woensdag 20 april 2011

Rabarber versie 2 en het avondeten

Rabarbercrumble
Eerst het laatste, rabarbercrumble, op een kwartier klaar en iedereen heeft een tweede keer genomen, diëtende of niet.
Een succes op alle vlakken, het stelen van de rabarber bij de buren duurde langer dan het opeten. Dus buurvrouw n° 9, u heeft dus nog sneller gegeten! Dat doet mij er aan denken dat ik dringend nog wat rabarberplanten moet gaan bijhalen want met één plant kom je niet echt ver. Het doet mij er ook aan denken dat ik de spinaziezaadjes nog moet opsturen, morgen, beloofd!

Eerst verder over de crumble, ik heb gewoon crumbledeeg gebruikt zonder sjieke toevoegingen zoals gember of amandelpoeder, gewoon simpel gelijk ik. De rabarber heb ik heel even gestoofd met een uitgeperste appelsien en wat suiker voor ik dat in een vorm deed, maar echt nodig is dat niet denk ik, volgende keer ga ik eens testen met rauwe rabarber met daar wat suiker over gestrooid. Over de rabarber heb ik wat maïzena gestrooid om het sap tijdens het koken in te dikken, hoewel gerechten met 'maïzena' mij meestal niet bepaald aanspreken. Maar goed, u zit gewoon te wachten op het recept natuurlijk.

Nodig:
Zo'n 8-10 rabarberstelen, gewassen, niet geschild in stukjes van een cm
2-3 el suiker voor op de rabarber
100 gram echte boter
140 gram bloem
1 tl bakpoeder
6 el suiker voor de crumblelaag, ik nam half vanille, half ruwe rietsuiker
geschaafde amandelen

Maak het crumbledeeg door met je handen de bloem door de boter te wrijven, maak het niet te fijn, schep de suiker door het mengsel en zet in de koelkast of beter nog de vriezer.
Verwarm de oven voor op 200°, doe de rabarber in een ovenschaal met daarover de suiker.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel over de rabarber, werk af met de amandelschilfers en zet 35 minuten in de oven, doe dit even voor je aan tafel gaat zodat de crumble nog warm is wanneer hij op tafel komt.
Ook lekker met wat opgeklopte room denk ik.


couscous
Couscoussalade - Griekse sla - Turks brood - Hamburgertjes

Voor deze foto moest ik op tafel gaan staan terwijl iedereen al aan tafel zat, maar niemand vond dat schijnbaar eigenaardig.

Marie, om op uw vraag te antwoorden, neen, ik ben geen vegetariër geworden, ik maak gewoon geen vlees meer klaar, al een tijdje niet meer als je rookworst, kippenbouillon en spekjes niet meetelt, want daar maak ik geregeld gebruik van. En moest uw volgende vraag zijn of dat goed lukt, dan is het antwoord ja, zonder een enkel probleem, geen idee hoe dat plots komt want ik heb vegetarische pogingen achter de rug en dat marcheerde van geen kanten, het enige dat ik kon denken was VLEES! Maar nu dus geen enkel probleem.

Maar ... dan zijn er de heerlijke hamburgertjes van de Turkse slagerij, ik durf zelfs niet te denken welke dieren daar allemaal zouden inzitten, de helft bestaat uit knoflook, dus het is nog altijd minder erg dan gewone burgers, daar denk ik dan maar aan terwijl ik zo'n broodje open, volschep met griekse sla en er dan zo'n heerlijk sappig hamburgertje op leg.

*slikt zever weer in*

13 opmerkingen:

  1. Behalve de burgertjes (want ik ben wel een vegetariër) ziet het er heeeeel lekker uit, ik zou er dan falafel bij eten, zeker zo lekker. En handig dat je dit maakte, ik ging net op zoek naar een origineel recept voor taboule voor bij de BBQ, maar dit is nog veel beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmm, lekker; dat eet ik ook graag!

    Het crumbledeeg maak ik nog sneller. Ik speel vals en gebruik zachte boter die ik dan gewoon met een vork door de suiker en de bloem roer. Ook lekker met vanillevla (gewoon van een zakje poeder.)

    Ik lig al onder de brievenbus voor het spinaziezaad. Het fietstochtje gisteren was trouwens plezant ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah gij zijt het! :)

    Nog eens sorry hé seg, dat is weer typisch ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm lekker, ik heb net nog genoeg rabarber liggen :) die overleven hier meestal niet lang!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. o wat lecker...

    herlijk


    groetjes Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dat ziet er super lekker uit !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je kunt ook de rabarber even 6 minuutjes stoven met suiker en dan passeren. De rabarber-compote gebruik je voor de crumble, je hebt dan geen maizena nodig en het sap kook je in tot siroop (niet laten karameliseren) en drink je lekker in de zon, na het werken in de moestuin met bubbeltjeswater!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoveel zon in het bord ! Zalig ...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mme,
    als je ooit dat vegetarisch zijn verder wilt "onderzoeken" ga dan eens kijken bij veggie-deluxe.be
    Daar hebben ze veggie bacon ( en andere erg naar vlees smakende dingen).
    Persoonlijk moet ik iets dat te hard op vlees lijkt niet hebben, maar als je VLEEEEES denkt en droomt, en elke vezel van je lijf snakt ernaar, dan is dat wel oplossing!
    Soit, dit gezegd zijnde : ik vind dat je goed bezig bent!Lekkere dingen, en veel veggie!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem22.4.11

    mmm ziet er allemaal heerlijk uit. Ik doe in mijn rabarbercrumble ook appeltjes (hoef je weer minder suiker te gebruiken) en door het crumbledeeg havermout wordt het lekker krokant. De denen hier eten het samen met creme fraiche. (ik met vanille ijs :-)
    Suzi
    ps lees je blog met plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een oprecht en eerlijk antwoord op mijn doodernstige vraag. Merci, Madame, gij denkt toch aan iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hey, ik was wat aan het snuisteren en zie, gisteren toevallig ook rabarbercrumble gemaakt, zal aan't seizoen liggen zeker ;-) en ja hoor , ik heb die gewoon rauw in de oven gedaan (probeersel wegens weinig tijd), halfuurtje in de oven en zo'n lekkere rabarber hadden ze nog nooit gegeten.
    Gelukkig hebben de oma's en opa's massa's rabarber staan, want anders zouden we nog een tijdje moeten wachten voor de onze weer groot genoeg is. Ge-moogt-dat-nog-eens-maken-mama-lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Rabarber kan je ook gewoon scheuren in oktober, dan hoef je geen extra planten te gaan kopen. Gewoon ergens een stevige rabarberwortelknol in twee steken met de spade en in de grond steken. Op den duur heb je rabarber overal!

    BeantwoordenVerwijderen