Chocoladecake

ChocoladecakeIk weet eigenlijk niet of deze foto wel appetijtelijk is. Ik weet wel dat bijna al de chocoladecakes die ik koop of bak, naar fabriek smaken, net zoals al de dingen met citroen, hoe vers of biologisch ook, naar een citroensmaak smaken ipv naar citroen, zoals bananendingen nooit naar banaan smaken maar altijd naar bananensmaak. Wat ik dus wil zeggen is dat deze cake niet naar chocolade smaakt maar chocolade is, en het strafste van al, er zit eigenlijk navenant weinig chocolade in. Puur bedrog of zoiets.

De cake komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw, waar de cake er inderdaad veel goddelijker opstaat, en dit is wat Nigella zelve er over zegt:
...hij is de essentie van alles wat je van chocolade wilt: de donkere intensiteit... Dit is de puurste van alle pure cakes, maar woorden schieten tekort om de vochtige, koppige aromatische compactheid van deze cake over te brengen. Om die te begrijpen moet je hem gewoon bakken en je zal zien, dat is helemaal niet moeilijk.
Plakken van deze cake bij de koffie of thee zijn een vochtige droom: klef en kleverig als kruidkoek en al even geurig ....


Nodig:
-225 gram zachtgeroerde boter
-375 gram donkere basterdsuiker
-2 eieren, losgeklopt
-1 tl vanille-extract
-100 gram pure chocolade, gesmolten
-200 gram bloem
-1 tl dubbelkoolzure soda (bicarbonaat)
-2,5 dl kokend water

-Verwarm de oven voor op 190 graden celsius, gasovenstand 5, en schuif direct een bakplaat in de oven in verband met eventuele kleverige druipsels later.
-Vet de vorm in en bekleed hem met vetvrij papier of nog liever met siliconenbakpapier.Het bekleden is belangrijk omdat hem om een heel vochtige cake gaat.
Roer de boter en de suiker romig met een houten lepel of met de elektrische handmixer.
-Klop er de eieren en de vanille door.
-Spatel er vervolgens de gesmolten en iets afgekoelde chocola door.Meng goed, maar roer zo weinig mogelijk.
De ingredienten moeten gemengd worden zonder dat het een luchtige massa wordt.
-Spatel er dan de bloem door, waaraan je de dubbelkoolzure soda hebt toegevoegd.
Wissel een eetlepel bloem steeds af met een eetlepel kokend water tot je een glad en tamelijk vloeibaar beslag hebt.

-Giet het in de beklede vorm en bak het 30 minuten.
-Temper de oven tot 170 graden celsius, gasovenstand 3, en laat de cake nog 15 minuten bakken.
Hij moet vanbinnen een beetje zompig blijfen, dus een breinaald die je erin steekt komt er niet helemaal schoon uit.
Zet de cake in de vorm op een rooster en laat hem volledig afkoelen voordat je hem lost.(Ik laat hem vaak een dag of zo in de vorm staan, daar wordt hij , net als kruidkoek, alleen maar lekkerder van.)Zit er niet over in als hij in het midden inzakt: dat zal hij zeker doen, juist omdat het zo'n compacte, vochtige cake is.
Voor 8 tot 10 plakken.