dinsdag 19 april 2011

Week 16, met naaktfoto

Week 16
Week 16, de week met de overwonnen angsten, het zit nl. zo, een jaar of zes geleden deed ik al van groentemand, na twee maand had ik een koelkast vol venkels. Ik vond er niks aan, ik deed elke week bang mijn zakske open want dat venkelseizoen bleef maar duren. Sinds ik ontdekte dat je het om rauw te eten héél dun moet snijden zou ik het elke dag eten. Warm is ook lekker, in kwartjes aangestoofd in wat boter en klaar. Geweldig bij wat vis.
Voorlopig heb ik alleen nog maar problemen met rapen, ik denk dat al de andere angsten wel bedwongen zijn.
Hoewel ik de broccoli die in mijn mand zat wel laten vervangen heb door iets anders, na vorige week twee dagen broccoli gegeten te hebben heb ik er voor de moment wel even genoeg van.

Wat zat er dan in de zak: Radicchio, venkel, courgette (van die lieve kleintjes), koolrabi en aubergine.
Maandag: Risotto met spiegeleitjes en een zalig slaatje. Er was nog een knolselder, paprika, pepertjes, een half zakje rucola en één wortel, in de kast had ik nog wat amandelschilfers, samen met een vinaigrette van olie, citroensap en een geutje agavesiroop werd dat een alleraardigst slaatje. De knolselder en wortel schillen en met de dunschiller 'opschillen', het pepertje en de paprika roosteren en het pepertje snipperen en bij in de vinaigrette doen.
Dinsdag: Penne met zoete aubergine, mozzarella en tomatensaus en geen slaatje zoals gepland maar wel met zelfgemaakte rabarberlimonade, ruwweg zijn dat toch ook groenten.
Woensdag: Couscous met gegrilde paprika en courgette, op dit gerecht gebasseerd, nog steeds mijn favoriet koude couscousgerecht met zelfgebakken platbrood, ik moet daar nog een receptje voor zoeken.
Donderdag: Zalm met aardappelschijfjes en venkel en niet zeebaars, vergissink.
Vrijdag ga ik naar de zee en uiteraard ga ik daar eten, ah ja!
Zaterdag: pasta met rucola, olijven en tomaat of deze als er nog venkel over is.
Zondag is het Pasen en eten we bij 'Mams en Paps'.Naakt Abeltje
Een wolkje aan de lucht door Mme Zsazsa

11 opmerkingen:

 1. wat een wolk van een peuter, een echt schatje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van mij mag er geen witte kool meer in de mand. Al twee ontvangen. Wij eten een halve week aan zo'n gigabal. Dan is de leut er ook wel af na 1 exemplaar.
  Vorige week zaten er schorseneren in. Had ik nog nooit in mijn leven gegeten. Echt. Allez ik denk het toch. Zo'n alledaagse groente maar ik denk dat mijn moeder het niet lustte en dus kocht ik dat ook niet. En bah! Ik had het nochtans op de photo-copy-manier gemaakt. Ik heb de enige groente die ik niet lust ontdekt. Al tijdens het koken vond ik het walgelijk. Wederhelft vond het heerlijk die gebakken schorseneren...
  Ik vind je titelkeuze heel grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zijt gij vegetarisch geworden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Diene 'zak'. Waar haalt gij die eigenlijk? Ik weet dat ze aan de KUL iets gelijkaardigs hebben voor personeel en studenten, maar waar kan je zoiets nog verkrijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die rabarberlimonade, is dat een eigen recept of komt dat uit een kookboek (zo ja, dewelke)? Ik zou dat ook wel eens willen proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de indruk dat 't vrijdag wreed druk gaat zijn aan de zee...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Had je nog liefhebbers voor nieuwzeelandse spinazie, in Nederland? Heb zaadjes over... (niet van u, moppersmoppers, maar zelfgekocht).
  Uw kind is prachtig. Maar alle kinderen zijn prachtig, bloot in de zon, nietwaar!
  Venkel krijg ik hier ook niet over de tafel. Vind het zelf wel lekker maar de beide Prinsen lusten het niet.
  Kun je het niet opfluffen met een lekkere kaassaus, bv. met parmesane?? nouja, zo zowat. Lieve groet uit zonovergoten Friesland!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ligt mijne frigo momenteel vol met witte en rode kool, rode bieten en knolselder van 'de bak'. Hopelijk heb ik deze week meer geluk en zit er hetzelfde in als bij jou. Mmmhmm...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, ik dacht even dat je die blote dino bedoelde!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Venkel is ook héél lekker op Jamie-Oliverse-wijze: stoven met een scheutje Noilly Prat (Dry Martini dus).
  Njam...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Rapen, ik werd daar ook altijd gek van, ik gooide dat dan maar altijd in de soep! Tot .... ik dit gerecht probeerde: het basisrecept om rapen klaar te maken van Filip Verheyden en Tony Le Duc (van die driedelige reeks zwarte, kleine kookboekjes, de basis, het product, het gerecht; dit komt uit het product):

  Benodigheden voor 4: 10 tot 12 rapen, boter, snuif suiker, 1 liter gevogeltebouillon, peper en zout.

  Snij de rapen in vier en schil de stukken rondom mooi ovaal (dat doe ik niet, gewoon in stukken is goed genoeg voor mij...). Stoof ze zonder te kleuren en tot ze glazig zijn in wat boter. Bestrooi met suiker en voeg wat bouillon toe. Laat halfafgedekt zacht gaarstoven, voeg regelmatig bouillon toe. Kruid met peper en zout en voeg op het einde nog een klont boter toe.

  Misschien niet zo goed voor de lijn, maar echt waar super lekker! (mijn lief had niet eens door dat ie rapen aant eten was, zo lekker dus!)

  BeantwoordenVerwijderen