donderdag 14 januari 2016

Over een lelijke jas, lekkere soep en ook nog 10 aardpeerfeiten op een rij


Allereerst. Ik heb deze jas niet zelf gekocht.
Het was een kadootje van mijn vader.
Want ... hij vond dat echt een jas voor mij!
Ik vind het echt een hele lelijke jas, dus ik weet niet of het als compliment bedoeld was.

Feit is wel dat de jas ontzettend warm is én dat ik vind dat iedereen moet stoppen met te doen alsof hij/zij altijd
piekfijn rondloopt en op eender welk moment op de foto kan.
Want dat is niet! En iedereen weet dat eigenlijk wel, maar ge voelt u toch maar schoon elke keer een slons als er weer zo'n internetrolmodel met haar jurkje en gemanicuurde nagels aardperen staat te oogsten.
Gedaan ermee, we verwelkomen lelijke jassen, voze broeken, vettig haar en wat extra kilo's.
De feestdagen zijn tenslotte nog maar juist gepasseerd hé seg.

Goed dan, ten tweede: Iets over de aardpeer!
Door een reorganistie in de moestuin moesten de aardperen vertrekken, de vrijgekomen plaats werd ingenoemen door fruitbomen. Wat verderop in de moestuin is er gelukkig nog een bed met aardperen, stel je voor dat we vanaf nu zonder zouden zitten!


Van die emmers heb ik er drie!
Gelukkig zijn de varkens en ganzen aardpeerliefhebbers en ook mijn schoonmoeder kan er aardig weg mee.
Maar sinds Dorien in het voorjaar van 2014 zo'n twee keer per week geroosterde aardpeer klaarmaakte heb ik er een lichte aversie voor ontwikkeld.
Maandag ll. dacht ik ze nog eens een kans te geven, ik nam wat grote exemplaren mee naar binnen samen met een grote bundel peterselie en wat tijm.
Komt goed dacht ik, dat wordt een fris soepke.
Om de een of de andere reden kwam ik daarna achter mijn computer terecht en zo passeerde ik op flickr waar ik deze foto zag bij i.
Met voorsprong de lekkerste soep ter wereld: aardpeer en koriander. Ik zeg u: toeval bestaat niet!
i. geraadpleegd en een recept kwam mijn kant uit.

Hieronder doe ik het recept er ook nog eens bij, want ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik heb graag exacte hoeveelheden.
Met een paar en een flinke scheut ben ik niks, ik wil cijfers!
Een recept met precieze hoeveelheden, want -dat had u vast al door- het is waarlijk een lekker soepke!
Ik zou nu niet meteen zeggen: de lekkerste soep ter wereld, met voorsprong dan nog, maar het is zeker en vast de lekkerste aardpeersoep ter wereld.

