve groet
    Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  56. ik heb geen boek van jamie in huis (misschien nu die van 30 min eens halen), maar mijn absolute favoriet van jamie is de salsa verde, met van die gekookte nieuwe aardappeltjes. SUPER lekker. Veel kruiden, wat ansjovis, alles hakken... mmmmm heerlijk, en doet me steeds aan de zomer denken

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Ha Madame,

    Nu nog eens en dan zonder spelfouten:

    Volg de link naar "meat the truth". Erg verhelderend, óók voor anonieme boerinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Een van mijn favorieten blijft ook de polentakoekjes. Lekker crunchy. (ik denk dat het recept uit The naked chef is back komt).

    En ik ben ook zwaar fan. Hij leerde mij toen ik 14 was specialere dingen koken, nieuwe combinaties kennen. Als ik nu zijn boeken terug vastneem, spreken me weer heel andere gerechten aan. Ze blijven gewoon meegaan, die boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Mme, ik vind dat je goed gereageerd hebt op de opmerkingen van Anoniem (die ik ergens begrijp, hoewel ik net als jij verschil van mening). Maar je hebt je op moeilijk terrein gewaagd; dat weet ik omdat ik dat ook al eens per ongeluk deed :-) http://onderdeappelboom.wordpress.com/2011/02/08/t-zijn-dapperen-die-vlees-eten/

    BeantwoordenVerwijderen
  61. groot gelijk! Een andere goede uitspraak die ik graag bezig is : "Je bent beter inconsequent goed bezig, dan consequent verkeerd".
    En weet je, Tobias van het Ethisch Vegetarisch Alternatief(EVA) is het met je eens : hij schreef er zelfs een logje over! http://tobiasleenaert.blogspot.com/2012/01/hypocrisie.html
    groetjes
    Maman Verte

    BeantwoordenVerwijderen
  62. ps : lees zeker "Dieren eten" eens, van J.S Foer. Het boek is vaak geen lolletje om te lezen(zet de doos Kleenex maar al klaar), maar is een eye-opener.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Neen, ik lees dat niet!
    Ik stop zo wel met dieren eten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  64. ;-)
    is ook goe hé....
    De vriendin (half-veggie) die me "Dieren eten" cadeau heeft gedaan, moet hem van mij als straf ook lezen. Zal ze leren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Jonge Sla, dat boek heeft zo'n lelijke cover omdat je maar 30 minuten hebt, he.
    Stel je voor dat je ook nog tijd verliest met de cover te bewonderen (zouden er mensen bestaan die een poster van jamie hebben hangen :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Super dat je nog zo weinig vlees eet, ik wil hier eigenlijk 1 vleesloze dag instellen en dat stuit al op wat commentaar...

    Mijn favoriete Jamie Recept is inderdaad vlees vrij en dat is Tagliatelle met broccoli!

    Dit is een vlugge versie van een klassiek Italiaans gerecht dat tagliatelle alla Genovese heeft. Voordat je nou denkt dat ik helemaal geschift geworden ben omdat ik geschaafde aardappel door de pasta doe, moet ik je even uitleggen dat het juist heel authentiek is om gesneden of gepureerde aardappel in pastagerechten te verwerken. Het voegt een bepaalde romigheid toe die heel goed werkt en waanzinnig smaakt – je moet het echt eens proberen.

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 middelgrote aardappel
    1 stronk broccoli
    een flinke bos verse basilicum
    70 g Parmezaanse kaas
    zeezout
    400 g gedroogde tagliatelle
    4 eetlepels groene pesto

    Voorbereiding
    Was en schil de aardappel en snijd hem met een dunschiller in flinterdunne plakjes
    Snijd het uiteinde van de stronk van de broccoli af
    Snijd de broccoliroosjes los en houd ze apart
    Snijd de dikke steel eerst in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes
    Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en gooi die laatste weg
    Rasp de Parmezaanse kaas

    Bereidingswijze
    Breng een grote pan gezouten water aan de kook
    Doe de tagliatelle met de broccolisteeltjes in de pan en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
    Doe er 2 minuten voordat de tagliatelle klaar is de broccoliroosjes en de plakjes aardappel bij
    Laat alles in een vergiet boven een grote kom uitlekken, bewaar een beetje van het kookvocht, en doe alles terug in de pan
    Hak de helft van de basilicumblaadjes en doe ze samen met de pesto en de helft van de Parmezaan bij de tagliatelle in de pan
    Schep alles goed om en roer er, als je de saus te dik vindt, een scheutje van het kookvocht bij om hem wat te verdunnen

    Serveertips
    Strooi er de rest van de Parmezaan en de basilicumblaadjes over
    Serveer er een grote kom lekkere salade bij

    Bron
    Jamie Oliver - Kookrevolutie

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Anoniem2.2.12

    Goh ja, ik had het kunnen weten. Ik dacht, je weet maar nooit, misschien kan ik mme zsa zsa wel overtuigen. Weet u mme Zsa Zsa. Ik had dat niet mogen schrijven, van vlees ontzeggen aan uw kinderen. Ik vind dat zelf ook niet tof, als ze mij zeggen wat ik niet mag en zo, zeker niet als het over mijn kinderen gaat. Dus ik begrijp dat u daar een beetje boos van wordt. 15 jaar geleden was ik nog een gewoon meiske, afkomstig uit een gezin van 2 gewone werkmensen, en toen leerde ik mijn boer kennen. Het had dus heel anders kunnen uitdraaien met mij. En dus begrijp ik maar al te goed waarom u zo gereageerd hebt op kalfje Willy. Maar ik werk nu al meer dan 10 jaar op de boerderij, en daar leer je wel wat van. Hoe die dieren zijn, hoe je ermee omgaat en wat je ervoor terug krijgt. En soms is dat ook wel eens een patat in uw buik of schouder. Minder leuk. Opstaan om 5.15u daar zal ik nooit aan wennen. Maar het eerste wat ik heb geleerd, is dat er niets mis is met het gezonde nuchtere boerenverstand. Ik merk dat tegenwoordig zo vaak, dat de dingen zo emotioneel geladen zijn, en waarom? Dat mentale, psychische, waarom zijn we daar zo mee bezig? Vorige week had mijn dochter en haar vriendinneke last van de grote jongens tijdens het spelen. Geen ouders van de grote jongens te zien, en na een tijdje werd ik dat wat beu (ja ik vind dat ze het eerst zelf moeten oplossen) en toen zag ik de jonge heer in kwestie bezig, en zei hem "zeg vriend, een beetje rustig aan he" Waarop de jonge heer naar zijn mammie is gespurt en is beginnen wenen (????? dacht ik) Toen kwam de mammie naar mij "wat hebde gij tegen mijne zoon gezegd?" Enfin, ik moest mijn excusens gaan aanbieden. Want de jongen zijn zelfvertrouwen... bla bla bla... Wat ik dus niet deed. En ik dacht, waarom doet iedereen zo emotioneel? Kalfjes met je kinderen gaan vergelijken, goh ja, zoals ik zei, ik begrijp dat je dat doet, maar in realiteit is het zo anders. En ik verzorg ze met de ziel uit mijn lijf, echt waar. De kinderen, mijn man, en de kalfjes, en hun mama's en papa's. Ik zie ze heel graag. Maar voor je iets schrijft hier over de dieren en hun lekkere vlees en melk. Werk er eens een tijdje mee. Je gaat het helemaal anders zien. Mijn oude wijze buurman zegt dikwijls: "het moest godverdomme nog eens oorlog worden" En dan zeg ik "ja maar buurman, dan gaan er zoveel onschuldige jonge mensen dood..." "Ja" zegt 'm dan, met tranen in de ogen, "da's waar meiske" Maar ze zouden godverdomme meer respect krijgen voor de boeren"... dat zo iemand, met alles wat hij heeft meegemaakt, dat nog kan zeggen. Dat vind ik toch wel kras. Het mag geen oorlog meer worden, maar een beetje respect voor de boer, dat mag toch wel vind ik. Wijn zijn echt geen misdadigers en grote vervuilers. We staan zo wel bekend tegenwoordig spijtig genoeg. En eigenlijk ben ik nog altijd dat lief meiske van 15 jaar geleden hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Anoniem2.2.12

