donderdag 28 oktober 2010

Week 43

Pasta met snijbiet ofte warmoes
Dames en heren, ik heb deze week voor de eerste maal snijbiet gegeten zonder mijn neus dicht te knijpen en nog straffer, ik vond het écht lekker en noger straffer ik heb het recept zelf bedacht! -klopt zichtzelf op de borst-

U begrijpt dat mijn reputatie er aan gaat als u het volgende recept nu niet te vreten vindt, dus gelieve de volgende regel in acht te nemen.
-Als u niet graag rode biet eet, neem dan niet de rode snijbiet (en dat is dus hetzelfde als warmoes) maar de lichtere kleuren, geel, wit of groen. Zoveel te roder, zoveel te meer grondsmaak.
Ik werd daarop gewezen, ik had dat nl. zelf niet door.

Ik was van plan voor de grote mensen een snijbiettaart te maken en voor de kleine mensen een snelle pasta, maar ik kreeg meer en meer zin in die geweldige pasta die ik in elkaar ging flansen dat ik meteen genoeg voor iedereen maakte, gelukkig!

Geef toe, dit is toch de meest enthousiaste snijbietinleiding die u ooit gelezen hebt?


Nodig:
-Snijbiet, de stelen in stukjes van een kleine cm, de bladeren in reepjes
-Dunne worstjes, bv chipolata, in stukjes geknipt
-Een teentje knoflook per 3-4 personen
-Pijnboompitten, geroosterd in een droge pan
-Peterselie, gesnipperd
-Room, een brikje per 3-4 personen
-Peper en zout

-Kook de pasta al dente
-Stoof de snijbiet gaar in olie, voeg op het laatste moment de knoflook toe zodat deze zeker niet verbrandt, stoof nog tot de knoflook geur begint af te geven. (Proef nu al maar eens!)
De bladeren pas na een tijdje toevoegen, deze hebben minder tijd nodig om gaar te worden.
-Haal de snijbiet uit de pan en voeg de stukjes worst toe, bak tot ze bruin en gaar zijn.
-Giet de room bij de worstjes en laat goed indikken, de room zorgt voor een glimmend laagje, niet voor een saus.
-Giet de pasta af, roer samen met de snijbiet onder de pasta, kruid bij met peper en zout.
-Schep alles op borden en garneer met de pijnboompitten en de peterselie.

Zo, iets lekkers met snijbiet!
Want zeg niet dat u er niet op zat te wachten!



43

Goed, de rest van de week dan!

Maandag: Risotto met spiegelei, weer het verhaal van: ik kom liever niet op maandag in een winkel en zoek iets bij elkaar. Maar ook het verhaal van: ik eet tot ik een beeteke mottig ben.
Dinsdag: De pasta met snijbiet van hierboven
Woensdag: Penne al forno van Dagelijkse Kost, want ik ben fan!
In de namiddag wafelenbak.
Donderdag: Karnemelkstomp met garnalen van Plat Prefere, want ik ben fan!
Vrijdag: Geen pillige, maar pittige linzen met garnalen, uit de Delicious van het verleden, want sinds ik dit at ben ik helemaal gewonnen voor linzen.
Als het lekker is, ziet u het hier weer verschijnen in receptvorm.
Zaterdag: Spaghetti met boerensaus, veganistisch, maar ik ga nog wat feta toevoegen denk ik.
Zondag: Salade Liegoise uit het bestand.


Voila se, ga en kook!

19 opmerkingen:

  1. Het lijkt me heel lekker. Ik maak ook sinds 2 weken een weekmenu (eigenlijk al eerder maar was er even mee gestopt). Is wel handig ook met boodschappen doen alleen ik maak soms iets heel anders klaar dan gepland staat of er is nog veel over van de vorige dag. Heb jij dat ook?? Of gebeurd dat haast nooit haha. Dat vroeg ik me eigenlijk gewoon af ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jummie! Ik vroeg mij hetzelfde af als hierboven: hou jij je dan echt aan je weekmenu eens het opgesteld is? Of is dat nog veranderbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er is volgens mij niemand die zoveel verschillende tafelkleedjes heeft als jij...of leg je gewoon een lapje stof uit de voorraad onder je talloor voor de show:-) dat zou ook kunnen...?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik woon samen met een bende smossers hé! :)

    Ik koop alle tafelkleden in Kringloopwinkels, daar hebben ze er elke keer wel, en ik ga vaak maar kringloopwinkels.


