zondag 27 april 2014

Zeven kippentips

Dieren ten huize Zsazsa
Minder dan een jaar geleden kocht ik eindelijk kippen, ik begon met vier stuks. Er vielen er wat af en er kwamen er wat bij en ondertussen lopen er twaalf stuks. Tussen de kippen lopen nog twee eenden, drie ganzen en twee varkens, allemaal in peis en vree.

Maar laat ik het vandaag eens over de kippen hebben, want ik leerde in dat kleine jaar al wat dingen die ik beter op voorhand had geweten, zeven tips!

Tip 1: Denk na wat je koopt
Het ras bedoel ik dan. Ik dacht daar niet over na, komt door mijn impulsief karakter en doordat ik op een kwartier rijden woon van een van de grootste pluimveemarkten van het land. Zeer slechte combinatie.
Op de ochtend nadat we een kippenhok hadden gekocht trok ik naar de markt met twee kinderen en ik zei: kies maar.
We kwamen thuis met twee verschillende rassen, twee Cochinkrielen en twee Wyandottekrielen. Omdat ik al jaren niet meer op de markt geweest was, was ik totaal niet op de hoogte van wat er hot en not was in kippenland. We hadden dus de meest populaire kippen van het moment bij, zeker de cochins zijn totaly hot in kippenland, rosse pomponnen op (niet voor het blote oog waarneembare) pootjes.
Na een kwartier had ik natuurlijk al spijt dat ik niet voor oude rassen, gekweekt door mensen met een passie voor kippen gegaan was, maar ja, dat impulsieve karakter hé.

Ik ben nog altijd niet bijgeleerd, ondertussen hebben we 3 Cochins, 1 Wyandotte, 2 legkippen, 1 Welsummer, 3 Marans en 2 Araucana's.
Tja.

Tip 2: Denk na over de grootte
Van vele rassen zijn er de gewone afmetingen kip te koop én krielgrootte, je kan dus én een ras én een grootte kiezen.
Over de grootte had ik wel nagedacht, ik koos krielkippen omdat ik veel kippen wou en ik wou niet elke dag tien grote eieren.
Krielkippen leggen kleinere eieren maar ook niet dagelijks zoals de grotere kippen (die leggen ook niet per sé elke dag een ei trouwens, maar goed, dat past nu niet in de redenatie.)
Wat ik niet wist -maar al snel duidelijk werd- is dat krielkippen makkelijk meegenomen worden door voorbijscherende buizerds. Kindertrauma! Twee keer zelfs, eerst sneuvelde Billie en wat later kwam de mooie Babs op dezelfde manier aan haar einde.
En wat later ontdekte we ook dat ze in het hok van de varkens (op eigen initiatief) een nachtje als hoofdkussen ook niet overleven, RIP Matilde.
Een Mechelse koekkoek zou dit al makkelijker overleven waarschijnlijk.

Voor de rest gaat het samenleven met varkens en andere dieren trouwens meestal perfect, de varkens zijn zich waarschijnlijk totaal niet bewust van de aanwezigheid van de kippen, of ze trekken er zich totaal niks van aan (van wat wel eigenlijk?) maar de kippen zijn er als de kippen bij als de varkens weer aan het wroeten gaan. Allemaal lekkers dat aan de oppervlakte komt zonder er zelf moeite voor te doen.

Tip 3: Denk na over de kleur
Van vele rassen zijn er verschillende kleuren kip, je kan dus én een ras én een grootte én een kleur kiezen. Er is niet alleen wit, zwart, bruin en grijs, er is ook tarwe, koekoek, patrijs, koper, zalm, enz.

Het is het beste dat je het bij één kleur houdt, of de variaties er op. Het zit namelijk zo, kippen zijn racisten, zet een zwarte kip in een hok vol witte kippen en de zwarte kip moet het bekopen. De afwijkende kip, of die nu wit, zwart of bruin is, is altijd de klos.

