Week 25 en iets over tuinbonen

Ontbijt uit de tuin, deel 358
Zaterdag 14 juni, ochtend
Op weekenddagen sta ik geregeld op nadat de kinderen al een portie cornflakes of muesli achter de kiezen hebben, zo ook deze zaterdag.
Zalig, geen: ik-heb-honger-ik-wil-eten-zijn-er-al-pistolees-gezeur, maar gewoon koffie (ik) en ketnet (zijle) en dan traag op gang komen.
Op zo'n dagen is er tijd voor muffins, pannenkoeken of cake, deze bijvoorbeeld, met -nog maar eens- wat bruine bananen uit de fruitmand.

Vruchten-bananencake
-180 gram malse, echte boter
-150 gram suiker
-200 gram bloem
-½ theelepeltje bakpoeder, of gebruik zelfrijzende bloem
-3 grote of vier kleine eitjes
-2 geplette bananen (zijn ze niet te rijp dan kan je wat meer suiker toevoegen als je van zoet houdt)
-Rode vruchten, aardbeien, frambozen, bramen, ....

-Verwarm de oven voor op 180°.
-Meng de boter met de suiker tot een luchtig wit geheel.
-Klop de eieren apart (als je zin hebt) los en meng ze onder het boter-suikermengsel.
-Meng om de beurt een schep banaan en bloem door het beslag.
-Giet in een cakevorm en verdeel de vruchten over het beslag, de aardbeien sneed ik doormidden.
-Strooi een dun laagje suiker over de vruchten.
-Controleer na een half uur of de cake al gaar is door er met de achterkant van een vork in te prikken, als de vork droog is, is de cake klaar.

De bedoeling was aardbeiensorbet, maar toen gaven de aardbeien forfait. Zondag 15 juni
Terwijl Abel een middagdutje doet in de hangmat plukken Jef en ik bessen voor een sorbet. Aardbeiensorbet was het plan, maar de aardbeienoogst is al serieus aan het teruglopen dus wordt het een rode vruchtensorbet. Klinkt eigenlijk ook gewoon een pak sjieker.

Sorbet maken is niks in zijn eigen, mix de bessen en meet de hoeveelheid sap. Per 100 cl sap los je 50 gram suiker op in 50 cl water (op het vuur of in de microgolf, het water moet niet koken). Dit suikerwater laat je even afkoelen en meng je dan onder het sap. Giet in een schaal die in de vriezer mag en meng om het uur eens alles goed door elkaar met een garde.

De tuinbonentruuk: lang genoeg voor het avondeten al beginnen. Tweede ronde
Er rest mij nog veel tijd voor het avondeten, tijd genoeg dus om op het gemak tuinbonen te plukken, peulen, koken en doppen.
Tuinbonen brengen rust in het weekend.
Ik zet mij op een dekentje in het gras en haal een half vergiet vol tuinbonen uit hun donzen omhulsel. Wanneer alle tuinbonen bevrijd zijn kook ik ze een minuut of twee om daarna aan de tweede ronde te beginnen.
De velletjes van de grotere tuinbonen halen het niveau van de tuinboon naar beneden, door ze te verwijderen krijg je weer een fris groen boontje dat in twee delen uit elkaar valt. Ook dit neemt weer enige tijd in beslag.

Jonger geoogst moeten de boontjes niet dubbelgedopt worden en heel jong geoogst kunnen ze zelfs met peul en al gegeten worden. Eigenlijk het tegenovergestelde van de mens, die houdt navenant de leeftijd beter steeds meer kleren aan.

Baby's Ondertussen is Abel wakker en geeft hij samen met Jef de ganzenjongen een bad op drie meter afstand, ganzenjongen blijken grote fan te zijn van tuinboonvelletjes.

Risotto met tuinbonen
's Avonds stoof ik de tuinboontjes in wat boter en voeg er naast een teentje look een hoopje gesnipperde munt aan toe, past fantastisch bij een simpele risotto.

Favoriete pasta: venkel-room-citroen
Maandag 16 juni, avond
Vandaag doe ik samen met een buurvrouw boodschappen, morgen voetballen de Belgen en we zijn op zoek naar hapjes voor bij de match. Automatisch leg ik ook een venkelknol in mijn kar, in de moestuin zijn ze al lang verdwenen en venkel is een van mijn lievelingsgroenten. Samen met een potje room en een citroen vormt het een van mijn lievelingspasta's.

Pasta met venkel, room en citroen
Voor twee gulzige eters
-1 venkelknol
-1 tot 2 teentje knoflook -1 tot 2 citroenen
-25 cl room
-250 gram pasta

-Snij de venkel in de lengte in twee en spoel goed onder een lopende kraan.
-Kook ondertussen de pasta.
-Snij in repen van een dikke halve cm.
-Stoof de venkel in wat boter met olie tot hij begint te kleuren, voeg dan zout, peper,knoflook, zeste en het sap van één citroen toe zodat de aanbaksels los komen.
-Giet het potje room in de pan voor al het sap verdampt is en laat goed indikken.
-Voeg de uitgelekte pasta toe en eventueel wat van het kookwater als alles te droog is.
-Proef of alles op smaak is en kruid anders bij met peper, zout of citroensap.

Zo simpel en zo lekker!
Donderdag 19 juni, avond
Gisteren maakte ik tussen de soep en de patatten pesto van de toppen basilicum in de serre die anders zouden beginnen te bloeien. Vandaag heb ik weinig zin in pasta pesto. Gelukkig is dit wel een van de favoriete pasta's van de kinderen.
Voor de grote mensen stop ik een ovenschotel kerstomaatjes onder de grill tot ze er zwartgeblakerd weer uitkomen. De tomaatjes worden gemengd met bruut gesnipperde basilicum, penne en wat room.

Meloen-mozzarella Vrijdag 20 juni, avond
De geur van de cavaillons die ik gisteren kocht komt me tegemoet van zodra ik binnenkom, het teken dat ze klaar zijn om gegeten te worden. Ik meng ze met een bol buffelmozzarella en basilicum. Voor mij is dit, samen met wat lekker brood voldoende als avondeten, voor degene die willen is er nog wat van de pasta van gisteren over.

Die Belgen konden niet anders dan winnen! Zondag 22 juni, avond
Maanden geleden Doodleden Dorien en ik een date met al de helpers van het moestuinboek, vorige week bleken de Rode Duivels en Rusland hetzelfde gedaan te hebben. Leuk, een etentje op een moment waarbij iedereen (of toch 75% van de aanwezigen) eigenlijk liever naar tv zouden kijken. We besluiten een etentje in twee delen te doen, van half zes tot acht voetbal met bier en hapjes en vanaf dan het etentje zoals we het gepland hadden. (Wij zijn zo flexibel) Het bier is Belgisch en de hapjes komen in drie kleuren (toastjes met olijftapenade, humus afgewerkt met citroenzeste en tomatentapenade).
Voor na de match is er cannelloni met snijbiet en ricotte, courgette-, bietjes-, koolrabicarpaccio en een grote kom groene salade.
De recepten komen uit ons boek, de groenten uit de tuin.
Als nagerecht is er vanille-ijs met frambozen.

tuinboon
Uit: De Moestuin van Mme Zsazsa
Klik op de foto voor een grotere weergave.