woensdag 10 februari 2016

De superefficiënte moestuinagenda van Mme Zsazsa

moestuinagenda
Een heel jaar door verzamel ik notities over allerlei dingen die ik het jaar nadien wil doen in de moestuin. Dat kunnen groenten zijn die ik wil proberen, bedden die anders zouden ingedeeld kunnen worden en grote en kleine dingen waar ik nog een plekje voor zoek of die ik wil veranderen.
Soms weet ik al perfect hoe het moet worden, soms moet ik er nog over nadenken.
Ergens op het eind van het jaar neem ik dan alles bij elkaar en zet ik mij erbij neer.


tekening
Zo ziet de tafel er dan uit.
Het moestuinplan (6) speelt de belangrijkste rol. Voor de aanleg van de moestuin tekende ik eerst de volledige moestuin op papier, en daarna nog eens elk bed op een apart blad. Dit wortelbed blijft er jaarlijks ongeveer hetzelfde uitzien, maar bijvoorbeeld het peulenbed verandert al eens. Een hele cirkel struikboontjes bleek toch iets teveel van het goede, zeker als de klimbonen op hetzelfde moment in volle glorie verkeren. Ondertussen zaai ik meer tuinbonen (vroeger op het jaar oogstklaar) en zaai ik de struikboontjes gespreid zodat ik van begin juni tot eind oktober verse boontjes oogst.
Heel handig hierbij is de moestuinkalender (5), ik schreef er al eerder een post over, in dit boekje zit van elke groenten een aparte fiche met alle zaai en oogstgegevens, vooraan steekt een zaaikalender.
Dat is niet de enigste kalender op mijn tafel, ook Nest Moestuinspecial (3) en Moestuin, het jaar rond (2) (samen in een pakket) zijn kalenders, de eerste veel gedetailleerder dan het tweede kleinere boekje.
En dan ligt er nog een kalender (4), de Velt-kalender voor moestuin , serre en fruittuin, eigenlijk -we moeten daar eerlijk in zijn- de beste moestuinkalender op de markt én gratis bovendien. Hier kan je hem downloaden om af te printen.
Ideaal ook voor beginners die liefst van al hun zaden allemaal tegelijk zouden loslaten in de moestuin.
Zaden liggen er ook bij (7). Want moest je nu denken dat het allemaal eigenlijk toch wel simpel is dan heb je vast de achterkant van sommige zaadzakjes nog niet bekeken. Er zijn zomer- en winter wortelen. Er is zomer-, herfst- en winterprei (en radijzen en bloemkool en broccoli en sla enz.). Er zijn tuinbonen die je voor de winter kan zaaien en andere die pas in het voorjaar mogen gezaaid worden en zo gaat het voort en verder. Dus ja, ik heb ook een lijst met alle zaden en hun zaaitijdstippen. Wat had u nu gedacht? Die lijst wordt in het beste geval meteen aangevuld bij de aanschaf van nieuwe zaden.
Vervolgens is er nog het beste moestuinboek op de markt De Moestuin van Mme Zsazsa (1), en dat ligt er natuurlijk gewoon bij om reclame te kunnen maken.
En last but not least, iets om te drinken (8). Voor tien uur is dat koffie, tussen tien en vier thee en vanaf dan wijn.
Zo hoort dat, dat zijn de regels.

moestuinagenda Ge zult nu zeggen, dat zijn een heleboel dingen om in te kijken alvorens tot zaaien over te gaan.
Kan ik al wortels zaaien? Waar moet ik die dan zaaien? En hoe ver uit elkaar?
Daarom heb ik sinds dit moestuinjaar heb ik nog iets extra, want op den duur wordt dat wel een beetje overdreven wat een mens allemaal mee naar buiten sleurt.
Een moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje.

moestuinagenda
Zelfgemaakt van een simpel en goedkoop notitieboekje van de Hema.

moestuinagenda Dit moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje vervangt vanaf dit jaar alle kalenders en boekjes.
En het begint allemaal met het tuinplan!

moestuinagenda Eerst het overzicht waar alle bedden een code krijgen (K=kolen, V=vrucht, enz).

moestuinagenda Alle bedden zet ik dan hier bij elkaar zodat ik meteen weet waar welke groente zich waar bevindt.
En om achteraf te controleren dat ik alle groenten wel ergens geplaceerd kreeg.

