Het plooirokje, bestaat dat, twee prologen?

Het tweede en laatste (buiten min of meer rechtdoor stikken en een rekenmachine bedienen) dat je moet kunnen voor het plooirokje is een rits vaststikken, ook dit is niet moeilijk als je wat trukjes toepast.

Stap 1 rits
1. Leg de twee panden waar de rits moet tussen komen met de goede kant op elkaar en stik vast op 1 cm (of de aangegeven naadwaarde), dit zijn in het geval van het plooirokje de twee korte kanten van de lap stof. Strijk de naad open.

Stap 2 rits met Pritt
2. Leg de rits met de goede kant naar boven en smeer lijm op de stukken naast de tandjes, plak de rits vast tegen de achterkant van de stof op de naad met het lipje omhoog gelegd (om de rits minder dik te maken). Laat de rits bovenaan op iets meer dan 1 cm van de kant beginnen en rol zeer precies af zodat het midden van de tandjes precies op de naad komt te liggen. Druk goed aan en laat even drogen. Geef aan met een speldje tot waar je moet stikken.

Stap 3 rits
3. Leg de stof met de goede kant naar boven, verwissel het gewone voetje met een ritsvoetje en begin rechts van de rits te stikken, tot onderaan waar je de stof 90° draait, over de rits stikt, weer 90° draait om terug bovenaan te eindigen.
Je kan eventueel in stap 1 als hulp met een krijtpotlood evenwijdig met de naad links en rechts een lijntje trekken om hier op te stikken zodat je zeker recht blijft.

Verwijder voorzichtig het stiksel van stap 1 met een tornmesje tot aan het stiksel.