woensdag 13 februari 2019

De serre in het voorjaar

#deserrevanmmezsazsa

Wat doet iemand met een moestuin als het te koud of te nat is?
De serre nog maar eens herinrichten!

#deserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa Het begon met drie bedden en een terras aan de rechterkant, dan werden het twee bedden met een terras aan de rechterkant, toen verhuisde ik mijn terras naar links en toen dacht ik, mwwaaaaa drie bedden was precies toch toffer en toen deed ik dat dan maar weer.
Het was nu toch niet dat ik iets leukers te doen had.

De twee laatsten zien er op plan zo uit.

#deserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa Sommigen zien gewoon een paadje door het linkse bed, anderen zien een wereld van verschil.

Tegen dat ik klaar was had ik zo'n zestien keer op elk plantje dat er stond gestapt dus ik besloot dan maar om de serre om te spitten en meteen van de nood een deugd maken door eerst een flinke dosis bentoniet en lavameel in het rond te strooien. Lavameel bevat heel wat mineralen en andere voedingstoffen wat niet alleen goed is voor de planten die er binnenkort in komen te staan maar ook voor het bodemleven. Bentoniet dat is volgens mij gewoon klei waardoor de bodemstructuur en de vochthuishouding van zandgrond verbetert waardoor voedingstoffen langer beschikbaar blijven voor planten. Dat gewoon over de grond uitstrooien zou op termijn misschien ook wel hetzelfde effect hebben, maar ja, ik was nu toch al van plan om te spitten. En ge weet wat ze van spitters zeggen. Enkel koeien en spitters veranderen nooit van gedacht.
Mijn excuses aan het bodemleven, het is de laatste keer.

#indeserrevanmmezsazsa
Dus ja, nu zat ik daar met mijn nieuw ingerichte serre, dat werd weer een week nadenken over wat ik waar ging zetten.

#deserrevanmmezsazsa

Het werd dit en ondertussen is alles al bijna gezaaid. Voor de struikboontjes, zomerprei, courgette en venkel is het nog wachten op warmere maanden en de bloemkool moet ik nog uitplanten.

Het plan is het volgende, links komen al de tomaten, in het midden de komkommers en augurken en rechts de paprika's en aubergines. Die blijven eerst nog in potten tot de vorige teelten weg zijn. De courgette en boontjes die mogen weg van zodra er in de moestuin ook boontjes en courgettes zijn. Er is nl nog nooit iemand met een moestuin geweest die de volgende opmerking maakte: Te doeme, nu heb ik precies van het jaar wat weinig courgettes en boontjes. Wat ze wel zeggen is: Amai, waren er al maar courgettes en boontjes! Ha, ik heb er dan hé!

#deserrevanmmezsazsa De tuinbonen en lage peultjes die mogen gewoon blijven staan wanneer ik de komkommers en augurken plant en wanneer alle peulen geoogst zijn knip in de planten in stukken en mogen ze blijven liggen als mulch. Alle peulvruchten slaan stikstof op bij de wortels en geven dat terug vrij wanneer ze verteren, daar gaan die komkommers alleen maar heel gelukkig van worden, win win! Moesten de jonge komkommerplantjes verdrongen worden en niet genoeg licht hebben dan knip ik wat plantjes weg.
Dit soort van combinatie-/tussenteelt pas ik op nog andere serregroenten toe, rond de bloemkolen zaai ik nog radijsjes want de eerste weken is er nog veel lege ruimte rond zo’n kool. En tussen twee rijen bietjes, venkel of koolrabi komt een rijtje spinazie, koriander of raapsteel.

#indeserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa Een van dees komen er nog zaaitafels aan de ramen en daar wordt dan nog veel meer in voorgezaaid; uien, bloemen, boontjes, courgettes ... Voorlopig heb ik enkel erwten, peulen en struikbonen voorgezaaid in de serre en zomerprei, pepers, selder, ananaskers en aubergines binnen.

#deserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa

In de meeste gevallen kan een serre veel efficiënter gebruikt worden, vooral als je je tot nu enkel beperkte tot de typische zomerteelten zoals tomaten, paprika’s en komkommers. Teelten sneller op elkaar laten volgen is niet alleen goed om je opbrengst te vergroten, het houdt je grond ook in betere conditie. Al die fijne blaadjes en plantjes hebben water nodig en dat water spoelt de zouten weg die zich in de afgelopen zomer gevormd hebben door het tekort aan water. Met één à twee emmers water per week per vierkante meter voorkom je verzilting van de serregrond. Dat is al een probleem minder.

#deserrevanmmezsazsa

Wat kan je dan nog allemaal zaaien?
Er zijn twee dingen waar je mee rekening moet houden. De levensduur van een groente en de vruchtwisseling. Waar in april of mei de tomaten komen, daar kunnen nu enkel snelgroeiende gewassen zoals spinazie, mosterd, rucola, radijsjes, … Maar op bedden waar pas later groenten uitgeplant worden daar kan heel wat meer, erwtjes, tuinbonen, bietjes, wortels …

Net zoals in de moestuin moet je ook in de serre rekening houden met de vruchtwisseling, jaar na jaar dezelfde groenten op dezelfde plaats telen kan tot verschillende problemen leiden. Toevallig zijn nu net tomaten, paprika’s en komkommers daar minder vatbaar voor, maar kolen, peulen, aardappels en wortels zet je beter maar om de 3-5 jaar op dezelfde plaats. Steek wat tijd in een goed plan en schuif elk jaar de teelten één bed op. Hou ook je notities bij in een moestuinagenda, dan kan het bijna niet meer fout gaan.

