vrijdag 19 september 2014

Hij heet Nelson en hij eet platte kikkers

of toch Napoleon En toen hadden we ineens weer een puppy in huis.
Hoewel ik in het voorjaar nog tegen mijn vader zei: Ik zou mijn hond niet laten bezwangeren, maar als jij puppy's wil, mij goed, maar komt er niet mee af.
Hij hield zich aan zijn woord, en de kinderen waren ook op de hoogte dus niemand vroeg er naar.

of misschien Nero Als we ooit nog een hond zouden bijkopen dan zou het een sukkel uit een asiel zijn.
Een teef, zodat je niet overal een vlaag hondenpies ruikt als je gezellig in de tuin zit.
En al zeker een ruwharige hond zodat we niet constant overal haar moeten opkuisen.
En al zeker geen jachthond, met al die kippen en katten in de tuin.
Dus dat nestje Epagneul Bretons, Franse jachthonden godbetert, neen, daar komt er echt geen van in huis.

of anders Nessie? En toen ineens zei ik: Anders moet ge er eens eentje meebrengen.
Ja en toen was het natuurlijk om zeep.

Of gewoon Nolleke? Dus nu hebben we een nieuwe hond.

Of toch nog iets anders? Hij heet Nelson en hij eet platte kikkers.

woensdag 17 september 2014

Mme Zsazsa eet tien dagen uit de tuin

dorien2 Het is niet omdat je een tuin hebt dat je avondmaal dagelijks uit die tuin komt.
Ook al laten sommige mensen dat soms zo uitschijnen.

Zonde wel natuurlijk want al dat eten staat daar, kant-en-klaar, als ware het de super-versafdeling van de Carrefour.
Ik dacht, ik doe eens een effort, zolang mogelijk avond eten uit de tuin, met zo weinig mogelijk dingen uit de supermarkt.
Een wedstrijdje met mezelf, makkelijk natuurlijk, want zo goed als alles staat deze moment van het jaar in de moestuin.
Maar toch, soms heb je gewoon keihard goesting in champignonnen bijvoorbeeld. Ik zeg maar iets.
Zie hier het resultaat na twee weken.

pasta dorien Twee keer kwam deze pasta op tafel, verzot ben ik er op, ook al was ik er op het eerste zicht niet weg van, platgekookte courgettes ... niet echt iets wat in mijn top tien zou staan. Maar lekker man, lekker! Het recept is van Dorien, en zelf stelt ze er geen pasta bij voor, maar ik had zin in pasta en dacht: Ach, ik ga het gewoon eens proberen, als het vies is dan vis ik de pasta er wel van tussen. Niet dus, score!
Op de vorige foto zitten er nog wat extra groenten bij, rode biet met geroosterde komijnzaadjes, olie en citroensap, ook al zo'n hit, keilekker is dat met die zaadjes.

We zitten dus op twee pakken spaghetti en een stuk parmezaan, voor twee dagen eten, voor 5 man.

koolpasta Als ik dat hier zo bekijk dan staat er wel vaak pasta op het menu, natuurlijk want dat is dan ook keilekker!
We aten dus nog pasta, deze bv met kool, noten en citroen, ook al een recept van Dorien.

venkel En deze, met venkel.
Na vier dagen zitten we op vier pakken spaghetti en een groter stuk parmezaan, twee citroenen en een half potteke room.

lasagna Nog een keer pasta, lasagne deze keer, met een vulling van ricotta en kruiden en tomatensaus (de tomaten eerst grillen in de oven en dan mixen) met allerlei groenten, kleingesneden en bruingebakken. Het stond nog niet echt op punt, maar ik ben er bijna.
We voegen nog 9 lasagnebladeren en een potteke ricotta aan de lijst toe.

stomp Tijd voor iets anders, aardappelen!
Aardappelpuree met bladkool, een veggieworst (met mosterd, anders is er helemaal niks aan) en ajuinsaus om het gebrek aan vleesjus goed te maken. Het is er heden ten dage niet echt het weer voor, maar het heeft toch gesmaakt.