moestuinagenda Elke groep van bedden (het blad, de cirkels, de vaste groenten en de andere bedden) krijgen een apart blad waarop ik in potlood de groenten teken of bijschrijf.

moestuinagenda In potlood omdat het pas echt definitief is op het moment dat ik zaai, tot dan kan er nog vanalles veranderen.
Na het zaaien mogen ze in zwarte stift.

moestuinagenda Ook de voor- en nateelt schrijf ik erbij, heel handig, want vaak krijg ik daar een Plots Inzicht in en als ik het dan niet opschrijf dan vervliegt het weer natuurlijk.

moestuinagenda Dan, toch nog een kalender!

moestuinagenda Een beknopte.
Dat lijkt natuurlijk alleen maar zo, maart heeft al twee pagina's.

moestuinagenda Ik heb er meteen ook maar bijgeschreven welke bloemen en groenbemesters er kunnen gezaaid worden.
Als ik dan toch aan het zaaien ben.

moestuinagenda De zadenlijst.
Serieus?

moestuinagenda Van elk zakje zaad noteer ik in een excelfile wanneer het moet gezaaid worden, op welke afstand en de houdbaarheidsdatum.
Al dat zaad steekt soort bij soort in een wijnkistje. Ik vertelde daar hier al eens over.

moestuinagenda Dus op de dagen dat het prachtig zaaiweer is (windstil, warm genoeg en niet te droog zodat de zaadjes genoeg vocht hebben) kijk ik eerst in de kalender wat ik kan zaaien, dan ga ik door naar het plan waar het moet gezaaid worden om vervolgens hier aan te komen en te beslissen welke variëteiten ik allemaal ga zaaien.
En hierbij zijn alle ordelijkheidsgenen die ik van mijn moeder geërfd heb opgebruikt.

moestuinagenda Een wishlist of eerder een boodschappenlijstje, nu nog onthouden om dit boekje mee te nemen wanneer ik mij nog eens richting Vreeken begeef.

moestuinagenda Het dagboek!
Ik hou al jaren bij wat ik wanneer zaai en elk jaar speel ik de helft van die notities kwijt.
Dankzij dit handige moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje is dat verleden tijd.
Elke dag dat ik in de tuin werk noteer ik 's avonds in een paar zinnen wat ik gedaan heb zonder mij veel te bekommeren om zinsbouwcontructies, anders wordt het weer zo'n opgave.

moestuinagenda Ik vul ook trouw telkens mijn uurrooster in.

moestuinagenda Het dagboek, maar nu echt.

moestuinagenda En achteraan zit natuurlijk een flapje!
Want alle moestuinagendadagboekkalendernotitieboekjes moeten een flapje hebben.

U dacht vast dat het nooit ging komen, maar dit is dan toch het einde van mijn verhaal.
In de hoop iemand geïnspireerd te hebben, groet ik u
Uw tuinneuroot xx

46 opmerkingen:

 1. oei der kriebelt hier iets onder mijn hart... aaaah 't is gezonde jaloesie
  ;o)
  dikke duim madame!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn God. Volledige admiratie. Klein beetje neurotisch, inderdaad, maar om bijna jaloers op te worden. Nu die tuin nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wieneke10.2.16

  Wauw! Wat geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw! Zo'n mooi boekje... Je hebt er toch al een hoesje voor voorzien, zodat hij tegen het regenweer kan? Zou zo'n zonde zijn! Al zo hard gewerkt, en er zit nog niets (of niet veel) in de grond.
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik voel gewoon dat hier een nieuw boek alias invulschrift in zit ... Ja toch!
  Dit jaar begin ik ook met moestuinieren, in potten dan wel omdat we geen tuin hebben. Maar de goesting is er.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow wat een prachtig opschrijfnotitieblokdagboek! Dit is toch echt wel een meesterwerk!
  Wij hebben dit jaar onze moestuin naar Tanzania verkast...zeer benieuwd wat ervan terecht gaat komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben diep onder de indruk!
  En ik heb niet eens een moestuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De hema en zijn/haar (??) notitieboekjes! I love them! Ik gebruik voor elke klas een ander boekje! Verder heb ik nog niks gelezen van uw tekst maar uw geschrift, en die tekeningen!? Nu weet ik waarom ik er niks van bak in de tuin ik kan niet tekenen....haha. Misschien toch eens eerst alles lezen en dan...wie weet ooit! Maar alvast bedankt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als men mij vroeger vroeg wat ik later wilde worden dan antwoordde ik 'dierenarts' of 'politieagente'. Als men het nu vraagt, dan zeg ik eerder iets zoals 'een georganiseerde moestuinierder zoals mme Zsazsa'. Ik ben zo jaloers op uw planmatig te werk gaan in de moestuin. Ik moet eerlijk zeggen dat wij alles doen vanuit een soort 'buikgevoel'. Het lukt wel, maar ge kunt er geen geld op verwedden dat alles perfect te oogsten zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mogow zeg, zo georganiseerd! Ik zou de helft van de tijd vergeten om belangrijke zaken te noteren

