Hoe overleef ik de zomervakantie met mijn kinderen?

Paniek in het dorp

Paniek!
Nog even en de kinderen worden losgelaten, blijkbaar boezemt dat sommige mensen wel angst in, angsten die heel herkenbaar zijn zo las ik in de comments, een kleine bloemlezing: I feel your pain - Angstzweet, I tell you! - I share your fears
Ik vind dat allemaal wel grappig, toen het kopje geboren werd was mijn grootste angst eigenlijk al gepasseerd en tot nu valt het best mee dat ouderschap, ik dacht: ik schrijf eens een handleiding, wat tips, wie weet steekt u er iets van op of misschien ergert u zich gewoon eens keihard, bij tijden kan dat best plezant zijn, trek er uw plan mee!


1. Relax!
Kinderen zijn best oké, ook meer dan drie uur na elkaar.
En ja, ook die van u!
U moet niet thuisblijven met een enge ziekte, u bent thuis met uw kind, er zijn ergere dingen.
Wie weet denkt uw kind wel net hetzelfde: “Oh jee, zo lang alleen thuis met mijn moeder”

2. Laat uw kind gerust!
Kinderen kunnen echt wel hun plan trekken. Vervelen zet aan tot creativiteit, laat uw kind zelf denken en bezigheden verzinnen, doe het niet in hun plaats. Kom ook niet steeds tussenbeide bij ruzies, ze kunnen zelf wel hun akkefietjes oplossen en anders leren ze het maar.
Laat uw kind gerust, zit niet constant te foeteren op alles en maak u vooral niet druk in rommel - ruim ‘s avonds samen met de kinderen één keer op, geen zes keer overdag.
Doe zelf ook gewoon uw ding. Niemand verwacht dat u constant uw kind bezig houdt. Uw kind kan er gerust tegen dat u de afwas doet of met een boekje in de zetel ligt.

3. Blijf thuis en zet uw achterdeur open
Plan de week niet vol met activiteiten allerhande, zie tip 2.
Zand, gras, water, takken en slijk zijn altijd een succes.
Zet een emmer zand en een emmer water buiten en u ziet uw kind het eerstvolgende uur niet meer terug. Nog plezanter is een grote hoop zwarte zand, maar daar bent u misschien nog niet aan toe. Ik begrijp dat.

4. Val mensen lastig
Ga met de fiets naar de bomma en met de bomma naar het park (waar u een nr. 12 doet en de bomma achter het kind loopt).
Bezoek vrienden met kinderen, gedeelde smart is halve smart.

5. Stel uw verwachtingen bij. Heb geen verwachtingen
Kinderen gaan echt niet om vier uur aan tafel zitten voor een tasje thee en een gesprekje over het verloop van de dag, maar maken ruzie over wie het grootste stuk taart kreeg, in wiens glas het meeste melk zat en meer van dat leuks.
Bak geen taarten als u toch al geen bakwonder bent, ga geen konfituur maken als je een rokkenhanger hebt, want u wil echt niet met kokende vloeistof van hier naar daar lopen met een kind aan uw rokken.
Maak geen plannen, neem u niet voor om zowel de was áls de strijk te doen, dan kan het alleen maar meevallen als u toch lukt om drie handdoeken op te plooien. Go with the flow, leef in het nu en meer van dat spiritueel gezwets!

6. Zie de opportuniteit, grijp uw kans, geniet!
Doe de dingen waar je nooit tijd voor had. Ga op uw gat in de zon zitten, fiets naar de markt - maar koop dan geen 4 kilo aardbeien om konfituur van te maken, zie tip 5.
U heeft nu de tijd, geniet er van!

7. Profiteer van uw kind
Kinderen zijn net als labradors, geef ze een opdracht en ze vragen om meer. Maar o wee als ze zich vervelen want dan breken ze het kot af.
Laat uw kinderen de afwas doen, en de grond nadien met de toch al vuile handdoek opkuisen, zie ook tip 3.

8. Haal nog een kind in huis
Misschien niet zelfgemaakt, want u wilt niet een hele dag lopen kotsen met een kind achter u aan.
Vriendjes zijn een makkelijker alternatief. 1+1 is hier geen 2, vriendjes houden elkaar bezig. Haal oudere meisjes in huis als u een baby of peuter hebt, er is geen leuker speelgoed voor een meisje dan een occasionele peuter, profiteer hiervan!
Profiteer ook van het tweerichtingsverkeer: het kind dat vandaag komt spelen, daar kan uw kind morgen terecht.
Maak op termijn een kind bij (als u er al geen vier heeft). Er is geen groter kado dan een altijd aanwezige speelkameraad.
Of ze slaan elkaar de kop in. Dat kan ook, dan is uw probleem ook opgelost.

9. Zeg eens neen
Doe geen dingen die je echt niet graag doet.
Ik ga nooit met mijn kinderen naar een speeltuin want ik haat schommels duwen en schommels zijn op die plaats onvermijdelijke dingen.
Speeltuinen kunnen dan weer wel in combinatie met andere ouders (vooral van die hele verantwoordelijke, die in uw plaats achter het kind aan gaan) en punt 12.

10. Zeg eens ja
Doe geregeld toch iets wat je niet zo leuk vindt, uiteraard gaat uw kind vervelend doen als je heel de dag achter de computer zit en al ‘subiet’ gilt als u nog maar denkt dat uw kind iets gaat vragen.

11. Eet
Eten scoort altijd, er is niks dat een vervelend kind zo goedgezind maakt als eten, desnoods zijn het koeken, maar zorg er ten alle tijden voor dat er eten in huis is.
Let op voor het gevaar van het grootste stuk. Heeft u meer dan één kind, laat de ene het taartje of koekje verdelen en de andere eerst een stuk kiezen.
En vooral ... weekmenuut, echt waar, als u weet wat u vandaag en morgen gaat koken en alles al in huis is moet u zich daar al niet mee bezig houden. Kook, als u kleine kindjes, heeft tijdens middagdutjes zodat u het eten gewoon maar moet opwarmen eens het avond is, want er is maar een ding erger dan een ambetant kind en dat is een hongerig ambetant kind. U wil echt niet met zo’n exemplaar nog moeten koken.

12. Drink
Giet uzelf een glas wijn in. U verdient dat en u wordt er alleen maar aangenamer van.

Gelukkig is er wijn!

Schol, en wees vooral niet beledigd als uw kind na twee maanden toch liever naar school gaat, iedereen moet oefenen, ook u!