dinsdag 19 augustus 2014

Een potje uit de tuin

pot wonder

Oh wat hou ik van gerechten die volledig uit de tuin komen. Hoe plezant is dat, door de tuin stappen met een mandje, hier en daar wat plukken en terug in de keuken komen met een gevulde mand waar niks uit de winkel bij moet om een lekkere maaltijd te krijgen? Keiplezant, ik zal het zeggen. En snel en goedkoop bovendien.

Dit is zo'n mandjesgerecht dat je van juli tot oktober kan maken.
Boontjes in tomatensaus kent iedereen, maar ik doe er nog aardappels bij: Man, toch niet te geloven welke risico's ik durf te nemen! Hoewel, nu ik er over nadenk komt het misschien wel gewoon uit het moestuinboek en denk ik dat ik het zelf verzonnen heb.
Het is echt heel erg lekker, dat is het belangrijkste.

Ik ben wel vergeten om een ui te tekenen, die moet er dus nog bij. Die ui stoof je even aan, samen met de knoflook. Dan doe je er al de rest bij en zet je een deksel op de pot. De tomaten zorgen voor voldoende vocht om de boontjes en aardappelen gaar te stomen. Na een tijdje staat alles lekker onder en is er eerder sprake van teveel vocht, daarom laat ik het de laatste 5 minuten nog pruttelen zonder deksel.
Deze keer deed ik er ook een lepeltje honing en wat balsamicoazijn bij, en het was nog lekkerder dan de keer er voor. Beetje zoet zuur en aangenaam pittig.

Ik gaf er nog een bord komkommerschijfjes met mosterdvinaigrette bij en een bord rode bietschijfjes met komijnzaadjes en een simpele dressing van olie en citroen. Die rode biet met komijn komt zonder twijfel uit het moestuinboek en is hier telkens een groot succes. Ik bedoel maar, daarvoor alleen zou je dat boek al moeten kopen en dan kan je meteen zelf zien of er een stoofpotje met boontjes en aardappels in staat.

zondag 17 augustus 2014

De Moestuin van Mme Zsazsa @ De Beek

De Beek

De Beek Courgettemoeheid? Venkelvrees? Of het Syndroom van Cohl-Rabi?
Al deze klachten komen op hetzelfde neer: niet elke groente is op elk moment even charmant en inspirerend.
Kim Leysen en Dorien Knockaert, de auteurs van het ecologische tuinier- en kookboek De Moestuin van Mme Zsazsa, geven dat grif toe. Maar volgens hen is er iets aan te doen. Zaterdag 16 augustus nodigen ze je uit om in De Beek nieuwe kneepjes en ideeën te komen opdoen, precies voor die groenten die jouw groenteliefde het meest op de proef stellen.

Zo lokten we volk naar de keuken van De Beek. Uiteraard spanden de courgettes de kroon, gevolgd door komkommers, tomaten en snijbiet. We verdeelden ons in groepjes, Dorien stond iedereen bij met goede raad en er werd drie uur aan een stuk gekookt.
Ik liep terwijl rond en trok foto's van de pinterestieke omgeving.

Palettenrekjes

Kast

Schilderijtjen

Voeten

Botten

Tomaten

komkommers

menu

eten

En dan eten!

donderdag 14 augustus 2014

Dresscode voor zwangere moestuiniers

moestuinmode Toch niet te geloven hoe hard dat verdikt, het internet.
Maar bon, het is zoals het is en daar is niks aan te doen.
Ik heb echt ben ik dus nog altijd keislank, met een buikje dan, dat weer wel, want ah ja, ik ben zwanger, voor het geval u daarvan nog niet op de hoogte was. Al 26 weken lang. Ongelofelijk, ik kan het soms toch nog efkes niet geloven. Allee seg, nog een boeleke.

Maar goed, genoeg meligheid, er moet nog wel gewerkt worden natuurlijk, en dat gaat wonderlijk goed met zo'n baby in de buik. Alles hangt natuurlijk af van de kleding, dat ziet ge zo! Laat ik u eens wat tips geven. Er moeten hier toch nog zwangeren zijn?

moestuinmode
T-shirt en rok: Allereerst: I *hartje* tricot.
Terwijl ik dit schrijf zit ik frietjes te eten. (Ziet ge wel dat internet verdikt.) Achter mijn bureau. In kleermakerszit. Onmogelijk zonder tricot!
De outfit op de foto is dan ook zowat mijn vaste tenue, soms is de rok korter of langer, soms staan er mouwen aan het t-shirt, maar altijd is het tricot, ik heb zo'n vermoeden dat ik moeilijk afscheid ga kunnen nemen van mijn rekkend tenueke.

