dinsdag 27 maart 2018

De kruidenspiraal van Mme Zsazsa

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Bijna dag op dag vijf jaar geleden gaven Eva, Joke, Dorien, Kristien, Els en ik een feestje voor het verschijnen van het zalige Groeten Uit Transitië. (Volg die facebookpagina, er gebeurt vanalles).
Ondertussen was ik buiten ook een nieuw project begonnen. Moestuin 2.0. Groter, mooier en charmanter dan welke moestuin ook.
Ik was mij al jarenlang aan het amuseren met bij te houden hoe de moestuin van mijn dromen er moest uitzien en eindelijk kon ik er aan beginnen. Met een aannemer als vader (en wonend in het ouderlijke huis) woon ik hier praktisch op een bouwwerf, kleine stenen, grote stenen, rode stenen, grijze stenen, platte en dikke stenen, voor de meesten waarschijnlijk bouwpuin, voor mij alle onderdelen voor een Kruidenspiraal!

Vijf jaar later gaat de kruidenspiraal binnenkort tegen de vlakte, niet omdat ik er dan uiteindelijk toch niet content van was, maar enkel omdat ze moet plaatsruimen voor iets anders. De verbeterde moestuinversie, Moestuin 3.0. Even groot, waarschijnlijk minder mooi of charmant, maar een pak praktischer dan de vorige versie.
Ge kunt niet alles willen, niet waar?

Om de kruidenspiraal een waardig afscheid te geven (en eigenlijk omdat ik toevallig bij deze foto's uitkwam) presenteer ik u vandaag: de aanleg der kruidenspiraal anno 2013!


Kruidenspiraal
Eerst de theorie!
Een kruidenspiraal is opgebouwd gelijk een slakkenhuis. Moest je een slakkenhuis plattrappen en van alle stukjes een 2D cirkel proberen te maken dan zou je met een veel grotere oppervlakte eindigen dan het oorspronkelijke grondoppervlak van de spiraal. Dus je krijgt op een spiraal veel meer kruiden kwijt dan in volle grond. Wat vooral een pluspunt is voor mensen met een kleine tuin. Niet meteen mijn hoofdreden dus. Maar omdat zo'n spiraal volledig is opgebouwd uit stenen (de grond die je ziet is enkel het bovenste laagje) creëer je een apart microklimaat in de tuin. De stenen nemen overdag de warmte op en geven dit gedurende de nacht traag weer af. Op de spiraal is het droog en arm aan voedingstoffen. Warm, droog en arm. Perfect voor de meeste Mediterrane kruiden die vaak verzuipen of wegkwijnen in de volle grond.
Je kan zo'n spiraal dan volproppen met zoveel mogelijk verschillende kruiden waarbij de Mediterraanse boven staan en de zachtere meer beneden, maar dat was niet mijn bedoeling. De spiraal werd volledig vrijgehouden voor Zuiderse kruiden, die zo wat meer ruimte krijgen. De andere kruiden kregen ook hun speciale plekje, meer daarover onderaan.
De plantruimte beperkt zich trouwens niet alleen tot in de spiraal, ook aan de buitenkant, in de kieren en spleten kunnen kruiden heel gelukkig worden. En als zij de ruimte niet innemen dan willen er vast wel bijen of andere diertjes wonen.

Onderaan de spiraal wordt er een grote ton ingegraven, hier kunnen vogels en insecten drinken en kikkers en padden een schuilplaats zoeken. Zoveel te groter en dieper de ton, zoveel te beter voor alle beestjes die er komen wonen.


Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 1
Zet de kruidenspiraal uit op de grond, maak de cirkel zo groot dat je makkelijk tot in het midden kan reiken en je later niet op of tussen de planten moet staan.
Dit kan op verschillende manieren, teken de vorm met een stok in de aarde of meteen met de echte stenen. Kleinere stenen zijn natuurlijk makkelijker te verleggen.

Stap 2
Graaf aan het eind van de spiraal een diepe ton in.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Vul de ton met stenen zodat ze niet omhoog floept door eventueel grondwater. (En er later geen kind of dier in verzuipt.)

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 3
Bouw de spiraal op, vervang de kleine stenen stelselmatig door de echte.


Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa De mooie stenen bewaar je voor de buitenkant en de andere komen binnenin.
Elke nieuwe buitenste laag stenen leg je wat naar binnen zodat de spiraal kleiner wordt naar boven toe. Let er op dat je de buitenste stenen voldoende stut.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 4
Vul de binnenkant tetrisgewijs zo goed mogelijk op met grote en kleine stenen en vul dan aan met kleinere steentjes en puin zodat de binnenkant stevig is en later niet inzakt.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Werk verder de hoogte in.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 5
Pas wanneer alle stenen op hun plaats liggen en de vorm je volledig aanstaat breng je een laag aarde aan, let er wel op dat de helft niet in de waterton belandt.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Zo ziet ge het ook eens van een andere kant.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa Stap 6
En dan mogen de plantjes erin. In de loop van de jaren zijn er hier en daar wat plantjes verschoven, zo bleek de oregano het niet zo geweldig goed te doen bij weken droogte (itt de tijm) en had de rozemarijn toch wat meer plaats nodig. Kijk op de tekening voor een goede invulling.

Kruidenspiraal Ten Huize Zsazsa De vaste kruiden die wat meer TLC nodig hebben die kregen hier een plekje, zo konden ze lekker met hun voeten in de volle (nattere), rijkere grond staan. Eenjarige kruiden die staan in mijn moestuin gewoon tussen de groenten en degene die zich uitzaaien die kregen een plekje tussen de vaste groenten.

En hoe dat er anno 2018 dan gaat uitzien, wel daar ben ik even benieuwd naar!

138 opmerkingen:

 1. Goede heldere informatie en met de foto's en de tekening erbij een prima handleiding. Misschien dat ik er hier in Z-FR ook nog wel eens aan begin - er staan nu ook al veel kruiden maar her en der verspreid. K moet er dan wel eens over nadenken of, met de weersomstandigheden hier, het opzet hetzelfde moet gehouden worden (warmte, droogte, ...)Maar dan moeten eerst de andere werkzaamheden (en dat zijn er nog wel wat!) wat gedaan zijn.Nu is het hier (in vergelijking met andere jaren)nog steeds koud en nat. Vandaag droog dus nu gaan de patatten erin en verder zien we dan wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. PS Ben ook heel benieuwd naar de tuinontwikkelingen dit jaar vorig jaar toch alles afgebroken - al gere-organiseerd? dit jaar geen moestuin dan ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  BeantwoordenVerwijderen
 4. katrien22.8.18

  Nu ben ik toch heel erg benieuwd: hoe ziet de kruidenspiraal er nu uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  ดูหนังออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I really like your writing style, superb information, thanks for putting up

  BeantwoordenVerwijderen
 7. This is an amazing post you have published with us . Keep continue sharing

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nice Blog. Thanks dear for sharing this interesting information with us and put your thoughts in this blog. Visit for best website design company.
  Website Development Company in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 9. It’s really a cool and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goyal packers and movers in Panchkula is highly known for their professional and genuine packing and moving services. We are top leading and certified relocation services providers in Chandigarh deals all over India. To get more information, call us.

  Packers and movers in Chandigarh
  Packers and movers in Panchkula
  Packers and movers in Mohali
  Packers and movers in Zirakpur
  Packers and movers in Patiala
  Packers and movers in Ambala
  Packers and movers in Ambala cantt
  Packers and movers in Pathankot
  Packers and movers in Jalandhar
  Packers and movers in Ludhiana

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I am grateful to the owner of this site which really shares this wonderful work of this site.That is actually great and useful information.I'm satisfied with just sharing this useful information with us. Please keep it up to date like this.Thank you for sharing..
  website designing company in patna
  packers and movers in patna
  cctv camera dealers in patna
  jobs in patna

  BeantwoordenVerwijderen

 12. really Great article to connect with the support team! Really appreciate your awesome work! Hope to see more informative post… Keep up the awesome work!
  ... VIEW MORE:-
  Website Designing Company in Delhi
  Seo Company in Delhi
  Web Development Company in Delhi
  Web Design Company
  Website Designing Company in india
  Web Designing Company in india

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Web Ocean Design is the best IT services provider for complete mobile and web application development. The young development company based in Bihar, India, owned and managed by Vicky who have a good amount of experience in Information Technology, Management and other related fields. We provide technical and creative services ranging from Internet Marketing to Communication maneuver. We are also skilled in website development which includes brand promotion, web designing and software development.