#deserrevanmmezsazsa En wat zou al deze uitleg voor u nu betekenen zonder lijstje waar jij ook mee aan de slag kan?
Ah zie, voila, hier is het al!

Een waarschuwing: Lees voor je zaait eerst de achterkant van het zaadzakje, er is vroege en late prei, wortelen, bloemkool enz. Voor struikboontjes is het nu nog veel te vroeg, maar tuinbonen en erwten kunnen al wel gezaaid worden.

In de volle grond
De snelle groeiers > kort aanwezig > ideaal voor op de tomatenbedden of als tussenteelt
Tuinkers, spinazie, raapsteel, mosterd, rucola, sla(mengsels), radijs, koriander, kervel, dille, groenbemesters

De trage groeiers > lang aanwezig > blijven tot de zomer in de serre, daarna paprika, peper, aubergine, meloen of nateelten
Erwten, peulen, tuinboon, struikboon, raapjes, koolrabi, paksoi, Chinese kool, bloemkool, venkel, bietjes, wortel, peterselie, lente-ui, aardbei, knoflook, courgette, aardappelen.

In grote potten, bakken en zakken > Hier blijft alles in tot je het oogst
Sla(mengsels), radijs, lente-ui, sjalot (voor het groen), erwtenscheuten, peterselie, wortelen, bietjes, aardappelen, aardbei

Voorzaaien in bakken en potjes om later (te verplanten en) buiten uit te planten
Erwten, peulen, tuinboon, boontjes, Chinese kool, paksoi, koolrabi, alle grote kolen, courgette, pompoen, mais, asperges, artisjok, venkel, bietjes, Nieuw-Zeelandse spinazie, sla, zuring, basilicum, zomerpostelein, bloemen, dahlia

Binnen voorzaaien, later verspenen/verplanten en verhuizen naar de serre
Zomerprei, (knol)selder, paprika, peper, aubergine, tomaat, meloen, komkommer, augurk, basilicum

#indeserrevanmmezsazsa

Zo!

En nu dat terras aanpakken!

9 opmerkingen:

 1. Veel succes met jullie informatieve blog. Kijk gerust ook eens naar mijn blog over gedichten en mijmeringen uit het dagelijks leven en voeg hem toe tot je favorieten: https://autismestorm.home.blog/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de winter kan je ook sneeuw in de serre scheppen. Als je die goed dik legt - een halve meter en meer - gaat de langzaam smeltende sneeuw de verzilting ook tegen door de zouten weg te spoelen.
  In ieder geval: goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb sedert vorig jaar een nieuwe soort geplant. Genre dochter die jouw moestuin boek nu in de praktijk gaat brengen. Topplant zeg ik u!
  Wat ik me afvraag (want de serre blijft mijn domein): is je serre dan een beetje verwarmd, of kan dit alles zonder verwarming?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was lichtjes teleurgesteld om te lezen dat het niet om echte bedden ging met een matras en een deken. Zo achter het glas in het zonnetje een dutje doen, het leek me al helemaal geweldig!

  Maar plantenbedden zijn natuurlijk ook tof. Denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rare meisjes (en jongens), die moestuiniers. Neen hoor, ik heb er echt de tijd niet voor. Misschien over 20 jaar, als ik pensioen ga.
  Maar ik heb er ook de plaats niet meer voor. Volgens mijn wederhelft is dat omdat ik teveel fruit heb aangeplant, maar ik blijf ontkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wouw wat een prachtige plek zal dat straks zijn zeg!!! Hier zijn wij druk bezig om juist twee moestuinbakken te realiseren in onze achtertuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. BESTE ONLINE LIEFDE SPELL CASTER OM UW EX MINNAAR, ECHTGENOOT, VROUW, VRIENDIN OF VRIEND TERUG TE KRIJGEN. VOEG HEM TOE OP WHATSAPP: +2349083639501
    -E-mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hallo allemaal, ik ben Darcy en ben hier om het prachtige werk te delen dat Dr. Nosa voor me heeft gedaan. Na 5 jaar in het huwelijk met mijn man met 2 kinderen, begon mijn man vreemd te doen en ging uit met andere dames en toonde me koude liefde, bij verschillende gelegenheden dreigt hij van me te scheiden als ik hem durf te vragen over zijn affaire met andere dames, ik was totaal verwoest en verward tot een oude vriend van me me vertelde over een spell caster op internet genaamd Dr..nosakhare die mensen met een relatie- en huwelijksprobleem helpt door de krachten van liefdespreuken, in eerste instantie betwijfelde ik of zoiets ooit bestaat maar besloot om het eens te proberen, toen ik contact met hem opmaakte, hielp hij me met het uitspreken van een liefdesbetovering en binnen 48 uur kwam mijn man bij me terug en begon zijn verontschuldigingen aan te bieden, nu is hij gestopt met andere dames en zijn met mij te gaan voorgoed en voor echt . Neem contact op met deze geweldige liefdesdrinkgieter voor je relatie- of huwelijksprobleem om vandaag via te worden opgelost
    -E-mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
   of Bel of WhatsApp: +2349083639501
  Neem contact op met hem voor het volgende:
  (1) Als u uw ex-echtgenoot terug wilt hebben.
  (2) U wilt gepromoot worden op uw kantoor.
  (3) U wilt dat vrouwen / mannen achter u aan rennen.
  (4) Als u een kind wilt hebben.
  (5) U wilt geestelijk beschermd worden.
  (6) Hulp om mensen uit de gevangenis te halen
  (7) Krachtbal van loterij
  WhatsApp of bel +2349083639501

  BeantwoordenVerwijderen