  BeantwoordenVerwijderen
 11. fantastisch! ik ben toevallig vandaag ook aan mijn boekske begonnen, ik gebruik zo'n atoma-ding dat ik anders nooit koop omdat ik dan elk jaar bladeren kan verwijderen en bijsteken.
  Maar je moet toch je bedden elk jaar wisselen? Laat je die dan toch op dezelfde plaats staan, maar wissel je gewoon de soorten wortelen dan of zo? Ik ben toch wel wat in de war.
  Ik verschiet ook wel van uw uurkalender: bijster weinig uren zou ik zo zeggen, voor zo'n grote tuin. Op hoeveel komt dat dan in de zomer? 18 uur per maand, dat krijg ik wel verkocht aan mijn wederhelft. Merci mme zsazsa!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn vooral weinig uren omdat ik er niet meer kan doen met de baby! :)
   Ik schuif de bedden elk jaar door, zoals te zien op de tekening met de cirkels!

   Verwijderen
 12. Alweer bedankt voor de inspiratie. Moest ik mij nu ook effectief eens op mijne hof schieten hé. Misschien helpt de regel wijn vanaf vier uur wel. Ik zal daar alvast mee beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben eerder een tuinier van bevliegingen (ook al denken mensen die mijn blog volgen dat ik erg systematisch werk). Volledige borders die van plaats veranderen, planten die op een jaar drie keer van verplant worden, ... Plannen heeft in zo'n geval niet veel zin :D
  Mijn gebrek aan organisatie maak ik goed door inzet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. mag ik hier een heel klein beetje mee lachen ? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig, alleen begin ik daar niet meer aan. Blijkbaar heb ik mijn ordelijkheidsgenen op mijn vorig werk achtergelaten en als gevolg daarvan beslist mij te verdiepen in vaste groenten en eetbaar onkruid, dat groeit namelijk zo goed als vanzelf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. V lgens mij bent gij een beroep dat ze nog moeten uitvinden....allé ik bedoel : gij bent het al maar ze moeten er nog ne naam voor vinden

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ongelooflijk !!! Ik probeer wat te plannen, maar geraak nog niet aan 5% van jouw planning, laat staan als ik de prachtige tekeningen in acht neem ;-) Lukken al jouw probeersels ? Of zitten er soms ook dingen bij die niet schieten, of kiemen of geen vrucht dragen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard!
   Maar die verdring ik en dan zaai ik wat Oost Indische kers in de plek!

   Verwijderen
  2. Schitterend plan :-D OIK werkt hier ook altijd. Weet jij per toeval waar ik Vervenne of Ijzerkruid kan vinden?

   Verwijderen
 18. Beste Madame Zsazsa, tof boekje! Die Xfiles (excellijst met zaden) kunnen die ook ergens gedownload worden? Ik maakte al een basislijst, maar de jouwe ziet er verfijnder uit :) Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Amai, petje af. Hier zit het meer in mijn hoofd en vanuit de inspiratie van het moment. Zo vergeet ik inderdaad elk jaar wel een aantal zaken, maar ach 't is maar een hobby hé. Mijn paprika's en pepers zijn al wel gekiemd. Een eerste lading is zelfs al verspeend. Binnen een paar weken begin ik met de tomaten. Succes met de tuin!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig! Die excel lijsten zie ik ook wel zitten. Zou leuk zijn als aanvulling in mijn boekje dat ik vandaag ga kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik wil spontaan nu meteen echt ruimte voor een moestuin. Want. Ik WIL ook een moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje. PUNT.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel erg geïnspireerd, jeetje wat ziet dat er geweldig uit!! Hoezo plangenen van je moeder houden nu op? Ik zou niet beter weten dan dat jij de plan + organiseer Moeder der Moeders bent. Echt petje af. Ik ga eerst eens kijken wat ik met mijn stadstuin ga doen binnenkort, we gaan deze zomer verhuizen naar een andere plek dus ik richt me dit jaar alleen op: Wat verhuis ik mee uit de tuin (planten, geen groente) en wat laat ik achter...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Waauuwww.. wat een systeem en zo mooi op papier. Ik ben helemaal jaloers, hihi.
  ps. had je nog niet eens op fb. Direct even geliked ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik hou van jouw lijstjes/boekjes/organisatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hanneke13.2.16

