zaterdag 26 januari 2019

De efficiënte moestuinier: Wat met al dat zaad?

ZsazsadenlijstZsazsadenlijst

Ergens in de garage, tussen een hoge kast met dingen en een machien dat ik nog nooit heb zien weten te gebruiken staat een kastje van 40 op 40 cm en 1 meter hoog. In het kastje twee plankjes met daarop vijf van deze wijnkistjes. Persoonlijk leeggedronken.
In die kistjes zit mijn hele moestuin. In eentje alle peulen: tuinbonen, peultjes, erwtjes, struikbonen en stokbonen. In een ander alle pompoen-, courgette- en komkommerzaad. In nog een ander alle bloemen. Ge snapt het wel, zo dus vijf bakjes vol.
Dat lijkt nu misschien wat triestig voor dat zaad, maar toevallig zijn koud, donker en droog de ideale omstandigheden om zaad te bewaren.
Ik ben daar zo maniakaal in dat ik probeer om de tijd dat het zaad uit zijn beschermde omgeving moet, te beperken. Doelgericht stap ik op de dagen dat ik zaai naar het kastje, haal het juiste kistje eruit, schuif het deksel eraf en heb dan nog maximum vier seconden nodig om het zakje te zoeken. Want dat zaad zit natuurlijk alfabetisch gerangschikt. Weinig dat Marie Kondo dáár op aan zou te merken hebben.
Die kistjes gaan al wat jaren mee, in 2013 breidde ik niet alleen mijn moestuin, maar ook mijn zadencollectie uit. Dit bakje werd deze collectie. En niet alleen de manier waarop ik mijn zaad opberg veranderde doorheen de jaren, ook de organisatie er omtrent werd wat aangepast. Deze met de hand ingevulde fiches werden excelbestanden die ik afprintte en in mijn moestuinagenda plakte.
Elk jaar pas ik de excelfile aan en print ik de laatste versie af.
Nu vraagt ge u misschien af waarom? Terecht (ik hou van kritische geesten)! Maar dit is wel echt geweldig efficiënt, mensen! In plaats van elke keer je wil zaaien al uw zaad overhoop te moeten gooien ga ik door mijn fichekes.

Schermafbeelding 2019-01-21 om 09.01.16

Zsazsadenlijst
Eind januari. Wat kan er al gezaaid worden? Ha, nog geen bonen!
Dat wist ik nu eigenlijk wel van buiten, maar januari is dan ook geen moeilijke maand wat bonen betreft.

Omdat stilstaan achteruit gaan is deed ik er dit jaar nog een schepje bovenop. Als ik die fiches al zo geweldig handig vond, hoe gelukkig zou ik dan wel niet worden van een echt boekje! Een boekje met alleen mijn zaad. Geweldig.

Zsazsadenlijst
Ziet ne keer.
Geluk in een boekske.
Bijna tachtig pagina's zaaiplezier.
En omdat dat ook nog niet genoeg was voorzag ik voor elk zakje zaad ook nog eens wat plaats voor de raskenmerken, hier staan de dingen die ik altijd vergeet en dan moet gaan opzoeken. Maar er is ook plaats voor wat notities, is deze pompoen/ui wel of niet lang houdbaar. Wat is de lekkerste sla, is deze biet goed bestand tegen de vorst of niet, enz.

Zsazsadenlijst
Zsazsadenlijst
Zsazsadenlijst
En omdat een lijstjesmaniak niks is zonder inhoudsopgave, voorzag ik daar ook ruimte voor.

Zsazsadenlijst Ik weet het, het is overdreven.
Maar wel leuk!
En handig!

Ge wilt dat nu ook hé?

Zsazsadenlijst Zsazsadenlijst Dat kan geregeld worden!
Het enige dat je moet doen is jouw boekje hier downloaden, recto-verso afprinten en op de een of andere manier binden. Ik deed dat met naald en draad. Maar als uw naaimachien nog op tafel staat zou ik dat ook zo durven doen. Ge ziet maar, ge kunt nu niet verwachten dat ik al uw problemen oplos.
Het boekje dat ik voor jullie voorzag heeft 10 invulpagina's, meer kunnen er natuurlijk altijd afgeprint worden.

Hebt ge uw boekje afgeprint en ingevuld, deel het dan ter inspiratie voor de andere moestuinmaniakken met de #zsazsadenlijst. Oh ja, dat gaat tof zijn!
Zijt ge nog niet uitgeprint dan heb ik nog de volgende dingen voor u!

