zaterdag 5 september 2009

Dat papier en die tas

MuzieklestasjeWe gaan het vandaag niet hebben over zwanger zijn, laat staan over bevallen, willen we even doen of het allemaal maar een grap was?
(Niet dat ik het nog om te lachen vind)

Bon, over iets anders dus.
Ik moest Katie nog een tas, deze keer eentje voor haar dochter, de opdracht was simpel: Een paarse tas waar een A4 map en een blokfluit inpassen om naar de muziekles te gaan. In ruil breidde ze nog een truitje, want wij hebben een deal.

AssemblageNormaal maak ik altijd tasjes met een losse voering, maar deze keer ging ik anders te werk, ik naaide per pand de voering aan de buitenstof om dan wanneer alle panden klaar waren de panden aan mekaar te stikken, eens iets anders.
Je krijgt dan zo'n dikkere naad aan de hoeken wat de tas wat meer stevigheid geeft.

Truuk
De voorkant versierde ik met een solsleutel die ik er met een omgekeerde applicatie op naaide, omdat de stof gewoon katoen is en dus zou gaan uitrafelen streek ik vliesline op de achterkant van de paarse stof, vervolgens een stuk van de blauwe stof tegen de achterkant naaien met een grote steek (want dit stiksel moet weer los) en dan moest die solsleutel er op de een of andere manier opkomen zodat ik er kon rondstikken. Omdat zo'n solsleutel nogal smallekes is en je niet zo goed op donkere stof kan tekenen heb ik een solsleutel afgeprint op dat papier*, uitgeknipt, vastgestreken en voila.
Het is bijna onmogelijk om te zien maar dit is een foto van de fase na het stikken, als je heel goed kijkt zie je een stiksel rond de solsleutel.
Na deze stap verwijder je het papier en knip je op 1,5 mm van het stiksel de stof weg, héél voorzichtig en enkel door de bovenste stof zodat de blauwe stof te voorschijn komt.
Voila een omgekeerde applicatie want het zit er niet op maar het komt van vanonder.

Verpakking printpapier*Dat papier dus, ik ga dat nog eens goed uitleggen want ik krijg over niets zoveel vragen als over dat papier.
Nog één keer, dat papier is de papieren verpakking die rond kopieerpapier zit, dus dat ene grote vel waarin 500 vellen papier in verpakt zijn. (Foto's voor extra duidelijkheid)
Ja?
Wel, als je aan dat papier voelt dan voel je dat er een laagje op één kant van dat papier zit, dat laagje zorgt er voor dat de verpakking waterdicht is, of toch voor korte tijd. Nu wil het toeval dat dat laagje kleeft als je dat op stof strijkt. (met een heet strijkijzer)
En dat is dus heel handig en kan je voor vanalles gebruiken:
-Om een soort van zeefdruk te maken
-Om met je huis-, tuin- en keukenprinter op stof te printen (werkt niet met een laserprinter)
-Om te quilten, dan ga je bepaalde vormen uitsnijden, op de stof kleven en er rond stikken/naaien, een beetje zoals ik hier deed dus.
-Om patronen/applicaties van kleine dingen zeer precies uit stof te snijden, print het patroon dan rechtstreeks af op het papier dat je op A4 formaat geknipt hebt, strijk het op de stof en knip alles door de twee lagen uit.
Voor vanalles dus, wie er nog andere dingen mee doet mag hier altijd een aanvulling doen.

Omdat ik zelf weinig print heb ik iedereen die in een kantoor werkt lastig gevallen met de vraag om alle verpakkingen voor mij bij te houden en geregeld krijg ik zo'n enveloppe in de bus.
Het witte papier is het meest ideaal want de inkt van bedrukte verpakkingen kan soms afgaan op de stof, let ook op met lijmresten op het papier, die gaan zeer moeilijk tot niet uit de stof.

Als je niet aan dat verpakkingspapier kan geraken kan je net hetzelfde doen met freezerpaper, werkt op net dezelfde manier, maar dat kost geld en kan je alleen in gespecialiseerde handwerkwinkels kopen.

Voila, nog maar eens voor u uitgelegd.
't Is dat ik toch niks beter te doen heb.