    Maar u mag wel niet meer schrijven dat ik beter bureaustoelen zou verkopen... als ik ergens een hekel aan heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Zeker een Jamie Oliver volgen op instagram, die heeft zo een cool leven zeg, en trekt zelf supergoede foto's.
    En minder vlees = hoera, en uw gevleugelde uitspraak = nog meer hoera, hier worden de kinderen vegetarisch opgevoed, maar soms krijgen ze toch een bord vettige fishsticks. (Uit sympathie voor Kapitein Iglo zaliger, dat spreekt).

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Ik moet die spreuk gaan inlijsten en ophangen. Echt.

    BeantwoordenVerwijderen
  71. In de bib van herentals is de komende weken geen Jamie 30 minuten meer uit te lenen...
    (zoveel reacties...we hebben u gemist, dat beseft u toch. Of kalfje willy maakte zoveel los...)

    BeantwoordenVerwijderen
  72. Pixie3.2.12

    Ik zou hier ook even graag mijn zegje doen. Een landbouwingenieur (afgestudeerd in de richting veeteelt) die al 15 jaar fulltime vegetariër is. Om maar te zeggen: ik weet waarover ik spreek. Ik heb ontelbare dierproductiebedrijven van binnenuit leren kennen.

    Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote merendeel van de boeren (en boerinnen) zijn uiterste best doet om de dieren die ze houden een zo goed mogelijk leven te bezorgen. Die beesten zijn hun broodwinning, uiteraard ben je daar dankbaar voor.

    Maar in ons huidig landbouweconomisch systeem is het gewoon niet mogelijk om dat op een (voor mij) aanvaardbare manier te doen. Ik schrijf in mijn vorige alinea wel degelijk 'zo goed mogelijk'. Maar vaak hebben landbouwers een erfenis, een bedrijf dat op een bepaalde manier uitgerust is, waardoor het niet allemaal even ideaal is voor de dieren. Vaak hebben landbouwers te weinig tijd om veel tijd te besteden aan een individueel dier. In the end komt het allemaal hierop neer: voor het schijntje dat het merendeel van de Belgische vleeseters bereid is te betalen bij de slager, kan je de dieren gewoon geen beter leven gunnen... Jammer, maar het is de harde realiteit.

    Je moet als landbouwer kunnen rondkomen. Sta er maar eens voor: je hebt het beste voor met je honderden soms duizenden dieren, maar op het einde van de maand moet er ook brood op jouw plank komen én moet die huizenhoge lening voor jouw infrastructuur afbetaald worden. Een landbouwbedrijf is een bedrijf als een ander: er moet meer binnenkomen dan er buitengaat. En dat is niet altijd even makkelijk, als je met levend kapitaal werkt.

    Natuurlijk ligt dat grotendeels aan de manier waarop de landbouw hier georganiseerd wordt. Niet alleen betalen wij te weinig voor ons vlees, een groot deel van die prijs wordt dan ook nog eens door de overheid bijgepast, om toch maar onze eigen productie te kunnen behouden. Want in andere landen kan je nóg goedkoper vlees produceren. Nu beweeg ik me op glad ijs: waarom laten wij toe dat er uit het buitenland vlees geïmporteerd is, dat niet gekweekt/geslacht werd op de manier dat dat in België volgens de wet moet? Zo maak je het allemaal nog lastiger voor onze eigen boeren.

