Snijbietspanakopitadriehoekjes

#spanakopita Ik was niet van plan om deze driehoekjes te bloggen, maar ik trok wel een foto.
Het zal mijn blogonderbewustzijn zijn. Altijd op zijn hoede.

En kijk, twee man vraagt achter het recept en ik zat hier toch al, dus waarom niet.

Laten we de titel even van naderbij bekijken.
Spanakopita is eigenlijk gewoon Grieks voor spinazietaart (σπανάκι, spanaki, 'spinazie', en πίττα, pitta, 'taart'), omdat ik het Griekse woord voor snijbiet niet ken, plak ik dat er gewoon in het Nederlands voor.
Wikipedia leert mij dat een échte spanakopita in grote vuurvaste schalen gemaakt wordt, maar soms maken de Grieken ook een kleinere versie die als driehoekje aangeboden wordt. Geen idee of de Grieken dan iets zeggen als spanakidriehoek.
Dus zolang er hier geen Griek duidelijkheid schept noem ik het gewoon snijbietspanakopitadriehoekjes.
Alsof een Griek konijn met pruimen, echt met pruimen zou maken.

Goed!
Het straffe aan snijbietspanakopita is dat iedereen het hier lust. Het is natuurlijk gewoon heel lekker, maar dat is meestal geen doorslaggevend argument als er overwegend groenten inzitten. Laat staan snijbiet.
Ik wijt het aan het korstje, te lekker om te laten staan.

Als ik geen tijd heb dan maak ik één grote taart, als ik wel tijd heb dan maak ik schattige driehoekjes.
Gisteren had ik tijd.

#spanakopita
Snijbietspanakopita
In plaats van snijbiet kan je natuurlijk ook gewoon spinazie gebruiken, of een mengeling. Ik vind de gestoofde stukjes snijbietstengel er wel lekker in.
In een klassieke spanakopita zit gesnipperde dille, maar ik vind alle kruiden er wel lekker in, venkelgroen, oregano, tijm, peterselie, dragon,...
Je kan de vulling makkelijk een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren.

Nodig voor 10 driehoekjes:
-zo'n 8-12 snijbietbladeren, een flink vergiet (of 2) spinazie of een mengeling
de snijbietstelen in blokjes en de bladeren in reepjes
-een gesnipperde ui
-3 eitjes
-300 gram feta
-een flinke handvol kruiden
-zeste van een citroen
-peper en zout
-filodeeg
-boter

-Stoof het uitje in wat olie en voeg de snijbietstelen toe.
-Meng in een grote kom de eitjes met de feta, zeste, peper en zout en de gesnipperde kruiden.
-Wanneer de steeltjes gaar zijn doe je de bladeren erbij. Snijbietbladeren hebben een langere gaartijd nodig dan spinazie. Laat de gare groenten wat afkoelen alvorens het door het ei/kaasmengsel te roeren.
-Verwarm de oven voor op 220°.
-Voor een grote taart leg je een aantal vellen filodeeg op elkaar, smeer tussen elk vel wat gesmolten boter. Voor de driehoekjes neem je telkens één vel.
-Leg het mengsel voor de taart in het midden van de vellen filodeeg en vouw alles toe, gebruik ook weer genoeg boter, dit zorgt voor een krokante taart. Voor de driehoekjes vouw je een reep van het deeg, leg onderaan een hoopje van het mengsel en sla het 45° om, enz. (Je moet het doen om het te snappen neem ik aan.)
-Ik strooide er nog maanzaad over.
-Bak de driehoekjes of de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Met een komkommerslaatje of wat groene sla vind ik dit goed genoeg om als avondeten te dienen, maar het zou ook een fijn voorgerecht kunnen zijn.