    Geregeld komt er iets tussen mijn planning ja, zeker in het weekend, of ik maak teveel en we eten er de dag nadien nog van, maar 5 van de 7 dagen eten we volgens schema, dat is te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem29.10.10

    eten uw kinderen al die dingen mijn man is chef kok en ik hobby kok maar de kinderen das echt een ramp zoon is gek op rosbief mijn stoverij vol au vent etc dochter eet alleen maar kippefilet chipolata en spoorwegschotel en ik maak alles zelf kippesnitsels en nuggets en donuts en brood etc maar al die dingen bij jou krijg ik waarschijnlijk niet verkocht hier zucht lieve groet Jezebelle Vlaanderen en weet je van wie ik fan ben ANGELLA LAWSON jammie als die chocoladetaart maakt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voila, je hebt het gevonden, de truuk om snijbiet lekker te maken: veel look en iets van noot/pit erbij. Maar ook in quiche valt het eigenlijk goed mee als je het combineert met wat anders pittiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. snijbiet is absoluut 1 van mijn favo groenten. Omdat ik ze nergens in de winkel vind, heb ik ze een beetje verstopt tussen de bloemen en struiken in mijn voortuintje gezaaid ;) . En ik ga je receptje zeker eens proberen ( vermoedelijk dit weekend al, want dat is dan alweer een extra reden om niet naar de winkel te hoeven ;) )

    Ik wok snijbiet wel eens, of maak er soep van : ook erg lekker !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. moh! Jij maakt ook karnemelkstoemp? Lekker héé! Wij aten dat elke woensdag thuis.
    Mag ik vragen hoe jij hem maakt? Hier gaat het als volgt: patat koken, door de passe vite, gekookte karnemelk erdoor, peper, zout en een flinke portie bruin gebrande boerenboter. Hij is dus redelijk vloeibaar.
    Héérlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij noemen dat 'stampers' trouwens...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Bombilla : is dat zoals wij hier in Gent noemen "toatjespap?"(patatjespap)-
    Thuis at ik dat maar manlief is er niet zot van,zoons nog minder..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh, dat is keilekker hé!!
    Ik heb alles gekookt in de karnemelk, en dan gepureerd.

    Amai, dat was lekker, ik kende dat nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. allez jong, snijbiet in rijstkoekjes, snijbiet in quiche, snijbiet in n'importe quoi en 't is LEKKER! (en for the record: ik lust géén rode biet!)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er staan weer een paar lekkere gerech(t)jes tussen. Ik ga er zeker een paar uitproberen, dan hoef ik zelf geen weekmenu samen te stellen :-)
    Ben trouwens ook fan van Jeroen Meus..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Snijbieten! Toen ik vorig jaar zwanger was, at ik het zo graag, dat ik dit jaar gezaaid ha in mijn tuintje. En nu staat het daar maar te staan omdat ik er plots toch geen zin meer in heb. Dus morgen staat jouw pasta op het menu! =)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Anoniem25.4.11

    Mme Zsazsa,

    Hoevel snijbiet gebruik je zo ongeveer in je recept?

    Tanja

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een stengel of 4-6 denk ik, ik weet het eigenlijk niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mjam, 't was heel lekker. Hier zaten 15 stengels in het pakket. En met ons tweetjes is dat toch helemaal gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Anoniem24.1.12

    Is dat gene warmoes? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Die grondsmaak maakt dat de huisgenoten willen dat die vergeten groente ook snel weer écht vergeten wordt, maar ik ga de snijbiet/warmoes nog een allerlaatste kans geven met dees receptje. Kwestie van al wat daar weelderig staat te groeien in onzen hof een kans te geven op het bord en niet alleen in het kippenhok...

    BeantwoordenVerwijderen