dinsdag 27 maart 2018

De kruidenspiraal van Mme Zsazsa

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Bijna dag op dag vijf jaar geleden gaven Eva, Joke, Dorien, Kristien, Els en ik een feestje voor het verschijnen van het zalige Groeten Uit Transitië. (Volg die facebookpagina, er gebeurt vanalles).
Ondertussen was ik buiten ook een nieuw project begonnen. Moestuin 2.0. Groter, mooier en charmanter dan welke moestuin ook.
Ik was mij al jarenlang aan het amuseren met bij te houden hoe de moestuin van mijn dromen er moest uitzien en eindelijk kon ik er aan beginnen. Met een aannemer als vader (en wonend in het ouderlijke huis) woon ik hier praktisch op een bouwwerf, kleine stenen, grote stenen, rode stenen, grijze stenen, platte en dikke stenen, voor de meesten waarschijnlijk bouwpuin, voor mij alle onderdelen voor een Kruidenspiraal!

Vijf jaar later gaat de kruidenspiraal binnenkort tegen de vlakte, niet omdat ik er dan uiteindelijk toch niet content van was, maar enkel omdat ze moet plaatsruimen voor iets anders. De verbeterde moestuinversie, Moestuin 3.0. Even groot, waarschijnlijk minder mooi of charmant, maar een pak praktischer dan de vorige versie.
Ge kunt niet alles willen, niet waar?

Om de kruidenspiraal een waardig afscheid te geven (en eigenlijk omdat ik toevallig bij deze foto's uitkwam) presenteer ik u vandaag: de aanleg der kruidenspiraal anno 2013!


Kruidenspiraal
Eerst de theorie!
Een kruidenspiraal is opgebouwd gelijk een slakkenhuis. Moest je een slakkenhuis plattrappen en van alle stukjes een 2D cirkel proberen te maken dan zou je met een veel grotere oppervlakte eindigen dan het oorspronkelijke grondoppervlak van de spiraal. Dus je krijgt op een spiraal veel meer kruiden kwijt dan in volle grond. Wat vooral een pluspunt is voor mensen met een kleine tuin. Niet meteen mijn hoofdreden dus. Maar omdat zo'n spiraal volledig is opgebouwd uit stenen (de grond die je ziet is enkel het bovenste laagje) creëer je een apart microklimaat in de tuin. De stenen nemen overdag de warmte op en geven dit gedurende de nacht traag weer af. Op de spiraal is het droog en arm aan voedingstoffen. Warm, droog en arm. Perfect voor de meeste Mediterrane kruiden die vaak verzuipen of wegkwijnen in de volle grond.
Je kan zo'n spiraal dan volproppen met zoveel mogelijk verschillende kruiden waarbij de Mediterraanse boven staan en de zachtere meer beneden, maar dat was niet mijn bedoeling. De spiraal werd volledig vrijgehouden voor Zuiderse kruiden, die zo wat meer ruimte krijgen. De andere kruiden kregen ook hun speciale plekje, meer daarover onderaan.
De plantruimte beperkt zich trouwens niet alleen tot in de spiraal, ook aan de buitenkant, in de kieren en spleten kunnen kruiden heel gelukkig worden. En als zij de ruimte niet innemen dan willen er vast wel bijen of andere diertjes wonen.

Onderaan de spiraal wordt er een grote ton ingegraven, hier kunnen vogels en insecten drinken en kikkers en padden een schuilplaats zoeken. Zoveel te groter en dieper de ton, zoveel te beter voor alle beestjes die er komen wonen.


Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 1
Zet de kruidenspiraal uit op de grond, maak de cirkel zo groot dat je makkelijk tot in het midden kan reiken en je later niet op of tussen de planten moet staan.
Dit kan op verschillende manieren, teken de vorm met een stok in de aarde of meteen met de echte stenen. Kleinere stenen zijn natuurlijk makkelijker te verleggen.

Stap 2
Graaf aan het eind van de spiraal een diepe ton in.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Vul de ton met stenen zodat ze niet omhoog floept door eventueel grondwater. (En er later geen kind of dier in verzuipt.)

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 3
Bouw de spiraal op, vervang de kleine stenen stelselmatig door de echte.


Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa De mooie stenen bewaar je voor de buitenkant en de andere komen binnenin.
Elke nieuwe buitenste laag stenen leg je wat naar binnen zodat de spiraal kleiner wordt naar boven toe. Let er op dat je de buitenste stenen voldoende stut.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 4
Vul de binnenkant tetrisgewijs zo goed mogelijk op met grote en kleine stenen en vul dan aan met kleinere steentjes en puin zodat de binnenkant stevig is en later niet inzakt.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Werk verder de hoogte in.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 5
Pas wanneer alle stenen op hun plaats liggen en de vorm je volledig aanstaat breng je een laag aarde aan, let er wel op dat de helft niet in de waterton belandt.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Zo ziet ge het ook eens van een andere kant.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 6
En dan mogen de plantjes erin. In de loop van de jaren zijn er hier en daar wat plantjes verschoven, zo bleek de oregano het niet zo geweldig goed te doen bij weken droogte (itt de tijm) en had de rozemarijn toch wat meer plaats nodig. Kijk op de tekening voor een goede invulling.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa De vaste kruiden die wat meer TLC nodig hebben die kregen hier een plekje, zo konden ze lekker met hun voeten in de volle (nattere), rijkere grond staan. Eenjarige kruiden die staan in mijn moestuin gewoon tussen de groenten en degene die zich uitzaaien die kregen een plekje tussen de vaste groenten.

