Paaskasta

Paaskasta
Het zal u niet verbazen dat een van de lievelingsgerechten van de kinderen een gerecht zonder groenten is. Er zitten wel wat kruiden in, dus in theorie is het hetzelfde als een tas thee. En kruidenthee is toch megagezond?
Ze hadden ook limonade kunnen drinken hé?

Sinds Abel vroeg wanneer we nog eens paaskasta gingen eten zijn we het zo blijven noemen.
Wat zijn wij een toffe familie seg!!

Paaskasta is simpel, je neemt een 'drager' dat is hier meestal mascarpone, maar het zou ook ricotta kunnen zijn, of room, of smeerkaas of iets anders dat snel smelt en daar voeg je kaas aan toe. En dan nog wat kaas. En dan eventueel nog een beetje kaas.
Omdat wij graag gorgonzola eten nemen we daar lekker veel van, dan komt er als vulling nog een zelfde hoeveelheid iets minder afsmakende kaas bij en dan voor wat extra pit nog wat parmezaan. Al deze kazen smelt je tot één geheel au bain-marie in een kommetje boven een pot kokend water (allee ja au bain-marie dus hé, ik zei het al). Voila, klaar. Zo simpel kan kaassaus zijn.
Kaas, smelten, kaassaus!
Ik zou nu al kunnen stoppen, maar ik doe er nog wat extra smaak bij, wat gehakte kruiden, wat look, een beetje zwarte peper en wat citroenschil. Nu is de kaassaus wat mij betreft helemaal klaar.

Ik kan u wel al vertellen dat een kommetje melk met wat geraspte Gouda in de microgolf opwarmen iets teveel binnendoor is. Het wordt zelfs totaal iets anders. Iets wat niet te binden is. Ik heb daar toen een foto van getrokken.
Dat moet u dan ook al niet meer testen.

Paaskasta
Paaskasta
Ingrediënten voor 4 personen
- 120 gram mascarpone
- 150 gram tallegio, fontina, gouda of cheddar of nog iets anders lekkers, in stukken
- 150 gram gorgonzola, in stukken
- 50 gram parmezaan of pecorino, geraspt
- 1à2 teentjes look, geperst
- een tl gehakte tijm
- een el gehakte marjolein of orgegano
- de zeste van een halve citroen
- 400 gram pasta
- zout en peper

1. Weeg alle kazen af en doe ze samen in een grote kom die je op een pannetje met kokend water zet (au bain-marie), voeg ook alle andere ingrediënten behalve de pasta toe. Roer tot de kazen samensmelten.
2. Kook terwijl de pasta al dente, schep een grote tas kookwater uit de pot en giet de pasta dan af. Het kookwater wordt gebruikt om de kaassaus wat smeuïger te maken.
3. Giet de helft van het kookwater bij de bubbelende kaassaus en roer tot alles weer een mooi geheel is. Is de saus nog aan de dikke kant dan mag er nog wat van het water bij. Proef of de saus lekker afsmaakt en kruid anders bij.
4. Meng de pasta met de kaassaus, schep op borden en rasp er nog wat van de parmezaan over.

Wil je groenten in de saus, stoof dan een paar handen spinazie met een gesnipperd teentje look in wat boter of olie en roer dit op het einde door de pasta. Lijkt me eigenlijk wel heel lekker.
Wij eten er in het seizoen tomaten bij, gewoon in plakjes met wat zout en een drupje olijfolie.
Iets van groenten erbij is wel aan te raden, iets zurigs, om de volle kaassmaak wat te breken.