koriander Rijst dan, biryani.
Ooit bejubeld op deze blog, nu maar mild gesmaakt omdat ik in plaats van lekkere basmatirijst saaie langkorrelrijst van uncle ben's gebruikte.
Maar zo'n zonde seg. En daar kijkt ge dan een hele dag naar uit.

risotto Nog eens rijst, risotto.
Risotto met tomatensaus, niet echt een succes, ik vergeet altijd dat ik tomatensaus alleen maar lekker vind met puree of pasta.
Maar nog meer pasta had er over geweest.
De rest is wel een van mijn favorieten, een hoop verschillende dingen op een bord. Er zat ook nog een potje knoflookmayonaise bij, om al die lekkere geroosterde groenten in te duwen, jummie.

mais2 De favoriet kwam nog eens terug, met weeral mais -oh hoogtepunt uit het seizoen!
In plaats van rijst zat er nu quinoa bij, roodgekleurd door de bietjes, geweldig receptje uit het moestuinboek.


minestrone Wat er zeker in het rijtje hoort is soep, en wat is de allerlekkerste soep (ook al ziet ze er zo niet uit en heb ik het proberen te verdoezelen met tekst)?
Minestrone!
Juist!
Kilo's groenten gaan daar in, en dan nog juist afwerken met een beetje parmezaan en ik ben ondertussen al de tel kwijt van de aangekochte goederen, maar dat stuk parmezaan is wel ongeveer op nu.

linzen Ah, een hoofdbestanddeel dat helemaal uit de winkel komt, linzen!
Maar dit was geen avondeten, maar middageten voor mij alleen, dus eigenlijk telde het toch al niet.
Wel lekker anders.
Linzen, heeft al iemand dat uit zijn hof gegeten?

appel En om af te sluiten, het nagerecht, appels uit de tuin van de buren met bovenop deze crumble.
Niet slecht, niet slecht.

En straks bij de bomma kroketten met pekes en erwtjes en gebraad, ook niet slecht.

vrijdag 5 september 2014

Jaarlijkse traditie

t' Zeetje 2014
Vorig jaar reden we een paar dagen voor Abels verjaardag naar de zee, toen ik deze week vroeg wat hij dit jaar voor zijn verjaardag wou doen, zei hij: Ah, naar de zee, dat doen we toch altijd?
Ah, voila, vanaf nu dus blijkbaar wel.

De dag bracht weer alles wat we verwachtten, de ene helft van de familie ging tien seconden na aankomst al kopje onder terwijl de andere helft het water toch eigenlijk, feitelijk een beetje te koud vond, er werden zandkastelen gebouwd, er werd ambras gemaakt over kapotte zandkastelen, er werd ijs gegeten (en we ontdekten dat je ook mosselen en flessen wijn kan bestellen, iets voor volgend jaar!), er werden schelpen verzameld, er werd ambras gemaakt over wie De Gouden Schelp eerst had gezien en Mr Zsazsa viel in slaap en werd met de seconde een tintje roder.
Dit jaar was er ook een mevrouw die constant zeepbellen blies, wat samen met de Duitse kleuter die zand in het rond gooide een geweldige combinatie vormde.
Topdagje!

t' Zeetje 2014
Maar wat ik mij nu afvraag, waar zijn, zo op maximum een goed uur rijden van Antwerpen de tofste stranden met op wandelafstand lekker eten en drinken?

Ik zal al zelf beginnen met:
Domburg, een uur en een kwartier van Antwerpen, weinig te doen in het schattige dorpje, maar wel een fijn strandpaviljoen met strandwinkeltje.
Nu jullie!

dinsdag 2 september 2014

Waar is mijn guts, schat?

stempelen En we zijn weer vertrokken!
Leve vroeg op staan, leve op tijd uw bed in, leve turngerief, brooddozen en koekendoosjes bij elkaar zoeken en leve boeken kaften!
Allee neen, dat laatste is niet waar, dat doen ze blijkbaar niet in de school van de kinderen.
Leve de school van de kinderen!

