woensdag 17 september 2014

Mme Zsazsa eet tien dagen uit de tuin

dorien2 Het is niet omdat je een tuin hebt dat je avondmaal dagelijks uit die tuin komt.
Ook al laten sommige mensen dat soms zo uitschijnen.

Zonde wel natuurlijk want al dat eten staat daar, kant-en-klaar, als ware het de super-versafdeling van de Carrefour.
Ik dacht, ik doe eens een effort, zolang mogelijk avond eten uit de tuin, met zo weinig mogelijk dingen uit de supermarkt.
Een wedstrijdje met mezelf, makkelijk natuurlijk, want zo goed als alles staat deze moment van het jaar in de moestuin.
Maar toch, soms heb je gewoon keihard goesting in champignonnen bijvoorbeeld. Ik zeg maar iets.
Zie hier het resultaat na twee weken.

pasta dorien Twee keer kwam deze pasta op tafel, verzot ben ik er op, ook al was ik er op het eerste zicht niet weg van, platgekookte courgettes ... niet echt iets wat in mijn top tien zou staan. Maar lekker man, lekker! Het recept is van Dorien, en zelf stelt ze er geen pasta bij voor, maar ik had zin in pasta en dacht: Ach, ik ga het gewoon eens proberen, als het vies is dan vis ik de pasta er wel van tussen. Niet dus, score!
Op de vorige foto zitten er nog wat extra groenten bij, rode biet met geroosterde komijnzaadjes, olie en citroensap, ook al zo'n hit, keilekker is dat met die zaadjes.

We zitten dus op twee pakken spaghetti en een stuk parmezaan, voor twee dagen eten, voor 5 man.

koolpasta Als ik dat hier zo bekijk dan staat er wel vaak pasta op het menu, natuurlijk want dat is dan ook keilekker!
We aten dus nog pasta, deze bv met kool, noten en citroen, ook al een recept van Dorien.

venkel En deze, met venkel.
Na vier dagen zitten we op vier pakken spaghetti en een groter stuk parmezaan, twee citroenen en een half potteke room.

lasagna Nog een keer pasta, lasagne deze keer, met een vulling van ricotta en kruiden en tomatensaus (de tomaten eerst grillen in de oven en dan mixen) met allerlei groenten, kleingesneden en bruingebakken. Het stond nog niet echt op punt, maar ik ben er bijna.
We voegen nog 9 lasagnebladeren en een potteke ricotta aan de lijst toe.

stomp Tijd voor iets anders, aardappelen!
Aardappelpuree met bladkool, een veggieworst (met mosterd, anders is er helemaal niks aan) en ajuinsaus om het gebrek aan vleesjus goed te maken. Het is er heden ten dage niet echt het weer voor, maar het heeft toch gesmaakt.

koriander Rijst dan, biryani.
Ooit bejubeld op deze blog, nu maar mild gesmaakt omdat ik in plaats van lekkere basmatirijst saaie langkorrelrijst van uncle ben's gebruikte.
Maar zo'n zonde seg. En daar kijkt ge dan een hele dag naar uit.

risotto Nog eens rijst, risotto.
Risotto met tomatensaus, niet echt een succes, ik vergeet altijd dat ik tomatensaus alleen maar lekker vind met puree of pasta.
Maar nog meer pasta had er over geweest.
De rest is wel een van mijn favorieten, een hoop verschillende dingen op een bord. Er zat ook nog een potje knoflookmayonaise bij, om al die lekkere geroosterde groenten in te duwen, jummie.

mais2 De favoriet kwam nog eens terug, met weeral mais -oh hoogtepunt uit het seizoen!
In plaats van rijst zat er nu quinoa bij, roodgekleurd door de bietjes, geweldig receptje uit het moestuinboek.


minestrone Wat er zeker in het rijtje hoort is soep, en wat is de allerlekkerste soep (ook al ziet ze er zo niet uit en heb ik het proberen te verdoezelen met tekst)?
Minestrone!
Juist!
Kilo's groenten gaan daar in, en dan nog juist afwerken met een beetje parmezaan en ik ben ondertussen al de tel kwijt van de aangekochte goederen, maar dat stuk parmezaan is wel ongeveer op nu.

linzen Ah, een hoofdbestanddeel dat helemaal uit de winkel komt, linzen!
Maar dit was geen avondeten, maar middageten voor mij alleen, dus eigenlijk telde het toch al niet.
Wel lekker anders.
Linzen, heeft al iemand dat uit zijn hof gegeten?

appel En om af te sluiten, het nagerecht, appels uit de tuin van de buren met bovenop deze crumble.
Niet slecht, niet slecht.