Zonnehoed: Vast onderdeel van de zomeroutfit, de zon moet maar een beetje van zichzelf geven of ik sta al te fronsen, keislecht voor de rimpels natuurlijk. Een zonnebril zou een oplossing zijn, maar een hoed geeft meteen een heel gezicht schaduw. En net dat is voor een zwangere vrouw gelijk ik perfect, want net zo min als rimpels wil ik een zwangerschapsmasker en laat ik daar nu toevallig heel gevoelig voor zijn. Bij de twee vorige zwangerschappen moest ik altijd mijn bovenlip insmeren of ik had meteen een snor. Deze keer is die zone minder gevoelig precies, maar ik wil het lot toch niet tarten. Zo'n zonnehoed staat trouwens ook gewoon heel erg sjiek, zeker in combinatie met de rest van de outfit.
En moest de zon zo hard schijnen dat een zonnebril ook nog van doen zou zijn, dan is het denkelijk te warm om in de tuin te werken.

BH: Ge zoudt het zo precies niet zeggen, maar ik heb voor de moment echt zooo'n tieten. Had ik dat geweten als zestienjarige ik zou nogal content geweest zijn.
Maar nu heb ik eens een Boezem, gaat de 90-60-90 voor de rest niet op, ge zult het altijd zien…
Niet zo simpel trouwens om een hele zwangerschap en borstvoedingsperiode lang steeds over passende bh's te beschikken, of toch niet als je niet elke twee maand naar de winkel wil lopen. Gelukkig zijn er dan ex-zwangere vriendinnen die zakken vol zwangerschapskledij langsbrengen. Dit exemplaar werd bijvoorbeeld nog gedragen door de alleraardigste Juffrouw Sanseveria. Haleluja! Help een vriendin, share je BH's!

Handschoenen: In andere maanden vooral om netel- en distelgeprik te vermijden, nu ook om niet in contact te geraken met eventuele kattenuitwerpselen die voor een toxoplasmosebesmetting zouden kunnen zorgen. Niet dat ik paniekerig ben aangelegd, maar ik maak het toch maar liever niet mee.

Botten: Ik tuinier bij voorkeur op sletsen, maar als het te koud of te nat is doe ik mijn botten aan. Sletsen dus, geen Birkenstocks, want als ge over deze laatste per ongeluk een halve gieter water kapt dan hebt ge het allerwalgelijkste gevoel van heel de wereld aan uw tenen.

En die onderbroek, daar heb ik het later nog eens over, dat is weer een ander verhaal.
Maar misschien hebben jullie nog kledingtips voor de zwangere medemens in de tuin en daarbuiten?

zaterdag 9 augustus 2014

De stink-eens-lekker-uit-je-bek-salade

tomaten-broodsalade Jef en Abel zitten nog maar eens een weekendje in de Ardennen. Leve De Pa!
(We hebben nooit de moeite gedaan om een 'grootoudernaam' te zoeken, ik noem mijn vader pa en de kinderen doen gewoon mee. Het leidt soms wel tot een ietwat marginaal gevoel als je samen met je vader en zonen tussen lekker veel vlok staat en de kinderen voortdurend pa kwekken, zeker als je ook nog eens duidelijk zwanger bent. Maar ja.)

Wat ik dus wou zeggen is dat ik helemaal alleen thuis ben, ik en de tuin en niemand die ons stoort.
Op zo'n dagen sla ik met plezier het ontbijt over, met een tas koffie en een portie facebook en pinterest achter de kiezen verdwijn ik in de tuin. Na twintig minuten begin ik dan te denken over wat ik 's middags zou kunnen eten, wat is er te oogsten en wat is er snel klaar? Ik verander dan zo'n drie keer van gedacht en eindig meestal bij iets met tomaten. Zo ook vandaag.

tomaten-broodsalade Tomaten-pesto-broodsalade, met verse knoflook, voor dat tikje extra.
Op de tijd dat de ovengrill opwarmt snij ik tomaten in parten, wanneer het brood (ciabatta is natuurlijk veel cooler dan gewoon wit brood) een kleurtje krijgt onder de grill maak ik een simpele pesto van basilicum, olijfolie, een tikkie rode wijn azijn en een teentje knoflook.
Alles mengen en meteen aanvallen.

