Zomerzsazsalmanak, dit weekend GRATIS bij Het Nieuwsblad

1

Ooit had ik een lief dat graag Trivial Persuit speelde, op den duur waren alle vragen de revue gepasseerd maar we deden beide alsof we dat niet wisten. Een van de vragen die ik daarom nog altijd weet was: Welk woord in een advertentie lokt de meeste nieuwsgierigen. Gratis dus. Vandaar den titel. Want het is gewoon weer keihard de moeite om dit weekend Het Nieuwsblad aan te schaffen en ik zou niet graag hebben dat ik uw aandacht niet genoeg getrokken heb.

Wist u bijvoorbeeld al dat het negen volle weken zomervakantie is? De vakantie start netjes met de 1ste juli op een maandag en eindigt negen -hopelijk zonnige- weken later met de 1ste september op een zondag. Prachtig.
Om die negen lange weken een beetje overzichtelijk te houden tekende ik voor u een weekkalender bij elkaar. Want hoe traag gaat de tijd als je maar drie keer op die hele vakantie een blad kan omslaan? Heel traag. Ontzettend traag.
Daarom help ik u deze vakantie sneller te doen passeren. Ik pakte dat als volgt aan, kijk ne keer mee!

3

Allereerst wilt u natuurlijk niet dat die kinderen ofwel heelder dagen op hun tablet zitten ofwel lopen te zeuren dat ze zich vervelen. Wel, kijk hier de kant-en-klare oplossing. Laat hun iets kiezen uit het kadertje: Tegen de verveling. Antwoorden ze dat ze daar allemaal veel te oud voor zijn, dan verwijst u hen door naar het volgende vakje: Voor de goede orde. Twee vliegen in één klap. Uw huis raakt opgeruimd én ze zullen geen tweede keer zagen dat ze zich vervelen.
Tina Favache schreef na haar eerste opruimboek een tweede: Het opruimboek voor mijn gezin en haalde daaruit 9 tips om uw huis deze zomer eindelijk aan de kant te krijgen.

Moest u toch een naderende inzinking voelen opkomen, haast u dan naar het kadertje met de survivaltips, gezinspsychologe Nina Mouton zorgt er voor dat het-subiet-gebeuren-er-hier-malheuren-gehalte deze vakantie een pak lager zal liggen dan andere jaren.
Zo. De kinderen laten u gerust, uw huis ligt er weer ordentelijk bij, er zit nu niet veel anders op dan je met een glas wijn en een goed boek ergens te nestelen. Maartje van Boekarest koos daarom de beste nieuwe boeken voor u samen!

Omdat je op geregelde tijdstippen toch eens je huis moet verlaten zorgen Mike, Sarah en Natalie voor amusatie in de natuur. Mike koos voor de Zsazsalmanak 2019 eerder al 12 tips uit zijn Bushcraftboek en voor deze kalender ging hij voor 9 eetbare planten die u anders gewoon ongeïnteresseerd voorbij zou lopen. Sarah schreef ook een boek, na Het Bosboek was nu de zee aan de beurt. Niet alleen kan ze heel plezant vertellen, ze kan ook nog eens geweldig tof tekenen. Om dat te zien moet je wel het boek in huis halen want de tekeningen bij haar 9 zalige zeedingen uit Zeeboek tekende ik voor de gelegenheid deze keer nog eens.
De volgende natuurmensch is Natalie, zij zocht 9 weetjes over dieren bij elkaar in de schuiven van haar Natuurpuntbureau.
En omdat de zomer lang genoeg is voor nog een wist-je-datje per week leert Philippe van Volkssterrenwacht Mira je eindelijk wat meer over het heelal zodat je ook in de nacht indruk kan maken. Hou zeker ook hun activiteitenkalender in het oog, je kan de maansverduistering met telescoop gaan bekijken. Of wat dacht je van een romantische Midzomersterrennacht? (Zou dat romantisch zijn met al die telescopen?)

4

Dan kon ik u nog maar één ding uit handen nemen om je een zorgeloze vakantie te bezorgen!
Het antwoord op de eeuwig terugkerende vraag: Wat eten we vandaag? Wel, elke week vind je in het vakje: Het weekmenu zeven hoofdgerechten, de links naar de recepten vind je op deze pagina. Juist het boodschappenlijstje mankeert eigenlijk nog.
Voor de mensen die liever zelf nadenken over wat er 's avonds op tafel komt analyseert Leentje 9 groenten, met welke kruiden en andere groenten combineert courgette nu het best en hoe maak je koolrabi nu best koud of warm klaar? Heeft u liever de volledige recepten, bestel dan bij Velt Leentjes boek Kook het seizoen.
Omdat er ook moet ontbeten worden ging ik ten rade bij ontbijtprinses Bieke, in haar vakantieverblijf ontbeet ik het afgelopen jaar het meest uitgebreid, smakelijkst en ontspannen. (Dat was trouwens tijdens de moestuinweekends, daar moet ik u ook nog dringend over vertellen!) Bieke geeft 9 recepten van haar ontbijttafel prijs en dat ze de moeite zijn!
Dan is juist nog wat confituur vandoen, en wie anders dan Karen van Callas Confiture kon ik daarvoor vragen? Karen maakt al jaren de lekkerste confitures in haar atelier, kom je er niet toe om zelf je koperen kastrollen boven te halen dan kan je de potjes ook gewoon in de winkel kopen.

2

Voila, dan heb ik alles gecoverd denk ik. Van het ontbijt, over het kindergezaag en welk boek u zou moeten lezen tot de nachtelijke activiteiten. En dat alleen maar door de hulp van:

IN DE NACHT: Philippe voor www.mira.be
DIERENVRIENDEN: Natalie voor www.natuurpunt.be
UIT DE NATUUR: Bushcraft Mike van www.rewilding.be
HET ZEETJE: Sarah met Het Zeeboek
VOOR DE GOEDE ORDE: Tina met Het opruimboek voor mijn gezin
SURVIVALTIPS VOOR OUDERS: Nina van www.ninamouton.be
HET BOEK: Maartje voor www.boekarestleuven.be
HET ONTBIJT: Bieke van www.fermeduchateau.be
DE CONFITUUR: Karen voor callasconfiture.com
DE GROENTE: Leentje van Velt en voor leentjekookt.wordpress.com
DE GEWELDIGE VORMGEVING van Aafje,
DE PERFECTE REDACTIE van Liesbet en
ONDER HET TOEZIEND OOG van Veronique en Greet.

Wat. Een. Team!