Lamsbout met oregano en citroen

Lamsbout met patatjesOké, dit is tegen mijn principes, maar blijkbaar drink ik al weken Duitse wijn en dat is eigenlijk ook tegen mijn principes, dus laat ik dan morgen maar met een schone lei beginnen.
De reden waarom dit tegen mijn principes is omdat ik eigenlijk geen lam eet en al helemaal geen lekkere recepten met lam doorgeef omdat iedereen dan plots lam gaat eten. En dat is heel erg en zielig en zo.
Als ik dan toch lam eet, zo heel stiekem dan koop ik dat wel biologisch want dan heb je toch een blij lam op je bord. Maar eigenlijk zou iedereen al zijn vlees bij een biologische slager moeten kopen. En nog fijner voor het lam is als we allemaal vegetariër worden, maar ik kan het ook niet, spijtig genoeg. Ook weeral een principe dat niet nageleefd werd.

Dus als iedereen dit nu maar één keer maakt en dan verder met een tofubout aan de slag gaat dan kan ik er nog mee leven.
De reden dat ik u laat meegenieten is omdat het zo geweldig lekker is, weer iets uit een boek van Tessa Kiros en zelf noemt ze het een van haar lievelingsgerechten.

Je hebt een lamsbout nodig, maar ik heb lamsschouder genomen.
Om zeker te zijn van een mooi kleurtje heb ik het vlees eerst aangebakken in een pan en daarna naar de oven verhuisd.

Nodig voor 6 personen:
-1,5 kilo lamsbout
-sap van 2 citroenen
-1 eetlepel gedroogde oregano
-50 gram boter
-3 eetlepels olijfolie
-4 grote aardappelen

-Verwarm de oven voor op 220°. Spoel het lamsvlees af, snij het overtollige vet er af en leg het in een grote braadslee.
Wrijf het vlees helemaal in met citroensap en bestrooi het met zout, peper en de oregano.
-Verdeel de boter over de bout en schenk er de olijfolie en 2,5 dl water rond.
-Zet de braadslee 15-30 minuten voor elke kant in de oven tot het vlees helemaal bruin is.
-Schil ondertussen de aardappels en snij ze in hapklare stukken. Verdeel ze rond het vlees, voeg wat zout toe en keer ze zodat ze bedekt zijn met het vocht.
-Dek de braadslee af met folie, verlaag de temperatuur tot 180° en laat het vlees 2,5 uur in de oven staan, schep de aardappelen en het vlees zeker één keer om.

Zo lekker.