En dan koffie maken en een uur verdoen achter facebook.
Zo hoort dat als er geen kwekkende kinderen in de buurt zijn.

woensdag 30 juli 2014

Op kamp & een nieuwe kat

kamp Twee zondagen geleden brachten we Jef naar zijn allereerste kamp.
Op weg naar huis zeg ik dat ik eigenlijk ook nog wel eens graag zou gaan kamperen.
Een dag laten zijn we een vierdehands campingcar rijker.

Een campingcar, dat is een plat remorkske waar een tent aan vasthangt, handig omdat je niet een halve kofferruimte kwijtspeelt aan een tent. Onhandig omdat je je nu verplaatst met een remorkske achter de auto.
Nog een halve dag later is er ook een campingplaats gereserveerd, blijkbaar niet zo evident in het hoogseizoen.

Post Het kampkind lichtten we old school in per brief. Cool, zei hij toen we hem weer kwamen halen, waar is die nieuwe kat.
Ach, de teleurstelling toen het om een tent bleek te gaan. Volgende keer communiceer ik in drukletters .

Yvoir De volgende zondag rijden we dit weggetje af naar onze camping.

Yvoir Waar we ons remorkske uitvouwen aan dit riviertje.

Yvoir Tussen zo'n 90 gelijkgestemden.

Yvoir We doen wat alle campinggangers doen. Kleuren, kaarten & lezen.

Yvoir Vriendschapsbandjes maken.

Yvoir Koffie en thee drinken.

Poilvache En ruïnes bezoeken.

Yvoir
Yvoir Na een lange wandeling gooi ik mijn handdoek in de ring en blijf ik met een boek in de auto zitten terwijl man en zonen nog een kasteeltje doen.

Yvoir Ik krijg al snel bezoek.

Yvoir Bezoek dat van plan is om lang te blijven.
Bezoek dat ook door de kinderen wel wordt geapprecieerd.
We doen een rondvraag bij de paar huizen in de buurt en de poes blijkt al een paar dagen in de buurt rond te hangen.
Abandoné, is de conclusie van de plaatselijke bevolking.
We besluiten de kater mee te nemen en de kinderen dopen hem na 5 kilometer Rosse Frans.

Vrijdag aanstaande wordt Rosse Frans ontdaan van twee lichaamsdelen, is Rosse Frans uw sterkater, gelieve mij voor die datum te contacteren.

dinsdag 22 juli 2014

De moestuin in juli

Juli De moestuin in juli, jaar twee, wat zou dat geven?

Vrijdag 6 maart moesten mijn aller-, aller-, allerlaatste teksten binnen zijn en de dag nadien kwam Els de aller-, aller-, allerlaatste foto's trekken.
Die ochtend deed ik een positieve zwangerschapstest.
Van die moestuin gaat niet veel komen dit jaar, dacht ik en ging (al dan niet ingebeeld) mottig en moe in een zetel zitten.

Moestuin juli Gelukkig kreeg ik een autokoffer vol tomaten, pepers en paprika's van tomatenfanaat Eddy, zodat ik eind april al bijna een serre vol planten had zonder zelf een hand uit te steken.
Ideaal want in ons huis is er een tekort aan warme, lichte plekken waar er twee maand lang groenten kunnen kamperen. De komkommers en basilicum zaaide ik wel zelf en een aubergineplant kocht ik toen er toch nog een klein plekje overschoot.


Moestuin juli Jarrahdale pompoen en mais aan een sleutelgatpad.

Moestuin juli De spaghettipompoenen zijn een pak enthousiaster dan alle andere pompoenen, waar die zuinigjes twee tot drie vruchten per plant hebben is de spaghettipompoen niet te stoppen. En zo heel zot was ik daar nu eigenlijk niet van. Ge zult het altijd zien.

Moestuin juli Onlangs zaten Hilde en ik onder een moerbeiboom idyllisch te wezen, om de beurt stonden we op om besjes te plukken. We waren er al snel uit er ook zo'n boom in onze tuin moest komen.
Een week later ontdek ik achteraan de tuin dat de Japanse wijnbessen eindelijk rijp zijn én dat de smaak verrassend dicht tegen die van de moerbei aanleunt. Als je weet dat het jaren duurt voor de moerbei vruchten geeft én dan nog niet echt veel dan ben je snel tevreden met deze plant die al het jaar na aanplant een overvloed aan rode bessen geeft. Zo gemakkelijk veranderen wij van gedacht.
En die moerbeiboom, die komt er waarschijnlijk ooit wel.

