donderdag 20 juni 2013

Uit de tuin #bernagie/borage/komkommerkruid

bernagie
Om zes uur nog tussen de aardbeien, om tien na zes in de ravioli cannelloni.
Weet ge nog, die plant die tussen de aarbeiden staat?
Klassiek wordt er dan verteld dat de bloemetjes beeldig zijn over salades gestrooid en hoe schattig ijsblokjes wel niet zijn met zo'n bloemetje er in.
Allemaal waar, maar ik wou meer.

bernagie
Ik heb er voor gekozen om in de moestuin enkel planten te zetten die eetbaar zijn, aan de rand van de moestuin mogen de planten ook gewoon mooi zijn, maar in de perken moeten ze kunnen gegeten worden, en dan liefst nog meer dan alleen de bloemetjes.
Ik ging te rade in mijn kookboeken en in Vegalicious vond ik een recept: Ravoli met bernagieblaadjes, sjalot, oregano en ricotta.
Check!

bernagie
Een vergiet bernagieblaadjes later begon ik er aan.
Omdat ik nog niet toe ben aan zelf pasta maken kocht ik lasagnabladeren, ik dacht, dan plooi ik die dingen toe, hup hup en klaar.
Werkte niet.
Lasagnabladeren breken -ook de verse- en zijn onmogelijk toe te plakken.


bernagie
Het werd plan b, cannelloni met tomatensaus.
Het restje ricotta er bovenop, nog wat salieblaadjes om het af te maken, olijfolie er over druppelen en hoppa in de oven.
Absoluut aan te raden.

En toen las ik dit op Wikipedia:
De bernagie bevat kleine hoeveelheden toxische pyrrolizidine alkaloïden die kanker kunnen veroorzaken en toxisch zijn voor de lever. Het RIVM heeft in 2005 een advies uitgebracht waarin zij een inname norm van maximaal 30 nanogram pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) per dag voorstelt. Om die reden zijn de bladeren, bloemen en stengel ongeschikt voor menselijke consumptie.

Toppie!
Zijn er wetenschappers in de zaal die weten hoeveel pyrrolizidine-alkaloïden er in zo'n vergiet bernagiebladeren zitten?

bernagie
Voor de durvers, bernagie bestaat ook met witte bloemetjes, dat staat zo schoon samen met die blauwe in een dodelijk slaatje!

16 opmerkingen:

 1. volgens mij is salie dan weer super zuiverend. En zo komt alles weer in evenwicht....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem20.6.13

  Heb je het opgegeten?
  Ik heb hier smeerwortelblad in ei en dan in bloem gedaan en zo gebakken: precies tongskes! (de vis) (echt waar, het smaakt er naar)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och, dat klinkt geweldig!
   En is dat dan niet heel dun?

   Uiteraard heb ik het opgegeten, alcohol is ook dodelijk. :)

   Verwijderen
 3. LIKELY UNSAFE ...when products containing hepatotoxic pyrrolizidine alkaloid (PA) constituents are used orally. Borage plant parts including the leaf, flower, and seed can contain hepatotoxic PA constituents. Repeated exposure to low concentrations of hepatotoxic PAs can cause severe veno-occlusive disease. Hepatotoxic PAs might also be carcinogenic and mutagenic (12841, 12842). Tell patients not to use borage preparations that are not certified and labeled as hepatotoxic PA-free.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Borago officinalis: wordt aangewend als emolliens en mucilaginosum bij hoest. Verder heeft het zwak diuretische, zwak analgetische en anti-inflammatoire eigenschappen. Het is ook bekend als een keukenkruid. De PA die erin voorkomen zijn het toxisch lycopsamine, intermedine, amabiline, supunine , doch allen slechts in sporen, en het niet toxisch mono-ester thesinine.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en volgens de delfosse: La Ph.Fr X décrit la fleur et la sommité fleurie.
  Principaux constituants:
  - 11% de polysaccharides: mucilage donnant par hydrolyse glucose, galactose,
  arabinose)
  - 3 % de tanins
  - faible quantité (0,01 %) d’alcaloïdes pyrrolizidiniques (lycopsamine, amabiline,
  intermédine, supinine et dans la fleur, la thésinine, un dérivé non insaturé)
  - acides organiques, sels minéraux

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dus geen zorgen als je het niet elke dag eet denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik zou mij daar toch ook niet te veel zorgen over maken. bernagie wordt al minimaal 600 jaar als keukenkruid/groente gebruikt. spinazie bevat ook stoffen die schadelijk kunnen zijn bij overconsumptie. en zoals ge zegt: alcohol is ook dodelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en nog een vraagske: als die bernagieplanten zo groot zijn, pakt da dan ni teveel licht weg van de aardbeien?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bwah, tegenwoordig moet ge toch van iets kanker krijgen nee? als't uwe gsm ni is, dan zal't uwe sla wel zijn! gewoon ni overdrijven... zoals met alles zeker he!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gewoon eten, Mme Zsazsa! Maar niet elke dag zoals anderen al suggereerden;
  Nog een vraagske: Heb je misschien een lekker recept voor het oerwoud bladmosterd in onze kruidentuin? De twee kleine plantjes van Sanguisorba zijn uitgegroeid tot een bos dat alles in de schaduw zet ;-)We eten bijna elke dag sla met mostedblad erbij (suoperlekker), de buren komen plukken, maar we kunnen het niet bijhouden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Effe de spelling corrigeren: sla met mosterdblad / superlekker.
   En zeggen dat ik vele jaren nederlands gegeven heb ;-((

   Verwijderen
 11. Anoniem20.6.13

  Je kan lasagnebladeren een beetje voorkoken, dan kan je die wel plooien zonder breken

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien moet het juist wel samen met alcohol. Bernagie in Calvados klinkt al behoorlijk culinair, wie weet is het dat ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zeg Mme Zsa Zsa, even iets anders he. Ken je Kwekerij Bastin al in het Limburgse Aalbeek? Ik vind het een must voor je- toevallig hebben ze volgende week Lavendeldagen. Check de site eens: www.bastin.nl Have fun!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ontdekte ook net Bernagie in mijn tuin, googlede wat, dacht 'dat eet ik op', en toen las ik hetzelfde op wikipedia. Waarna ik bernagie ook op jouw blog ontdekte. Zo'n grote oogst heb ik niet, eerst eens kijken of jij nog leeft, en dan draai ik dat ook door mijn salade en thee. Wikipedia looft de plant overigens wel één paragraaf eerder, misschien toch niet de beste bron...

  BeantwoordenVerwijderen