Handboek voor wildplukkertjes & De wilde kalender

Handboek voor wildplukkertjes Tussen midden jaren 80 en midden jaren 90 werden mijn zomers met de volgende drie dingen gevuld: Een hangmat, een tent en stapels (strip)boeken.
Bij goed weer lag ik met een boek in de hangmat, bij regen lag ik met een boek in de tent.
In de jaren 90 verschoven mijn interesses over paarden (kon ik nog combineren met lezen) naar jongens (dat viel slechter te combineren).

De tent en de hangmat staan er nog altijd, maar de tijd om een hele dag alleen maar te lezen is samen met de kuif en de permanent ergens in de jaren 90 blijven steken.

Ik zou een pink veil hebben voor nog eens zo'n zomer uit de jaren 80.
Een van de boeken die ik dan zeker in mijn hangmat zou lezen is dit boek.
Het zou een van die dagen worden waarop ik pas naar binnen zou komen als het al donker is, met vuile handen en knieën en een heleboel plannen voor de volgende dag.

Oh, die scone kindertijd ...

Handboek voor wildplukkertjes

Handboek voor wildplukkertjes Rachelle Klaassen maakte zalige tekeningen die aan Octavies stijl doen denken. En Erica Bakker en Ellen van den Broek vertellen op een niet kinderachtige manier wat je met eetbare bloemen, planten en vruchten kunt doen.
Dat zijn niet alleen eetbare dingen zoals limonade van bloemen, vieruurtjes van lisdoddestengels, snoepjes van bloemblaadjes en heksensoep, maar veel veel meer.

Handboek voor wildplukkertjes Fluitjes van fluitenkruid, vissenvoer van zeesla, mierenhotels, oplossingen tegen muggen en vliegen, fakkels en de favoriet van de zonen: jeukpoeder van rozenbottels. Het staat er allemaal in.

Handboek voor wildplukkertjes

Handboek voor wildplukkertjes Op dit moment zijn de zonen bezig aan een map om mee te nemen op expeditie, het is de bedoeling dat ze hier al het eetbaars op aanduiden dat er in de nabije omgeving in het wild groeit.

De Wilde kalender Voor hun map is er al heel wat terug te vinden in het Wildplukkertjeshandboek, maar er is natuurlijk nog veel meer eetbaars in het wild.
En dan komt dit boek -mijn boek- goed van pas, De Wilde Kalender.
Bloesem, bloemen, fruit, groente, paddenstoelen, noten, zaden, pitten, granen, grassen, bomen, kruiden, specerijen zuivel, eieren, vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en insecten.
Allemaal eetbare dingen uit het wild en per seizoen opgelijst.
Als ge daarmee uw maag niet kunt vullen dan weet ik het niet.
Er is duidelijk meer eetbaars dan ik en u dachten.

De Wilde kalender Ik zou precies wel eens heel graag gaan wandelen met een paddenstoelenkenner, hoe cool moet dat zijn om aan het eind van de zomer uw eigen paddenstoelen te kunnen plukken voor een paddenstoelenrisotto?
Tot het zo ver is hou ik het op een boletenrisotto, want boleten, die hebben wel lookalikes die giftig zijn, maar nooit dodelijk giftige lookalikes.
Voila zie, zo leert ge toch eens iets hé.

Het Wildplukkertjesboek
Erica Bakker, Ellen van den Broek en Rachelle Klaassen
Fontaine uitgevers
176 pagina's
16,95 euro

De Wilde Kalender
Elsje Bruijnesteijn
Fontaine uitgevers
128 pagina's
16,95 euro

Met de voordeelcode ‘Wildplukkertjes’ bestel je bij bij de webshop Booksetcetera.be de boeken zonder verzendkosten.