En hoe dat er anno 2018 dan gaat uitzien, wel daar ben ik even benieuwd naar!

65 opmerkingen:

 1. Goede heldere informatie en met de foto's en de tekening erbij een prima handleiding. Misschien dat ik er hier in Z-FR ook nog wel eens aan begin - er staan nu ook al veel kruiden maar her en der verspreid. K moet er dan wel eens over nadenken of, met de weersomstandigheden hier, het opzet hetzelfde moet gehouden worden (warmte, droogte, ...)Maar dan moeten eerst de andere werkzaamheden (en dat zijn er nog wel wat!) wat gedaan zijn.Nu is het hier (in vergelijking met andere jaren)nog steeds koud en nat. Vandaag droog dus nu gaan de patatten erin en verder zien we dan wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. PS Ben ook heel benieuwd naar de tuinontwikkelingen dit jaar vorig jaar toch alles afgebroken - al gere-organiseerd? dit jaar geen moestuin dan ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  BeantwoordenVerwijderen
 4. katrien22.8.18

  Nu ben ik toch heel erg benieuwd: hoe ziet de kruidenspiraal er nu uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  ดูหนังออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I really like your writing style, superb information, thanks for putting up

  BeantwoordenVerwijderen
 7. This is an amazing post you have published with us . Keep continue sharing

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nice Blog. Thanks dear for sharing this interesting information with us and put your thoughts in this blog. Visit for best website design company.
  Website Development Company in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 9. It’s really a cool and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goyal packers and movers in Panchkula is highly known for their professional and genuine packing and moving services. We are top leading and certified relocation services providers in Chandigarh deals all over India. To get more information, call us.

  Packers and movers in Chandigarh
  Packers and movers in Panchkula
  Packers and movers in Mohali
  Packers and movers in Zirakpur
  Packers and movers in Patiala
  Packers and movers in Ambala
  Packers and movers in Ambala cantt
  Packers and movers in Pathankot
  Packers and movers in Jalandhar
  Packers and movers in Ludhiana

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I am grateful to the owner of this site which really shares this wonderful work of this site.That is actually great and useful information.I'm satisfied with just sharing this useful information with us. Please keep it up to date like this.Thank you for sharing..
  website designing company in patna
  packers and movers in patna
  cctv camera dealers in patna
  jobs in patna

  BeantwoordenVerwijderen

 12. really Great article to connect with the support team! Really appreciate your awesome work! Hope to see more informative post… Keep up the awesome work!
  ... VIEW MORE:-
  Website Designing Company in Delhi
  Seo Company in Delhi
  Web Development Company in Delhi
  Web Design Company
  Website Designing Company in india
  Web Designing Company in india

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Web Ocean Design is the best IT services provider for complete mobile and web application development. The young development company based in Bihar, India, owned and managed by Vicky who have a good amount of experience in Information Technology, Management and other related fields. We provide technical and creative services ranging from Internet Marketing to Communication maneuver. We are also skilled in website development which includes brand promotion, web designing and software development.

  ||best seo company in patna||
  ||digital marketing company in patna||
  ||best website design company in patna||

  ||affordable seo service in patna||
  ||website optimization in patna||
  ||educational internet marketing company patna||

  ||social media marketing company patna||
  ||real estate seo company in patna||
  ||ecommerce seo company patna||

  BeantwoordenVerwijderen

 14. بسم الله الرحمن الرحيم تقدم لكم شركة الكمال جميع خدمات رش المبيد يجميع انحاء المملكة بافضل انواع

  المبيدات للقضاء على جميع الحشرات الطائرة والزاحفه كالصراصير والفائران والنمل الابيض والبق

  والذباب والناموس
  شركة رش مبيدات بالطائف
  شركة رش مبيدات بجازان
  شركة رش مبيدات بحائل
  والسلامه عليكم ورحمة الله وبركاته

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hello sir,
  thanks for giving that type of information. Really enjoyed this blog post. Really looking forward to reading more. Much obliged.
  digital marketing company in delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 16. I read your blog, very informative information here. I think when read your blog every visitors inspired from your valuable experience.
  Clipping Path Service

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Thanks, you guys that is a great explanation. keep up the good work in your granite blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Thanks for giving great kind of information. So useful and practical for me. Thanks for your excellent blog, nice work keep it up thanks for sharing the knowledge.
  dining room interior designer in noida

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hey guys ever heard of krogerfeedback
  ? It is United States's Largest Super Market Chain which gives its customers a chance to win some prize money for giving feedbacks about their the stuff they buy from kroger store.

  BeantwoordenVerwijderen