vrijdag 21 mei 2010

#4 Het beleg, de voering en het platstuk.

BommakleedjeIs het een paspel, is het een biais, neen dat is het niet, het is een belegske dat je bovenaahaan ziet.

In de luie-rokjes-reeks het rokje uit een bommakleed van de Kringloopwinkel.
Mèt beleg dus, want dat is makkelijk en ge kunt daar paspelband mee faken.

Bommabeleg

Ik demonstreer hoe je volgens de regels van de kunst een beleg maakt, niet dat het zo moeilijk is als ik het laat uitschijnen.

Ik gebruik een patroon van een rechte rok, maar hetzelfde geldt voor alle rokken, met of zonder nepen.
Maar omdat iedereen uiteraard meteen een rechte rok heeft getekend met de handleiding van vorige week gaan we daar verder.
Les 2 dames, ruggen recht en kauwgom in de prullenmand!Het beleg en de voering
1. Teken met een geodriehoek 5 cm onder de lendenlijn een nieuwe lijn parallel met de eerste.*
2. Neem het beleg over op patroonpapier, laat de nepen weg, teken "blokje" voor blokje en schuif met het papier zodat de nepen er van tussen vallen.
3. Als het beleg wat hoekig is, rond dan de hoekjes miniem af, wat je boven bijtekent, neem je onderaan weg.
Wanneer je een volledig gevoerde rok wil, neem je ook het rokdeel over, maak tijdens het stikken van de nepen plooitjes (de knipjes op elkaar leggen en naar een kant plooien, of stik de nepen in) Als de nepen in het rugpand samen kleiner zijn dan 2,5 cm, maak dan van de twee nepen, in het midden tussen de twee nepen één neep. Maak het voeringpatroon 2 cm korter dan de rok zodat het net komt piepen.

Een beleg aan armen en hals, maak je op net dezelfde manier, hier zag je al hoe dat er dan uit komt te zien.


Patroondelen beleg

Dit worden je patroondelen, de rok, zoals hij was, onderaan 3 cm naad, het beleg met rondomrond 1 cm naad en op de plaats waar de rits komt 2 cm en de voering, onderaan 2 cm naad voor een rolzoom.
Duid steeds het midden aan en als je meer dan één cm naad gebruikt de zijnaad, ik doe dit met een knipje.
Alle patroondelen worden op de stofplooi geknipt zodat de rits in de zijnaad komt, maar dit is louter ter illustratie, alles is mogelijk.
Het beleg leg je altijd met de MR en MV (middenrug-middenvoor) gelijk met de draadrichting en wordt meestal ook gekleefd met vliesline.
Bij een neep duid ik het begin van de neepbenen aan met een knip (twee per neep dus) en twee cm voor het einde maak ik een gaatje, tijdens het stikken leg ik de knipjes op elkaar en stik in een iets gebogen lijn tot 2 cm voorbij het gaatje.

platstuk

Een platstuk maak je op dezelfde manier, eventueel wat breder dan een beleg.
Als je met een neepje kleiner dan een halve mm blijft zitten aan je voorpand teken je dit bij aan de zijnaad zodat je het neepje kan weglaten. Enkel dat wegnemen aan de zijnaad wat er overbleef van het neepje. Neem exact dezemfde waarde weg aan de andere kant van de zijnaad (rugpand) en trek dat af van de soms van de beide nepen, maak weeral een neep in het midden tussen de beide nepen met de restwaarde van de nepen.

Een beleg met voering stik je op een andere manier aan het rokdeel dan enkel een beleg.
Met voering stik je het beleg aan de voering, op de plaats waar de rits komt maak je een rolzoom en dan stik je de beide rokken aan elkaar, ik laat de voering los, maar je kan het rolzoompje ook vastmaken aan de rok, naast de rits.
De tekening hieronder laat zien hoe je een beleg vastmaakt aan een rok zonder voering, wat meer gebruikt wordt dan beleg met voering.

