Over nieuwe oude kippen en zelf koekjes bakken

legkip
Drie jaar geleden besloot Europa dat kippen in een legbatterij voortaan in grotere hokken moesten zitten, in plaats van met 21 per vierkante meter moesten ze diezelfde ruimte nog maar delen met zijn 17'en.
Verrijkte kooien noemden ze het.

Héhé.
Konden die kippen even opgelucht ademhalen.
Even vergelijken; eerst zit je met 12 in een kleine auto, om daarna dezelfde auto 'nog maar' te moeten delen met 8 andere personen.
Dan zijn er toch een paar plaatsen waar ik zeker niet wil zitten...
Met zijn negenen in een auto dus, voor de rest van je leven, met acht andere personen die je van haar noch pluimen kent en die dan ook nog eens steeds hetzelfde zeggen.
Tok.

Scharrelkippen zijn nog beter af, die moeten dezelfde vierkante meter maar delen met negen, ge zult op die vierkante meter maar de laatste worm zijn...
Hoewel.... die vierkante meter bevindt zich ergens in een stal, dus de kans is eerder klein dat scharrelkippen ooit in hun leven een worm zien.

Maar u dacht waarschijnlijk wel dat scharrelkippen gezellig buiten rondliepen hé?
Ik weet het, ik ook.

Enkel vrije-uitloop en biologische eieren komen van kippen die in de buitenlucht mogen scharrelen.
Maar laten we het eens even hebben over de legkippen in de verrijkte kooien.

legkip
Tja, goedkope eieren komen van kippen die er goedkoop uitzien.
En als de kippen er zo ongezond uitzien, hoe gezond zouden hun eieren dan zijn?
Dat vraag ik mij af.
Hoogst waarschijnlijk staan deze kippen ook op de loonlijst bij de koekjesfabrikanten en bakkers, dus hoe flink je ook vrije uitloop of biologische eitjes koopt, eten doe je deze toch.

legkip
Omdat ik in mijn leven al heel wat koekjes en taarten heb naar binnengewerkt werd het tijd om mijn schuldgevoel af te kopen.
Er zijn wel wat organisaties die zich bezig houden met kippen redden, deze kippen kwamen via deze organisatie bij ons terecht. Hier kan je bij hun overal terecht.

legkip
Niet iedereen is even tevreden met hun komst, maar de gemoederen bleven deze keer wel bedaard. In tegenstelling tot alle vorige keren dat er nieuwe kippen de toom vervoegden, dan stond het kippenhok even op stelten.
Komt dat door Harry die al eerder bewees te allen tijde de orde te kunnen bewaren of hadden de kippen gewoon niet door dat deze vreemde kale schepsels ook kippen waren? Het kiekenvel had hun anders wel op het goede spoor kunnen brengen.

Ondertussen zijn ze al wat gesetteld, hoewel ze nog liefst de hele dag onder het kippenhok zitten (hun vertrouwde vierkante meter) zie ik ze soms al rondscharrelen.

eitjes
Dus, ik stel voor!
Iedereen met een tuin haalt wat sukkels in huis en we geven ze de vier vierkante meter per kip die ze nodig hebben om gezond te zijn
En omdat je al snel met een eioverschot zit, ruilen of verkopen we eitjes met mensen zonder tuin.
Ik heb eens rondgevraagd en 30 cent per ei blijkt een faire prijs te zijn, in de winkel kost een ei tussen de 11 cent (356 van Delhaize) en 52 cent (Columbus) per ei.
Gewoon vrije-uitloop of biologische eieren kopen kan natuurlijk ook.
Of minder eieren eten en de eitjes vervangen door een alternatief is nog een andere mogelijkheid.

Verder eten we gewoon minder koeken van de winkel maar bakken we ze zelf of ruilen we ze tegen eitjes.
De crikel is weer rond sé.
Nu enkel uw meest geslaagde koekjesrecept nog.
Shoot!


Wat betreft het 'bio' gehalte van mijn eitjes, feitelijk is dat niet correct, ik geef wel biologisch eten, maar ze krijgen natuurlijk ook wel eens niet biologische restjes.

Met dank aan Melanie van EVA voor de cijfers.