  ||best seo company in patna||
  ||digital marketing company in patna||
  ||best website design company in patna||

  ||affordable seo service in patna||
  ||website optimization in patna||
  ||educational internet marketing company patna||

  ||social media marketing company patna||
  ||real estate seo company in patna||
  ||ecommerce seo company patna||

  BeantwoordenVerwijderen

 15. بسم الله الرحمن الرحيم تقدم لكم شركة الكمال جميع خدمات رش المبيد يجميع انحاء المملكة بافضل انواع

  المبيدات للقضاء على جميع الحشرات الطائرة والزاحفه كالصراصير والفائران والنمل الابيض والبق

  والذباب والناموس
  شركة رش مبيدات بالطائف
  شركة رش مبيدات بجازان
  شركة رش مبيدات بحائل
  والسلامه عليكم ورحمة الله وبركاته

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hello sir,
  thanks for giving that type of information. Really enjoyed this blog post. Really looking forward to reading more. Much obliged.
  digital marketing company in delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 17. I read your blog, very informative information here. I think when read your blog every visitors inspired from your valuable experience.
  Clipping Path Service

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Thanks, you guys that is a great explanation. keep up the good work in your granite blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Thanks for giving great kind of information. So useful and practical for me. Thanks for your excellent blog, nice work keep it up thanks for sharing the knowledge.
  dining room interior designer in noida

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hey guys ever heard of krogerfeedback
  ? It is United States's Largest Super Market Chain which gives its customers a chance to win some prize money for giving feedbacks about their the stuff they buy from kroger store.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem20.2.19

  i just love the article man download any mp3 songs

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. This was really informative and valuable information. Visit for the creative Website Designing and Development Services by Ogen Info system.
  Website Designing Company in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Visit for the best Logistics and Freight Forwarders Companies in Delhi at Y & H Cargo India.
  Freight Forwarders in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Spin Gurus is provided you the best service of Music Production.
  Audio Engineering Courses

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nice Blog. If you Need best Mutual Fund in India MutualFundWala is best for you.
  Mutual Funds India

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hey Thanks for sharing this valuable information with us. I will come back to your site and keep sharing this information with us. Win Prizes by taking surveys

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. I feel happy about and learning more about this topic. keep sharing your information regularly for my future reference. This content creates a new hope and inspiration with in me. Thanks for sharing article like this. the information which you have provided is better then other blog.
  IELTS Coaching in Dwarka

  BeantwoordenVerwijderen

 30. Your website is really cool and this is a great inspiring article. Thank you so much.
  Successful Startups in Africa
  Eastern Africa Startup News
  Western Africa Startup News

  BeantwoordenVerwijderen
 31. weetracker is a global tech media connecting the startup ecosystems across the globe and be the medium for knowledge sharing.
  With our focus on connectingsuccessful african entrepreneurs to the Rest of the world.
  Eastern Africa Startup News
  weetracker
  Western Africa Startup News
  startup news Africa

  BeantwoordenVerwijderen
 32. weetracker is a global tech media connecting the successful african entrepreneurs across the globe ,Our endeavor is to bring to our readers information on which decisions can be based.
  .We are not just writers, we are enablers.
  african female entrepreneurs
  Kenya Entrepreneur Stories
  Startup Stories in Kenya
  Best startups news sites

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Amazing Blog, Thank you so much for sharing such an amazing blog. Visit Ogeninfo for the creative and Dynamic Website Designing Services in Delhi.
  Website Designing Company in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Amazing blog, Visit Y&H Cargo India for Shipping and Freight Forwarding Services.
  Shipping Company in India

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Thanks for this informative blog sharing with us, Visit Mutual Fund Wala to get Investment Schemes and Mutual Fund Advisors.
  Mutual Fund Agent

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Thanks for this informative blog sharing with us,http://clippingpathindie.com/raw-image.html

  BeantwoordenVerwijderen
 38. I feel happy about and learning more about this topic. keep sharing your information regularly for my future reference. This content creates new hope and inspiration within me. Thanks for sharing an article like this. the information which you have provided is better than another blog.
  IELTS Coaching in Dwarka sector 7
  IELTS Coaching in Dwarka sector 12

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Amazing Article sir, Thank you for giving the valuable Information really awesome.

