donderdag 26 maart 2015

De grote kolenzaai

upload Ergens in maart zaai ik al de kolen, savooi, broccoli, rode kool, witte kool, palmkool, spruiten, bloemkool, noem het op.
Omdat ik de kolen in bakjes zaai die in de serre staan tot ze uitgeplant worden, zaai ik ook maar meteen in de serre, lijkt me logisch.
Omdat er voor de rest in maart nog van alles moet gebeuren in de moestuin wacht ik om te zaaien tot het regent, ik kan dan toch niks anders doen, lijkt me ook logisch.
Keigezellig vind ik dat. Lekker droog in de serre terwijl de regen tikt op het raam. Theetje bij de hand, koekje in de buurt, super!
Dit jaar was er ook een baby, dus deed de baby mee aan de grote kolenzaai.

Zaaiweer in de serre Het kan niet anders dan dat ik bij de tien best georganiseerde zaaiers van mijn generatie hoor.
Het begint al met mijn zaad, dat zit netjes gerangschikt op soort (blad, wortel, kool, peul, vrucht, bloemen en kruiden) in wijnkistjes die ik bewaar in de garage waar de temperatuur het meest constant en laag is.
Ik weet te allen tijde welk zaad ik in huis heb omdat ik per groente een fiche heb (waar op de voorkant alle informatie staat die nodig kan zijn in de moestuin en keuken) waar ik op de achterkant alle verschillende soorten en rassen noteer.
Bij mais, pastinaak en schorseneren zijn dat er maar weinig, maar bij erwten, bonen, sla, courgettes en pompoenen bijvoorbeeld zijn dat al rap wat verschillende soorten.
Ah ja, keisaai, maar één soort courgette in de moestuin.
Die verschillende soorten van een groentes schrijf ik er natuurlijk in potlood op, want ge wilt natuurlijk niet dat er courgettes op dat papiertje staan waarvan je geen zaad meer hebt.
Hoe wanordelijk zou dat wel niet zijn!
Hier kan je zien wat ik allemaal bazel.

Goed. Dan heb ik van die handige zaaimodules, na jaren vanalles anders gebruikt te hebben zoals wc-rolletjes, zelfgemaakte potjes van krantenpapier, plastieke pottekes van gekochte plantjes, lege yoghurtpotjes enz heb ik alles weggegooid (ha niet waar, maar dat moet ik eigenlijk toch wel eens doen) en mezelf beloond met zaaimodules in verschillende maten.
Geen idee of je dat ergens online kan kopen, ik kocht ze live bij Vreeken.

upload Per maat zaaimodule heb ik op excel een documentje aangemaakt, 160 potjes in een module, 160 vakjes op mijn papier. Man, kon ik toch altijd maar zo georganiseerd zijn!
Om mij niet te vergissen tussen de verschillende modules (en van onder- of bovenkant) markeer ik de module en het bijhorende documentje op dezelfde manier, dat kan met een merkteken zijn, of zoals nu met een stukje plakband.

kolenzaai Dan is er De Moestuinmap, een klembord met plattegronden van alle bedden van de moestuin, hierop staat aangeduid wat waar gezaaid of geplant wordt.
Superhandig, één keer alles plannen, waarschijnlijk een paar keer wat aanpassingen doen, maar dan ben je ook voor een tijdje gerust.

En dan is het nog handig om te weten wat wanneer moet gezaaid worden, een kalender dus. Er was al de kalender van het moestuinboek, maar nu is er nog iets nieuws!

Nest Moestuin Nest Moestuin TADAA!
De Moestuinkalender van Nest, een nieuw (eenmalig) magazine waar je het allemaal in terugvindt, aangevuld met schoon foto's van Els en geweldige recepten van Dorien.
Sevens zitten ze in mijn brievenbus en vertel ik er wat meer over, maar ik geef ook een aantal exemplaren weg.
Stay tuned!

19 opmerkingen:

 1. Wauw, wat ben jij georganiseerd zeg! Bij mij gaat het er toch een stuk slordiger aan toe....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig, Mme! Ben je in huis ook zo georganiseerd? Heb je dan misschien een kalender voor de kuis en opruim? Zou mij van pas komen: veel ideeën, veel plannen, en op het juiste moment een warhoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wouw wat duidelijk allemaal zeg :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem26.3.15

  Netjes! Ik bewaar mijn zaadjes ook in een wijnkist, gesorteerd per maand waarop ik het wil zaaien. Mijn bescheiden moestuinhoek is iets makkelijker bij te houden dan jouw gigantische groententuin, dus zo gesofisticeerd moet ik niet gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat moestuin betreft ben ik ook zéééér georganiseerd. Dat mijn huishouden tijdens "het seizoen" wat chaotischer is, nu ja... Die zaaitrays zijn inderdaad superhandig, zoon brengt elk jaar een aantal "afgeschreven" exemplaren mee van op school. In combinatie met zo'n excelleke is dat helemaal in orde, dat ik daar nu zelf nog niet op gekomen was!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En hoe lang duurt dat voor je Master in de Moestuinwetenschapprn bent?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Impressed jong. Totally.
  En wat een geweldige foto van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is het magazine voor moestuinkalender ook verkrijgbaar in Nederland?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is het magazine Nest tesamen met een tuinsproeier ook te koop? Want in de versie die ik in de winkel zag (in plastiek) zag ik niet direct de cover zoals hij hier te zien is.. en we willen niets kopen tenzij we zeker het juiste hebben ;) En waaaw wat een superorganisatie van de tuin! Ik ga het eens wagen met mijn kleine moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eh, ik moet nog veel leren zie ik. *aantekeningen maakt* (Met potlood)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. de link naar je blog kreeg ik doorgestuurd. Het overkomt me niet vaak, maar hier ga ik toch een tijdje zoet mee zijn; meteen valt mijn oog op heel wat fijne en bijzonder interessante blogjes die ik graag allemaal lezen wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem31.3.15

  wow !! impressionant !

  reken jij een 'loss' factor ? gaat ge ervan uit dat er x aantal zaden sneuvelen ? of zaai jij exact hetgeen je denkt nodig te hebben ?

  en die potjes - krijg je die daar makkelijk uit ?
  ik heb iets gelijkaardigs, maar die lossen zo moelijk..
  (misschien was mijn potgrond niet goe)

  ik ben daar echt het hart van in hé.. als er daarvan niet overleven..

  en daarom koop ik liever plantjes op de markt.. maar dat kan niet voor alles..

  Hier is het eigenlijk chaos ten top in den hof..
  maar dit jaar heb ik met jouw boek een plan gemaakt !
  gedaan met plantjes zetten waar ik nog een plaatsje vind..
  deze keer heb ik - in de herfst - nagedacht

  alleen valt nog af te wachten of ik er mij aan kan houden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja ik calculeer zeker een loss factor in, ik plant ook alleen maar de mooiste. Als ik kan kiezen natuurlijk! :)
   Ik duw altijd langs onder de plantjes omhoog, dan komen ze er meestal probleemloos uit.

   Verwijderen
 13. Die wijnkistjes zijn zo handig ! Waar heb je deze gevonden ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw, ben nieuwsgierig naar dit tijdschrift maar omdat ik in Nederland woon, niet zo heel handig om te bestellen. Nou vroeg ik mij af... staat alle info in dit tijdschrift ook in je boek over de Moestuin?!

  BeantwoordenVerwijderen