  Dit ziet er echt geweldig uit mme! Wow wow wow. Ik had gisteren voor mijn werk een workshop over organiseren van taken. Als ik dit zie dan bekruipt me een licht gevoel van jaloezie. Kom ik ooit waar jij nu staat? Ik ga het nog eens goed doorlezen en kijken welke tips voor mij geschikt zijn. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. amai ...inspirerend;;;
  ik ben ook benieuwd naar de eigenlijke moestuin.
  Hier een combi van bedden en bakken... het is hier kleigrond en veel last van onkruid...tips zijn welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. wow .. mijn mond valt wederom open.

  ik ben vorig jaar aan de slag gegaan met jouw boek, en heb me vorige woensdag met identiek dezelfde boekjes (de velt magazines ;-) ) aan de slag gezet voor het nieuw moestuinjaar !

  ik heb nog niet zoveel zaad.. (oh man, daar zou mijn ega zo hard mee lachen)
  maar zou het ook wel overwegen zo'n lijsten.

  Nu is vaak de planning nog het probleem hé.. genre.. ik heb goesting(en tijd) om iets te doen.. waar is het nu de moment voor ? :-)

  Ne mens wordt daar toch blij van hé.. de moestuin !
  (en is dat niet al wat telt.. of ge nu neurotisch of chaotisch zijt.. als ge er maar bij glimlacht)


  PS ik gebruik de boekjes van de ikea.. ringetjes maar wel geen lijntjes, vind ik ideaal:
  http://liebest.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Holy smoke... Als ik dat lees, ben ik precies blij dat ik geen moestuin heb! Zo een organisatie! Ik heb al de grootste moeite om iets te doen groeien in mijn plantbakje van 1 vierkante meter :s

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een goed idee een moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje!
  Het boek De Moestuin van Madame Zsazsa is op dit moment mijn best gelezen boek. Heerlijk om een beetje houvast te hebben bij het beginnen van mijn moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Oh wat heerlijk! Ik vind het ook heel fijn om zo georganiseerd te zijn ;) Maar schrijf nu alles steeds op een ander blaadje/boekje/bloknote, en dat is niet handig. Ik ga ook zo'n boekje maken! Heerlijk georganiseerd en dingen fleubelen is gewoon ook zo fijn. Groet! Een mede moes-ganiseerder

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Oh ja, ik heb al zóveel tuinboeken - nu de tuin nog....

  BeantwoordenVerwijderen
 32. whohooow, nice & mooi!
  Zie je't toevallig zitten om excel te delen? Dat zou mij een hoop tijd besparen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Anoniem21.2.16

  Wauw, zo mooi! :O Knap werk en bedankt voor het delen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Anoniem29.2.16

  Ziet er geweldig uit! Zou je misschien ook de rest van de kalender willen delen? :) :) Januari, februari en maart zijn er veelbelovend uit!
  Groetjes, Renske

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Naomi2.3.16

  Jeetje, wat inspirerend allemaal! Om een beetje jaloers van te worden... Zelf wil ik het ook allemaal zo graag! Ja, ik ga gewoon m'n best doen en ga niet opgeven... Thanx voor al het inspirerende en motiverende!
  Dikke bisous uit de Belgische Ardennen...

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dit was precies het duwtje dat ik nodig had om ook aan de slag te gaan. Dankjewel! Het resultaat is een mooi boekje, een compleet zaaischema en ondertussen ook al dertig bakjes zaailingen. Alleen die plattegrond daar val ik me nog een buil over..! Groet uit de Bollenstreek.

  BeantwoordenVerwijderen