    Waarmee ik wil zeggen: ik begrijp de reactie van de anonieme boerin wel. Zij is bang om haar broodwinning te verliezen aan het toenemende aantal veggies.

    Maar misschien moet ze er eens over nadenken om juist munt te slaan uit de toenemende bewustwording omtrent dierenwelzijn. Waarom doen niet meer boeren hun best om uit te pakken met diervriendelijk vlees? Ze bestaan, de mensen die bereid zijn om dubbel zoveel te betalen voor hun varkenskoteletje of hun biefstuk, als het varken/de koe in kwestie en beduidend fijner leven gekend heeft (ik heb zo zelf thuis een manspersoon rondlopen).

    Vorm je boerderij om tot een paradijs voor minder dan de helft van je huidige veestapel. Nodig de mensen uit om het met hun eigen ogen te komen aanzien. En overtuig mensen dat jouw dieren alles gehad hebben wat ze maar konden wensen, in het korte leven waarin ze hun plicht vervulden.

    Wat ik wél heel jammer vind in de reactie van anoniem en van de reactie van landbouwers in het algemeen, is dat ze zo weinig respect opbrengen voor iemands doordachte keuze om vegetariër te worden. Ik vraag me af of de Boerenbond er ooit al aan gedacht heeft dat die veggie-lastpakken over het algemeen veel meer groentjes van hun leden kopen...

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Pixie, dat is idd zowat de samenvatting, mensen willen goedkoop vlees en klagen dan ook nog eens als het niet lekker is.

    Ik denk wel dat het niet zo simpel is om aan die omschakeling te beginnen, maar zo is het ook geen leven (dixit de anonieme boerin)

    Fijne reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Pixie3.2.12

    En dan vergeet ik nog mijn favoriete Jamie-recept mee te geven... Doe mij maar de simpele 'Pasta alla Norma' uit Jamie's Italië. Tomaat, aubergine en basilicum: ze zijn gewoon voor elkaar gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Mijn favoriete Jamie recept kiezen is moeilijk, vorige week maakte ik dit nog: http://www.jamieoliver.com/recipes/risotto/roast-squash-sage-chestnut-pancetta
    Heerlijk! Ook terug te vinden in "Jamie's kitchen"
    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  76. De Geelse boerendochter4.2.12

    Als rasechte boerendochter kan ik de hele heisa hier maar moeilijk gewoon aan me voorbij laten gaan. Hoewel ik zeker vegetariërs niet wil veroordelen, vind ik persoonlijk de mening van mme zsa zsa redelijk onterecht en vaak ook kort door de bocht. Ok, er bestaan bedrijven waar niet alles koosjer is. En vaak zijn dat dan ook oudere bedrijven met oudere boeren. Die zijn niet altijd mee met hun tijd. Toch ben ik er van overtuigd dat het niet overal er zo aan toe gaat. Vooral in moderne bedrijven doen ze hun best om de dieren een goed leven te geven.

    Uit je vorige commentaren heb ik al begrepen dat je er moeilijk mee kan leven als mensen je zeggen wat je wel en niet mag doen. Maar je kan mij moeilijk wijsmaken dat je kleine kinderen al zelf ten volle beseffen wat het voor- / nadeel is van wel/niet vlees te eten.

    Je hebt natuurlijk een punt als je zegt dat vlees belastend is voor het milieu. Maar er zijn wel meer dingen die belastend zijn. Rij je dan ook nooit meer met een auto omdat die te belastend is? Eet je dan ook geen ananas meer? Of ander fruit dat met het vliegtuig naar hier komt? Want ook dat is belastend voor datzelfde milieu.

    Ik ben geen al te frequente lezeres van je blog, maar ik heb ondertussen wel begrepen dat je alles graag biologisch hebt. Wel ik kan je zeggen dat biologisch niet altijd beter is dan het gewoon hoor.

