woensdag 17 juni 2015

Snijbietspanakopitadriehoekjes

#spanakopita Ik was niet van plan om deze driehoekjes te bloggen, maar ik trok wel een foto.
Het zal mijn blogonderbewustzijn zijn. Altijd op zijn hoede.

En kijk, twee man vraagt achter het recept en ik zat hier toch al, dus waarom niet.

Laten we de titel even van naderbij bekijken.
Spanakopita is eigenlijk gewoon Grieks voor spinazietaart (σπανάκι, spanaki, 'spinazie', en πίττα, pitta, 'taart'), omdat ik het Griekse woord voor snijbiet niet ken, plak ik dat er gewoon in het Nederlands voor.
Wikipedia leert mij dat een échte spanakopita in grote vuurvaste schalen gemaakt wordt, maar soms maken de Grieken ook een kleinere versie die als driehoekje aangeboden wordt. Geen idee of de Grieken dan iets zeggen als spanakidriehoek.
Dus zolang er hier geen Griek duidelijkheid schept noem ik het gewoon snijbietspanakopitadriehoekjes.
Alsof een Griek konijn met pruimen, echt met pruimen zou maken.

Goed!
Het straffe aan snijbietspanakopita is dat iedereen het hier lust. Het is natuurlijk gewoon heel lekker, maar dat is meestal geen doorslaggevend argument als er overwegend groenten inzitten. Laat staan snijbiet.
Ik wijt het aan het korstje, te lekker om te laten staan.

Als ik geen tijd heb dan maak ik één grote taart, als ik wel tijd heb dan maak ik schattige driehoekjes.
Gisteren had ik tijd.

#spanakopita
Snijbietspanakopita
In plaats van snijbiet kan je natuurlijk ook gewoon spinazie gebruiken, of een mengeling. Ik vind de gestoofde stukjes snijbietstengel er wel lekker in.
In een klassieke spanakopita zit gesnipperde dille, maar ik vind alle kruiden er wel lekker in, venkelgroen, oregano, tijm, peterselie, dragon,...
Je kan de vulling makkelijk een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren.

Nodig voor 10 driehoekjes:
-zo'n 8-12 snijbietbladeren, een flink vergiet (of 2) spinazie of een mengeling
de snijbietstelen in blokjes en de bladeren in reepjes
-een gesnipperde ui
-3 eitjes
-300 gram feta
-een flinke handvol kruiden
-zeste van een citroen
-peper en zout
-filodeeg
-boter

-Stoof het uitje in wat olie en voeg de snijbietstelen toe.
-Meng in een grote kom de eitjes met de feta, zeste, peper en zout en de gesnipperde kruiden.
-Wanneer de steeltjes gaar zijn doe je de bladeren erbij. Snijbietbladeren hebben een langere gaartijd nodig dan spinazie. Laat de gare groenten wat afkoelen alvorens het door het ei/kaasmengsel te roeren.
-Verwarm de oven voor op 220°.
-Voor een grote taart leg je een aantal vellen filodeeg op elkaar, smeer tussen elk vel wat gesmolten boter. Voor de driehoekjes neem je telkens één vel.
-Leg het mengsel voor de taart in het midden van de vellen filodeeg en vouw alles toe, gebruik ook weer genoeg boter, dit zorgt voor een krokante taart. Voor de driehoekjes vouw je een reep van het deeg, leg onderaan een hoopje van het mengsel en sla het 45° om, enz. (Je moet het doen om het te snappen neem ik aan.)
-Ik strooide er nog maanzaad over.
-Bak de driehoekjes of de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Met een komkommerslaatje of wat groene sla vind ik dit goed genoeg om als avondeten te dienen, maar het zou ook een fijn voorgerecht kunnen zijn.

9 opmerkingen:

 1. Klinkt goed, de naam ook ;)

  Maar, je mag bladgroen toch geen twee keer verwarmen dacht ik? Of is dat achterhaald? Ivm de vorming van nitriet geloof ik ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat je zegt dag van tevoren is dat.

   Verwijderen
  2. Ik heb dat ook altijd geleerd maar kwam er later achter dat dat alleen in Nederland gezegd wordt. De rest van de wereld eet rustig opgewarmde bladgroenten. En omdat ik niet meer in Nederland woon doe ik er ook niet moeilijk over :)

   Verwijderen
 2. Twee zielen, één gedachte! Ik maakte vandaag ook snijbiet met een korstje!

  Helaas voor mijn kinderen was het korstje een stuk kleiner dan die van jouw snijbietspanakopita (in 1x goed getyped! Ik heb het goed getyped, toch?) en natuurlijk was de naam een stuk minder illuster.

  Om eerlijk te zijn, kreeg het niet eens een naam... Maar ik had er wel een toetje bij in dezelfde stijl: choco-bietenbrownie! Hmm!

  http://d-agaraad.blogspot.nl/2015/06/whats-cooking-op-17-juni-2015-bieten.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem18.6.15

  Een variant hierop is ook bij ons een groot succes. Snijbiet met bladerdeeg (of soortgelijke) past gewoon heel goed samen. Je moet er eens okkernoten bijdoen: perfect!
  PS Ik bel straks wel eens naar Tsipras om te vragen hoe het precies heet in het Grieks... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker!!! Bij mij gaat er geen ei in maar wel blokjes courgette. Alleen de man en ik eten dat. Gelukkig want dan hebben we meer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem18.6.15

  Doe er eens wat feta onder, lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Getest en goedgekeurd!! De ene dag met komkommersalade en de tweede dag de overschotten met een koolrabi-salade. Dat is twee dagen vegetarisch op een rij en mijn lief heeft niet één keer gezaagd. Dan is het een goei recept!

  Next up is de snijbietpasta want we hebben voor het eerst snijbiet in den hof en zijn dus nog volop aant uitzoeken hoe je dat nu het lekkerst klaarmaakt.

  Merci Mme!!

  BeantwoordenVerwijderen