In de Delicious deze maand staan een schat aan recepten, ik ben nog altijd niet uitgekookt en jij kan nog altijd naar de winkel, in tussentijd moogt ge in mijn boekske meelezen.
De voorbereidselen die je hier ziet zijn voor de tomatenrisotto van pagina 40, tomaten-basilicumrisotto om helemaal correct te zijn. Uiteindelijk komt er maar weinig basilicum aan te pas en zou ik eerder voor romige tomatenrisotto gekozen hebben, maar ik heb daar helemaal niks te zeggen dus wat maakt deze laatste zin uit?
Wat niet in het recept stond maar ik wel deed was de vellekes van de tomaten vissen, want vellekes, ik vind dat niet lekker.
Maar goed, wat staat er wel in...
Nodig:
-6 trostomaten, gehalveerd
-1 bol knoflook, teentjes losgehaald (ik vond dat écht wel overdreven, toch voor zes tomaten en nam drie tenen, wat nog een overweldigende looksmaak teweegbracht)
-3 takjes tijm
-1 el suiker
-2 el olijfolie
-1 el boter
-1 rode ui, fijngesneden
-350 gram arboriorijst
-150 ml witte wijn
-500 ml kippenbouillon
-85 gram mascarpone
-80 gram parmezaan
verse peterselie of basilicumblaadjes
-Verwarm de oven voor op 200 graden.
-Leg de tomaten, knoflooktenen en tijm in een ovenschaal en bestrooi met suiker en 1 el olie.
-Kruid met peper en zout en rooster 30-40 minuten of tot de tomaten zacht zijn.
-Laat even afkoelen en knijp dan de tenen look uit (en haal het vel van de tomaten)
-Mix de saus.
-Vethit de boter en de olie en bak de ui tot hij zacht is.
-Voeg de rijst toe en laat wat meebakken.
-Voeg de wijn toe en wanneer deze volledig is opgenomen de tomatenpuree en de bouillon.
-Breng op smaak met zout en peper.
-Draai het vuur heel laag en laat 20 minuten koken tot al het vocht is opgenomen en de rijst smeuïg is, voeg eventueel bouillon toe.
-Doe de mascarpone en parmezaan bij de rijst en laat het afgedekt 5 minuten staan.
-Schep in borden en garneer met peterselie of basilicum.
En ge krijgt dan zoiets.
Goed, wat aten wij op de andere dagen.
Maandag: De tomatenrisotto hé, met -weeral- een rucolaslaatje.
Dinsdag: Couscous met wortels en veggieburgers, want uiteindelijk vind ik dat wel eens lekker zo'n burger, zeker die van de verstoog in de Bioplanet. Voor de couscous stoof je ui aan in olie of boter, dan in plakjes gesneden wortels erbij tot ze beetgaar zijn. De couscous erbij die je in een kom hebt laten zwellen (garen) in bouillon, geroosterde pompoenpitten er over en klaar, ah zo lekker!
Woensdag: Macaroni met hesp en kaas
Donderdag: Rog met preipuree, een beetje gelijk dit dus, maar dan met preipuree.
Vrijdag: Biefstuk met orzosalade. Ook uit de Delicious. Kruid de steak met chilizout. Kook Griekse pasta. Snij kerstomaatjes in stukjes, meng met basilicumblaadjes, citroen en olie en meng dit met de pasta.
Zaterdag: Koteletten met rode kool, gekookte aardappelen en veel vleessaus, toch altijd wel een hoogtepunt zo'n Vlaams gerecht.
Zondag: Marokkaans menuken, overheerlijk om de week af te sluiten.