Beleg aanstikken

1. Leg je rok met de rits in met de goede kant naar boven, plooi het beleg, met de goede kant tegen de rok om de rits, het knipje van de zijnaad op de rits.
2. Flap het beleg en de rok naar rechts, zodat je op de rits ziet met daaronder het beleg. Let er op dat het knipje van de zijnaad van het beleg nog steeds tegen de rits ligt.
Trek het beleg iets schuiner en stik vast.
3. Flap alles terug en stik het beleg aan de rok op 1 cm (of de door u gekozen naadwaarde)
4. Knip het hoekje weg, draai alles goed en stik kort op de kant zodat alles netjes blijft zitten.

Als je het beleg wil laten piepen (de gefakete paspel) dan rol je de stof wat tussen je vingers tot er genoeg beleg te voorschijn komt, stik het zo vast.*Ga ook op deze manier te werk als je een rok met verlaagde taille wil, 3 cm is meestal genoeg want vaak zakt je rok zelf al wat lager.

Het zijn moedige mensen die tot hier gelezen hebben.

Astemblieft.

12 opmerkingen:

 1. An die voor de gelegenheid efkes niet zegt wie ze is gezien ze met haar schaar op ronde gaat.21.5.10

  'k Ben nog niet tot op 't einde maar héééééééééé ge brengt mij op ideeën! Er hangen kweetnihoeveel bommakleren op mijn werk! Ik denk dat ik vanavond mijn schaar maar eens meedoe. héhéhé!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sandrien21.5.10

  Mme Zsazsa, zij leerde haar volk naaien. Amen to that!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Man man, dat wordt hier wel een beetje een blog voor gevorderden. Ik ben al laaaaang niet meer mee, ik zie scheel feitelijk. Maar waarschijnlijk geldt ook hier gewoon: zwijgen en doen, en u zult zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem21.5.10

  zo'n tof stofke!
  in de kringloop gevonden? chique!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik ben ook niet echt meer mee, maar ik geef toe dat ik ook niet echt veel moeite heb gedaan ;-)
  Maar...ooit komt er een tijd dat ik dat ga snappen, en dan he...gaat dat prachtig worden!
  Nog even geduld dus, met wat zou ik best beginnen? Een simpel ontwerpke van mme zsazsa uit het verleden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb eigentlijk zo nen stoffigen boek van den boerinnenbond of iet voor al die rokskestoestanden...maar klees aan u liever ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mme Zsazsa ik weet niet of dit rokje ooit in mn kast zal hangen, maar ik wil u laten weten dat ik dit blog bijzonder tof vindt. Leuke ideeen, aanstekelijke schrijfstijl, altijd weer een lach. De Vlaamse dames zijn er toch beter in dan de Hollandse (of ik heb de Hollandse nog niet ontdekt, zou kunnen...) Helemaal top. In alle nederigheid zou ik de aandacht willen vestigen op mijn blog, minder dan een maand actief, maar ik durf er de aandacht nu op te vestigen... mme zsa zsa staat er op genoemd, zeker... free give away... ben ik ook mee begonnen, kortom, als er tussen de kinders, stapels stof en andere ideeen tijd is, kom es kijken alstjeblieft:
  kaathangtdeslingers.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. yipie, het vervolg! Na drie rechte rokjes (eentje voor mij en eentje voor elk van mijn dochters), allemaal gerecykleerd uit oude jurkjes en zwangerschapskleding. Eentje was al met voering, maar dat had ik op jouw aanraden volgens het dubbele rokjes-principe gemaakt. De rest met biaiskes en restjes van bretellen afgewerkt. Maar de volgende reeks van drie zal belegd zijn! Of neen, er zijn er hier nog twee die achter een plooirokske zagen en die Engelse naad wil ik ook nog onder de knie krijgen.
  En dan maar hopen dat het hier nog lang vervolgd wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hmmm.. ik doe iets verkeerd.. mijn rits zit steeds genaaid in mijn beleg!! (en herhaaldelijk geprobeerd :D)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel voor de inspiratie, de goede uitleg en je super boek. Ik heb het gedurfd en gekund. Maar nog veel belanrijker proficiat met je nieuwe spruit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mme zsazsa dankjewel! super!

  BeantwoordenVerwijderen