Tip 4: Kippen worden snel broeds
Beter, sommige kippen worden snel broeds.
Broedse kippen broeden op eieren en na 21 dagen komen er kuikens uit.
Tenminste in de ideale wereld, soms zitten ze dagen op een kalkei te broeden en vaak zitten ze op eieren zonder dat er één haan aan te pas is geweest, tamelijk nutteloos dus.
Sommige kippen kunnen daar zeer hardnekkig in zijn en blijven maar doorgaan, ze van het nest afzetten helpt niet, als ze gegeten en gedronken hebben gaan ze meteen terug om verder te broeden. Vervelend want niemand wordt er beter van.
Je kan een aantal dingen doen, ofwel koop je bevruchte eieren en stop je ze onder de kip zodat er na 21 dagen wél kuikens zijn. Ofwel zorg je dat de kip niet meer op het nest kan door ze apart te zetten of door het hok dicht te doen. Apart zetten doe je best in een hok (bench) zonder stro maar met een stok zodat de kip geen nieuw nest kan maken maar op een stok moet slapen. Als je dit nogal barbaars vindt heb je de truuk van de kip met de kont in een emmer water nog niet gehoord waarschijnlijk. Kippen die broeden hebben een hogere lichaamstemperatuur, door dit te doen daalt deze (hopelijk).
Ik ben voor de eerste optie gegaan, twee broedse cochins (zeer gekend voor het broeds zijn, ik had dat natuurlijk niet even opgezocht) kregen elk drie bevruchte eieren onder hun achterste.
Dit kan je natuurlijk niet blijven doen, wanneer de kuikens uitkomen en de kip weer aan het leggen gaat zal ze na een tijdje weer broeds zijn.
Rassen kopen die niet zo makkelijk broeds worden is een makkelijkere optie.
Even googlen voor je naar de markt trekt dus.

Tip 5: Kippen krijgen makkelijk luizen
Als u net zoals ik meteen begint te toeteren dat uw kinderen nog nooit luizen hebben gehad, draai dan uw kip maar eens om.
Behoorlijk shocking als daar hopen en hopen luizen rondlopen als ware het De Zwarte Markt in Tessenderlo.
Er zijn twee soorten luizen, veerluizen en bloedluizen.
De luizen op de kip zijn veerluizen, extra lollig is dat tegen het vel van de kip, rond de veerpen een pluizig bolletje zit, dit pluizig bolletje zijn neten. Misschien wel honderden. Jeuj, ik zei al dat het lollig was.
Met deze luizen is makkelijk komaf te maken, er zijn in de handel allerlei soorten poeder verkrijgbaar waar je kip en kot mee inpoedert. Ik ging lichtjes door het lint en gaf elke kip een druppel Frontline op de kont. In hoeverre die giftige stoffen schadelijk zijn voor de eieren weet ik niet, dus ik heb ze de eerste week maar weggegooid, feit is wel dat alle luizen én neten keidood zijn.
Bloedluizen zijn wat moeilijker, deze luizen zitten overdag in kieren en spleten van het hok en kruipen 's nachts op de kip om bloed te zuigen. Kippen kunnen fel verzwakken door deze luizen (die eigenlijk mijten zijn) en zelfs sterven. Geregeld het hok proper maken, even met de bunzenbrander langs alle kieren en spleten en de zeker de zitstok is meestal voldoende. Extra de zitstok insmeren met vaseline zodat de luizen blijven vastplakken is nog beter.

Preventiemaatregelen nemen is natuurlijk het allerbeste, alle kippen hebben een plekje in hun hok waar ze zich in het zand wentelen -schitterend om te zien trouwens- meng onder dat zand wat gesteentemeel (lava- of basaltmeel), dit fijn gemalen gesteente verstopt de ademhalingswegen van de veer- en bloedluizen zodat ze sterven.

Tip 6: Hanen zijn de max
Ik herhaal: hanen zijn de max, maar je moet wel blijven overeenkomen met je buren. Niet iedereen kan lachen met hanengekraai in de vroege ochtend. Vraag het dus wel even.

