vrijdag 4 januari 2013

Week 1

week 1
Week 1, die met de goede voornemens èn de bekentenis.

Ik kom om in de kookboeken.
Uit sommige boeken heb ik zelfs nog niks gemaakt en toch blijf ik kookboeken kopen.

Daar moest een goed voornemen van komen.
Het had kunnen zijn: Dit jaar koop ik geen kookboeken, maar het is geworden: Vanaf dit jaar kook ik minstens een volledige week uit de nieuwste aanwinst en om mijn zonden uit het verleden goed te maken geldt dat ook voor alle kookboeken die hier maagdelijk in de kast liggen.

Over het goede voornemen van vorig jaar gaan we het binnenkort wel eens hebben trouwens.

De eerste uitdaging was de naam niet waard, de boeken van Jamie Oliver zijn àltijd de moeite, het was dan ook totaal geen opgave om een week volgepland te krijgen, zelfs niet als vegetariër; hier liet ik het vlees gewoon weg (runderköfte), daar kocht ik groenteballetjes (geen aanrader trouwens) voor de kinderen terwijl wij plezier genoeg hadden met de ratatouille en saffraanrijst. Een aanrader trouwens die ratatouille.

Jamie in 15 minuten, ik dacht eerst dat het een grap was, maar het was echt, na Jamie in 30 minuten, nu de versie zonder voor- of nagerecht. Een hit, want als je op voorhand weet dat het maar 15 minuten gaat kosten om eten op tafel te krijgen begin je met een heel ander gemoed te koken.
Nu, we moeten daar eerlijk in zijn, ratatouille in 15 minuten? Ik denk het niet.

Maar dat is niet erg, krokante ratatouille, dat is erg.
Tot nu toe -en ik zit al één dag voor op schema- zaten er geen teleurstellingen bij, de farfalle met paddestoelen was misschien wat aan de flauwe kant en de ricottabeignets eigenlijk ook wel, maar dat kan aan mij gelegen hebben want hoewel ik mijn portie liet liggen was er toch geen overschot. De courgettesalade liet ik voor wat het was, ik denk dat het bij courgettes belangrijk is om zeker geen overdaad op te doen gedurende het jaar. In de plaats kookte ik wat spaghetti, altijd lekker met tomatensaus, wat krokant brood en een zakje ruccola.

De recepten, die ga ik laten voor wat ze zijn, u moet gewoon dit boek in huis halen.
Punt uit.

15 opmerkingen:

 1. piep

  hihi leuk voornemen....ik heb ook eenhele bibliotheek...en er zijn er waar ik ook nog nooit uit kookte...maar toch....op de bank, pot thee een een kookboek...zaalig.

  knuf Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het menu kwam me al bekend voor! Mijn planning begint volgende week pas met 'Jamie in 15 min', maar het is fijn om al wat ervaringen te lezen :-)
  Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. anders wel herkenbaar, kookboeken kopen en dan er niks uit maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. anders wel herkenbaar, kookboeken kopen en dan er niks uit maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb die ricottabeignets al gemaakt, goei gerief! Alleen de tomatensaus vond ik niet zo passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn missie dit jaar is ook zoiets: "leergierig koken". Mijn kookboeken worden wel gebruikt. Ga me dit jaar verdiepen in "ons kookboek" en dat lukt aardig goed met een vroege start vanaf kerstmis: kervelsoep, groene asperges, jagersaus, tiramisu, havermoutkoekjes, een ander voorgerecht & wortelsoep met gerookte heilbot

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier eenzelfde soort voornemen, maar ik durf het niet online gooien, omdat ik niet denk dat het zal lukken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop al jaren geen kookboeken meer. Ik typ het hoofdingrediënt van wat ik in huis heb in in google en zet daar eventueel ´vegetarisch´ of iets anders bij en, voila, honderden recepten over m´n scherm :-). Niettemin mag ik graag kookboeken ´lezen´ en leende ik daarom gisteren ¨Bijbels Culinair¨ van mijn vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja dit boek wilde vriendlief ook hebben. Misschien toch maar eens in huis halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tof voornemen, ik ben benieuwd! :) Ziet er allemaal heel lekker uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het mijne is om wat meer goed vegetarisch eten te koken. Ik ga de receptjes uit Doriens boek eens proberen dus. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook niet goed bezig: kocht vorig jaar het Mme ZsaZsa rokjesboek en heb nog niet één rokje gemaakt;) Maar ook daar gaat verandering in komen! Half januari start ik met het volgen van een naaicursus. Ook een goed voornemen hé? Groetjes:)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. OMG, ik heb die '30 minuten'. Dat red ik al zelden...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb een nieuw excuus: ik koop ze in het Spaans...
  Dus "Las comidas de Jamie in 15 minutos".
  Als tegenprestatie ga ik dit jaar elk gerechtje uit dit boek maken: echt waar. Er staat er volgens mij nu echt geen enkel in dat ik niet zou maken.

  BeantwoordenVerwijderen