Moestuin juli Moestuin juli Wat een verschil met de vorige maand, waar in juni alles nog traag op gang komt is er in juli al vaak aan overdaad aan groenten en staat er een deel van de tuin vol met uitgebloeide planten. Tijd voor een opkuis zodat er wat plaats vrijkomt.
Alle uitgebloeide planten zoals de goudsbloemen, pimpernel, papavers en doorgeschoten groenten trek ik uit, net zoals de overdaad aan aardperen. Al deze plantendelen worden in stukken geknipt en gebruikt als mulch tussen de andere groenten.

Moestuin juli De lege plaatsen zijn perfect om een laatste keer courgettes te zaaien, hoe enthousiast ze nu lijken, courgettes gezaaid in april geven het midden september meestal op, nu nog eens zaaien verlengd de oogstperiode met minstens anderhalve maand.
Om de slakken op afstand te houden zet ik er een stuk van een plastieken fles rond.

Moestuin juli Een dikke week later ziet dat er zo uit.

Moestuin juli En tegen september zo dus, gelijk nu.
Courgettes groeien een voor een, van boven naar beneden langs een stengel die meegroeit navenant er courgettes bijkomen, zoals tomaten eigenlijk. Door die stengel te leiden zoals bij tomaten heb je een iets overzichtelijke plant die wat minder ruimte inneemt. Interessant om courgettes eens op een andere manier te zien groeien, bengelend in de lucht.

Moestuin juli
Er zijn nog veel meer groenten die je nu (nog eens) kan zaaien, wortelen, venkel, bietjes, broccoli, struikboontjes, ... Voor een volledige lijst kan je de kalender hier bekijken of afprinten.
Op de foto zie je jonge snijbiet op rijtjes, vanaf nu snij ik geregeld een rijtje af om te stoven of rauw te eten, zolang je de plantjes niet te kort afknipt schieten ze een aantal keer terug uit. Op een andere plaats in de tuin staan grotere planten waarvan ik de bladeren pluk ipv alles af te knippen, zo heb ik bijna een jaar rond snijbiet in de moestuin.

Moestuin juli De boontjes hadden vroeger gezaaid kunnen worden, zodat we nog steeds niet aan de klim- en pronkbonen toe zijn, maar ik vond wel de ideale manier uit om bonen en tuinbonen op hetzelfde perk te krijgen.
De tuinbonen worden vroeg in het jaar (of in november) aan de binnenkant van een cirkel gezaaid en staan in bloei tegen dat de minder vorstbestendige bonen aan de buitenkant van de cirkel gezaaid worden. Het kwam dit jaar perfect uit, de klimbonen ontnemen de tuinbonen pas het licht wanneer deze bijna allemaal geoogst zijn.
De klimbonen groeien tegen een draad van de campingwinkel die vastzit met een piket in de grond, een idee van de man.
Wat zijn wij toch een goed team.

Moestuin juli Niet alles wat doorschoot werd botweg uitgetrokken, sommigen kregen respijt, zoals deze sla die nog mag blijven tot ik het zaad kan oogsten. Voor dezelfde reden mogen de tuinbonen van de vorige foto nog een tijdje blijven staan, ook al is het in het geval van de sla en tuinboon niet altijd een even schoon zicht.

Moestuin juli Maar dan is er nog de Sammy ter afleiding.

zondag 13 juli 2014

Week 26 en 27

Cucumbersandwiches
Maandag 23 juni, middag
Gisteren gaven Dorien en ik een bedankfeestje voor iedereen die meegeholpen heeft aan het moestuinboek, een avond vol biologen en germanisten. (Kijk, daar maar eens mee naar de voetbal.)
Fijn feestje, maar de dag nadien voel ik me toch wel wat belabberd, katerig eigenlijk, zelfs zonder te drinken.
Het enige wat op zo'n ochtenden helpt is fruit. Ik ontbijt met kersen en watermeloen en dat brengt de dag toch wat aardiger op gang.
's Middags mag het iets vullenders zijn, ik smeer voor mezelf en de kinderen (die 's morgens nog duchtig lagen te knorren) een stapeltje korstloze komkommerboterhammen, of cucumbersandwiches lijk ze in Engeland al eens zeggen.
Fris, knapperig en vooral niet te zwaar.


