woensdag 23 september 2015

Het pompoenveldje ten huize Zsazsa


Een half jaar geleden stond dit veldje vol onkruid.
Het droeve lot van wel meer afgelegen stukjes moestuin.
Deze reep achteraan werd ooit vrijgemaakt en als bloemenweide ingezaaid, maar werd toen helaas vergeten.

Ook het jaar nadien liep het mis.
Vol goede bedoelingen zit de tuinier in maart, maar dan wordt het april en begint alles (lees: onkruid) te groeien en moet er gezaaid en geplant en geschoffeld worden en schieten reepjes achteraan er over.

Dit jaar deed ik het anders. Begin maart viel het mij nog eens op dat Oost-Indische kers de grond van zomer tot voorjaar perfect bedekt houdt.
Ik dacht, als ik dat spel nu bomvol Oost-Indische kers zet en tot aan de zomer af en toe onkruiden weghaal (zeker die in zaad gaan komen) dan neemt Oost-Indische kers het vanaf dan wel over.
En dat deed het, zoals u kan zien!


Nog een andere plant met dezelfde eigenschappen is pompoen, om de twee meter kwam er midden mei een plantje en toen was het een kwestie van er om de twee-drie weken eens te passeren met een schoffel.
Navenant de planten groter en groter werden werden de schoffelbeurten steeds korter en nu is het perk al enige weken volledig begroeid, ik passeer enkel nog om de dikke ranken van de pompoenen terug richting pompoenbed te draaien.
Volgend voorjaar mogen de plantenresten gewoon blijven liggen en vanaf mei schieten de plantjes vanzelf terug op uit de vele zaden die achtergebleven zijn.
De pompoenen, die moet ik wel terug planten.
Ge kunt niet alles hebben.


In plaats van zaad te kopen zocht ik zaad bij elkaar rond alle Oost-Indische kersplantenresten van het vorige jaar. De pompoenen kwamen van overal. Ik kreeg redelijk wat planten bij elkaar op tuinruildagen en ik had er zelf al wat gezaaid met gekregen, gekocht en ouder zaad.


Want het moet niet altijd nieuw zijn natuurlijk, dat zou hier nogal afsteken.

Wanneer pompoenen te oogsten en wat ermee te doen, lees je hier, bij mijn moestuingoeroe.

9 opmerkingen:

 1. Hihihi wat een groen! Hier wou de pompoenen niet, maar volgend jaar kunnen ze eindelijk op de volkstuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. altijd een tikje jaloers als ik die moestuin van jou zie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige moestuin heb je toch !! Ik ben fan van Oost-Indische kers, maar ik vind dat precies maar moeilijk. Mag ik vragen waar je zo'n zaadjes kan kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, de goeroe ziet dat het goed is :-)
  Veel butternut, zo op het eerste gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk idee voor als ik eindelijk kan verhuizen en mijn nieuwe moestuin kan betrekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tof veldje, en wat is die constructie in de tuin?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem23.9.15

  Wat een mooi pompoenveldje!. Dat Oost-Indische kers een goede bodembedekker is ondervind ik momenteel ook in onze kleine moestuin :-). Eens Oost-Indische kers, altijd Oost-Indische kers....
  En de pompoenen, die groeien bij ons op de oprit : https://blijentuin.wordpress.com/2014/09/10/i-love-it-when-a-plan-comes-together/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem12.10.15

  Leuk idee voor in mijn moestuin. In welke moestuin? Die moestuin, die volgend jaar zal klaar zijn (woorden van mijn man) ;)

  BeantwoordenVerwijderen