Nog een bananencake

bananencake
Nu zult ge zeggen: Is dat nodig, nog een bananencakerecept?
Wel, ik vroeg het me ook af!
Maar dat ik bij elke overrijpe banaan toch weer op zoek ging naar een ander recept is reden genoeg om dan toch maar het recept uit te schrijven dat ik op een paar maanden tijd al vier keer gebruikte.
Vier keer klinkt niet als geweldig veel, maar de afgelopen vijf jaar bakte ik misschien maar 6 bananencakes, ge moet geen boekhouder zijn om door te hebben dat ik dit recept wel weet te appreciëren.

Dit recept is in tegenstelling tot de meeste andere die ik gebruikte niet te nat, heerlijk luchtig én met gebakken bananen, ttz je stopt de bananen in de oven die aan het voorverwarmen is en terwijl je alles bij elkaar zoekt en hierbij wat treuzelt (check uw facebook, zet een plaatje op via spotify, vul uw laatste uitgaves in bij YNAB, ga eens langs bij Instagram) bakken de bananen het lekker bruin. De boter schuif ik ook in de oven, die mag er weer uit wanneer ze pruttelt, je krijgt dan een wat diepere smaak ofzo, ik weet niet precies hoe ik dat moet omschrijven.

Voor mijn bananencakeobsessie stak ik alle rijpe bananen ongepeld en in stukken in een zakje in de diepvriezer, dat doe ik nu soms ook nog, een mens heeft immers niet altijd drie rijpe bananen op overschot om een cake te bakken. Die ongepelde bananen zou ik nu niet per se eerst bakken, die zou ik dan gewoon laten ontdooien en zo prakken.
In de praktijk wacht ik op drie rijpe bananen voor een cake en maak ik met de diepvriesbananen een heerlijke milkshake met wat melk, een zakje vanillesuiker en wat ijsblokjes. (Daar kan geen bananenijsmilkshake tegenop!)

Ik gebruik in dit recept 200 gram lichtbruine (kinnekes) suiker, in het originele recept van Ottolenghi staat 275 gram, dat lijkt mij eerder aan de tandpijnkant, maar u trekt er uw plan mee!

bananencake
Bananencake (deels afgezien bij Baked by an introvert en Ottolenghi's Plenty more)
- 3 bananen
- 200 - 275 gram lichtbruine suiker
- 3 eitjes
- 140 ml melk
- 70 gram boter
- 275 gram bloem
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 1,5 tl bakpoeder
- snufje zout


- Zet boter in een ovenbestendig kommetje samen met de bananen in een oven die je laat voorverwarmen op 200°.
De bananen leg je in een kom of op een bakpapier, ze kunnen gaan lekken.
- Weeg alle ingrediënten op je dooie gemak af zodat de bananen tijd krijgen om zwart te blakeren, het bakpoeder en de natriumcarbonaat mag al bij de bloem.
- Bekleed een bakvorm met een bakpapier.
- Klop de eitjes los met de melk.
- Meng de suiker onder de pruttelende boter en meng het mengsel dan met het ei-melk mengsel.
- Pel de bananen, prak ze op het bakpapier en schep afwisselend wat bananenprak en bloem door het beslag.
- Giet of schep het beslag in de bakvorm en zet de cake in de oven waarvan je de temperatuur naar 170° verlaagt. Na 70° zou de cake volledig doorbakken moeten zijn, maar controleer eerst even met een breinaald/satéprikker.

bananencake
En dan op zo'n warm plakje bananencake pindakaas.
Dat is wel even genieten ja.