zaterdag 16 juni 2012

De moestuin

Untitled
-"Ge zegt zo weinig over uwe moestuin, madam, hoes komt het?"
Tja.
Weer mislukt hé.

Regen, geen tijd en keiveel andere excuses.
Maar ik heb het rechtgetrokken. Samen met Abel, dus dat zijn dan nog tien punten extra voor mij.
Tuinieren is zalig rustgevend, maar niet met kleuters, vergeet al het andere dat je daarover gehoord hebt.

Omdat er na een rechttrekking meestal niet veel meer overeind staat heb ik mijn foto's wat verduidelijking meegegeven.

1
Ik ben zowat aan het afstappen van de klassieke vruchtwisseling. De basis blijft behouden, maar lege plekken worden gewoon opgevuld met gewassen van een andere groep. Zo wordt mijn moestuin een stuk productiever.
Moest ik nu ook nog eens goed op tijd met alles beginnen zou het nog een pak beter zijn. Ach.
Ipv nog eens een jaar tomaten te proberen op een van de twee vruchtgewasperken zet ik naast de courgette sla, radijzen en spinazie.
Op de stukken waar niks groeit ligt een dikke laag mulch zodat de grond verrijkt wordt ipv dat al de aanwezige voedingsstoffen wegvloeien met het regenwater.
Vroeger mulchte ik met grasmaaisel, nu pak ik het een pak bruter aan, al het groenafval (behalve zaaddragend onkruid) blijft in de moestuin. De grote overdaad aan aardperen trek ik uit en leg ik op de perken in het voorjaar. Wanneer je dat na twee weken opheft tref je een boel insecten aan die de grond voeden en luchtiger maken. Onbetaalbaar!
Sinds ik op die manier mulch is de bodem nog nooit zo los geweest, mijn spitvork blijft op stal.
In de mulch staan vier broccoli's, nog te klein om op te merken.
(Gewoon mulch wat opzij duwen, gat maken, broccoli er in)

2
Vorige week bestelde ik nog eens wat zaad bij De Nieuwe Tuin, rode en gele wortelen oa. In plaats van zeer precies zaadje voor zaadje te zaaien experimenteer ik dit jaar met breedwerperig zaaien.
Of neen wacht, Abel experimenteerde, dat kan het ook geweest zijn.
We gaan dan maar wachten wat er gebeurd, misschien is er bij deze een hele nieuwe manier van wortelen zaaien ontdekt.
In de hoekjes staan peterselie en bieslook, gewoon omdat ge dat niet genoeg kunt hebben.

3
Buiten wortelen bestelde ik ook slamengsels en bonen, veel bonen. Hier zaaide ik de boerentenen.
Keilekker in minestrone, mijn lievelingssoep! Ook Abel is er zot van, van de bonen eerder dan van de soep.
Soep en kinderen, dat is hier nooit een succes.
Bonen kunnen ook prima gedroogd worden. Een paar dagen op een grote schaal en dan in een glazen bokaal. Er bestaat niks degelijkers om u een goede huisvrouw te wanen.
Rechts een stukske van de komkommer, ik weet niet of hij het nog gaat halen, heel gelukkig ziet hij er niet uit, maar ik geef het nog even.
In het midden de rucola. Om te oogsten knip je de blaadjes af tegen de grond, het plantje groeit weer uit. Als je hier en daar een plantje in het zaad laat komen zaait het zichzelf uit zodat je maar één keer hoeft te zaaien. Economisch jong!
Lupines staan overal door de moestuin, ook deze planten zaaien zichzelf uit, redelijk enthousiast zelfs.

4
Zet naast groene sla rode om slakken te verschansen. Beter is nog planten met stuggere blaadjes zoals prei tussen de sla zetten zodat slakken helemaal de kluts kwijt zijn.
Slakken doen een moord voor grote vlaktes met enkel frisse groene blaadjes. Kleur en structuur mengen is de boodschap.

5
Nog wat geëxperimenteer van Abel, dit was de eerste keer. De volgende keer heb ik hem gevraagd héél het perk te voorzien van zaadjes.
Ook hier bloemen, slaapmutsje en goudsbloemen deze keer. Geen werk mee, ook deze bloemen zaaien zichzelf uit.
Nog zoiets dat zichzelf uitzaait is snijbiet. Enkele planten laten staan en de zaailingen die te dicht op elkaar staan verplanten.

6
Nog zaad, of toch binnenkort. De prei staat in bloei, nog even en de zaadjes kunnen geoogst worden om als kiemgroente gebruikt te worden.
De courgette is een gele deze keer.

7
Links nog een lupine, de slimmeriken zien ook meteen tot welke familie deze plant behoort.
Juist die van de erwtjes en peultjes! Indien u geen familiedrama plant zou ik deze peulen niet serveren.
De selder die staat er voorlopig precies ook niet gerust bij.

8
Meer bloemen dan groenten op deze foto, bernagie (ook wel komkommerkruid), lupines, moederkruid en smeerwortel.
Het grote voordeel van bloemen in de tuin is dat het lijkt alsof je goed bezig bent. Van op een afstand dan toch, dichterbij wordt het wel duidelijk dat die groene gewassen niet eetbaar zijn.
Voor de erwtjes en peultjes is dit de tweede poging, van de eerste kwam er niks uit, het kan niet altijd even gemakkelijk gaan.

9
Tussen de prei en de pastinaak staat een -nu nog bloemloze- dahlia. Een van mijn meest favoriete bloemen. Normaal moeten de knollen van de dahlia elk jaar uitgegraven worden om na de ijsheiligen weer te planten. Maar daar ben ik veel te lui voor. Ik plantte de dahlia's wat dieper en elk voorjaar doe ik een schietgebedje en tot nu is dat voldoende gebleken.
Haast onzichtbaar staat er in de achtergrond maïs, erbij zaaide ik boontjes, hopelijk schieten die niet sneller dan de maïs de hoogte in.

10
Op verschillende plaatsen doorheen de moestuin staan er doorgeschoten pastinaken die op die manier zorgen voor nakomelingen. De bloemschermen trekken zweefvliegen aan en die zijn altijd welkom in de moestuin omdat hun larves massa's bladluizen eten.

Voila, dat was dan mijn spreekbeurt over de moestuin.
Ik hoop dat jullie er van genoten hebben.


Meer info bij AnneTanne:
Goudsbloem - moederkruid - smeerwortel - zweefvliegen

18 opmerkingen:

 1. Goeie tip van die opgeschoten pastinaak! Doe ik volgende keer ook.
  Tilda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, chic chic chic! Daar sta ik dna met mijn potjes op mijn koer...
  Proficiat en smullen maar!
  Liefs Els

  BeantwoordenVerwijderen
 3. onze moestuin is een stuk triestiger, zenne...de courgettes (groene) staan hier een pak kleiner, mijn pompoen lijkt er geen zin in te hebben...ik heb ook meloen geplant, maar die heeft echt wel meer zon nodig dan dit. De boontjes doen het hier goed en de petatjes ook. Verder probeerde ik dit jaar aubergine, en die doet het ook best goed. En nu heb ik ook van die plukslag gezaaid, maar door de regen staat er zelfs sla op mijn paadje. by the way...bij ons noemen ze lupines: koffiebonen...de tuin staat er hier ook vol van..ik vind ze héél mooi! en stinkerkes (afrikaantjes) tussen de moestuinplanten, want dat houdt de bladluizen weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem16.6.12

  Wow, hoe lang is het geleden dat je 'in een foto schreef'! Ik hou d'r van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai ik had me dit beloofd als afsluiter van een lange dag...'t was een lange maar boeiende spreekbeurt! Merci daarvoor enne we zijn wel curieus naar dat proefondervindelijk wetenschappelijk onderzoek van Abel zenne ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. schone spreekbeurt! en herkenbaar wat het tuinieren met kleuters betreft: lijkt tof maar is vooral vermoeiend.
  ik vraag me alleen af: die mulch van aardperen etc., trekt dat niet ongelofelijk veel slakken aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Das lang geleden en heel leuk...ik vreesde al dat je moestuin niet meer bestond met al dat rokjesgenaai en ik zou het nog begrijpen ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik schat nog een weekske en het courgettes-festival gaat hier beginnen! Een organische boel is je moestuin wel, heel gezellig, maar ik denk ook moeilijk om het wat op orde te houden! Op die voorlaatste foto zie ik precies ook veel brandnetels, hoog tijd om daar een soepke van te brouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier (Peru) worden lupines wel gegeten, maar pas na een of ander ingewikkeld en vooral tijdrovend proces om alle gifstoffen eraan te onttrekken. En hoe dat proces precies verloopt zou ik ook niet kunnen zeggen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je makkelijk wil: www.makkelijkemoestuin.com een aanrader, ben met 1 bak met deze methode begonnen en heb er inmiddels 4. Werkt erg goed en vooral makkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem18.6.12

  Ha, worteltjes breedwerpig, ik ben ook fan. Altijd massaal veel weggooien dat je uitdunt, terwijl er tussen die rijen niets staat. De vroege staan in rijtjes, de late niet.
  Ik ben benieuwd naar het resultaat bij jou. Bij mij komen ze mooi verspreid uit. Ik ga amper moeten uitdunnen daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem18.6.12

  Gij zou goed overeenkomen met de moeder van mijn metekind :-) Ook helemaal into moestuinen, groen en ecologisch tuinieren. Ze zit ook bij Velt. Ik heb vandaag enkele foto's van haren hof op mijn blog gezet, mr van de moestuin heb ik er niet veel: de kleuter kwam steeds voor de camera staan. Foto's van kinderen zijn toffer dan van bloemen, zegt ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tsss, zo'n BV en nog heb je tijd voor de moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. awel, 'k vind dat uw moestuin er veel beter uitziet dan de mijne. Hier is niks dat wil groeien. 't Weer zit natuurlijk niet mee hé. In mei heeft het hier nog gesneeuwd, niet veel, maar genoeg om toch nog maar eens het vriespunt te halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem7.7.12

  Ah dus zo verkoopt ge dat, als ge vergeet alles tegoei water te geven of af te snijden. Dan is dat 'zaad aan't schieten voor volgend jaar'. Goe gezien. Ik ben ook véééééél zaad aan het kweken.
  Enneuh bij ons helpen de nogsteedsnietgeknipte kippen tegen de slakken. Alleen zunt dat die kippen ook sla lusten. En pas gezaaid spul. En kiemplantjes ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben sinds kort een makkelijkemoestuin.nl-bak staan en het eerste succes (radijsjes) is al een feit! De vriekantemeter moestuin vraagt echt géén werk (door de speciale aardemix moet je amper water geven), hij oogt mooi waardoor je het dichter bij huis kan zetten en dus sneller eens naar de bak loopt en je hoeft je ook helemaal niet bezig te houden met uitdunnen, wisselteelt en alle andere ingewikkelde dingen. Een aanrader! We zijn zelfs zo overtuigd dat we een hele border van moestuinbakken gaan maken. Ooit.

  BeantwoordenVerwijderen