Geef eens een moestuinboek met Kerst

Untitled Omdat geschenken aan boeken doen denken, hieronder mijn shortlist moestuinboeken. En omdat Kerstgeschenken ook aan kookboeken doen denken, kreeg je die lijst eergisteren al!

Niet veel nieuws op moestuingebied in de boekhandel heb ik de indruk, maar wel juist genoeg om die paar groenteliefhebbers in de familie toch blij te maken!

Untitled Achter glas - Jos van Hoecke
Jos geeft al een eeuwigheid les bij Velt en zal zo ongeveer de meest gespecialiseerde hobbyserrekweker zijn van de lage landen. Tijd voor een boek dachten ze bij Velt, want als wij het hier niet gaan maken dan maakt iemand anders het precies ook niet.
Feit! Er is geen enkel ander serreboek in de handel te verkrijgen, bij deze is Achter glas het eerste en beste serreboek. Maar dat zal ook nog wel even zo blijven want Achter glas is een zeer compleet boek.
Jos vertelt over zijn serre als was het zijn beste vriend en doorheen het boek vroeg ik mij ook geregeld af of dat niet gewoon zo zou zijn.
Dit lees ik ergens vooraan: De serre, mijn kleine paradijs. Een plek van inspiratie en soms van transpiratie. Zalig!
Maar goed, wat kom je allemaal te weten in Achter glas?
Wel zo ongeveer alles, hoe je zeer efficiënt omgaat met je ruimte door gebruik te maken van kweekbakken op hoogte, hoe je de opbrengst verhoogt door ook voor en na de tomaten groenten te telen, hoe je ziektes en plagen voorkomt en weer buitenwerkt, hoe je de vruchtbaarheid van de grond verzekert, hoe je wisselteelt toepast, hoe je groenbemesters kan gebruiken, enz ...
Echt alles komt aan bod, water geven, luchten, isoleren, schermen, hoe en wat voorzaaien, verspenen en afharden. Een heel stuk van het boek wordt in beslag genomen door een uitgebreide kalender waar alle groenten in aan bod komen.
Jos deelt zijn serrejaar in drie delen in, van februari tot mei staat de serre vol met zaailingen en snel groeiende groenten zoals sla, spinazie, radijsjes, daarna is het tijd voor de tomaten en andere zuiderse groenten en van oktober tot februari is het weer aan de kruiden en blaadjes en mogen de vorstgevoelige groenten er schuilen in bakken vol zand. Door zo slim om te gaan met de ruimte en tijd kan hij een jaar rond eten uit de serre. Zijn geperfectioneerd teeltschema staat gelukkig ook in het boek, het zal er voor beginnende moestuiniers zeker indrukwekkend uitzien, maar als je het boek volledig leest wordt alles duidelijk.
En natuurlijk vind je ook alles terug over de aanschaf en plaatsing van een serre. Ah ja, want Achter glas is een zeer compleet boek!

Untitled Daniëlles Kruidenomnibus - Daniëlle Houbrechts‎
Nog een ander vat vol ervaring is Daniëlle Houbrechts, zij schreef zo'n tien boeken en dit zal zo ongeveer het meest complete zijn. Op geregelde tijdstippen denk ik: verdorie, ik wou dat ik wat meer van kruiden kende, maar dan pak ik dit boek vast en denk ik: Ach, ge kunt niet alles weten! Zo is het hé?
Het boek zit simpel in elkaar, alle kruiden komen in alfabetische volgorde achter elkaar en Daniëlle vertelt alles wat ze weet. Over het gebruik in de keuken, badkamer en het huishouden, hoe het in de tuin moet aangepakt worden en wat ermee gedaan kan worden in de volksgeneeskunde. Geregeld staan er nog andere weetjes of recepten bij. Een tof en rustig vormgegeven boek waar menig heksje opgewonden van zal geraken! Ik niet in het minst.
Untitled Tuin smakelijk - Vera Greutink
Ik volgde en likete al een jaar de prachtige moestuinfoto's van Growntocook op Instagram voor ik doorhad dat het de moestuin was van Vera Greutink van wie ik een boek in de kast heb staan. Tuin smakelijk! is een zeer praktisch boek vol tips en bruikbare voorbeelden. Vera tuiniert volgens het principe van de permacultuuur en daar zijn ook weeral zo weinig boeken over te vinden. Engelse boeken genoeg, maar die komen vaak uit Australië en daar is het klimaat toch net weer iets anders dan hier. Het boek is opgedeeld in drie, eerst komt de teelt in potten. Handig voor wanneer je nog geen moestuin hebt en het moet doen met een terras of koertje. Dan volgt het stuk over de moestuin en dan komt de bostuin, zeg maar de moestuin van de doorwinterde permacultuurder die ook nog ergens een kippentractor heeft staan en al zijn onkruid gewoon lekker opeet. Alleen klinkt het uit Vera's pen helemaal niet alternatief, maar net alsof je dit eigenlijk altijd al wou, zonder dat je er ooit bij stilgestaan had. Tuin smakelijk is een zeer aanstekelijk boek, bomvol slimme ideeën en absoluut een aanrader voor iedereen die van moestuinieren houdt.

UntitledUntitledUntitled
De tuin op tafel - Angelo's moestuinkalender - Een jaar in de moestuin
En waarom geef je eens geen abonnement op De tuin op tafel kadoo? Hoofdredacteur Angelo Dorny zoekt elke drie maanden weer de mooiste moestuinen, boeken en interessante onderwerpen bij elkaar om er een prachtig magazine van te maken.
Omdat ik te snel gin, thee of oorbellen had ingevuld op mijn verlanglijstje voor het kerstkadoo heb ik mezelf vandaag maar een abonnement kadoo gedaan. De beste kadootjes koop je uiteindelijk toch vaak zelf, niet waar.

Schiet er nog budget over, dan kan je ook nog de mooie moestuinkalender bestellen, elke maand vind je terug wat de voornaamste klusjes zijn en wat er moet gezaaid worden.
En het is nog niet gedaan, elk jaar maakt Angelo ook een bewaarspecial, dit jaar "Een jaar in de moestuin", een volledig magazine met tips en trucks voor een feilloos moestuinjaar, hier en daar aangevuld met recepten oa uit Honger!
Ge zult wel aannemen dat ik nog geen klein beetje enthousiast ben!
De tuin op tafel en Een jaar in de moestuin is in de dagbladhandel te verkrijgen, de kalender is enkel hier online te bestellen.


Kopen bij kleine handelaars is voor bijna iedereen toffer dan kopen bij grote multinationals, dus hier stonden geen linkjes naar Bol of Amazon, maar gewoon de titel en auteur. Gelijk in toen alles nog analoog was en iedereen de 24ste 's avonds nog zwaar overspannen op zoek moest naar kerstkadootjes in echte winkels waar het over de koppen lopen was en je de winkeliers gewoon zich zag afvragen waarom je geen week vroeger had kunnen komen.
Alsof wij niet net hetzelfde aan het denken waren.