  Thank you, sir

  Cheers!

  WHATSAPP GROUP JOIN LINK LIST

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Share now more than 5500+ happy eid mubarak quotes and also enjoy this Eid day with your family...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. I found this site is very incredible. Thanks admin for such amazing post.
  whatsapp group link

  BeantwoordenVerwijderen
 42. You define your thought classically by this blog, thank you so much for sharing such an amazing blog. Get website designing services by ogen infosystem in delhi, india.
  SEO Service in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 43. I really appreciate your writing.
  You may need photography & Photo editing tips to enhance your photos. Have a good day!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Nice post and really I like it.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Thank you for giving posts and articles were very amazing. I really liked as a part of the article. whatsapp groups names With a nice and interesting topics. Has helped a lot of people who do not challenge things people should know. android versions with names You need more publicize this because many people. create paytm account Who know about it very few people know this. I believe that is one of such a lot significant information for me. flipkart affiliate sign up Success for you....!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Amazing Article…..
  Really appreciate your Work
  Romantic Shayari

  BeantwoordenVerwijderen
 47. I’m waiting for your next post, because I got lots of valuable information by this. Get Vinyl Signage Printing and Commercial Vehicle Wrap by Kalakutir Pvt Ltd.
  Commercial Vehicle Wrap

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Keep more data about this related blog, by and large this is significant for me. Get the best Mutual Fund Advisor and Investor premiums at Mutualfundwala.
  Mutual Fund Agent

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Nice Blog, thank you so much for sharing this amazing blog.

  Website Designing Company in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Alleyaaircool is the one of the best home appliances repair canter in all over Delhi we deals in repairing window ac, Split ac , fridge , microwave, washing machine, water cooler, RO and more other home appliances in cheap rates

  Window AC Repair in vaishali
  Split AC Repair in indirapuram
  Fridge Repair in kaushambi
  Microwave Repair in patparganj
  Washing Machine Repair in vasundhara
  Water Cooler Repair in indirapuram
  RO Service AMC in vasundhara
  Any Cooling System in vaishali
  Window AC Repair in indirapuram

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Rihan electronics is one of the best repairing service provider all over india we are giving our service in many different different cities like Noida,Gazibad,Delhi,Delhi NCR

  AC Repair in NOIDA
  Refrigerator Repair Gaziabad
  Refrigerator repair in NOIDA
  washing machine repair in Delhi
  LED Light Repair in Delhi NCR
  plasma TV repair in Gaziyabad
  LCD TV Repair in Delhi NCR
  LED TV Repair in Delhi

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Wow, There is something so romantic about spiral staircases. They invoke an image of a knight rushing up the spiral stairs to the top of the tower to save his damsel in distress.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. This site has good unique content for more good high quality contant visit CakeSandPetals.co

  BeantwoordenVerwijderen
 54. perfect4.6.19

  Reddit is a treasure trove for evidence of the best and worst in humankind. Techgara listed the best reddit nsfw threads that will make you laugh...or maybe ...

  BeantwoordenVerwijderen
 55. We are leading mobile app development company in Mumbai, Navi Mumbai, India. We provide a wide range of Android & iOS app development services at a cost-effective price. Thanks you for very nice its sharing.
  Mobile app development company in mumbai

  BeantwoordenVerwijderen
 56. The article is very interesting and very understood to be read, may be useful for the people. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I have to bookmarked to check out new stuff on your post. Thanks for sharing the information keep updating, looking forward for more posts..
  Kindly visit us @
  Madurai Travels
  Best Travels in Madurai
  Cabs in Madurai
  Tours and Travels in Madurai

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Excellent Blog. I really want to admire the quality of this post. I like the way of your presentation of ideas, views and valuable content. No doubt you are doing great work. I’ll be waiting for your next post. Thanks .Keep it up!
  Kindly visit us @
  Luxury Packaging Box
  Wallet Box
  Perfume Box Manufacturer
  Candle Packaging Boxes
  Luxury Leather Box
  Luxury Clothes Box
  Luxury Cosmetics Box
  Shoe Box Manufacturer
  Luxury Watch Box

  BeantwoordenVerwijderen