We hebben twee hanen, Raf en Harry, eerst kochten we Raf. Raf is schattig, maar Harry is de max, Harry zorgt voor zijn kippen als de beste schooldirecteur voor zijn team juffrouwen, sinds hij er is, is de sfeer optimaal. Geen ruzies meer, niemand wordt uitgesloten, alles verloopt veel soepelder. (We weten allemaal hoe gezellig een leraarskamer met alleen vrouwen kan zijn.) Het enige verschil is dat Harry dagelijks (meerdere keren waarschijnlijk) de liefde bedrijft met zijn juffrouwen.
Harry torent -anders dan Raf- boven zijn vrouwen uit. Waar Harry is, zijn zijn vrouwen en als ik hem iets toegooi om te eten, dan maakt hij het allerschattigste geluidje om zijn vrouwen te roepen en geeft met zijn snavel aan waar het hapje ligt.

Tip 7: Er zitten niet per se kuikens in eieren
Een jeugdtrauma: Ik open een ei om een cake te bakken en er zit een kuiken in. Guwel. Dagelijks eieren rapen zodat de kippen niet kunnen broeden is de enige zekerheid als je dit wil voorkomen.

Dat broeden is trouwens wel een ingenieus systeem: Eerst legt een kip een aantal eieren en pas vanaf het moment dat de kip plaats neemt op het nest begint het embryo te groeien, het kuiken in het ei dat op dag één of op dag zeven is gelegd komt toch op dezefde dag uit het ei, na 21 dagen. Een beetje zoals een zaadje dat wacht met kiemen tot het de ideale omstandigheden tegenkomt.
Dus zolang de kip niet op de eieren is gaan zitten om te broeden zit er geen kuiken in de eieren, en voor alle zekerheid dus dagelijks je eieren rapen.
Trauma afgewend.

Eikes
Verschillende rassen kippen leggen natuurlijk wel verschillende soorten eieren, dat dan weer wel.

34 opmerkingen:

 1. tip 8: Sommige dierenartsen lachen u uit als ge belt voor een kip. Ook op den boerenbuiten. Besef dus dat als ge een ziek kiekenbeest hebt en ge hebt geen dierenarts in de wijde omtrek die kippen wil behandelen, ge uw beest alrap ziet sterven als ge het lef niet hebt om ze zelf de nek om te wringen. Kippen zijn immers prooidieren en als ze ziek zijn is het vaak al aan de late kant om nog een behandeling op te starten indien gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke tips. En wat mooi al die verschillende eieren

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeer interessant! Dat van dat racisme bij kippen wist ik nog niet. Asse (van de kachel) zou ook goed zijn tegen de mijten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij hebben net sinds vandaag drie ukkelse baardkrielen in onze tuin rondlopen :-) I love it :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant! Ik heb veel bijgeleerd. We zijn net met kippen begonnen. Dat van zomaar kipjes kopen die je mooi vindt, zonder ook maar te weten wat je koopt herken ik wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een werk maak jij er tekens toch van! Mijn pa kweekt sier kippen en fazanten dus mocht je wat nodig hebben... Ondertussen ligt jou moestuinboek hier bij ons in Spanje... de wortel en bietenhumus wordt hier zodadelijk geproefd... Ze zijn heerlijk! Proficiat met je project!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem27.4.14

  Ik ben vooral benieuwd welke kippen die groene eitjes leggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De araucana's, lelijke maar brave kippen. :)
   Maar dat ze minder cholesterol bevatten is niet waar naar het schijnt.

   Verwijderen
  2. Anoniem28.4.14

   Ow, die hebben geen staart! Da's inderdaad niet echt een zicht :)

   Verwijderen
 8. Heerlijk om te lezen!
  Mijn broer liep soortgelijk trauma op toen hij een ei boven de pan stuk klopte en er een kuiken in de pan viel. Het duurde lang voor hij weer eitjes bakte en ik vermoed dat hij nog steeds in een flits het keuken in de boter ziet liggen bij elke klop op de rand.
  Dat van dat racisme wist ik ook niet...wij hebben nu 2 grijze, 1 bruine en 1 witte legkip en het is peis en vree...misschien helpt dat, van iedere kleur zowat eentje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat wel ja, of ze zouden moeten samenspannen. ;)

