maandag 18 mei 2009

Lasagne

LasagnaIk heb al in een eeuwigheid geen berichten meer geschreven over eten, waarschijnlijk omdat ik altijd bij mijn eigen kom kijken wat we gaan eten. Vorige week was ik op zoek naar het recept van lasagne, maar blijkbaar stond dat hier nog niet.
Zo, dat kan al tellen als inleiding.

Lasagne dus, hier is lasagne een combinatie tussen spaghetti bolognese en pastitsio maar dan enkel de bechamelsaus van de laatste eigenlijk, dus het had ook een witloof met hesp en kaassaus, moussaka of bananenpudding kunnen zijn, mmm bananenpudding. Ik kopieer dus even uit mijn bestand.

Nodig voor de vleessaus:
-400 gram rundsgehakt
-1 ui, gesnipperd
-1 teentje knoflook, geperst
-1 laurierblaadje
-1 eetlepel worcestersaus
-1 theelepel zoet paprikapoeder
-Een klontje boter
-Een glas rode wijn
-1 brik tomatenblokjes
-Eventueel oregano en kaneel

-Fruit de ui in olijfolie tot hij zacht en bruin is.
-Voeg de knoflook toe en dan het vlees.
-Bakt het gehakt rul, voeg dan laurierblaadjes, paprikapoeder, worcestersaus en oregano en/of kaneel toe en bak 10 minuten.
-Voeg boter toe en bak nog eens 10 minuten tot het gehakt bruin wordt, roer vaak.
-Voeg de wijn toe tot hij volledig verdampt is en kieper er dan de tomatenblokjes bij.
-Wanneer de tomatenblokjes uit elkaar beginnen te vallen doe je er nog een groot glas water bij.
-Breng op smaak met zout en peper.
-Laat een uur pruttelen zonder deksel.

Nodig voor de bechamelsaus:
-40 gram boter
-40 gram bloem
-1 liter melk, niet allemaal ineens te gebruiken, waarschijnlijk zelfs niet volledig
-Peper en zout

-Smelt de boter, haal van het vuur en doe de bloem erbij, roer goed.
-Voeg de helft van de melk toe en roer tot al de boter en bloem (roux) is opgelost in de melk.
-Blijf regelmatig roeren, wanneer de saus te dik is voeg je melk toe tot de saus de goede consistentie heeft.
-Laat nog 5 minuten pruttelen.
-Kruid met peper en zout en eventueel nootmuskaat.

Nodig voor de rest:
-Kaas om te gratineren
-Lasagnavellen
-Een diepe brede kom
-Eventueel mozarella voor er extra tussen.

-Vul de kom afwisselend met vleessaus, een lasagnavel en bechamelsaus, wees niet te zuinig met de saus zeker niet bij droge lasagnavellen want die nemen veel vocht op. Leg plakjes mozarella op de vleessaus als je dat lekker vindt en eindig met bechamelsaus met daarop geraspte kaas.

Bekijk de instructies op de verpakking lasagnavellen voor de oventijden.

Serveren met een slaatje (of gewoon lekkere tomaten met olijfolie en basilicum) en brood.
Smakelijk!

Edit: Het is één lasagnavel en je hebt meerdere lasagnavellen nodig om een lasagnE te maken.
Het is ook je VindT.
Nog iets?

13 opmerkingen:

  1. annelies18.5.09

    Ajaj... Je allerleerste dt-fout...
    Als je dat lekker VINDT...
    (maar lekker recept, dus ga dat zeker proberen...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ai ai aik de dt-politie.
    Ik heb het aangepast, jij hebt niks gezien hé?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, ziet er overheerlijk uit!
    Zal ik zeker eens proberen!!
    (eerst wat meer tijd vinden om in m'n keuken te staan...)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ellen De Jans18.5.09

    Dit weekend een heerlijke lasagne gemaakt met paksoi en koolrabi. http://www.receptueel.nl
    Superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit.

    Het enige dat ik bizar vind, is dat je het consequent 'lasagna' noemt, en niet 'lasagne'. Een lasagna is één velletje pasta, het gerecht is dus 'lasagne'. Blijkbaar een algemene fout hoor!

    Soit, lasagna of lasagne, ik ga het toch eens proberen :-p

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo streng dat iedereen hier is: dt-fouten, lasagna/lasagne, ...
    Terwijl het er gewoon superlekker uitziet!
    Heb je toevallig nog wat over?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vooruit Mme, terug naar de klas, want dit is er echt over hoor!
    Niejet, ik schrijf ook niet meer zo foutloos als vroeger. Ik was ooit enorm gevoelig aan taal- en spelfouten, bijna allergisch zelfs, en nu lees ik er gewoon over!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. mjam, ik heb hem uitgeprint, want hij lijkt erg lekker....(volgens mij heb ik geen fouten gemaakt nu, want er wordt hier kritisch gekeken, merk ik ;))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem21.5.09

    lasag-navel ?
    dat ken ik niet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb pas een lekkere groentelasagne gemaakt met oa: worteltjes, paprika, champignons, aubergines en groene asperges! Interesse in 't recept?

    En de 'traditionele lasagne zal hier ook nog wel es gemaakt worden want 1 dochter houdt absoluut niet van die 'vreemde groentes'!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja geef dat recept maar, na al de spellingstips mag er ook wel een kooktip gegeven worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wat het lasagne recept betreft. Je kunt het vinden op mijn 'bescheiden blogje'
    www.vlindervleugels.blogspot.com

    Ik vroeg me ook af hoe je die blog nog meer onderverdeeld in rubrieken enzo...alle tips welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Voor hoeveel personen is dit recept. Ik ontvang zondag 10 volwassenen en 6 kinderen dus ik moet dit goed inschatten he?

    BeantwoordenVerwijderen