De puber (gisteren nog als De Konging Der Pubers omschreven door Iemand Die Er Verstand Van Heeft) daarentegen had het wel vlaggen, hij doorging gisteren de 5 stappen van het boeken kaften voor pubers.

1. Ah ja, ik heb mijn boeken op school gekregen. (staart voor zich uit naar zijn telefoon)
2. Ja, die moeten gekaft worden, maar wij hebben geen kaftpapier, toch?
3. Hoe, zelf? Ik kan dat toch helemaal niet?
4. Ja er staan filmpjes op internet, maar wij hebben geen plakband, toch??
5. Scheur, kreukel, zucht, plakt zichzelf vast, knipt een vinger af en vraagt uiteindelijk vraagt hulp aan een kleuter.

Maal twaalf.
Gespreid over 5 uur.

Goed, terug over naar de kinderen die nog niet aan het kaften toe zijn.
Omdat helemaal niks doen voor de eerste schooldag toch ook maar vreemd aanvoelde maakte ik naamstempels zodat ik alles met één beweging kon naamtaggen, geen gedoe met instrijklabels en onuitwisbare stiften.
Tenminste, dat had ik gedacht, ik bleek het stempelmaken al snel beu te zijn zodat het maar bij een stempel bleef. Dus nu heb ik een kindje met naamgetagde schrijftjes, brooddoos en turnt-shirt en eentje zonder dat alles.
Tja, zo worden ze wat gehard.

Voor iedereen met meer geduld, een stempelhandleiding!

stempelen

stempelen -Teken met potlood op papier wat er op de stempel moet komen, je kan iets overnemen van internet of een boekje of je kan zelf iets verzinnen.
-Knip de tekening uit en leg het papiertje omgekeerd op een stuk graveerrubber (te koop in elke hobbywinkel). Om de tekening over te brengen op de rubber is het voldoende om met je nagel stevig over de achterkant van het papiertje te wijven.
De tekening staat nu in spiegelbeeld op het rubber.
-Neem de tekening over met balpen zodat ze langer zichtbaar blijft.
-Haal alles waar geen balpen op zit weg met een guts, gutsen worden verkocht in doosjes met verschillende mesjes, test deze eerst even uit zodat je weet hoe je er best mee omgaat.

stempelen -Probeer de stempel uit zodat je kan zien wat er nog weg moet. Je kan blijven rubber weghalen, maar ik vind het wel charmant als je hier en daar nog een restje rubber kan zien.
-Kleef de stempel op iets hards zoals een stukje hout, zo wordt de druk evenwichtiger verdeeld en heb je een mooier resultaat.


Bloggers met het gutsen wat meer in de vingers: Mus en Daan

zaterdag 30 augustus 2014

Gedroogde appeltjes

Gedroogde appeltjes Het appelseizoen nadert met rasse schreden!
Nog niet echt voor de familie Zsazsa want onze boomgaard is nog niet bepaald in gang geschoten.
Maar omdat je maar beter voorbereid kan zijn op hetgene nog kan komen maakte ik van de oude appels in de frigo al een keer appelschijfjes.

Gedroogde appeltjes Niet van die gezonde die wat aan rubber doen denken, maar van die lekkere met suiker en kaneel. Die gezonde zijn dan voor later als ik van kilo's en kilo's appels af moet.

Gedroogde appeltjes De gezonde laat je gewoon een aantal dagen boven een warmtebron drogen, maar deze schijfjes droog je in de oven, volgens mij is dat beter ivm de suiker die beestjes zou kunnen aantrekken. En het gaat ook gewoon veel sneller natuurlijk.

