Tomatentaart met ricotta en spinazie

tomatentaart
Mijn vader stamt nog uit de (late) jaren vijftig, dat zijn de jaren waarin nog echte mannen werden geboren. Mannen die een grote lap vlees willen bij elke maaltijd, mannen die lachen met spaghetti als avondeten, mannen die nadat ze iets vegetarisch voorgeschoteld krijgen vragen waar het hoofdgerecht blijft, mannen die pas van tafel gaan wanneer alles op is en hun riem een gaatje losser en vooral mannen die vinden dat vegetarisme voor wereldvreemde hippies is en dat ge uw kind er een groot onrecht door aandoet.
Al die mannen in een kwam gisteren binnen gewaaid toen ik bezig was met het slaatje voor bij de tomatentaart.
'Hebt ge al gegeten', vroeg ik. 'Neen ik ga sevens iets eten', zei de man. 'Kom, eet hier maar mee, het is tomatentaart' zei ik weer. 'Jaja, dat gaan we nog zien, ik wil het eerst eens bekijken.'
Na de keuring wou hij mij dan toch een plezier doen door een klein stukske te proeven, waarna hij nog een klein stukske nam en toen allee vooruit nog een stuk dan terwijl hij zich dan ook maar ontfermde over alle sla die nog in de kom zat.
Er werd zelfs niet gemord over het glaasje kraanwater.
Dus toen heb ik maar warme vanillepudding gemaakt als beloning, met hagelslag én boudoirkes.
Echte mannen zijn uiteindelijk ook maar gewoon kleine kinderen met een rijbewijs.

tomatentaart
Om maar te zeggen: Een succes deze taart!
Ik maakte er vorige week eentje en deed dat gisteren nog eens over.

tomatentaarttomatentaart
De taart op de foto is die van vorige week, daarvan bakte ik de taartbodem eerst blind, maar dat kwam dan precies toch wat te donker uit (maar wel heerlijk kruimelig) dus gisteren wou ik eens testen of dat blindbakken eigenlijk wel nodig is.
Wel, ik weet het eigenlijk niet. Ik denk eigenlijk wel dat een beetje beter gebakken nog lekkerder was geweest, dus misschien moet iedereen dat gewoon zelf beslissen.

tomatentaart
De taartbodem
- 200 gram bloem
- 20 gram parmezaan, geraspt
- 100 gram boter in blokjes
- 1 ei
- 1,5 tl gehakte tijm
- ½ kl zout
- peper
- 2 el ijswater

- Stop de bloem, kaas en boter in de keukenrobot en laat hem draaien tot alles fijngemalen is, voeg dan het ei en de kruiden toe en giet er terwijl de keukenrobot terug aan het werk is lepel voor lepel het ijswater bij.
Stort het deeg op een werkblad of in een kom en maak er snel een geheel van dat je inpakt in plasticfolie. Leg het deeg minstens een half uur in de koelkast.
- Dit kan natuurlijk ook allemaal met de hand, wrijf de boter dan fijn met je vingertoppen en kneed vooral niet te lang.

De vulling
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 teentjes look, fijngehakt
- 1 el gehakte kruiden, tijm, rozemarijn en oregano
- 200 gram spinazie, gewassen en drooggezwierd
- 2 eieren
- 1 potje ricotta
- 20 gram parmezaan
- 3-4 tomaten, in plakken van een halve cm.
- zout, peper en olijfolie

- Haal het deeg uit de koelkast, laat het een kwartiertje rusten zodat het beter bewerkbaar is.
- Verwarm de oven voor op 220°.
- Strooi wat bloem op het werkblad en rol hierop het deeg uit tot het in de vorm past, druk de zijkanten goed aan. Normaal heb je nog wat deegoverschot, pak dit terug in en stop het in de vriezer, na een paar taarten heb je een hele taartbodem bij elkaar gespaard.
- Wil je de bodem blindbakken, leg dan een stuk bakpapier op de taartbodem en giet er bakerwten of bonen in, bak de taartbodem tien minuten in de warme oven. Haal dan het bakpapier met bonen uit de vorm en bak nog vijf minuten.
- Wil je de bodem niet blindbakken zet de vorm dan weer in de koelkast tot de vulling klaar is.
- Snij de tomaten in plakken die je uit elkaar op een propere keukenhanddoek legt, te natte tomaten zorgen voor een wakke taart.
- Fruit de ui met de gehakte kruiden, knoflook en wat zout, wanneer de ui zacht is en begint te bruinen mag de spinazie erbij, roerbak tot de spinazie geslonken is en zet dan het vuur uit. Als je de spinazie goed drooggezwierd hebt zou er geen vocht in de pan mogen liggen, giet het anders weg.
- Meng de ricotta, parmezaan en eitjes met de spinazie, kruid met peper en proef (ieuw rauw ei) of er nog zout bij moet.
- Giet het ricotta-spinaziemengsel in de taartbodem en schik de tomaten er op.
- Strooi er nog wat tijm en zout over, ook nog wat druppels olijfolie en zet de taart dan in de oven.
- Haal de taart na een half uur uit de oven om te controleren of het ricottamengsel al stevig genoeg is, zet ze anders nog 10 minuten in de oven, de temperatuur mag dan verlaagd worden naar 220°.
- Wat parmezaan raspen over de tomaten en dan nog vijf minuten in de oven is ook aanbevelenswaardig.