Groentefiches
Moestuinkalender
Zaadzakjes
Etiketten

Hebt ge goesting gekregen om uw moestuin vanaf nu nog efficiënter aan te pakken dan is dit weekend in de Ardennen misschien iets voor u en blijf hier ook vooral volgen, volgende week ben ik er weer met mijn boekske Untitled Dan ga ik u iets vertellen over hoe ik al mijn bedden zo efficiënt mogelijk plan!
Adios moestuinamigo's!

17 opmerkingen:

 1. Joepie! Moestuinnieuws. Ik kijk al uit naar de rest!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb echt geen groene vingers, maar dit geeft me nu toch ook wel goesting om eens iets met mijn moestuinbakje van 1 vierkante meter te doen... klein beginnen is ook een begin toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Euhm dienen eerste foto ... heb jij nu echt zaden voor droge worst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. F.MORGA26.1.19

   Zijn het geen soort Italiaanse bonen...?

   Verwijderen
 4. Mme, gij zijt toch echt de mens geworden efficiëntie! Waarvoor een absolute grote dankuwel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag mij alleen af: waarom zou je 'niet-lekkere-sla' zaaien? In principe is de sla die je zaait toch lekker? En de zaden van niet-lekkere-sla die zouden bij mij niet in mijn zadenbakje mogen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Moppie28.1.19

  Dat maar rap weekend in de Ardennen is ����������

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nu nog dienen hof... maar ik heb een terras met potten en daar valt toch ook wat eetbaars uit te halen hoor! Mijn paprika's zijn al gezaaid. In theorie te vroeg maar ua ervaring just op tijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ah, daar wordt een mens blij van...post van madamezsazsa en dan nog over de moestuin!
  Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En dat allemaal gratis en voor niks! Waar krijg je dat nog ☺️


  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem16.2.19

  Heel erg bedankt!! Net ook weer de weekmenukalender voor dit jaar uitgeprint. Vorig jaar dankbaar gebruikt! Groet, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijngod ik zit hier te kwijlen achter mijn bureau. Die kistjes, geniaal eigenlijk! Die excellekes, mijn natte droom! Ooit, ooit heb ik ook zoveel soorten om te zaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. BESTE ONLINE LIEFDE SPELL CASTER OM UW EX MINNAAR, ECHTGENOOT, VROUW, VRIENDIN OF VRIEND TERUG TE KRIJGEN. VOEG HEM TOE OP WHATSAPP: +2349083639501
    -E-mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hallo allemaal, ik ben Darcy en ben hier om het prachtige werk te delen dat Dr. Nosa voor me heeft gedaan. Na 5 jaar in het huwelijk met mijn man met 2 kinderen, begon mijn man vreemd te doen en ging uit met andere dames en toonde me koude liefde, bij verschillende gelegenheden dreigt hij van me te scheiden als ik hem durf te vragen over zijn affaire met andere dames, ik was totaal verwoest en verward tot een oude vriend van me me vertelde over een spell caster op internet genaamd Dr..nosakhare die mensen met een relatie- en huwelijksprobleem helpt door de krachten van liefdespreuken, in eerste instantie betwijfelde ik of zoiets ooit bestaat maar besloot om het eens te proberen, toen ik contact met hem opmaakte, hielp hij me met het uitspreken van een liefdesbetovering en binnen 48 uur kwam mijn man bij me terug en begon zijn verontschuldigingen aan te bieden, nu is hij gestopt met andere dames en zijn met mij te gaan voorgoed en voor echt . Neem contact op met deze geweldige liefdesdrinkgieter voor je relatie- of huwelijksprobleem om vandaag via te worden opgelost
    -E-mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
   of Bel of WhatsApp: +2349083639501
  Neem contact op met hem voor het volgende:
  (1) Als u uw ex-echtgenoot terug wilt hebben.
  (2) U wilt gepromoot worden op uw kantoor.
  (3) U wilt dat vrouwen / mannen achter u aan rennen.
  (4) Als u een kind wilt hebben.
  (5) U wilt geestelijk beschermd worden.
  (6) Hulp om mensen uit de gevangenis te halen
  (7) Krachtbal van loterij
  WhatsApp of bel +2349083639501

  BeantwoordenVerwijderen