Voer voor de gevederden

vogelvoer Als ik later op pensioen ben koop ik voor mezelf een relaxzetel. Die zetel zet ik aan een raam met zicht naar buiten. Buiten plaats ik een voederplank en aan die voederplank hang ik vetbollen. Dan maak ik mezelf een grote tas thee, zet een muziekje op, flap zittend de relax open en kijk naar buiten.
Tot het zover is maak ik samen met mijn kinderen vogelvoer.
Het naar buiten kijken is voor rustiger tijden.

vogelvoer

vogelvoer

Vogelvoer maak je makkelijk zelf door (ongebruikt) frituurvet te laten smelten en er vogelzaad door te roeren. Neem ongeveer gelijke hoeveelheden, zie je nog veel vet voeg dan nog wat zaad toe. Gebruik vogelzaad, geen kippenvoer, deze zaadjes zijn te groot en te hard.

vogelvoer Dit is de gemakkelijkste manier, vul wat koffiekopjes met het mengsel en duw er een takje in. Haak het kopje wanneer het vet gestold is aan een tak of maak het vast met een touwtje.

vogelvoer Zoek bij een stenen bloempotje een tak die tot de helft in het gat past. Zo is het gat meteen gedicht en loopt er geen vet uit.
Vul het potje en zet het rechtop in een glas tot het vet gestold is.

vogelvoer Maak op regelmatige afstand een knoop vast aan een touwtje. Stop deze kopen in een ijsblokjesvorm die je vult met het voedermengsel. Eens afgekoeld en gestold zijn de blokjes er makkelijk uit te drukken.
Zonder knopen kan ook, maar dan breken de vormpjes sneller van het touwtje.

appel vogelvoer Snij een appel in twee en hol beide helften uit.
Maak met behulp van een naald een touwtje vast aan de appel en vul de appel met het mengsel.

Haal met de hulp van een naald een touwtje door de onderkant van een plastic of aluminium bekertje. Maak een knoop of takje vast aan het uiteinde en vul het bekertje met het mengsel. Hou er rekening mee dat er een paar drupjes vet uit het gaatje lopen.
Maak verschillende klokjes aan elkaar vast en hang omhoog.

vogelvoer Zet ook wat zuiver water in de buurt. Voeg geen suiker of zout toe tegen het bevriezen, maar ververs het water dagelijks. Geef koud en geen lauw water, in lauw water zouden de vogels een bad kunnen nemen waarna hun veren zouden bevriezen.

Komend weekend vindt Het grote vogelweekend van Natuurpunt plaats.
In uw achtertuin!
Haast je dus maar een beetje.