    Verder vind ik het persoonlijk een beetje hypocriet hoe je hier een sector afbreekt die jou nota bene ooit geholpen heeft. Als ik het me goed kan herinneren heb jijzelf ooit cursussen geschreven voor de KVLV aka de "boerinnebond". En toen was die "vleessector" wel goed genoeg om jou te steunen en je geld te geven. Voor mij is het dus een beetje meten met 2 gewichten en maten. Maar ach dat zal aan mij liggen.

    Ik besef dat ik door deze post waarschijnlijk een nog grotere stroom aan commentaar opwek. Maar die leg ik met plezier naast me.

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Beste boerendochter,
    Ik begrijp dat je dit als een persoonlijke aanval tegen AL de boeren ziet, echt, dat was niet mijn bedoeling.
    Ik heb ook nooit opgeroepen om allemaal te stoppen met vlees eten, ik heb zelfs geen negatieve dingen gezegd over vlees eten.
    Ik heb alleen gezegd dat IK geen vlees meer eet, en daarbij mijn kinderen ook niet.
    U bent de tweede boerin die reageert en u bent, ook de tweede die doet alsof ik mijn kinderen iets ontzeg.
    Ik vind het eigenlijk nogal straf dat ik mij haast moet verontschuldigen omdat ik geen vlees eet, het zou verdorie andersom moeten zijn!

    Doordat ik geen vlees eet (en dit nu nog veel fanatieker ga doen, dat komt er dan van, zo ben ik wel) eet ik wel een pak meer groenten en fruit, die komen toch van uw collega's vermoed ik, of is een boer alleen een boer als hij wat koeien heeft?

    Verder vind ik u nogal grof, ik aanvaard geld van de vleesindustrie omdat ik steun en geld krijg van de 'boerinnebond' TOINK, wie bent u, mijn boekhouder?
    Ik wil toch wel even opmerken dat "de boerinnebond" mijn hulp gevraagd heeft en dat ik daar graag aan mee gewerkt heb, en nu dees? Straf!

    En dan nog het milieu, ik denk dat u de titel nog eens moet lezen... wist u trouwens dat dagelijks vlees eten even belastend is voor het milieu als met een terreinwagen rijden, zo niet belastender?
    Maar idd, ik probeer zo veel mogelijk seizoensgroenten te kopen, uit de buurt zelfs en liefst biologisch, en weet u waarom? Om de plaatselijke commercie te steunen, om de boeren die het verschil willen maken een hart onder de riem te steken, en natuurlijk ook omdat het vaak lekkerder is.

    Ik wil u zelfs nog iets extra vertellen, ik heb pas neen gezegd tegen een gratis reisje Marrakech voor het hele gezin, alles er op en eraan. En weet u waarom?
    Omdat ik niet hypocriet ben, daarom.

    Maar goed, dat weet u vast ook beter.

    De groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  78. ik steun Zsazsa volledig in haar laatste repliek. Vlees komt altijd van een vermoord dier. Ik verkies een wereld waar niet gemoord wordt en waar ieder levend beestje zijn plekje heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Goed zo Zsazsa, helemaal gelijk, mijn steun heb je. Je denkt tenminste diep na over alles, en je houdt een open blik en een open hart.
    Like it!!
    Groetjes
    MV

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Geen kwaad woord over Jamie, I♥him!!!! En ik telhier de dagen af om het "allemaal-rokjesboek" te kopen, jihaaaaààààààà !!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Anoniem6.2.12

    De salade van waterkers, rucola, zoete peer, walnoot en parmezaanse kaas heb ik al veel gemaakt, ook als voorafje bij dinertjes, echt heerlijk, met goed rijpe conference-peertjes en veel peper. Uit "the naked chef is terug". Ik moet eigenlijk's wat meer van 'm proberen. Merci voor de goeie ideetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Een gratis reis voor het hele gezin, Mme toch!
    (laat je vooral niet opjagen hier, daarvoor zien de 79 anderen je veel te graag!)
    Ook uit de kempen, met drie arme bloedjes die nog nooit een hap vlees aten, de dutskes!