Gedroogde appeltjes Was de appels en snij ze allemaal in even dikke schijfjes, zo'n japanse mandoline is daar geweldig in. Deze schijfjes zijn 2 mm dik.
Leg de schijfjes net tegen elkaar op een vel bakpapier of op zo'n herbruikbaar oven-onderlegding en strooi er een mengeling van suiker en kaneel over. Ik gebruikte zo'n 2 eetlepels suiker op 1 theelepel kaneel voor 6 appels. (Wat ik voor de gelegenheid in een leeg potje muskaatnoot kieperde.)
Zet ze 25 minuten in een oven van 125°.
Draai dan al de schijfjes om, bestrooi de andere kant van de appeltjes en zet nog eens voor 25 minuten in de oven.

Gedroogde appeltjes Na 50 minuten heb je krokante appelschijfjes die van binnen nog net niet helemaal droog zijn. Lekker chewy! Wil je de appeltjes toch even kunnen bewaren dan laat je ze best in de oven tot ze helemaal droog (en nog steeds keilekker) zijn.


Gedroogde appeltjes Om te bewaren stop je ze in een goed afgesloten pot, in een papieren broodzak worden ze slap en rubberig en we hebben net keiveel moeite gedaan om dat te vermijden.
En dat kan eigenlijk gewoon zo mee naar school vind ik.

Nog een appelidee: Appelgelei

donderdag 28 augustus 2014

Les vacances de Madame Zsazsa

Frankrijk '14

Frankrijk '14

Frankrijk '14

Frankrijk '14 Aaaahhh, La Douce France, wat was u weer geweldig!

Frankrijk '14 Na een aantal jaar zonder buitenlandse vakantie vertrokken we vorige week naar het vaste vakantieadres van Tante Hilde.
We kregen een lijstje mee van dingen die in de nabije omgeving te bezoeken waren dus beter voorbereid konden we niet vertrekken.
Daar aangekomen zagen we gelijk dat het dik in de sjakosch was. Tante Hilde en ik hebben dan ook besloten om het adresje geheim te houden zodat wij zeker elk jaar plek hebben.
Sorry.

Maar dat maakt eigenlijk niet uit, want heel Frankrijk staat vol met zulke allercharmanterigste chambres d' hôtes en op een kwartier rijden van al die allercharmanterigste chambres d' hôtes staat het weer vol met kastelen, créperiën, marktjes en al de andere dingen waar Frankrijk mee vol staat.
Echt waar, zo is het in Frankrijk.

En omdat ik dan toch een Frankrijkkenner ben zal ik u eens vertellen hoe een gemiddelde dag er in Frankrijk dan uitziet.

Frankrijk '14 De dag begint net zoals in België met een ontbijt, maar in plaats van trieste boterhammen staat er knapperig stokbrood op tafel. Dat stokbrood wordt bij voorkeur met zelfgemaakte confituur en kaas gegeten, maar opgepast zwangeren! Die kaas is meestal van rauwe melk, daar is hoogstwaarschijnlijk niks mis mee, maar we gaan dat toch maar niet eten.

Na het ontbijt zoek je de grote rieten mand om naar het plaatselijke marktje te vertrekken, heb je nog geen mand dan wordt die aangeschaft op de markt zelf. Gulzige mensen kopen meteen twee manden die gevuld worden met twaalf soorten tomaten, brood, zakjes half gedroogde pruimen, drie meloenen voor 5 euro, doosjes mara des bois aardbeien, wilde perziken, zes soorten worsten, acht soorten kaas (rauw natuurlijk), pikante olijven, olijven met pistou, zongedroogde tomaten en een (achteraf gezien) lelijk plastieken tafelkleed.
Moest je er zin in hebben kan je deze lijst nog aanvullen met allerlei ingewanden of heelder kalfskoppen. Aan u de keuze.
Het is ook verplicht om op elk marktje iets te kopen wat je na de vakantie nooit meer vastneemt of al meteen kwijt bent. In die categorie vallen vooral accessoires zoals kettingtjes en vrolijke hoedjes.

Frankrijk '14 Nu je net een fortuin hebt uitgegeven aan eten is het tijd om nog snel een koffietje te drinken en dan weer chambres d' hôtes-waarts te trekken, is dat geen hongertje dat daar knaagt?
Alle etenswaren worden uitgestald en met grote hompen brood naar binnen gewerkt.