Misschien eerst nog iets over aardperen, want we zitten op deze moment toch tot onze knieën in het aardpeerseizoen.
Feit 1. Aardperen blijven best gewoon in de grond tot het moment dat je ze wilt klaarmaken.
Gaat het vriezen en wil je blijven aardperen eten, dan kan je wel al wat oogsten, of de grond goed bedekken met wat stro of een andere dikke mulchlaag. Dat geldt ook voor prei, pastinaken, schorseneren en alle andere dingen die onder de grond zitten.
Feit 1b. Het zou kunnen dat woelmuizen graag aardpeer eten, dat moet je proefondervindelijk ontdekken, moest het zo zijn kan je misschien wel wat knollen in veiligheid brengen tijdens de winter. Bv in een emmer met aarde die je bewaart op een koude plaats.
Feit 2. Als je oogst hou je best de grootste, mooiste exemplaren als plantgoed -grote mooie ouders maken eerder grote mooie kinderen dan schrale exemplaren- zo werkt dat nu eenmaal.
Die grote mooie aardperen stop je meteen in de grond, 15 cm diep en op 50 cm van elkaar in alle richtingen.
Oogst telkens alle knollen van één plant, elk knolletje dat achterblijft wordt immers een nieuwe 3-meterhoge plant. Zelfs de schillen hebben de neiging om een eigen gezin te stichten.
Feit 3. Een beetje compost zorgt voor nog grotere exemplaren dat ondervond ik dit jaar door het ene bed wel en het andere geen compost te geven.
Feit 4. Heb je wat houtasse dan mag je dat in het voorjaar ook over de grond uitstrooien.
De kalium in houtasse is goed voor alle planten die knollen en wortels aanmaken, het zorgt voor kleur, stevigheid en een goede bewaarbaarheid.
Feit 5. Geven de aardperen in de zomer teveel schaduw voor andere planten dan kan je de stengels inkorten tot op zo'n meter.
Feit 6. Je kan niet alleen de knollen eten, maar ook de nieuwe scheuten die in het voorjaar verschijnen. Dan moet je de grond rond de stengels wat ophogen (zoals bij asperges) of er een bleekpot over zetten zodat er geen zonlicht aan de stengels kan.
Feit 7. Voor de winter knip je de stengels af tot 20 cm boven de grond, laat de stengels maar gewoon liggen en in het voorjaar breng je de dorre stengels naar de composthoop. Het perfecte 'bruin materiaal' voor een evenwichtige composthoop.
Feit 8. Je hoeft niet speciaal naar een tuincentra voor plantgoed, de aardperen uit de supermarkt zullen het even goed doen.
Feit 9. Aardperen zijn lekker geroosterd en gebakken, maar ook rauw, in dunne schijfjes voegen ze iets lekker knapperigs toe aan een slaatje. Je kan ze ook fermenteren of er een chutney van maken.
Aardperen moeten niet geschild worden; gewoon goed afborstelen met wat water en klaar.
Feit 10. En dan nog een kleine waarschuwing: Aardperen zijn rijk aan inuline, een soort koolhydraat dat de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt. De afbraak van inuline gebeurt pas in de dikke darm en beïnvloedt daar de aanmaak van darmbacteriën waaronder oa. bifidobacteriën (die van die dure yoghurtjes in de supermarkt). Er worden nog andere nuttige zuren en gassen geproduceerd en dat zal je geweten hebben. Als je veel aardperen eet zal je (we moeten daar geen doekjes om winden) veel scheten laten. De truuk is naar het schijnt om je lichaam traag maar gestaag te laten wennen aan deze groente.
Nu hoorde ik onlangs wel van een aardpeerlover dat het toch niet aan te bevelen is om na een aardpeermaal naar de yoga te trekken. Hoe ervaren u ook bent.
U bent bij deze gewaarschuwd!


Aardpeersoep, misschien wel de lekkerste van de hele wereld
Nodig voor 4 personen
-2 uien
-1 teentje look
-1 dikke prei
-700 gram aardperen (ongeschild gewogen)
-850 ml bouillon
-150 ml volle melk
-een busseltje koriander
-peper
-boter

-Zet op een klein vuurtje een grote pot en laat hierin een klontje boter smelten.
-Snipper de ui en de knoflook en doe bij de boter.
-Was en snipper de prei en houdt terwijl de ui in de gaten, deze mag niet beginnen bruinen.
-Doe de prei bij de uien.
-Was de aardperen en schil (want we willen een witte soep) en snij ze een voor een in stukken die je meteen bij de prei en uien doet zodat ze niet uitslaan.
-Wanneer alle aardperen in de pot zitten giet je de bouillon (of 850 ml water en twee bouillonblokjes) bij de groenten en laat alles nog een kwartiertje koken.
-Mix de soep, doe er de melk en koriander bij en mix nog een keer.

Uw darmflora zal u dankbaar zijn!

Ik noteerde al eerder wat aardpeerrecpten van andere mensen, die vind je hier.

