vrijdag 21 december 2018

Zes tips tegen verzuring!

Untitled

Ik ben voor veel redenen blij met mijn gezin, maar op de shortlist staat toch hun totaal gebrek aan tv-interesse. Buiten af en toe een film of een mooie serie (Er was eens/Kinderen van de Kolonie) wordt er hier maar zelden tv gekeken.
Ik wil daar nu niet te verwaand of zweverig over doen, maar ik heb altijd het gevoel dat er in mijn plaats wordt nagedacht wanneer ik tv kijk. Soms zijn dat fijne, goeie gedachten, maar heel vaak zijn dat ook gewoon lege koolhydraten, vulsel.
Veel leuker vind ik het om wat weg te zinken in gedachten terwijl ik door een boek blader. Boeken inspireren mij, doen mij zelf nadenken en geven mij de ruimte om te fantaseren. Veel en veel meer dan tv-programma's doen. Want kijk je niet naar een programma waar mensen tegen elkaar opgenaaid worden dan is het er wel eentje waar een forum gegeven wordt aan machtspartijen en hun strategische spelletjes, underdogs die tegen het establishment zijn (ondanks het feit dat ze op alle niveau's al lang meebesturen en massa's medewerkers hebben). Regeringscrisissen verkopen nu eenmaal goed. Er werd dan ook maar amper aandacht geschonken aan een milieuminister die de ene dag nog voor de camera's meeloopt in een mars voor het klimaat maar de dag erna al op een zakenjet richting klimaattop zit. Om de waanzin helemaal compleet te maken stemde België een paar dagen later tegen de nieuwe richtlijn rond energiebesparing. Ge zoudt nog gaan geloven dat heel de "Marrakechdiscussie" een opgetrokken rookgordijn is om de aandacht van wat echt belangrijk is af te leiden.
Leve de regeringscrisis!

Untitled

Het is dus niet alleen ter vermaak en inspiratie dat ik liever in boeken dan naar tv kijk, het is ook zeker voor mijn welzijn, mijn ogen zouden er ineens zomaar kunnen uitrollen.
En omdat ik dit eigenlijk beginnen schrijven was om wat reclame te maken voor de fijnste boeken voor op uw kadoolijstje: Aanschouw hieronder mijn zes tips tegen avondlijk oogrollen!

Untitled

Nigel Slater - Culinair Winterdagboek - 480 pagina's - Fontaine Uitgevers - 29,99€
Al van mijn eerste kookboekaankopen ben ik fan van de anekdotes bij recepten. Nigel Slater brengt dit naar een volgend niveau, tussen de anekdotes, verhaaltjes over Kerstgebruiken en tips ivm aan wie je kerstkaartjes zou moeten versturen of hoe je een boom moet uitkiezen en versieren vind je hier en daar een recept. Goei recepten. Recepten met een ziel en persoonlijkheid. Ik hou van de boeken van Nigel, vooral omdat je er zo gezellig mee onder een dekentje kan zitten. Probeer het zelf, want ook als je niet graag kookt kunnen zijn kookdagboeken erg bevredigend zijn!

Untitled
Leentje Speybroeck - Kook het seizoen - 192 pagina's - Velt - €32,50

Er zijn veel mensen die op de seizoensgroentenkar springen, maar er zijn er ook die er al lang mee rondreden. Zo iemand is Leentje. Kook het seizoen is een zonnig vormgegeven boek met prachtige foto's op aangenaam papier. Elk seizoen vertrekt met vier groenten en een stuk fruit waarmee telkens twee gerechten worden bereid. Maar er volgt nog een hoop informatie: hoe bewaar je dit het beste, hoe maak je het warm of koud klaar en met wat combineer je het dan?
Een zeer inspirerend boek dat je doet goesting krijgen om zelf na te denken en te experimenteren met groenten. Perfect voor de snelle dagelijkse keuken, maar ook voor wanneer het wat meer mag zijn. Aan het eind van elk seizoen komen nog wat extra's: hoe werkt fermenteren en hoe maak je kiemgroenten, zelfgemaakte drankjes of de lekkerste stoofpotjes? Je komt het allemaal te weten in dit gezellige boek dat perfect aansluit bij Leentjes blog.
Met dit boek kan je gerust onder een dekentje zitten, maar een zonnige plek in de keuken met een lekker glas wijn is volgens mij nog perfecter.

Untitled

Mari Maris - Mari plukt de dag - 850 pagina's - Carrera Culinair - 45 euro
En dan eindelijk een boek met een leeslintje, twee zelfs, da's ook wel nodig want Mari plukt de dag telt 850 pagina's. Een boek met bijna geen foto's en dat is wel spijtig, maar ja.
Dit boek is de ideale overgang tussen de vorige en volgende boeken: Mari (zeg Marie, niet Maari) kookt dagelijks met de groenten die ze in haar eigen tuin verbouwt en dat doet ze met een geweldig veel frisse vrolijkheid. In het boek een recept of moestuintip voor elke dag van het jaar, daartussen heel veel anekdotes, verhaaltjes en tips en altijd met heel veel gezellige humor. Moest het zo zwaar niet zijn ik stak het in mijn sjakosch. Het leven is te kort om je te vervelen als je ook in Mari plukt de dag kan verdwalen.