23 opmerkingen:

 1. T is een prachtige tas met een prachtige hoenoemjedat geen applicatie maar implicatie? :P
  Anyway: Katie zal er vast erg blij mee zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lol ja, ik zat zelf ook aan implicatie te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil eigenlijk ook wel een deal : gij moogt hier in onze hof u komen uitleven met het onkruid en ik krijg een grote zak voor al mijn schoolgerief (kaften en veel A-4 materiaal. Bovendien kan ik aan heel heel veel van die verpakkingen van kopiepapier geraken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wederom mooi mooi!
  zal niet gemakkelijk stikken zijn met die dikke buik in de wegwegweg... of is ie al wegwegweg?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat meisje gaat de ster van de muziekschool zijn.
  Ik wacht vol ongeduld om het ruilbreiwerkje te zien ( liefst met babytje in )
  Ik denk dat ik een overtijd-prijs ga opsturen voor de mama...
  anne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. rond gerecycleerd papier zit dat niet, zo'n verpakking met een laagje. Ge weet waar mlijne man werkt, daar doen ze niet aan gewoon papier... En ik maar strijken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat geniaal! ik ben al minstens 2 jaar op zoek naar freezerpaper en blijkt het gewoon naast me te liggen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. super, van dat papier, maar hoe kom je er in godsnaam ooit bij om dat te strijken en te ontdekken dat het kleeft ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Martine6.9.09

  Hallo MmZsaZsa, allereerst ,het is weer een prachtig zakske geworden.
  Alhoewel ik geen noot muziek ken zou ik ook wel zo'n zakske willen ,gewoon omdat het zo mooi is.
  Nu, heb gisteren mijn verpakking van printerpapier op een zakdoek gestreken en hoera ! het bleef plakken. Nu iedereen die ik ken gaan lastig vallen voor dat papier aan mij te geven i.p.v weg te gooien.
  En vanavond sta ik hier weer om te kijken of de baby er nog niet is...
  Hij/zij zit daar stiekem te lachen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hANdgemaakt6.9.09

  Schoon gedaan, vooral die solsleutel vind ik bijzonder straf. Den tip om uw probleem op te lossen: de jas. Neem dé jas -die van vorige keer- en marcheer door het bos en het zal komen. Ik heb gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je dat prachtig gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Over freezerpaper: Eens in het half jaar heeft LIDL (Duitse discountsupermarkt zoals ALDI) dat voor heel weinig.
  Voor diegenen die niet aan het omverpakkingspapier van niet-gerecycleerd papier raken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. erg, erg leuk én handig bovendien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Miek Vugts-Coenders6.9.09

  geniale vonst dat freezerpapier !
  nu weet ik waarom ik dit blof volg .
  veel succes verder:)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. julie6.9.09

  compleet naast de kwestie (zijnde: prachtige tassen en wonderbaarlijk papier), maareuh, mijn zoon is vandaag 1 geworden en 't was een prachtige dag. De ideale dag om te bevallen als je het mij vraagt! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sabrina8.9.09

  Als je dat papier niet hebt, maar toch papier wilt dat plakt dan heb ik wellicht nog een andere oplossing.

  Ik heb nl. vorige week een sjabloon gemaakt van een tekst om op te vullen met textielverf op een rompertje. (volgen jullie het nog?) Om dit sjabloon tijdelijk te plakken op de stof heb ik lijmspray (gekocht bij de Action) gebruikt.

  Werkte ook perfect en er blijven geen lijmresten op de stof achter. Alleen het papier insprayen, dan direct op de stof plakken en na gebruik er weer afhalen natuurlijk. Dan heb je een tijdelijke hechting en is dus ook prima te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het pakje is vandaag gearriveerd en ligt te wachten op dochterlief.

  Ik zal straks laten weten wat ze er van vindt (nu ja, het is paars, dus zal het zekers wel goedgekeurd worden).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Over dat papier is al veel geschreven en gedaan ... Ik heb het ook opzij gelegd en al verschillende malen geprobeerd ... en elke keer doe ik het machine naar de maan (om het mooi uit te drukken) GRRR

  BeantwoordenVerwijderen
 19. heb het nu op een inkjet gedaan en het is gelukt
  nu de rest proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Even testen of ik dat helemaal juist begrepen heb. Ik ben mee met dat verpakkingspapier. Daarop print ge dan uw solsleutel. Maar ik ben niet zeker dat ik tegoei snap hoe ge dat dan op uw zak strijkt: gewoon op het papier strijken of moet ge dan een vochtige doek op uw papier leggen?
  Man, man, ik die altijd de pest gehad heb aan de plastische opvoedingslessen in mijn middelbaar - en ook altijd de slechtste punten van de klas haalde - ga nog een creatieve worden, dankzij uw en andere blogs. Ik krijg er al helemaal zin in!

  Els (die binnenkort de neepjes in haar rokske gaat zetten)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja gewoon op het papier strijken, heel heet zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. helena24.12.14

  amaar allé how, freezerpapier, wij hebben dat al overal gezocht want we hadden dat eens op het internet gelezen, en nu: de openbaring! joepie! ik word hier trouwens instant vrolijk van uw blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen