De Kempen jom

Frikandellen met kriekenIk zen van de Kempen en in de Kempen eten de mensen frikandellen met krieken als het feest is.
Niet dat het feest was vandaag ik wou dat maar even meegeven.

Ik begrijp nog altijd niet goed wat er precies achter zit want zo feestelijk is dit eigenlijk niet, geef mij maar kalkoengebraad met kroketten, pekes en erwtjes en champignonroomsaus als de bomma 75 wordt, maar als de bomma niet veel tijd heeft is dit ook wel goed natuurlijk.
Voor de een of andere reden kwam dit altijd op tafel als het kermis was, dat was blijkbaar een reden om te feesten, waarschijnlijk omdat er hier niet veel meer te beleven viel, kermissen en koffietafels daar kwamen de mensen voor bij elkaar, ach, eten is eten, niet waar?

Ik ben al jaren niet meer op frikandellen met krieken vergast dus maak ik het maar zelf, misschien maak ik het later ook voor mijn kinderen en kleinkinderen en dan haal ik er ook mijn goei servies voor uit de kast, want dat werd toen ook gedaan, mijn grootouders hadden zoals iedereen in de Kempen en daarbuiten zelfs een speciale kamer voor zulke festiviteiten, jaja om te feesten waren wij ferm geequipeerd.

Bon frikandellen met krieken dus, niet gepimpt tot een hedendaagse variant met exotische ingrediënten maar de gewone, degelijke Vlaamse kost, maar wel die voor op Speciale Gelegenheden.

Wat hebben we daarvoor nodig (4 personen):
-Gehakt
-1 ei
-1 grote droge witte boterham
-Melk
-Peper en zout
-Een pot krieken in sap
-Puddingpoeder
-Suiker

-Verkruimel het brood en laat het weken in wat melk.
-Meng het ei en het gehakt er onder en kruid met peper en zout.
(Wat kaneel erbij is heel lekker maar dat heb ik niet gezegd want ik ging niet aan exotische dingen doen)
-Maak gehaktballen ter grootte van een pingpongbal.
-Bak ze in een pan met veel boter, goei boter uiteraard, we gaan terug naar de jaren 80, toen deden we niet onnozel.

-Kap de pot krieken leeg boven een zeef zodat het sap in een kastrol (ik weet hier dus echt niet het schone, Nederlandse woord voor) terecht komt.
-Laat de krieken in de zeef maar kap een klein beetje van het sap weer in de pot.
-Meng dat sap met het puddingpoeder, hou de verhouding van pudding aan, dus 50 gram op 7,5 dl melk, deksel er op en schudden.
-Laat het sap in de kastrol koken en giet beetje bij beetje het gepuddingpoederde sap erbij tot je de gewenste dikte hebt.
-Zoet naar wens
-Kap de krieken weer in de kastrol en laat nog even op een zachter vuurtje staan.
-Neem uw schoon servies uit de kast, dek de tafel feestelijk en vergeet zeker niet het vers wit brood en de goei boter.

Smakelijk.


Oh een blik nectarines op siroop gaat ook heel goed bij het kalkoengebraad met kroketten, pekes en erwtjes en champignonroomsaus, doeme dat is al lang geleden seg, wie heeft er een bomma op overschot?