Untitled

Linder Van Den Heerik - Permacultuur, van appelboom tot zeekool - 176 pagina's - Velt - 30 euro
De meeste boeken over permacultuur zijn ofwel in het Engels ofwel voor mensen die de ruimte hebben om een heel bos aan te leggen. Of wacht. De meeste boeken over permacultuur zijn Engelse boeken voor mensen die de ruimte hebben om een heel bos aan te leggen.
Dit boek niet! Dit boek is voor mensen die de ruimte hebben om een moestuin aan te leggen en dat graag volgens de permacultuurprincipes zouden doen. En dat kan dan zowel een heel kleintje zijn als een hele grote moestuin waar ook plaats is voor een bos. Alle gebruiken en principes komen aan bod en worden duidelijk uitgelegd aan de hand van vier tuinen. Twee van die tuinen zijn van Vera (Grown to cook) en Lieven, niet toevallig twee van mijn moestuinhelden.

Untitled

Suze Peeters en Lotte Stekelenburg - Plaagdierboek - 192 pagina - Velt - 21,95 euro
Eerst was er het Onkruidboek, nu is er ook het Plaagdierboek! Tien plagen worden uitvoerig behandeld zodat je met andere ogen naar je tuin gaat kijken. Achteraan nog bijna dubbel zoveel diertjes die een wat beknoptere uitleg krijgen. Beginnen doet het boek met een uitgebreide hoe, wat en waarom.
Elke plaag wordt ingeleid door iemand die iets heeft met plaagdieren, een biologische kweker, een moestuinier, een wetenschapper...
Plaagdierboek is een heel aangenaam, verrassend en positief boek om te lezen, door de dieren te leren kennen krijg je meer begrip en tolerantie. Een fijn tegengewicht voor het rijtje verdelgingsmiddelen in de tuincentra's. Want het kan zonder!!

Untitled

Mike De Roover - Bushcraft - 192 pagina's - Manteau - 24,99 euro
Wat kon Mike De Roover anders beginnen met zijn leven dan een bushcrafter te worden? Nu kunt ge met zo'n prachtige naam waarschijnlijk alles aan, maar ik ben toch content dat hij voor dit leven heeft gekozen. En dat hij er een boek over geschreven heeft! Moest het al niet naast Abels bed liggen, dan had ik het zeker onder de kerstboom gelegd. Niet dat het een kinderboek is want net zoals Het Bosboek is dit een boek dat je aan iedereen kadoo kan doen. Ze moeten er zelfs niet graag voor buiten komen, de goesting zal wel volgen. Dit boek is geen survivalboek met veel te veel informatie, het is een gezellig boek over leven in de natuur met veel ruimte voor prachtige foto's van Katleen Willaert en Jochen Verghote en heldere en mooie tekeningen van Sarah Devos van Het Bosboek. Tof, tof tof!!

Kookboekenkadoolijstje 2017
Moestuinboekenkadoolijstje 2017

11 opmerkingen:

 1. O jij leest toffe boeken! Vooral dat plaagdierboek zou nu van pas komen bij mij. Ik heb maar een minikoertje met een vierkante meter aarde en een stuk of tien plantenbakken, maar sinds een paar weken heeft hier precies iemand in het geheim een slakkenkwekerij opgezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elie. Eeuwig dankbaar voor wat die mens mij leerde ♡

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Awel, da’s echt. Boeken zijn zó véél toffer dan tv!
  Hier slingeren er ook altijd rond op de salontafel...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Enkele boeken staat hier ook op het verlanglijstje. Ik laat me die dan cadeau doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan het alleen maar met je eens zijn en aan WEcotip: ik heb ook een klein koertje en in de zomer verzamel ik s'morgens al die prachtige slakken en ga met ze wandelen. Nee, ik deponeer ze niet in andere tuinen maar aan de oever ven de Maas. Zij blij en ik blij.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedendag, ik ben Josef Lewis. Een gerenommeerde, legitieme en geaccrediteerde geldschieter. We geven allerlei soorten leningen uit op een zeer snelle en gemakkelijke manier, persoonlijke lening, autolening, woninglening, studielening, bedrijfslening, uitgevaardigde lening, consolidatie van schulden. enz

  Word vandaag goedgekeurd voor een zakelijke of persoonlijke lening en krijg geld binnen dezelfde week na aanmelding. Deze persoonlijke leningen kunnen worden goedgekeurd ongeacht uw kredietwaardigheid en er zijn veel tevreden klanten die deze claim ondersteunen. Maar je krijgt niet alleen de persoonlijke lening die je nodig hebt; je krijgt de goedkoopste. Dit is onze belofte: wij garanderen het laagste tarief voor alle leningen met gratis onderpanduitkeringen.

