Rabarber versie 1: Rabarbermerengue

Rabarbermerengue
Hoe scoren bij je schoonouders?
Neem een zelfgemaakte taart mee!
Hoe extra scoren bij je schoonouders?
Neem een zelfgemaakte taart mee die je doet uitschijnen als een keukenprinses.
Welke schoonmoeder wil nu niet dat er lekker gekookt wordt voor haar zoontje?

En als je dan ook nog nonchalant erbij zegt: "vanmorgend in den hof geplukt" dan kan het helemaal niet meer stuk, ofwel heb ik chanse met mijn gemakkelijk te charmeren schoonmoeder. Ik heb natuurlijk ook mijn ideale-schoondochter-profiel mee.

Bon, ge gaat uwen hof in en trekt een stengel of zes rabarber uit, daarna ga je naar het kippenhok voor een eitje of vier.
Als je de ontbijttafel hebt afgeruimd waar de man des huizes zijn uitgebreid ontbijt heeft genutigd (achteruit de kamer verlaten) ga je weer naar je favoriete plaats in het huis, achter het fornuis. Probeer de drang te weerstaan om pannen op het vuur te zwieren want die hebben we voorlopig nog niet nodig. Meng 175 gram koude boter met 200 gram suiker, als je een beetje braaf bent geweest heeft jouw man je zeker een keukenrobot kadoo gedaan om dit harde werk makkelijker te maken. Voeg 375 gram bloem toe, een heel ei en een eidooier. Maak een of twee ballen van het mengsel, doe er plasticfolie rond en zet in de koelkast.

Haal nu die pannen boven en snij de rabarber -zonder te schillen- in stukken van zo'n cm breed en doe met 60 gram suiker in een steelpannetje zonder deksel, laat pruttelen tot de stukjes mals zijn, wacht niet tot het een moes is geworden want met mislukte taartjes verdienen we geen respect van onze man.

Vraag je man wat hij het liefst heeft, een biertje of toch nog een koffie, serveer dit met wat borrelnootjes of een plakje cake. Als je man geen verdere wensen heeft ga dan weer naar de keuken.

TaartbodemNeem een cakevorm uit de kast en bekleed met bakpapier. Haal een van de twee deegballen uit de koelkast, snij deze in dunne plakjes en bekleed er de cakvorm mee.BlindbakkenLeg nog een vel bakpapier in de vorm, giet vol met bonen en bak zo'n 20 minuten in een voorverwarmde over op 200°. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Als je niet wist dat deze handeling 'blindbakken' heet, lees dan straks nog eens 'Ons bakboek' van de boerinnenbond, onze bijbel, dames!

Klop drie eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje 120 gram suiker toe.
Assembleer nu de taart, neem de taartbodem, strooi eventueel wat griesmeel op de bodem om het vocht van de rabarber op te slorpen en verdeel daarover de gestoofde rabarber. Zeef hierboven een eetlepel maïs- of aardappelmeel, dit dikt het vocht van de rabarber in. Vergeet nooit, niemand eet graag wakke bodems, zeker jouw man niet. Schep het eiwit op de taart, verlaag de temperatuur naar 150° en zet een kwartiertje in de oven, laat nog een uur in de oven staan om af te koelen.

Serveer met een lekkere tas thee of sterke koffie en zeker veel liefde, want ze verdienen het!


Wat met dat deeg dat nog in de frigo ligt?
Koekjes
Rol uit tot zo'n 3-4 mm, steek vormpjes uit en bak deze samen met de taartbodem, haal na 10 minuten uit de oven.
Laat afkoelen en stop in een zakje. Vraag je man of je even buiten mag, vrolijk indien affirmatief het zakje nog wat op met het gebruikte uitsteekvormpje en recept en geef het af bij je buurvrouw want elke man verdient een vrouw die bakt!