donderdag 23 juli 2009

En den hof?

De moestuin in juliMet den hof alles oké!
Er staat niet zoveel in als andere jaren, maar door al de bloemen die ik in het voorjaar heb gezaaid valt het niet zo op en is de grond niet bloot (want dat is niet goed, remember?)
Op de plekjes waar plaats is vrijgekomen heb ik gisteren worteltjes, Chinese kool en sla gezaaid en zelfs hier en daar al bernagie als groenbemester, want voor veel dingen is het al te laat en een mens kan maar een beperkte hoeveelheid sla op.

megacourgetteEn dit krijg je dan als je een kleine week niet in de moestuin komt, megacourgettes. Er zijn zoveel kleine, veel smakelijkere courgettes dat ik zo'n exemplaren bij de compost gooi, want echt smaak hebben ze niet meer en ik heb in de loop der jaren zoveel courgettesoep gegeten van reuzencourgettes dat ik er zelfs niet meer kan aan denken zonder mottig te worden.

BuitentomatenIk heb dit jaar nog eens een poging gedaan om tomaten te telen in de moestuin, het schijn te lukken, hoewel de regen op dit moment met bakken uit de hemel valt.

Tomaten in potOm zeker te zijn van toch een paar tomaten staan er twee planten in een pot (varenbladtomaten, De nieuwe tuin) die binnen gaan als het te hard regent, op zonnige dagen zie je de tomaten verkleuren van groen naar bijna rood. Iedereen zou zo'n pot tomaten moeten hebben voor de geur alleen al, ga daar eens met je handen door, mmm zomer!!

zaailingenEn om af te sluiten nog een blik op mijn zaai- en stektafel, twee avocadoplanten uit pit, citroen (of appelsien, ik ben het kwijt) boompjes in wording, allemaal broertjes uit dezelfde citroen (of appelsien dus), muntplantjes en snoeiafval van klimop in potten water om later ergens anders geplant te worden.

15 opmerkingen:

 1. Jouw hof ziet er prachtig uit! Beautifull!

  Bij mij rotten de courgettes in een vroeg stadium weg. Heb je een tip?
  Je kunt die courgettes altijd nog verwerken in een cake of taart ( zonder dat de smaak je de neus uit hoeft te komen) - maar goed, dat is dan weer niet goed voor de lijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel, ik had dat vorig jaar ook met een gekochte courgetteplant, de bloemen die verwelkten en daar kwamen dan beestjes op en dan werd dat langs daar opgegeten of zoiets.
  Ik ging elke dag rond om die vieze bloemen weg te halen en alles af te kuisen, maar dat was niet altijd voldoende.
  Ik haalde ze meteen weg als ze begonnen te rotten, want waarschijnlijk lokt dat nog meer van die beestjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, vanaf de courgette echt op een mini-courgette lijkt de bloem ervan af halen. Daar beginnen ze meestal te rotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. knofje23.7.09

  O bedankt! aan jullie tips heb ik wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig, heb ik ook geleerd dit jaar, de bloemen er snel af. Nu kunnen de courgettes wat groter groeien zonder te rotten. Ik heb wel een megasoort, met enorme, heel mooie bladeren en kleine bolle courgettes. Volgend jaar een ander ras proberen in mij mini moestuin?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem23.7.09

  Wat een prachtige tomaten! Ik kijk volgend jaar ook voor die soort!!

  Ik onthou ook die tip om je grond niet bloot te laten - ook niet in de winter - maar aan groenbemesting te doen.

  Handig zo'n ervaren tuinierster! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat unnen schonen hof! Ik heb hier zo'n keurig aangelegde tuin maar 'n moestuin is wel 'n wens. Maar ik moet dan van manlief in de tuin van zijn ouders doen, die is 5 keer zo groot. Met nursery enzo. Dus ga ik bij schoonmoeders telen. Ben benieuwd wat er van komt.
  Als Mister T. ouder is dan ga ik aan vierkant tuinieren doen, in bakken. Zodat hij ook thuis leert te telen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mmm, die tomaatjes, dat ziet er lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat had ik ook graag een moestuintje gewild.. Maar ja, ik woon tijdelijk in een appartementje zonder tuin.

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. klopt als een bus tomaat geur doet aan zomer denken...wat een prachtig hof.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem24.7.09

  Ik hoop dat ik later ook zo'n mooie hof kan hebben èn onderhouden zoals jij hebt..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk, he, tuinieren...klein vraagje : die avocadopit, tot wanneer kan je die nog uitplanten? Of is dat niet de bedoeling? In de winter zal dat toch binnen moeten, veronderstel ik...Ik ben dol op avocado's en mijn jongste van 10 maanden ook, maar in de winkel zijn ze zo duur...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ben zo verliefd op jouw tuin hé...dit is absoluut niet goed voor mij omdat hier allemaal te zien!Dus als ik het goed bergijp kan ik zelfs tomaten op een terras laten groeien?Heb je niet wat tips om mijn terrassen wat groener te krijgen....bloemen zijn altijd zo vlug uitgebloeid hé

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ingrid, avocado's moeten idd binnen in de winter, meestal vergeet ik ze helaas, ik heb dus nog nooit avocado's gegeten van eigen teelt en ik betwijfel ook of dat ooit wel zal lukken of je moest beschikken over een serre, want de temperaturen én zonuren die avocado's nodig hebben zullen wij niet zo snel bereiken vrees ik, maar het worden wel mooie planten.

  Mamavan2kapoenen, tomaten kunnen idd prima op een terras, groene tomaten zijn wel giftig, dus let zeker op dat er geen kinderen aankunnen. Eénjarigen, overal te koop in het voorjaar blijven toch heel de zomer mooi bloeien, is dat niks?
  Ik heb zelf hortensia's en veel kruiden in potten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ons tomaten gaan ook niet zo goed dit jaar eigenlijk. ze staan wel in een serre.
  er gaat geen enkele tomaat boven een uit "den hof" he. die van de winkel proeven niet eens naar tomaat.
  maar uwen hof ziet er fantastisch ui!

  BeantwoordenVerwijderen