  We streven ernaar een positieve blijvende indruk achter te laten door de verwachtingen van mijn klanten te overtreffen bij alles wat ik doe. Ons doel is om u met waardigheid en respect te behandelen en tegelijkertijd de beste service te bieden. Geen sociale zekerheid Nummer vereist en geen kredietcontrole vereist, 100% gegarandeerd. Vriendelijk reageren onmiddellijk met behulp van de onderstaande gegevens indien geïnteresseerd in een lening en wees vrij van oplichting ..

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  Oproep / WhatsApp: +16626183756
  Website: https://progresivefunding.wordpress.com


  BeantwoordenVerwijderen


 7. شركة تنظيف منازل بالخبر

  شركة تنظيف منازل بالخبر شركة المثالية هي افضل شركة تنظيف بالخبر يمكنكم التواصل معها للحصول علي افضل خدمات تنظيف المنازل والشقق والفلل والبيوت والمجالس والكنب والسجاد والموكيت والمفروشات بجودة عالية ومواصفات قياسية حيث تعد شركة تنظيف منازل بالخبر اولي الشركات التي التي تخصصت في مجالل التنظيف بالخبر ولديها خبرة كبيرة وعمالة ماهرة وادوات تنظيف حديثة وطاقم عمالة مدرب علي اعلي مستوى فلا تترددوا في الاتصال بشركة المثالية للتنظيف بالخبر وسوف تحصلون علي افضل الخدمات المنزلية من نظافة ومكافحة حشرات بارخص الاسعار

  BeantwoordenVerwijderen

 8. شركة تنظيف منازل بالجبيل افضل شركة خدمات منزلية بالجبيل نظافة شاملة مع التعقيم والتلميع وابادة الحشرات شركة تنظيف بالجبيل شركة المثالية هي افضل شركة نظافة بالجبيل والمنطقة الشرقية تقدم لعملائها افضل جودة وارخص الاسعار بالاضافة الي تقديم الخدمات من خلال عمالة مدربة وذات خبرة كبيرة بمجالات التنظيف ومكافحة الحشرات , فلا تتردد في الاتصال بشركة تنظيف بالجبيل للحصول علي كل ما هو مميز ولضمان الحصول علي منزل امن نظيف راقي خالي من المواد الضارة والميكروبات

  شركة تنظيف منازل بالجبيل
  شركة تنظيف بالجبيل

  BeantwoordenVerwijderen
 9. BESTE ONLINE LIEFDE SPELL CASTER OM UW EX MINNAAR, ECHTGENOOT, VROUW, VRIENDIN OF VRIEND TERUG TE KRIJGEN. VOEG HEM TOE OP WHATSAPP: +2349083639501
    -E-mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hallo allemaal, ik ben Darcy en ben hier om het prachtige werk te delen dat Dr. Nosa voor me heeft gedaan. Na 5 jaar in het huwelijk met mijn man met 2 kinderen, begon mijn man vreemd te doen en ging uit met andere dames en toonde me koude liefde, bij verschillende gelegenheden dreigt hij van me te scheiden als ik hem durf te vragen over zijn affaire met andere dames, ik was totaal verwoest en verward tot een oude vriend van me me vertelde over een spell caster op internet genaamd Dr..nosakhare die mensen met een relatie- en huwelijksprobleem helpt door de krachten van liefdespreuken, in eerste instantie betwijfelde ik of zoiets ooit bestaat maar besloot om het eens te proberen, toen ik contact met hem opmaakte, hielp hij me met het uitspreken van een liefdesbetovering en binnen 48 uur kwam mijn man bij me terug en begon zijn verontschuldigingen aan te bieden, nu is hij gestopt met andere dames en zijn met mij te gaan voorgoed en voor echt . Neem contact op met deze geweldige liefdesdrinkgieter voor je relatie- of huwelijksprobleem om vandaag via te worden opgelost
    -E-mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
   of Bel of WhatsApp: +2349083639501
  Neem contact op met hem voor het volgende:
  (1) Als u uw ex-echtgenoot terug wilt hebben.
  (2) U wilt gepromoot worden op uw kantoor.
  (3) U wilt dat vrouwen / mannen achter u aan rennen.
  (4) Als u een kind wilt hebben.
  (5) U wilt geestelijk beschermd worden.
  (6) Hulp om mensen uit de gevangenis te halen
  (7) Krachtbal van loterij
  WhatsApp of bel +2349083639501

  BeantwoordenVerwijderen