    BeantwoordenVerwijderen
  83. Ja, Jamie Oliver is toppie! Ik heb mij wel al altijd afgevraagd hoeveel olijfflessen hij opgebruikt...

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Wat een discussie.
    Ik eet vlees en ik ben totaal niet van plan om daarmee te stoppen. Eet ik veel te graag vlees voor.
    Maar dat wil niet zeggen dat ik vegetariers niet respecteert. Ik ben het gewoon niet en ik wil het ook niet zijn. Ongeacht de argumenten die hier gegeven worden. En het zijn goede argumenten hoor.
    Maar ieder heeft zijn leven en doet daarmee wat hij wil. Als Madame Zsazsa haar kinderen geen vlees wil geven dan is dat haar zaak. Het is haar leven en het zijn haar kinderen. Simpel toch?
    En als ik het anders wil doen dan doe ik dat toch. Misschien binnenkort eens een post over hoe onverdraagzaam de mensen van elkaar geworden zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Tonijn is ook geen goed idee, zoals je in onderstaand artikel kunt lezen. Ik wist niet dat ook vissen pijn en stress kunnen voelen, ..en ik heb net een stukje zalm gegeten!

    http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Bedreigde-Dieren/article/detail/1391195/2012/02/07/Tien-redenen-om-geen-vis-te-eten.dhtml

    Eigenlijk gaat het er gewoon om dat er teveel wordt geproduceerd: teveel vlees, overbevissing, overproductie, etc. Zelfs de grote vraag naar quinoa, een supergezond product, zorgt nu in Bolivia voor grootschalige ontbossing etc.

    Mijn insteek: zoveel mogelijk lokale producten consumeren. We hoeven niet elke dag vlees of vis te eten en misschien moet eten minder worden opgehemeld. Nu worden we met kookprogramma's en -boeken om de oren geslaan, eigenlijk klopt dat ook niet. We kunnen gerust leven met minder.
    (Die zalm ligt nu toch op mijn maag zeg...)

    BeantwoordenVerwijderen
  86. lieve zsazsa,

    ik geniet al enkele maanden van je heerlijke blog wat een genoot,
    nog even ahum een apartement in amsterdam verkopen en dan eindelijk ( moest man het idee de groete stad te verlaten nogal inmasseren) en ook ik kan eindelijk aan de moestuin.
    Maar even he. Jamie rules. Vlees mjah, ik heb ook 2 zonen en samen met man komen ze soms worstenliederenzingt de trap op (sorry not today) dus vis? Prima maar zsazsa tonijn kan echt niet!
    p youtube maar nog liever kijk niet(brrr) en laat het liggen.
    goed vega recept van jamie(veel)jamie oliver de naked chef pag. 148, favoriet bij de kinderen paddestoelen taart. maar dan met eenvoudige kant en klare bladerdeeg. dank voor alle ideen en inspiratie

    BeantwoordenVerwijderen
  87. lieve zsazsa,

    ik geniet al enkele maanden van je heerlijke blog wat een genoot,
    nog even ahum een apartement in amsterdam verkopen en dan eindelijk ( moest man het idee de groete stad te verlaten nogal inmasseren) en ook ik kan eindelijk aan de moestuin.
    Maar even he. Jamie rules. Vlees mjah, ik heb ook 2 zonen en samen met man komen ze soms worstenliederenzingt de trap op (sorry not today) dus vis? Prima maar zsazsa tonijn kan echt niet!
    p youtube maar nog liever kijk niet(brrr) en laat het liggen.
    goed vega recept van jamie(veel)jamie oliver de naked chef pag. 148, favoriet bij de kinderen paddestoelen taart. maar dan met eenvoudige kant en klare bladerdeeg. dank voor alle ideen en inspiratie

    BeantwoordenVerwijderen
  88. en nu even geheel off topic; Dorien die curyworstrollen at?! Daar wordt een mens stil van, zie. Verder vond en vind ik Jamie immer de max. Leve zijn kip met citroen en belachelijk veel look in de oven. Ja, ik durf nog wel eens beesten te eten. Biobeesten weliswaar. Maar toch.