21 opmerkingen:

 1. Hahaha, de subtiele opmerking over de yoga maakte het af voor mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem14.1.16

  Ik kan je verzekeren, bepaalde yoga oefeningen zijn een gevreesd moment, vooral als je 's avonds les hebt, na een heerlijk avondmaaltje :-) hehe... Het loont de moeite om erna te eten!
  En zeker ajuin, aardpeer, knolselder (wij noemen dat knalselder), spruiten enz enz...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je de aardpeer combineert met bonenkruid dan worden een deel van de bijeffecten wonderwel weggewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spijt me commentaar te leveren op je lelijke jas. Hij staat super in een winterse tuin zonder kleur. Ik word er best wel vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spijt me commentaar te leveren op je lelijke jas. Hij staat super in een winterse tuin zonder kleur. Ik word er best wel vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Merci! En nu weet ik dus bij deze dat er veel aardpeerlovers zijn bij ons op de yoga ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. aardpeer en bonenkruid, dat had ik ook al gehoord en testte het dus uit
  nope…
  ik krijg het hier niet gevoerd wegens neveneffect :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind je jas leuk! Ik hou van lapjes-achtige-dingen ;-) en wat je schrijft over internetrolmodellen; je hebt gelijk vind ik! Ik dacht toen ik je foto zag: leuke jas! en daarna 'wat ziet ze er comfy uit zo, met die broek erbij'. Ik loop er ook zo het liefste bij, maar het voelt regelmatig precies als wat jij beschrijft met extra kilo's enzo, haha. Allee, in het voorjaar kan je weer in dat leuke jurkje naar de tuin! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem15.1.16

  Moest ik nu niet zo overdreven winderig worden van aardpeer, dan zou ik dat al eens meer klaarmaken. Je hebt mij hier bijna overtuigd met jouw receptje, maar ik moet er toch nog eens over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem15.1.16

  Geweldig en helemaal herkenbaar, en daar bedoel ik de ongemakken van de aardpeer.
  En voor de yoga eet ik wat lichte maaltijden de aardpeer eet ik wel als ik niet weg hoef.
  Het is een vurukuluk knolletje waar je alle kanten mee uit kunt!
  Sinds dit jaar ontdekt en die blijft er in behalve de winden, tja... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weer iets bijgeleerd, over de scheutjes die eetbaar zijn bedoel ik. Ik dacht dit jaar een serieuze oogst te hebben , maar de woelmuizen zijn er mee vandoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sorry hoor maar supergaaf die jas. Kan ik hem niet erven? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem15.1.16

  Ik snap wel wat jouw vader zag in die jas, waarschijnlijk,zag hij deze foto al voordat hij gemaakt werd. Vaders die warme jassen kopen voor hun dochters...ik hou ervan.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zalige tuinjas en aardpeer is gewoon veel te lekker om niet te eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die jas is niet direct mijn ding. Ik dacht écht dat jij zó in je tuin werkte : http://madamezsazsa.blogspot.be/2012/06/en-zo-stond-ik-dan-plots-met-pumps-van.html. Ik zie je daar toch hooien op een foto :D
  Maar ik denk ook niet direct te scoren in mijn overall en plastic klompen. Wanneer het koud is in de de winter draag ik een regendichte fleeze van de Wiltfang, erg praktisch en warm

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Recept: aardpeertje schrobben met een groenteborsteltje en dan in plakjes snijden van een halve centimeter. Een winterwortel raspen. Dit alles in olijfolie bakken in de koekenpan met eventueel wat tijm en kruiden naar keuze. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. staat je heel mooi die jas en dat recept zal ik morgen eens proberen....ik doe niet aan groepsyoga ,maar ga wel lopen....misschien knal ik wel vooruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem17.1.16

  hoe een heel lelijke jas???? ik vind dat juist een heel mooie, zo één zou ik er best willen ineenzetten van allerlei test breilapjes... en dat die warm is , dat moet je niet zeggen, da's zo te zien, dus..............gewoon genieten............en die modepopjes laten voor wat ze zijn,ieder zijn/haar ding - Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het juist een geweldige jas! Ha ha. Smaken verschillen.
  Vorig jaar is er met de storm een boom op mijn aardperen gevallen. Allemaal geknakt.ik was er droevig van! Maar tot mijn verbazing groeiden ze gewoon Door en werden het meer struikachtige planten. Veel mooier! Niet zo hoog. Soms gebeuren er door dat er iets fout gaat mooie onverwachte dingen. Dit was weer een mooie les voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb één keer aardpeer gegeten en vond het echt niet lekker, maar misschien probeer ik je recept toch eens uit... :) PS: Ik moet toch ook wel zeggen dat ik die jas heerlijk vind, op de goeie manier :)

  BeantwoordenVerwijderen