   Verwijderen
 9. Interessant!
  Dat van die racistische kippen, ik vermoed dat dat niet opgaat als ge maar 2 kippen hebt? Want ik zou een witte en een zwarte willen, maar zonder dat ze mekaar afslachten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hier ook kippies .... ook een probleem ...de maden grrrr vies en vettig maar ik was er snel bij en ze heeft het toch overleefd. Allé dus bij u nooit een tekort aan eitjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tip 9: koop geknipte kippen of ze vliegen uit hun kippenren. Zelf knippen kan natuurlijk ook maar je moet dan al weten hoe ver of hoe kort je in de vleugel moet knippen. Gelukkig weet onze buurvrouw er alles van!
  Tip 10: sluit 's nachts uw kippenhok goed af want vossen eten graag kippen. We hebben dat helaas al mogen meemaken: al onze kippen lagen 's morgens dood.

  Bij onze buren met allemaal verschillende kippen is er heel veel racisme of "de pikorde": de vreemde of jongste kippen worden gepikt door de oudere kippen.
  Wij hebben momenteel allemaal dezelfde soort kippen die tegelijkertijd zijn aangekomen.
  Vroeger hadden we een Engelse kip die heel vaak broedde. Die hebben we wel met haar kont in 't water moeten zetten. Fotootjes op: http://villaspeelmama.blogspot.be/2012/04/in-den-hof.html

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier niks geen kippen, maar wel genoten van uw uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lavameel of basaltmeel, waar kan je dat kopen, willen we hier wel eens proberen, hardnekkige luizen hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heerlijke beschrijving, een mens zou naar buiten spurten om een stel kippen te gaan kopen. Eventjes nog eraan denken dat ik op een appartement woon!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. madelief27.4.14

  Naw, die Harry! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Na het zoveelste bezoek van mijnheer/mevrouw Vos, stellen we ons serieus vragen bij het houden van wel/niet kippen. We wonen hier héél erg in 't groen (Auvergne), kippen horen er gewoon bij en ja, ook de vos, maar het telkens weer geconfronteerd worden met een slachtpartij is echt niet leuk ! Zouden Kune-Kune varkentjes (of een ander ras) genoeg afschrikwekkend zijn om een vos op afstand te houden ? Eenden zeker niet want die waren de eerste slachtoffers vorige herst, ganzen hebben we nog niet geprobeerd en onze Ezel staat blijkbaar ook te ver van de kippenren om indruk te maken ... Iemand een lumineus idee ? Want onze jonge eendjes zitten nu nog uit voorzorg in betonnen konijnenhokken en de 2 overgebleven kippen ook, maar dat is echt geen leven :-( ... Alvast bedankt !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hok 's nachts afsluiten zodat er geen vos in kan? Hier komt de vos enkel 's nachts langs, dus helaas ervaring mee.

   Verwijderen
  2. helaas... onze vossen hier zijn blijkbaar onverzadigbaar en wachten gewoon tot ik de hond binnenroep en even niet buiten vertoef om toe te slaan ... en ja, 's nachts gaat het hok dicht maar bij het laatste bezoek waren zelfs gewoon de pannen verschoven om toegang te krijgen tot het feestmaal :-( Als het niet zo verdomd zonde was van de kippen dan kan je alleen maar bewondering hebben voor de inventiviteit van de echt wel "sluwe" vos !

   Verwijderen
  3. Anoniem7.9.15

   zie antifox.be en bij vogelbescherming.be en natuurpunt.be de ideale manier om een vossenvrije hok te maken. Werkt zelfs in Brusselse waar ongelooflijk veel vossen zitten!

   Verwijderen
  4. Anoniem1.8.18

   Of een chicken guard luikje zetten kan je programmeren en het hok gaat automatisch open en toe.
   Echt heel handig!
   Sinds ik mijn chicken guard luikje hebt komt de vos niet meer langs!