    BeantwoordenVerwijderen
  89. http://www.smulweb.nl/recepten/1108224/jamie-olivers-gemarineerde-mozzarella

    BeantwoordenVerwijderen
  90. Anoniem18.2.12

    Ik ben de eerste anoniem, dat boerinneke ja. Weten jullie. Het is in feite niet zo'n probleem allemaal. Het probleem lost zich vanzelf op in feite. Straks zijn er toch geen boeren meer. Of ze stoppen of trekken naar het buitenland. Net zoals de grote bedrijven in tijden van economische crisis. En compassie had ik, hoewel misschien een beetje, ook niet echt verwacht, hoeft ook niet. Kan al die landbouwgrond lekker verkaveld worden, en daarna overstromen, of een groot natuurpark waar dan niemand in mag wandelen om de natuurlijk biotoop niet te verstoren in dit overbevolkte vlaanderen. Het Vlaanderen, dat zijn landschap toch wel dankt aan de boeren, de eerste beschavingen, in deze wereld. Maak het gezellig in uw grot lieve mensen. Hopelijk vindt ge hier en daar een per ongeluk ingeslagen bliksemschicht voor een lichtpuntje in uw leven in deze door de boeren verdorven wereld. Maar goed we wijken af. Als iedereen nu al eens begon met gewoon terug een beetje normaal te doen. Gewoon gewoon zo, voeten op de grond. ook de boeren hé. Er zijn er verdorie die teveel geld hebben verdient op een niet eerlijke manier, ten koste van hun collega's. En die met hun 500 tot 1000 beesten ja zeg... massa-industrie is dat, en geen boerderij. En pas op, de boerenbond durft dat nog promoten hier en daar, de banken al wat minder. Ik ben trouwens niet echt boerenbond minded. En dat zegt een boerin jawel - op deze blog al beschuldigd tot moordenares. Maar zo gewoon gewoon doen. Kalfjes Willy, tja, die hebben wij ook. En 't zijn schatjes, en dan eten we ze op.

    BeantwoordenVerwijderen
  91. Anoniem18.2.12

    En pixie, werkt u nog als landbouw ingenieur? Fijn te lezen dat uw job van de landbouw afhangt, al dan niet rechtstreeks!

    BeantwoordenVerwijderen
  92. Anoniem18.2.12

    En pixie, als je veggie wordt omdat je een uitzending op TV hebt gezien over een kalfje, dan vind ik dat alles behalve doordacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  93. Miljaar Anoniem, als er iemand besluit om iets te doen dat minder milieulast en minder dierenleed met zich meebrengt dan valt daar alleen maar JEUJ op te zeggen me dunkt!

    Het is niet omdat u, uw geld op deze manier verdient dat mensen maar vlees moeten blijven eten, twee reacties hierboven zegt u zelf nog dat er iets moet veranderen.

    Echt...

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Anoniem18.2.12

    Tuurlijk. Maar veggie worden is het dan niet, me dunkt! enfin zeg. het is uw blog he...
    Ik wilde net nog schrijven waarom pixie dan zelf niet begonnen is met een boerderij op die manier. Ik zal het u zeggen. enkele jaren geleden eindigde mijn man zijn opleiding als slager, om hoevevlees te verkopen. Ik volgde één om mensen te laten logeren op onze boerderij. 2 conclusies. Beiden niet rendabel. En dat zijn besluiten die wel doordacht zijn na veel rekenwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Anoniem18.2.12

    Het is wel duidelijk dat wat u normaal vind, en ik normaal vind, iets compleet anders is. En dat mag wel, vind ik...

    BeantwoordenVerwijderen