Frankrijk '14 Na het middagmaal is het tijd voor wat rust, de boog kan niet altijd gespannen staan, niet waar?
Bij voorkeur wordt er wat gelezen/gedut aan het zwembad.

Frankrijk '14 De (onzichtbare) kinderen verblijven heel die tijd in het zwembad.

Frankrijk '14 Of spelen boterham.

Frankrijk '14 Maar niet te lang, want er zijn Lijstjes die moeten afgewerkt worden.
We zijn immers op vakantie in Frankrijk en niet in Tunesië.

Frankrijk '14

Frankrijk '14 Vooral kastelen worden er dan bezocht.

Frankrijk '14 Waar achterblijvers salamanders kunnen zoeken in plaats van tienduizend trappen op en neer te wandelen.
Niet dat er niks anders te doen is dan kastelen te bezoeken, vaak zijn er ook prachtige dierenparken in de buurt.

Frankrijk '14 Waar je aan dezelfde kassa je ticket koop, paninni's, crépes en drank besteld én een beker met popcorn, chips en cornflakes krijgt om aan de dieren te voederen. Waarom zouden de dieren in Frankrijk wèl evenwichtig moeten eten als wij het ook niet doen!

frankrijk In soortgelijke dierenparken zijn er ook tal van kinderactiviteiten zoals een pracht van een go-carparcour (rond een authentieke nep-grot).

Frankrijk '14 En hopen springkastelen.
Omdat het er overal naar de bok ruikt voel je je overal op je gemak.
Allee, de moeite quoi.

Frankrijk '14 Een andere authentieke uitstap is vaak een plaatselijke ambachtsman, zoals hier de glasblazer die ons toevertrouwde dat hij in de vakantie op het eind van de dag meer moe is van zijn kinderen (drie stuks, elk met een skatebord of een fiets) dan van zijn werk.
Uiteraard wordt er een mandje volgeladen met producten van het ambacht in kwestie.

Frankrijk '14 Er zijn ook altijd wat bezienswaardigheden in de buurt, wij bezochten een kanaalbrug.

Frankrijk '14 Dat is een kanaal in een brug, over bv een rivier, maar ik neem aan dat een snelweg ook wel moet kunnen.

Frankrijk '14 Voor degene die het liever wat actiever hebben zijn er tal van leuke activiteiten, van uitgestippelde wandelroutes, over een parcour in de bomen tot een ezeltjestocht.

Frankrijk '14 Zwangeren krijgen gelukkig een karretje met amortisseurs.

Frankrijk '14 Omdat het vakantie is wordt er zo weinig mogelijk zelf gekookt, gelukkig bestaat er over heel Frankrijk zoiets als Marchés des Producteurs. Elke avond verschijnen er op dorpspleintjes van kleine Middeleeuwse dorpjes kraampjes waar de plaatselijke producteurs hun waren verkopen. Schalen vol mosselen, paëlla, escargots en cassoulet. Stapels crépes, frietjes gebakken in eendenvet, zoete en groentetaarten en worsten, satés of hamburgers van koeien die in de plaatselijke weien graasden.

Frankrijk '14 De plaatselijke bevolking komt aanzetten met manden vol bestek, borden, glazen en een tafelkleed, terwijl de ene aanschuift voor een portie cassoulet, staat de andere te wachten bij de mosselkraam en koopt een derde een fles gekoelde wijn voor drie euro bij de lokale wijnboer.
Zwangere blijven zitten om de plaats te behouden en drinken een flesje water. (Maar eten wel het lekkerste eten ooit.)

Frankrijk '14 Tegen het vallen van de nacht gaan er overal lichtjes aan en duurt het niet lang voor het hele dorp op de dansvloer staat. Kinderen incluis.

Frankrijk '14 En dan ineens ben je weer onderweg naar België en zit je -met een licht opkomende depressie- plannen te beramen om te verhuizen.