   Verwijderen
 17. Dat ze luizen konden hebben wist ik niet. Misschien straks eens checken hier.
  Embryo's en half volgroeide kuikens die ineens in uw kom liggen, ik weet er alles van. En ik gruwel nog steeds bij de gedachte eraan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben een stadsmens en ik zie ons nog niet direkt kippen houden op ons Parijse appartementje (dat zou nogal wat geven bij de buren!) maar ik vond dit stukje uiterst interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Kippen hebben is de max! Zelfs in een kleine tuin in het centrum (waar echt niemand moestuin of kippen heeft), en de grootste vijanden van de kippen de naburige katten zijn. (Mijn vriend heeft een hok gemaakt met chape-netten, een grote kooi eigenlijk. Best nog wel mooi eigenlijk en de beestjes zitten veilig!) Die van ons zijn ook best slim, we laten ze wel eens los in de tuin en als we dan (zachtjes) in de handen klappen en zeggen "koooomm kipjes, in jullie hokje, kooom kom" dan luisteren die!

  Het enige vervelende aan krielkippen hebben, vind ik de kleine eitjes. Ik volg nogal dikwijls recepten van baksels en die durven wel eens mislukken doordat ik te lui ben om de eieren te wegen. ;)

  Ahja en ons liefste kip had ik ook last van kalkpoten... Pootjes in badje met dettol, hok kuisen en pootjes insmeren met uierzalf en inwikkelen heeft geholpen. Oef!

  Zijn de eitjes van jouw krielen ook eerder heel lichtgeel ipv de oranje dooiers in de winkel, trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Anoniem1.5.14

  Enkele goede tips. Zelf heb ik goud- en zilverbrakels zitten, ik heb maximaal 1-2 broedse kippen per jaar (echte kippen zijn minder broeds dan krielen).
  Nog twee bijkomende tips: bloedluis hou je weg door de binnenkant van het nachthok wit te kalken. En koop een automatische hokopener, zodat de kippen iedere nacht in een afgesloten nachthok zitten, zodat mijnheer vos er niet aankan

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuke tips die de volgende weken zeker van pas gaan komen! Ik sta op het punt om ook kippen aan te schaffen. Hun hok staat al klaar, nu nog de bewoners gaan zoeken... Ik ga meteen eens wat research doen zodat ik met het juiste ras naar huis kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Roofmijt tegen bloedluis!! Wel bestellen in Nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben niet echt akkoord met tip 3: wij hebben 3 kippen en hebben deze speciaal in een andere kleur gekocht. Zo is het meteen duidelijk als er iets niet pluis is met een kip, welk het juist is.

  Meer info over onze kippen vind je op http://www.zenspiratie.be/6-voordelen-van-kippen-in-je-tuin/

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben niet echt akkoord met tip 3: wij hebben 3 kippen en hebben deze speciaal in een andere kleur gekocht. Zo is het meteen duidelijk als er iets niet pluis is met een kip, welk het juist is.

  Meer info over onze kippen vind je op http://www.zenspiratie.be/6-voordelen-van-kippen-in-je-tuin/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem7.9.15

   Je kan ook gekleurde ringen aandoen. :-)

   Verwijderen
 25. Bloedluis bestrijden zonder gif ! !
  Stukje pvc pijp (ca. 5 cm lang) dwars onder de zitstok monteren. Stop daarin een opgerold stukje golfkarton, (karton van een rol koekjes !) om de paar weken weg halen en verbranden.
  Waarom werkt dit !
  Bloedluizen zoeken als het licht is een schuilplaats dicht bij de kippen en komen weer tevoorschijn als het donker wordt. Direct onder de stok is zo'n ideale schuilplaats. Bij meer kippen, meer rolletjes karton.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Bedankt voor je tips :) Ik heb sinds enkele maanden kippen in het centrum van Mechelen. Geen vossen hier gelukkig, wel katten maar die zijn enkel nieuwsgierig.
  Op dit moment een broedse kip, en daar was ik een oplossing voor aan het zoeken. Het is zo een klein kipje met veren aan haar poten, een prachtige dame. Ik haal haar nu elke dag van het nest, en ze dan echt super boos! :D grappig om te zien. Ik hoop eigenlijk dat ze snel stopt met broeden. Haar kont in water wordt het volgende dat we gaan testen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen