zondag 3 maart 2013

't Zaad van ne maat kan geen kwaad

zaden
Organisatie is alles! Dus organiseerde ik vandaag mijn zaad.
Niks zo ambetant als je eerst door al die zakjes met zaad te moeten worstelen voor je kan zaaien.
Dat kan nog redelijk snel gaan ware het niet dat er telkens wat reeds geopende zakjes ondersteboven tussen de stapel zijn geraakt.
Been there, done that.

Hoe ik mijn zaad organiseer legde ik hier al eens uit, vandaag deed ik net hetzelfde, zij het wel op iets grotere schaal.
Ik kwam uit op een halve wijnkist per gewas ipv één vakje. Dat ligt uiteraard aan de oppervlakte die een aantal keer verdubbeld is, maar vooral aan het aantal soorten per gewas dat ik van plan ben om te kweken.

Maar het is niet omdat je maar een klein tuintje hebt dat je maar een soort sla of boontjes kunt telen. Ipv drie kroppen dezelfde sla kan je evengoed een krop groene sla, een rode pluksla en wat snijsla zaaien. Niet alleen heb je dan een mooiere kom sla, maar je zal langer kunnen oogsten. En wie weet laten de slakken een van de drie plantjes ongemoeid, want niet alleen kinderen, maar ook slakken hebben specifieke voorkeuren. Het enige nadeel is dat je drie zakjes zaad moet kopen ipv een. Maar misschien kan je wel ruilen met het zaad van ne maat?*

Ik kreeg wat zaad en ik kocht wat zaad en ik had nog wat zaad en ik ga grote kommen gemengde sla kunnen maken van het jaar.
Mijn recent ontwikkelde liefde voor De Kool werd ook snel duidelijk toen ik pakje na pakje in het koolvakje smeet.
Van allerlei blaadjes (mizuna, rucola, bladmosterd) over knollen (radijs, raap, koolraap, koolrabi, ramenas) tot het echte werk: Broccoli (winter en zomer en nog een aantal varianten), boerenkool in allerlei kleuren, palmkool, rode en witte kool, groene en paarse spruiten en dan ben ik er uit eerlijke schaamte nog wat vergeten.

Dit doet mij er aan denken dat ik u vorig moestuinbericht nog een kadooke beloofd had, bij deze stel ik een pakketje zaad samen voor Onder de appelboom die heel wat nuttige dingen wist te vertellen bij de vraag: Wat is voor u onmisbaar in de tuin.
Carla Killens en Vicksbol mogen ook hun adres mailen, ik zag hun gecrakeleerd nepleren kussentje en windmolentje zo voor mij.

Voila, nu ik bij niemand meer in het krijt sta, al het zaad geordend is en het teeltplan ongeveer op punt staat kan ik er invliegen, juist op tijd voor het schoon weer!
Er zijn ergere dingen.
Propere was wegleggen bijvoorbeeld.

zaden

*sec. 3:48

10 opmerkingen:

 1. Mijnen ajuin zit al in de grond, vandaag en morgen begint het zaaiwerk, olé! Proficiat aan onder de appelboom!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij staat het een en ander op de vensterbank te groeien en woensdag ga ik mijn tuintje afwerken, zodat daar binnenkort ook het een en ander Jan bloeien, incl bloemenplukwei.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij staat het een en ander op de vensterbank te groeien en woensdag ga ik mijn tuintje afwerken, zodat daar binnenkort ook het een en ander Jan bloeien, incl bloemenplukwei.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Wij gaan a.s. zaterdag van start met ons buurtmoestuingebeuren, in bakken groenten telen op de fundamenten van een bouwplaats die de komende twee jaar braak ligt. Zo leuk om dan bij jou je tuinverhalen weer te kunnen volgen en tips en ideetjes op te doen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij overschot uit die grote moestuin; graag uitdelen op het schoolplein. Dank u!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem3.3.13

  samen spelen, samen delen ...
  Ziet er goed uit zo uw verzameling zaadjes voor de hof.
  Wij zaaiden binnen al pluksla een tijdje geleden, en nu het weer weer wat aangenamer lijkt te worden beginnen ook de moestuin / grote plantenbak plannen weer te kriebelen.
  groetjes, Pauline
  www.beejplien.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bah!Was wegleggen! BAH!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem4.3.13

  Oh kijk, gewonnen zowaar! Mailtje volgt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad hatelijke bezigheid, de was in de kasten krijgen!!! Daarom, als je dan toch gaat verbouwen: een wasruimte voorzien, waar je ook was kan drogen, opplooien, strijken (als je dat doet) én wegleggen. Dus geen aparte kasten meer, maar 1 "dressing" waar alle kledij verzameld ligt. Als ik ooit bouw, voorzie ik dat zeker. Lijkt me zo'n vooruitgang!

  BeantwoordenVerwijderen