En straks bij de bomma kroketten met pekes en erwtjes en gebraad, ook niet slecht.

19 opmerkingen:

  1. Wow!
    *Ik kijk wat betrapt naar de kinderbueno op mijn bureau en denk dat ik misschien toch maar eens moet overwegen om een moestuinproject te starten*
    Bestaat er ook zoiets als tussendoortjes uit de tuin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tussendoortjes zijn voor dikke mensen!

      Verwijderen
  2. Het water loopt mij inde mond!
    Een tip: volgend jaar zelf quinoa telen (of was dat al het geval?).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eten uw kinderen dat ook allemaal graag? Die pastas zouden nog lukken maar de andere gerechten, dat zou ik er hier niet inkrijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bwa, soms wel, soms niet, dan zijn er nog komkommers en tomaatjes uit de serre om aan te vullen.

      Verwijderen
  4. Lekker! Ik laat de moestuin altijd versloffen zo op het einde dus dan moet ik groentjes tussen dood blad en onkruid oogsten. Dat levert dan wel weer verrassingen op.
    Linzen doen het niet zo noordelijk, geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Echt een toffe uitdaging !!! Heel leuk ook met al dat geschrijf op je foto's. :) Zodra de moestuin hier groter wordt, probeer ik het ook eens uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geweldig, ik dacht dat je op het einde ging schrijven en nu naar de frituur maar kroketten zullen er ook wel ingaan. Momenteel is dat ovenrecept met geroosterde tomaten, venkel en courgette uit je/jullie boek hier een favoriet en het tofste van al is dat ge dat met vanalles kunt maken. je moet eens tegen Dorien zeggen dat met rode biet erbij het ook super is, een zoete touch! Nog veel moestuin-kookplezier, dat doen wij ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog een leuke tip voor courgette: maak er eens spaghetti van (met een mandoline of een rasp) en bak ze in een beetje olijfolie. Dan heb je meteen een vervanger voor je pasta. (Ik eet al een tijdje voedselzandloperig, vandaar!)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk! En lekker! Jammer van die risotto. Ikzelf ben er juist dol op. Ik maak deze vaak met wortel, ui, knoflook, bleekselderij en (platte) peterselie en garnalen. Volgens mij staan deze groenten ook in jullie tuin :-) Voor het recept kun je eventueel een kijkje nemen op mijn blog: bymarloesthuis, onder het stukje van "heerlijk buiten eten".

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb voor mijn verjaardag jullie moestuinboek gekregen. Want ik ben verhuisd en heb nu ruimte voor een moestuin. Ik denk dat ik maar klein ga beginnen, al zijn alle berichtjes op dit blog echt motiverend om meteen heel groot aan de gang te gaan.... Mijn vingers jeuken al!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Flinke oogst en leuk dat het niet allemaal voor de salade is zoals bij ons. Onze oogst bestond dit jaar uit wat sla, Oost-Indische kers en klein uitgevallen tomaten. (al probeer ik binnenkort het pestoreceptje uit van Jonge Sla, njam!)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat ziet het er weer heerlijk uit en wat laat je het weer op een mooie manier zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Super. Echt keigoed bezig, gij. Als ik een moestuin had...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een geweldig idee om het op deze manier te documenteren! Ik denk dat ik het maar ga overnemen :-) Ik schrijf een "kookdagboek" wat voor mij een manier is om mezelf een beetje verantwoordlijk te houden - om te kunnen zien of we echt zo gezond en "uit de moestuin" eten als ik denk, maar kleurrijke foto's zijn veel leuker! Mag ik vragen: hoe doe je het met tekst toevoegen aan de foto's?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. 'k heb het altijd gezegd dat gij een schoon geschrift hebt, maar nooit geschreven

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Geweldig! Dit probeer ik volgend jaar (of het jaar daarna) ook eens als er in onze moestuin meer staat dan alleen pompoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zo zag "een week uit de moestuin eten" er uit bij ons: http://www.growntocook.com/?p=4496
    Bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen