Agenda met een frakske.

IMG_3408.JPGEen tijd geleden liet ik jullie mijn nieuwe agenda zien.

Omdat ik lui maar slim ben heb ik onlangs ook een adresboekje gekocht zodat ik niet jaarlijks al de genoteerde adressen moet overnemen. Dit boekje verdient natuurlijk ook een frakske en ik hoop dat er met de volgende handleiding bij jullie nog veel frakskes zullen volgen, want hier is het voor de eerste jaren gedaan.

Nodig:
-Een lintmeter
-Een naakt boekje
-Toille ciree, een stoffen overtrek maak je op een andere manier.
-Een rekker desgewenst
-Een groot blad papier, ruitjes is handig.

Ik heb zakjes gemaakt om bankkaarten of adreskaartjes in kwijt te kunnen, vind je dit niet nodig sla dan stap drie en vier over.
Ah ja, ik verf de rekker in een bijpassende kleur met textielverf die ik gebruik om te zeefdrukken, doe dit nu, dan is het droog wanneer je de rekker gaat gebruiken.
stap 1.jpg
Stap 1:Meet met de lintmeter de omtrek van het dichte boekje, meet de dikte van de omslag mee.
Meet ook de hoogte en tel er eveneens de dikte van de omslag bij.
Teken dit op het blad papier (blauw, ik noem dit vanaf nu de originele blauwe kader), meet aan alle kanten 1,4 cm extra zodat je de rode kader (vanaf nu originele rode kader) krijgt.

stap 2.jpgStap 2: Open het boekje en meet ongeveer 2/3 van de kaft, als je van plan bent om bankkaarten in je agenda te bewaren zorg dan dat het breed genoeg is.
Zet deze afmetingen uit op de originele blauwe kader, en doe er boven en onder weer 1,4 cm bij zodat het gelijk komt met de originele rode kader. Aan de binnenkant ziet u geen 1,4 cm naad maar 0,5 cm, teken dit ook zo.

stap 3.jpgStap 3: Als je aparte zakjes wil maken, wat zeker handig is dan verdeel je de hoogte in drie (of meer of minder natuurlijk) en zet je in de hoogte 2/3de uit, links en onder 1,4 cm en rechts en boven 0,5 cm.

stap 4.jpgStap 4: Zet ook 1/3 van de hoogte van het boekje uit, dezelfde naad als bij de vorige stap, 1,4 cm onder en links en 0,5 boven en rechts.
De achterflap geef ik geen aparte zakjes, maar niks zegt dat u dat niet mag doen.

Stap 5.jpgStap 5: Teken een kader, de flappen vooraan en achteraan overlapppend met een drietal cm's.

stap 6.jpgStap 6: Als je een lusje wil om je pen in te hangen dan meet je de omtrek van die pen, waarvan je de helft uitzet op de plaats waar de blauwe kader is, zo zie je hoe het er af uit gaat zien, rechts doe je er 1,4 cm bij, je komt dus steeds op de originele rode kader terecht, boven en onder niets en rechts doe je de volledige breedte die je nu meet er nog eens bij.
Dus de rode kader is de omtrek van je pen + twee keer 1,4 naad.
Ik wil ook een rekker rond mijn boekje zodat alles mooi dicht blijft en niet alles eruit valt.
Zet streepjes waar je de rekker later wil hebben, knip deze streepjes later in de uitgeknipte toille ciree. De lengte van de rekker meet je door de hoogte van de originele blauwe kader te nemen, daar tweemaal de dikte van het boekje bij te tellen en dan nog eens twee keer 1,4 cm bij te rekenen, of u meet het met de rekker zelf, vergeet niet tweemaal de naad van 1,4 cm.

IMG_3383.JPGKnip al de rode kaders uit de toille ciree.

IMG_3386.JPGStik de bovenkanten van de rechthoeken van stap 3 en 4, 5mm om.
Leg de drie lapjes op elkaar en stik ze rondom rond op elkaarvast, op minder dan een cm, rechts minder dan 5 mm. Plooi rechts om en stik op 5 mm.
De linkerkant van de achterste flap eveneens op 5 mm omstikken.

IMG_3388.JPGStik de rekker en het lusje voor je pen vast op de kaft, doe dit in spiegelbeeld.

IMG_3393.JPGLeg het grote vierkant met de goede kant naar boven, leg de twee flappen op hun plaats en leg er als laatste de vierkant van stap vijf op, stik alles rondom rond op 1 cm, let erop dat de rekker niet dubbel komt te zitten.
Knip de hoekjes af.

IMG_3394.JPGHaal alles door een van de openingen.

IMG_3396.JPGSteek de hoekjes mooi uit met een potlood of breipriem, doe dit voorzichtig want je maakt snel een gaatje als je te hard duwt.

IMG_3398.JPGStik rondom rond op 2 mm, doe dit traag want als je breder stikt dan past je boekje er niet in, zorg dat je het goed opentrekt zodat je geen mm's kwijtspeelt.Ofwel doe je het in een paar stappen, maar als je het in één keer doet dan moet je wat trekken aan de rekker want je mag de rekker deze keer niet mee vaststikken, het lusje plooi je naar binnen en stik je wel tegen de flap vast. Dit zie je op de volgende foto.

IMG_3400.JPGIMG_3401.JPGIMG_3404.JPG