zaterdag 20 november 2010

Week 46

voorbereiding

In de Delicious deze maand staan een schat aan recepten, ik ben nog altijd niet uitgekookt en jij kan nog altijd naar de winkel, in tussentijd moogt ge in mijn boekske meelezen.

De voorbereidselen die je hier ziet zijn voor de tomatenrisotto van pagina 40, tomaten-basilicumrisotto om helemaal correct te zijn. Uiteindelijk komt er maar weinig basilicum aan te pas en zou ik eerder voor romige tomatenrisotto gekozen hebben, maar ik heb daar helemaal niks te zeggen dus wat maakt deze laatste zin uit?

Wat niet in het recept stond maar ik wel deed was de vellekes van de tomaten vissen, want vellekes, ik vind dat niet lekker.

Maar goed, wat staat er wel in...

Nodig:
-6 trostomaten, gehalveerd
-1 bol knoflook, teentjes losgehaald (ik vond dat écht wel overdreven, toch voor zes tomaten en nam drie tenen, wat nog een overweldigende looksmaak teweegbracht)
-3 takjes tijm
-1 el suiker
-2 el olijfolie
-1 el boter
-1 rode ui, fijngesneden
-350 gram arboriorijst
-150 ml witte wijn
-500 ml kippenbouillon
-85 gram mascarpone
-80 gram parmezaan
verse peterselie of basilicumblaadjes

-Verwarm de oven voor op 200 graden.
-Leg de tomaten, knoflooktenen en tijm in een ovenschaal en bestrooi met suiker en 1 el olie.
-Kruid met peper en zout en rooster 30-40 minuten of tot de tomaten zacht zijn.
-Laat even afkoelen en knijp dan de tenen look uit (en haal het vel van de tomaten)
-Mix de saus.
-Vethit de boter en de olie en bak de ui tot hij zacht is.
-Voeg de rijst toe en laat wat meebakken.
-Voeg de wijn toe en wanneer deze volledig is opgenomen de tomatenpuree en de bouillon.
-Breng op smaak met zout en peper.
-Draai het vuur heel laag en laat 20 minuten koken tot al het vocht is opgenomen en de rijst smeuïg is, voeg eventueel bouillon toe.
-Doe de mascarpone en parmezaan bij de rijst en laat het afgedekt 5 minuten staan.
-Schep in borden en garneer met peterselie of basilicum.


Tomatenrisotto

En ge krijgt dan zoiets.


Goed, wat aten wij op de andere dagen.

Week 46

Maandag: De tomatenrisotto hé, met -weeral- een rucolaslaatje.
Dinsdag: Couscous met wortels en veggieburgers, want uiteindelijk vind ik dat wel eens lekker zo'n burger, zeker die van de verstoog in de Bioplanet. Voor de couscous stoof je ui aan in olie of boter, dan in plakjes gesneden wortels erbij tot ze beetgaar zijn. De couscous erbij die je in een kom hebt laten zwellen (garen) in bouillon, geroosterde pompoenpitten er over en klaar, ah zo lekker!
Woensdag: Macaroni met hesp en kaas
Donderdag: Rog met preipuree, een beetje gelijk dit dus, maar dan met preipuree.
Vrijdag: Biefstuk met orzosalade. Ook uit de Delicious. Kruid de steak met chilizout. Kook Griekse pasta. Snij kerstomaatjes in stukjes, meng met basilicumblaadjes, citroen en olie en meng dit met de pasta.
Zaterdag: Koteletten met rode kool, gekookte aardappelen en veel vleessaus, toch altijd wel een hoogtepunt zo'n Vlaams gerecht.
Zondag: Marokkaans menuken, overheerlijk om de week af te sluiten.

11 opmerkingen:

  1. Grappig.Deze riso is er een zoals een oudtante in de bergen van Milaan altijd klaarmaakte. Alleen die verse tomaten, look en ricotta komen er niet in voor. (veel sneller en ik denk ook even lekker =) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. die delicious is gewoon een kookboek op zichzelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. just het artikeltje gezien in de Nina ! Proficiat met de publicatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik jouw blog lees hoef ik ook geen kookboek meer en het ziet er dan nog uit zoals in een kookboek (perfect!).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zocht al een tijdje naar een goed recept voor een risotto! Ik ga 'm zeker proberen. Ik ben sinds een paar weken zelf ook met een blog begonnen, omdat ik ook altijd zo van jullie verhalen geniet. Ik heb jou gelinkt. vind je dat goed?
    www.nofliknifelje.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ... je bespaart me weer lekker veel werk (inspiratie zoeken, receptjes zoeken, etc...) Merci ! En ja, ik zag ook net je artikel in Nina, je wordt een echte BV !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er heerlijk uit! Had me er nog nooit aan gewaagd aan risotto omdat je daar non-stop in moet roeren want anders mislukt het, maar dit zonder-roeren-receptje zou ik wel eens durven proberen! Je weekmenu's zijn telkens een enorme inspiratie. Hier wordt ook met weekmenu's gewerkt, maar het is elk weekend zoeken naar gerechten. Dus 2x bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zag Mme Zsazsa in haar "tuinoutfit" in Nina staan. Go go wonderwoman! En die sloefen met groene bollen, is dat ook zelfgemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ZOzo Madamme Zsazsa, ge stond weer in de boekskes dit weekend...Was een leuk artikeltje.Gefeliciteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zeer tof, die weekmenu's! Heb sinds kort ook een ouderwets schrijfbord in huis gehaald om de week een beetje culinair (proberen) te plannen. Bespaart toch flink wat tijd! Ik las het artikel trouwens ook in de Nina, very nice!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het marokkaans menuke was heerlijk (wel gene salade hier maar wel ne hoop wortelen met look en uw feta-ding).

    BeantwoordenVerwijderen