Een rok in vier stappen.

close
Foto en kind: Vermiljoen

Cirkelrokken zijn leuk én makkelijk om helemaal zelf te maken, van stuk papier tot een echte rok.
Zonder patroonkennis en met garantie op succes.
Als dat niet fantastisch is.
Kijk eens mee.

How to: cirkelrokGrotere versie
Dit is naaigewijs de makkelijkste en beste manier om voor een kind een cirkelrok te maken, wil je een cirkelrok voor jezelf kan je overwegen om een rits in de rok te zetten, want een elastiek is nu niet bepaald deftig of elegant.
Zie bij stap 2 hoe je dan te werk gaat.

1. Nodig:
-Een passer en een alternatief voor grotere cirkels, bv potlood met touwtje.
-Elastiek, eventueel zwangerschapselastiek zodat de taille makkelijk kan aangepast worden.
-Ander gerief zoals daar zijn: lintmeter, patroonpapier, rekenmachine, ...
-Eventueel vliesline en/of biaislint

2. Met elastiek: Meet heel losjes rond de heupen (op het zwaarste punt) de heupomtrek, je moet nog heel soepel de lintmeter kunnen ronddraaien. De rok past tot je hem niet meer over je heupen kan trekken, neem voor kinderen de 'heel losjes' dus heel letterlijk.
Met rits: Meet je tailleomtrek zo dat je nog makkelijk de lintmeter kan ronddraaien anders zit de rok niet comfortabel. Voor kinderen zou ik de rok altijd met elastiek maken. Een rits zorgt voor een mooiere pasvorm en een slanker ogende taille en voor kinderen is dat echt niet nodig.
Bind een touwtje in de taille en meet af hoe lang je de rok wil.
Deel de heupomtrek door 6,28* en noteer.

3. a. Neem een groot stuk (patroon)papier (ongeveer drie keer de lengte van de rok en anderhalf de breedte) en trek van boven naar beneden een lijn.
b. Zet in het midden een streepje.
c. Meet het genoteerde getal van punt 2 af op de lijn vanuit punt b.
d. Meet vanuit punt c de lengte van de rok plus twee cm voor de naad af.
e. Zet het passerpunt in b en maak uit c en d een halve cirkel.
f. Dit is de helft van het patroon, heb je brede stof dan plooi je ze dubbel en leg je het uitgeknipte patroon op de stofplooi en knip je de stof dubbel uit, heb je niet zo'n brede stof of wil je een rok met rits dan teken je nu aan de rechte kanten een cm bij voor de naad om later de beide helften aan elkaar zetten.
OPGELET! Je moet ook nog 1 cm naadwaarde toevoegen bovenaan de rok bij de kleine cirkel, daar waar je de tailleband gaat aanzetten. Dit staat niet op de tekening.
Als je de rok dubbel gaat uitknippen, dus niet de volledige cirkel, moet je rondomrond 1 en onderaan 2 cm naad toevoegen.
Knip uit.
Tailleband: Meet de heupomtrek af op het papier, doe er twee cm bij voor de naad en maak er een rechthoek van, van 8 cm breed.
Knip de stof

4. a. Kleef eventueel de tailleband met vliesline, leg met de goede kant op mekaar en stik op 1 cm, de laatste 3 cm laat je eerst een ruimte van 1,5 cm voor de elastiek en de volgende 1,5 cm stik je gewoon op 1 cm.
Plooi de tailleband dubbel zoals hij later aan de rok komt, dus met de binnenkant tegen elkaar zodat je een cirkel krijgt.
Strijk goed plat met de naad open.
b. Als je een rok uit twee delen hebt stik ze dan aan elkaar op 1 cm, leg met de goede kant naar buiten op tafel en doe de tailleband rond de bovenkant van de rok met de opening van de tailleband aan de buitenkant.
Bij een rok uit twee delen doe je die opening in het midden van de twee naden zodat de naden later aan de zijkant komen en de opening achteraan.
Speld de tailleband vast als je dat makkelijker vindt.
Stik vast op 1 cm.
c. Werk de zoom af, draai één cm om en dan nog eens, stik vast, als je dit moeilijk vindt strijk dan eerst de plooien er in.
Je kan ook een biaislint onderaan gebruiken, laat dan de extra naad onderaan achterwege.
d. Zigzag de drie naden bovenaan samen, draai de tailleband naar boven.
e. Strijk de naad netjes naar benenden en stik vast net onder de tailleband.
Doe de elastiek in de rok via de opening.

Deze manier met foto's
De onderste rok op de foto is met een rekbare tailleband in boordstof, meet hiervoor de tailleband af op wat licht uitgerokken boordstof en zigzag of beter nog overlock hem aan de rok.


5. * Je berekent dus eigenlijk de straal van een cirkel zoals vroeger op school: Straal is omtrek gedeeld door twee keer pi.
Op die manier kan je ook andere versies maken.
Je tekent telkens een half patroon, dus elke keer twee keer het patroon uitknippen met extra naad aan beide rechte zijdes of het patroon met één rechte zijde op de stofplooi leggen en aan de andere kant 1 cm naad bijtekenen.
Alles kleiner dan een volledige cirkelrok heeft dus minstens één naad en anders twee.

1/4de cirkelrok komt ongeveer overeen met een uitgeschuind rokje (A-lijn).
Dus iedereen die maar niet aan een patroon geraakt voor zijn taille/heupomtrek, teken het zelf!

Controle: Meet elke keer eerst de halve kleinste cirkel na voor het uitknippen van de stof, de halve cirkel moet exact overeenkomen met de halve heup/tailleomtrek.

Succes en waarschijnlijk versta je er niks van, maar dat komt allemaal in orde als je het doet terwijl je het leest.
Echt.