woensdag 18 mei 2016

Er is hier geen plaats meer voor schorseneren

naam naam
Weten jullie in hoeveel kookboeken er gerechten staan met schorseneer?
Ik zal het u zeggen, in heel weinig!
Daar kom je dan natuurlijk pas bij uit wanneer je net zo'n kilo schorseneren hebt uitgestoken.
Paddestoelen had ik niet in huis, voor gratin vond ik het niet winters genoeg en kerstomaten had ik ook al niet liggen.
Maar ik was eigenlijk toch al in de richting van risotto aan het denken.
Toen ik later de restanten in een plantapot deed schoot me de goddelijke combinatie schorseneren-citroen-prei te binnen, een combinatie die perfect had kunnen lukken want ik deed ook een deel van de oerprei uit.

Tegen mijn natuur is dat, groenten oogsten voor ik weet wat ik ermee ga doen, maar in dit geval was het echt nodig.
De schorseneren moesten plaatsmaken voor pronkbonen en op de plaats van de oerprei moest dringend pastinaak gezaaid worden.
Ik krijg het dan altijd een beetje benauwd, want wat als ik nu geen tijd heb om te koken, of wat als ik nu echt niks lekkers kan bedenken en dan uiteindelijk een omelet maak, met prei die eigenlijk gaarder mocht zijn en ei dat helemaal uitgedroogd is.
Moestuinstress!

De oerprei verdween in een krant in de frigo en de schorseneren gingen dra in de risotto eindigen.
En dan keek ik naar die mooie matte schorseneerblaadjes en dacht ik: als het groen is zoals spinazie en je kan het stoven zoals spinazie, dan doen we toch gewoon alsof het spinazie is!
Dus nadat ik de schorseneren bakte in boter en ze apart zette om op het eind door de risotto te roeren, stoofde ik in dezelfde pan de blaadjes samen met een teentje look en wat zout en peper.
Proeven ... allright lekker! Beetje stugger dan spinazie maar wat beet in een risotto is nooit slecht.
Schorseneren en blaadjes op het eind door de risotto roeren, op smaak brengen met de zeste en sap van een citroen, peper en zout en dan uiteraard nog de parmezaan.

En toen dacht ik: hey, misschien moet ik maar eens wat meer moestuinkoken ipv kookboekkoken!
Maar dan kreeg ik al stress over de oerprei die nog in de frigo ligt.


naam

15 opmerkingen:

  1. Ik had ni gedacht dat een vrouw als jij onderhevig zou zijn aan stress, jij lijkt me de 'zennigheid' zelve...😏

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus binnenkort ligt er een nieuw boek van mme zsazsa in de winkels? 'Moestuinkoken' perfect!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus binnenkort ligt er een nieuw boek van mme zsazsa in de winkels? 'Moestuinkoken' perfect!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Karolien Bex18.5.16

    Ziet er lekker uit! Doe je dit jaar mee aan de ecotuindagen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik versta dat helemaal, maak dat hier ook mee en dan iedere keer dat je de frigo (of opslagplaats) passeert, bekruipt je zo een gevoel van ohh nee 'dat moet ook nog verwerkt worden' en meestal is dat dan als er al zoveel restjes in de frigo staan...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. oh man ik ben zo dol op deze blogs! Ik heb dit jaar voor het tweede jaar een kleine moestuin, heb vorig jaar in de zomer 'jouw' moestuinboek gekregen voor mijn verjaardag. En ik kijk er zo ontzettend vaak in, voor het zaaien, het planten, en ook zeker voor de recepten van Dorien! Als er iets is waar ik blij van word, dan is het wel van mijn moestuin :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Yvette van Boven kookte onlangs op de Nederlandse tv met schorseneren. Waarschijnlijk is het recept wel te vinden bij de VPRO :koken met Van Boven. Overigens noemen wij schorseneren hier keukenmeidenverdriet omdat het zo lastig schilt. En hier in het Westland noemen wij het nero.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Armeluis-asperges, zo worden ze ook wel genoemd. Ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ziet er goed uit, dankjewel.
    Restjes schorseneren landen bij mij in een vinaigrette, heerlijk voor of hoofdgerechtje.............

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn favoriete groenten in een risotto. Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik denk ook dat je 'koken met van Boven' leuk zou kunnen vinden. Uitzending gemist. nl NPO2

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ziet er megalekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Anoniem3.6.16

    Inderdaad, zou koken met van Boven kijken! Trouwens, op je kalender staat vaderdag op de verkeerde dag..! Het moet 19 juni zijn ipv 12 juni.

    BeantwoordenVerwijderen