Maandag 23 juni, avond
's Avonds is de fantoomkater al wat gesleten, het mag dus wel wat robuuster. Omdat ik geen zin heb om naar de winkel te gaan wordt het iets uit de voorraad, een linzenstoofpotje met geroosterde tomaat, ui en knoflook, wat gestoofde bladgroenten met peultjes en tuinbonen en sardientjes uit blik. Klinkt nergens naar, maar smaakt geweldig.


Noen
Donderdag 26 juni, middag
De laatste middag zonder kinderen, ik neem het er van.
Terwijl er bietjes in de oven staan te garen kook ik quinoa, die breng ik op smaak met wat olie, kruiden en gedroogde cranberries en daarop komen de bietjes met wat azijn, kruiden, feta en geroosterde pistachenoten. Een feestje.


Saus
Donderdag 3 juli, avond
De courgetteplanten zijn in gang geschoten, ik heb er zes: een gele, een ronde, een gestreepte, een lichtgroene, een donkergroene en een gewone groene. Veel te veel voor ons natuurlijk, daarom oogst ik ze klein, de luxe van een grote moestuin.
Ik hoop op een courgettereceptenlijst van Dorien want het gaat niet lang duren voor ik weer omkom in de mega-exemplaren.
In tussentijd maak ik nog maar eens deze simpele pasta.

Spaghetti met courgette, kappertjes en tomaat van The River Café
-Snij boven een kom twee tomaten de man in blokjes, laat het sap en de pitjes in de kom en doe de bokjes in een ander kommetje. Wanneer al de tomaten versneden zijn zeef je het 'afval' boven het kommetje zodat je het lekkere sap met de blokjes overhoudt. Meng olijfolie, gesnipperde knoflook, chilipepers, oregano en kappertjes naar smaak met de tomaten en zet aan de kant.
-Zet ondertussen de pasta op.
-Snij een halve courgette per persoon in halve of kwart maantjes en bak ze in wat olie tot ze bruin zijn, giet dan het tomatenmengsel erbij. De saus moet juist opgewarmd worden, laten pruttelen is niet nodig.
-Meng de saus met de pasta en werk af met wat extra olijfolie, gesnipperde oregano en basilicum.


Citroencake met dropplanthee
vrijdag 4 juli, namiddag
Thee met citroencake als tussendoortje, het blijft een van mijn favoriete cakes.


Couscous met gegrilde groenten
Vrijdag 4 juli, avond
Komkommer, munt, peterselie, courgette en aubergine, allemaal staan ze in de tuin en allemaal verdwijnen ze in het avondeten. Ik zet wat couscous onder een centimetertje kokend water en terwijl snipper ik de kruiden en snij de komkommer in kleine blokjes. Wanneer dat gebeurd is roer de ik de couscous los en breng hem op smaak met citroensap, olie, peper en zout en meng er de kruiden en de komkommer onder. Dat kan aan de kant.
De aubergine en courgette snij ik in plakken van een goeie halve cm en die gaan gegrild boven op de couscoussalade. In de koelkast lagen nog wat perziken en die krijgen dezelfde behandeling, op de grill en in de couscous ermee.
Nog juist wat nootjes (pijnboompitten en pichtachenootjes) roosteren en alles kan op tafel.



Noen (en avond)
Vrijdag 4 juli, avond
Ik heb al dagen zin in Mexicaans en omdat Mexicaanse restaurants niet breed gezaaid zijn in de Kempen maak ik het zelf, tortilla's, avocado's, limoenen, zure room, champignons en rode paprika's worden aangeschaft en al de rest komt uit de tuin.

Vegetarische fajitas
-Snij wat uien en rode paprika's in halve maantjes en stoof ze tot ze gaar zijn. Breng deze groenten op smaak met een mespuntje geroosterd paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout en geroosterde komijnzaadjes.
-Bak in een andere pan de in plakjes gesneden champignons en voeg ze bij de groenten wanneer alles gaar is. Laat nog wat sudderen en proef of alles lekker afsmaakt.
-Prak een avocado met wat zout, citroen-of limoensap en gesnipperde koriander en strooi wat van de geroosterde komijnzaadjes over een potje zure room.
Fantastisch, Mexico op een bordje!


Villa augustus
Zondag 6 juli
De week rondde ik samen met Tante Hilde af in Villa Augustus waar we ons heel de dag ledig hielden met eten, drinken en zeer korte wandelingetjes.
Meer moet dat niet zijn.